Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Και ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι, ίσως έχετε βαρεθεί τις συνηθισμένες επιλογές σε κρέας και ψάρι και ψάχνετε νέους τρόπους να προσθέσετε την πρωτεΐνη στη ζωή σας.

Σύμφωνα με το healthdigest.com, μπορείτε να αυξήσετε γρήγορα την ποσότητα πρωτεΐνης στο πιάτο σας, κάνοντας το τυρί ένα από τα βασικά συστατικά του ή πασπαλίζοντας παρμεζάνα στη σαλάτα σας, κι αυτό γιατί υπάρχουν τυριά με περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το κρέας και τα ψάρια. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάστε να καταναλώνετε τα τυριά με μέτρο, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε λιπαρά. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις ποικιλίες τυριών με χαμηλά λιπαρά.

Τα είδη τυριών με μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης

Παρμεζάνα

Τα πιεσμένα τυριά έχουν τεθεί υπό πίεση, έτσι ώστε να αφαιρεθεί ο ορός γάλακτος και να δημιουργηθεί ένα σκληρό μπλοκ τυριού. Αυτά τα τυριά, γνωστά και ως σκληρά τυριά, περιλαμβάνουν τις ποικιλίες τυριών τσένταρ, παρμεζάνα και έμμενταλ οι οποίες μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν περισσότερες πρωτεΐνες από τα ψάρια ή το κρέας ανά μερίδα 30 γραμμαρίων.

Για παράδειγμα, το Johns Hopkins Medicine σημειώνει ότι 30 γραμμάρια κρέατος έχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, την ίδια ποσότητα ανά 30 γραμμάρια τσένταρ. Ωστόσο, η παρμεζάνα βρίσκεται στην κορυφή με 8,05 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 30 γραμμάρια και το έμμενταλ έρχεται στη δεύτερη θέση με 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 30 γραμμάρια.

Τα μαλακά τυριά που μπορείτε να προσθέστε στη διατροφή σας για περισσότερη πρωτεΐνη

Τυρί κότατζ

Δεδομένης της κολλώδους φύσης τους, τα μαλακά τυριά μετριούνται συνήθως με το φλιτζάνι και όχι σε γραμμάρια. Αλλά δεν είναι δύσκολο να προσθέσετε μισό φλιτζάνι ρικότα στα λαζάνια σας για πρόσθετα 9,35 γραμμάρια πρωτεΐνης, σύμφωνα με το USDA. Μπορεί, επίσης, να θέλετε να προσθέσετε μια πλευρά τυρί cottage στο γεύμα σας για μια πρωτεϊνική ώθηση. Το Healthline αναφέρει ότι μισό φλιτζάνι τυρί cottage προσφέρει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Δεδομένης της χαμηλής θερμιδικής του πυκνότητας, μπορεί να είναι χρήσιμο στην απώλεια βάρους και στην αύξηση των μυών. Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 στο Journal of the International Society of Sports Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση καζεΐνης, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο τυρί cottage, πριν από τον ύπνο αυξάνει τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης.