Τα άτομα που επιμελούνται το «σκηνικό» των βιντεοκλήσεών τους ώστε να φαίνονται  «διαβασμένα» και προετοιμασμένα το πιο πιθανό είναι να δικαιωθούν για τον κόπο τους, καθώς σχετική έρευνα δείχνει ότι το φόντο παίζει ρόλο στην εικόνα που δίνουν, για παράδειγμα σε μια online συνέντευξη ή σε μια διαδικτυακή συνάντηση. Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας που επικαλείται σε δημοσίευμά του ο Guardian τα ράφια με βιβλία ή τα φυτά ως φόντο δημιουργούν την καλύτερη εντύπωση σε μια διαδικτυακή συνάντηση.

Αντίθετα, όποιος θέλει να… εμπλουτίσει τα πράγματα με ένα καινοτόμο, νεωτεριστικό υπόβαθρο θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, καθώς ερευνητές από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Durham ανακάλυψαν ότι αυτό τους κάνει λιγότερο αξιόπιστους ή ικανούς στους συνομιλητές τους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε περισσότερα από 160 άτομα για να αξιολογήσει μια επιλογή εικόνων ανθρώπων σε διαφορετικό εικονικό υπόβαθρο και με ποικίλες εκφράσεις του προσώπου.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν 72 φωτογραφίες, 18 λευκών ανδρών και 18 λευκών γυναικών που είτε χαμογελούσαν, είτε είχαν ουδέτερη έκφραση.

Το φόντο πίσω τους ήταν ένα σαλόνι, μια θολή εικόνα σαλονιού, μια βιβλιοθήκη, φυτά εσωτερικού χώρου, ένας κενός τοίχος και ένας θαλάσσιος ίππος μπροστά από ένα παγόβουνο. Σε όλες τις φωτογραφίες τα άτομα ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να φαίνεται ότι συμμετέχουν σε βιντεοκλήση.

Το φύλο έπαιξε επίσης ρόλο, καθώς οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν υψηλή βαθμολογία για την εμπιστοσύνη και την ικανότητα που εμπνέουν, ανεξάρτητα από το φόντο. Έχοντας δε, και μια χαρούμενη έκφραση προσώπου βελτίωσε επίσης τα αντιληπτά επίπεδα αξιοπιστίας και δεξιότητας.

Ο Πάντι Ρος, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Durham συμβουλεύει: «Σε έναν κόσμο όπου λόγω και του Covid η πρώτη εντύπωση δίνεται πλέον στο Διαδίκτυο, για να δημιουργήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση, δεν αρκεί πλέον να σκέφτεστε μόνο το πώς φαίνεστε, πρέπει επίσης να αναλογιστείτε και το πώς φαίνεται το φόντο σας. Αυτό που θέλαμε να μάθουμε ήταν με ποιο background δείχνει κάποιος πιο έμπιστος, αποτελεσματικός, με επαγγελματική επάρκεια. Προσπαθήστε να αποφύγετε να έχετε για φόντο ένα καινοτόμο σκηνικό ή τον προσωπικό σας χώρο. Ένα θολό σκηνικό είναι εντάξει, αλλά το ιδανικό είναι να έχετε πίσω σας φυτά ή βιβλιοθήκες. Η αξιολόγησή σας για την πρώτη εντύπωση που δώσατε θα είναι υψηλή».