Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στη Λιβύη από το πέρασμα της κακοκαιρία Daniel που συνεχίζει την καταστροφική της πορεία εκφράζονται τις τελευταίες ώρες. Περνώντας από την Ελλάδα, η κακοκαιρία Daniel μετατράπηκε σε μεσογειακό κυκλώνα (Medicane) πλησιάζοντας τα βόρεια παράλια της Αφρικής. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, οδικό δίκτυο και υποδομές της ανατολικής Λιβύης, ενώ όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των νεκρών πολλαπλασιάζεται.

Ο εκπρόσωπος της παράλληλης κυβέρνησης με έδρα την Βεγγάζη, Τζαμπάρ Αλ-Αχντάρ έκανε λόγο για τουλάχιστον 150 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ντέρνα, από τις καταρρακτώδεις βροχές. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να έχουν σκαρφαλώσει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους προκειμένου να γλιτώσουν από την «Daniel» που έπληξε τις πόλεις Βεγγάζη, Σους, Αλ Μπάιντα, Αλ Μαρτζ και Ντέρνα, ενώ πολλά είναι τα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους και οχήματα να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά σε κάτι που μέχρι πριν λίγο ήταν δρόμοι.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Τέσσερα μεγάλα λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις μέρες, σύμφωνα με το Reuters. Το παράρτημα του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι θα «παράσχει επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Η κακοκαιρία έφτασε στην Αίγυπτο

Τις τελευταίες ώρες το κύμα κακοκαιρίας έχει κινηθεί προς τα ανατολικά φτάνοντας στην Αίγυπτο, την οποία πλήττει με την ίδια σφοδρότητα, μετατρέποντας σε ποτάμια πολλούς δρόμους.