Το Ιράν παρουσίασε σήμερα, σε παρέλαση για την επέτειο του ιρανοϊρακινού πολέμου στα χρόνια του 1980, στρατιωτικό εξοπλισμό που περιλάμβανε «το drone με το μεγαλύτερο βεληνεκές στον κόσμο».  Επιπλέον, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, το Ιράν παρουσίασε και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές και όσα μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αποκαλύφθηκε» κατά την παρέλαση αυτή, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά, και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρουσιάσθηκαν έφεραν τις ονομασίες Μουχατζίρ, Σαχίντ και Αράς.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως κατασκεύασε ένα προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Μουχατζίρ-10 με αυξημένο βεληνεκές και μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, καθώς και ικανά να φέρουν μεγαλύτερο φορτίο.

Έχει επιχειρησιακό βεληνεκές 2.000 χιλιόμετρα και μπορεί να πετάει συνεχώς μέχρι και 24 ώρες, είχαν αναφέρει τότε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως μπορεί να φέρει φορτίο 300 κιλών, το διπλάσιο απ’ ό,τι το drone Μουχατζίρ-6.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι παρέχει στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μουχατζίρ-6, μεταξύ των drones τα οποία της προμηθεύει για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Η Τεχεράνη το αρνείται.

«Οι δυνάμεις μας εγγυώνται την ασφάλεια στην περιοχή και τον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατά τη σημερινή παρέλαση στην Τεχεράνη. «Μπορούμε να διδάξουμε τους ανθρώπους στην περιφέρεια πως η αντίσταση είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα. Αυτό που αναγκάζει τον εχθρό να υποχωρήσει, δεν είναι η υποταγή και η αμφιταλάντευση, αλλά η αντίσταση».

Σε βίντεο, το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο μήνα από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, εικονιζόταν το Μουχατζίρ-6, ανάμεσα σε άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, με ένα κείμενο που έγραφε «ετοιμάστε τα καταφύγιά σας» στα περσικά και τα εβραϊκά – τα δεύτερα ως αναφορά στο μεγαλύτερο περιφερειακό εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ.

Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ ξέσπασε στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, όταν οι δυνάμεις του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν εισέβαλαν στο Ιράν. Η σύγκρουση, η οποία ήταν καταστροφική για την οικονομία και άφησε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο νεκρούς, τελματώθηκε και πήρε τέλος τον Αύγουστο του 1988.