Eξακολουθούν να προβληματίζουν τις ελληνικές Αρχές που βρίσκονται στην διερεύνηση της υπόθεσης τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το πολύνεκρο δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη.

«Καθαρότερη» εικόνα θα δοθεί όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, ωστόσο απαιτούνται απαντήσεις στη μνήμη των πέντε Ελλήνων νεκρών, αλλά και για τους 13 τραυματίες που παραμένουν νοσηλευόμενοι.

Το δυστύχημα με τη σύγκρουση του λεωφορείου που μετέφερε την ελληνική ανθρωπιστική αποστολή και του φορτηγού με την εξαμελή οικογένεια των Λίβυων σημειώθηκε στο 85ο χιλιόμετρο του δρόμου από τη Βεγγάζη στην Αλ Μπάυντα.

Διασκευασμένο ντεπόζιτο με 200 λίτρα βενζίνη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και τρεις διερμηνείς του ΥΠΕΞ -, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν μέσα στο λεωφορείο που συγκρούστηκε μετωπικά με το διπλοκάμπινο φορτηγό όπου βρισκόταν η εξαμελής οικογένεια των Λίβυων που μετρά επίσης τρεις νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση.

Όπως η φάλαγγα κινούταν στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το σενάριο που έψαξε η ΕΥΠ

Με την υπόθεση ασχολήθηκε και η ΕΥΠ ώστε να διαλευκανθεί πώς ακριβώς έγινε το δυστύχημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου που μετέδωσε το Μεγάλο Κανάλι, η ΕΥΠ φέρεται να εξέτασε και ένα ακόμη σενάριο. Αυτό της «αποστολής αυτοκτονίας» που όμως, απομακρύνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν.

Με βάση το ρεπορτάζ του καναλιού, το γεγονός ότι στη σύγκρουση ενεπλάκησαν μόνο το λεωφορείο και το όχημα μεγάλου κυβισμού και όχι τα δύο τζιπ που το συνόδευαν, αρχικά φάνηκε ύποπτο. Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχοντας ολοκληρώσει ένα πρώτο βαθμό ερευνών, το πιο πιθανό σενάριο οδηγεί στο συμπέρασμα του τραγικού τροχαίου. Και αυτό γιατί ενώ αρχικά φάνηκε ύποπτη η ποσότητα καυσίμου, στη συνέχεια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι κάτι το σύνηθες στη Λιβύη, καθώς οι οδηγοί δεν βρίσκουν εύκολα καύσιμα και έτσι αναγκάζονται να τα αποθηκεύουν και να τα μεταφέρουν.

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε τεθωρακισμένο όχημα

Πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι κατά την μεταφορά της ελληνικής αποστολής δεν χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα των Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς το επιχειρησιακό σκέλος δεν ήταν πολεμικό. Η ελληνική αποστολή στη Λιβύη επρόκειτο να παράσχει υγειονομική υποστήριξη στον λαό της Λιβύης που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel και γι’ αυτό δεν κρίθηκε σκόπιμο να μετακινηθούν με τεθωρακισμένο.

Η κατάσταση των τραυματιών

Στην Ελλάδα έφτασαν το πρωί της Δευτέρας 18/09 με C-130 οι 13 τραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη. Αμέσως μετά την άφιξη τους στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Οι δέκα από τους 13 τραυματίες βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έφτασε το μεσημέρι και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επισκεφτεί τους τραυματίες και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους. Στη συνέχεια μετέβη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάστασή τους, ένας εξ αυτών είναι πιο σοβαρά, έχοντας σπάσει τη λεκάνη του, ενώ οι υπόλοιποι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, φέρουν ωστόσο πολλαπλά τραύματα σε όλο τους το σώμα, κατάγματα και εγκαύματα και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Ένα ακόμη μέλος της αποστολής, ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη, καθώς φέρει πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα και δεν του επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, οι σοροί των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο διερμηνέων, που συμμετείχαν στην αποστολή από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, επαναπατρίστηκαν με αεροσκάφος C-27 από τη Λιβύη.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργηθεί έρευνα για τα ακριβή αίτημα του δυστυχήματος.

Θρήνος για την 46χρονη Γλυκερία – Συγκλονίζει ο αδερφός της

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη λίγο πριν το φονικό τροχαίο και σε μία από αυτές, εμφανίζονται οι δύο νεκρές νοσηλεύτριες.

Η 46χρονη Γλυκερία ήταν αντιπλοίαρχος του Υγειονομικού. επικοινώνησε για τελευταία φορά με τον αδερφό της, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο της Λιβύης, όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στον Alpha.

«Μου έστειλε ένα μήνυμα, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο και αυτή ήταν η τελευταία φορά που μίλησα μαζί της. Ήθελε να πάει, λόγω της θέσεώς της και επειδή ήταν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το ατύχημα το έμαθα το απόγευμα από κάποια site και ότι ήταν δυστύχημα επιβεβαιώθηκε αργά από το ΓΕΕΘΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Το μεσημέρι έφτασαν στη Λιβύη και μετά από μισή ώρα πρέπει να έγινε το δυστύχημα… Πάντα τη θαύμαζα για αυτό που έκανε. Συνεχώς προσπαθούσε να εξελιχθεί στο επάγγελμα της».

«Γιατί έχασα το παιδί μου;» είναι το ερώτημα που βασανίζει τον πατέρα του 27χρονου υπαξιωματικού Γιώργου Βούλγαρη που πέθανε στη Λιβύη. «Έστειλε ένα μήνυμα «φτάσαμε, είμαστε καλά – Υπηρετούσε 8 χρόνια στο στρατό» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο θάνατος τώρα της 40χρονης νοσηλεύτριας Ε.Α. έφερε στο φως την τραγική ιστορία της. Η γυναίκα στο 251 ΓΝΑ, είχε παντρευτεί μόλις τον περασμένο Ιούλιο με τον αγαπημένο της.

Ο αδερφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν «ιπτάμενος» και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Πριν από μερικά χρόνια, η γυναίκα είχε αποκαλύψει μέσω μιας ανάρτησής της στα social media ότι αυτός ήταν και ο λόγος που την οδήγησε να επιλέξει την Πολεμική Αεροπορία.

«Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία, πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ».

Μαρτυρίες επιζώντων

Όπως ανέφεραν οι επιζώντες στον Αlpha, το πρώτο όχημα – με ένοπλους Λίβυους που προπορευόταν είχε απομακρυνθεί αρκετά και ξαφνικά σε μια στροφή στη μέση της διαδρομής, ένα θηριώδες τζιπ εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο που μετέφερε τους Έλληνες.

Τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.

Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.