Με αφορμή την ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναχεδιάστηκαν και τα νομίσματα που κυκλοφορούν και οι υπεύθυνοι του βασιλικού Νομισματοκοπείου αποφάσισαν πως θα έπρεπε τα νέα κέρματα να «εκτελούν» ορισμένες αποστολές εκμάθησης.

Αυτά που θα κυκλοφορήσουν ως το τέλος του έτους θα βοηθούν τα παιδιά να μετρούν, αλλά και αποκτήσουν «κλιματική» συνείδηση καθώς σε αυτά θα είναι χαραγμένες εικόνας χλωρίδας και πανίδας που βρίσκεται υπό εξαφάνιση ή αποτελούν σημεία αναφορά της Βρετανίας.

Η Ρεμπέκα Μόργκαν, διευθύντρια του Νομισματοκοπείου, δήλωσε στο BBC ότι «οι μεγάλοι αριθμοί θα είναι πολύ ελκυστικοί για τα παιδιά που μαθαίνουν να μετράνε». «Επίσης, τα ζώα και όλα όσα βλέπετε πάνω σε αυτά τα κέρματα θα προσελκύσουν τα παιδιά. Αποτελούν εξαιρετικές αφορμές για συζήτηση», συμπλήρωσε. Το γνωστό πλέον πορτρέτο του βασιλιά θα βρίσκεται στην μπροστινή πλευρά κάθε νομίσματος.

Παρόλο που η χρήση μετρητών – και ιδιαίτερα η δημοτικότητα των κερμάτων – έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το Νομισματοκοπείο λέει ότι αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη.

«Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της χώρας εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα μετρητά», επισήμανε η διευθύντρια. «Είναι επίσης παράδοση να σηματοδοτείται η στιγμή που ένας μονάρχης ανεβαίνει στο θρόνο με μια νέα σειρά νομισμάτων, οπότε είναι σημαντικό να τη συνεχίσουμε», ανέφερε απαντώντας στο αν πραγματικά υπάρχει ανάγκη για μια τόσο περίτεχνη συλλογή νομισμάτων – αλλά και χαρτονομισμάτων, που επίσης έρχεται – μιας και η χρήση cash έχει μειωθεί δραστικά καθώς αυξάνεται η χρήση του «πλαστικού» χρήματος ή και των ηλεκτρονικών χρηματικών συναλλαγών.

Τι θα απεικονίζεται στα νομίσματα

  • Στο νόμισμα του 1p: απεικονίζεται ο μυωξός (ποντικοσκίουρος), του οποίου ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται από το 2007.
  • Στο νόμισμα των 2p: Ένας κόκκινος σκίουρος, ο οποίος αναμένεται να ενσωματωθεί στο χρώμα του χάλκινου νομίσματος.
  • Στο νόμισμα των 5p: Ένα φύλλο βελανιδιάς, που υποδηλώνει το ρόλο της ως πλούσιου ενδιαιτήματος για τη βιοποικιλότητα σε δασικές περιοχές και τη σύνδεσή της με τη μοναρχία του παρελθόντος.
  • Στο νόμισμα των 10p: Έναν αγριόκουρκο- τη μεγαλύτερη πέρδικα στον κόσμο – που συναντάται σε ένα μικρό τμήμα της Σκωτίας και απειλείται με εξαφάνιση.
  • Στο νόμισμα των 20p: Μια φρατέρκουλα του Ατλαντικού (γνωστός και ως παπαγάλος της θάλασσας).
  • Στο νόμισμα των 50p: Ο σολομός του Ατλαντικού, ο οποίος απειλείται από τη ρύπανση των ποταμών και την απώλεια οικοτόπων.
  • Στο νόμισμα της £1: Μέλισσες.
  • Στο νόμισμα των £2: Εθνικά λουλούδια – ένα τριαντάφυλλο για την Αγγλία, ένας νάρκισσος για την Ουαλία, ένα γαϊδουράγκαθο για τη Σκωτία και ένα τριφύλλι για τη Βόρεια Ιρλανδία.