To ερώτημα κάθε πότε και πόσο πρέπει να κουρεύουμε τα μαλλιά μας είναι κάτι που απασχολεί όλες τις γυναίκες που θέλουν να έχουν υγιή και όμορφα μαλλιά, ωστόσο δεν υπάρχει μονάχα μία απάντηση. Κάθε γυναίκα, ανάλογα με το μήκος και τις χημικές επεξεργασίες που υποβάλλει τα μαλλιά της, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση και η απάντηση είναι εξατομικευμένη.

Γενικά, από παλιά κυκλοφορεί η παγιωμένη άποψη πως καλό είναι τα μαλλιά να κόβονται δύο με τρία εκατοστά κάθε τρεις μήνες αν αυτό που ενδιαφέρει τη γυναίκα είναι να φρεσκάρει το κούρεμά της, να «καθαρίσει» τις άκρες από την ψαλίδα και να διατηρήσει το ίδιο μήκος στα μαλλιά της.

Στην πραγματικότητα, το θέμα είναι πιο περίπλοκο, καθώς δεν ισχύει ένας κανόνας για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από τα μαλλιά που έχουν. Διαφορετική περιποίηση χρειάζεται μια γυναίκα με κοντά, μεσαίου μήκους ή μακριά μαλλιά και σαφώς άλλη προσέγγιση απαιτείται σε όσες βάφουν τα μαλλιά τους, κάνουν ανταύγειες ή τεχνικές ισιωτικής και περμανάντ.

Πιο συγκεκριμένα η Irinel de León, hairstylist των stars και παγκόσμια πρέσβειρα της Dyson εξηγεί: «Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των μαλλιών και τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Αυτό που κοιτάζουμε είναι η δομή των μαλλιών, η κατάστασή τους τη δεδομένη στιγμή και η συχνότητα με την οποία βάφονται».

Κούρεμα ή τριμάρισμα; Η διαφορά

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το κόψιμο από το τριμάρισμα είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Τριμάρισμα (ή αλλιώς trimming) έχουμε όταν κόβουμε ένα με δυο εκατοστά από τις άκρες των μαλλιών. Kόψιμο έχουμε όταν τα μαλλιά κόβονται πάνω από τρία εκατοστά. Με λίγα λόγια, το τριμάρισμα είναι αυτό που παλιά εννοούσαν όταν έλεγαν καθάρισμα από την ψαλίδα. Βοηθά τα μαλλιά να απαλλαχθούν από τις κατεστραμμένες άκρες τους, να ξαναβρούν το σχήμα τους και να αναζωογονηθούν. Το κόψιμο ανάλογα με το πόσα εκατοστά θα κοπούν, είναι αυτό που δυνητικά μπορεί να αλλάξει εντελώς την εικόνα και το μήκος τους.

Οι ανάγκες των μαλλιών ανάλογα με το μήκος τους

Κοντά μαλλιά
Ένα κοντό κούρεμα πρέπει να κόβεται συχνότερα για να διατηρείται το σχήμα της κουπ. Μπορεί στο λούσιμο και στο χτένισμα να χρειάζονται λιγότερο χρόνο από τα μακριά, ωστόσο η συχνότητα της επίσκεψης στο κομμωτήριο για ένα κούρεμα α λα γκαρσόν είναι μεγαλύτερη, καθώς για να διατηρήσετε την κόμμωσή σας πρέπει να πηγαίνετε για κούρεμα τουλάχιστον κάθε ένα με ενάμιση μήνα.

Μαλλιά με μεσαίο μήκος
Αν αυτό που επιθυμείτε δεν είναι να τα μακρύνετε, αλλά να τα διατηρείτε φρέσκα, τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε το κομμωτήριο κάθε τρεις μήνες και να ζητάτε τριμάρισμα. Θα απομακρύνετε τις σπασμένες άκρες και θα κρατάτε το ίδιο μήκος. Αν υποβάλλετε τα μαλλιά σας σε χημικές επεξεργασίες, μπορείτε να πηγαίνετε για κούρεμα κάθε δίμηνο για να είστε καλυμμένες.

Μακριά μαλλιά
Το κάθε πότε θα κόβετε τα μακριά μαλλιά σας εξαρτάται από την γενικότερη εικόνα τους. Αν η τρίχα σας είναι υγιής και δεν τα ταλαιπωρείτε, τότε η επίσκεψή σας στον ειδικό μπορεί να γίνεται κάθε τρεις μήνες. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που είναι επιρρεπείς στην ψαλίδα, τότε μειώστε το χρόνο επίσκεψης στους δυο μήνες. Αν πάλι θέλετε να τα μακρύνετε κι άλλο, πηγαίνετε μία φορά στο τετράμηνο και ζητήστε μόνο τριμάρισμα.

Η καθημερινή περιποίηση το μυστικό για λαμπερά μαλλιά

Σαφώς και το να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας σε καθημερινή βάση τα ωφελεί, καθώς μόνο ένα κούρεμα δεν αρκεί για να παραμείνουν υγιή και λαμπερά. Η φροντίδα πρέπει να ξεκινάει από το λούσιμο με ένα καλό σαμπουάν που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, ένα κατάλληλο conditioner, μια πλούσια μάσκα, αλλά και προϊόντα leave-in που προστατεύουν από τη χρήση εργαλείων θερμότητας.