Τις περισσότερες φορές, όταν προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, το να βγαίνετε σε εστιατόρια μπορεί να είναι βασανιστικό. Η δυσκολία που προκύπτει από την προσπάθεια να βρείτε ένα θρεπτικό και ισορροπημένο γεύμα στο μενού μπορεί να σας κάνει να θέλετε να περιοριστείτε στο να μαγειρεύετε στο σπίτι.

Όταν πρόκειται για ιταλικά εστιατόρια, μπορεί να νομίζετε ότι τα ζυμαρικά, το τυρί και η πίτσα θα σας δυσκολέψουν με το στόχο που έχετε θέσει. Όμως οι Ιταλοί είναι γνωστοί για τα ζυμαρικά και την πίτσα τους όσο είναι γνωστοί για το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, τα φυλλώδη λαχανικά, το κρασί και το σκόρδο. Στην πραγματικότητα, το healthdigest.com αναφέρει ότι σύμφωνα με τον καρδιοχειρουργό Dr. Steven Gundry (μέσω του The Dr. Gundry Podcast) «οι Ιταλοί είναι από τους πιο υγιείς ανθρώπους στον πλανήτη και αυτό δεν συμβαίνει επειδή περνούν ώρες στο γυμναστήριο. Είναι η διατροφή τους».

Αν λοιπόν ψάχνετε ένα εκπληκτικά υγιεινό πιάτο ζυμαρικών για να παραγγείλετε την επόμενη φορά που θα φάτε σε ένα ιταλικό εστιατόριο, γιατί να μην δοκιμάσετε τα ζυμαρικά με σάλτσα από αχιβάδες; Όπως μοιράστηκε η διαιτολόγος και δημιουργός του The Crowded Table, Kalee Lundmark, με το SELF «η σάλτσα από αχιβάδες συνήθως φτιάχνεται με ελαιόλαδο, αχιβάδες, λευκό κρασί και φρέσκα βότανα, οπότε είναι μια πιο ελαφριά επιλογή που έχει πολύ ωραία γεύση».

Το ελαιόλαδο έχει από καιρό, άλλωστε, έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο υγιεινά φυτικά έλαια με τα οποία μπορείτε να μαγειρέψετε, κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών που μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη (HDL), σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Με τα ζυμαρικά, όλα έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των μερίδων

Ακριβώς επειδή οι Ιταλοί φτιάχνουν ζυμαρικά με σκληρό σιτάρι (ένα είδος σιταριού που έχει περισσότερες πρωτεΐνες, χωνεύεται αργά και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το κανονικό σιτάρι), αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτώνετε το πιάτο σας με αυτό. Σύμφωνα με τον Dr. Gundry, οι Ιταλοί δεν το παρακάνουν με τα ζυμαρικά για αρχή. «Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν πάντα τα ζυμαρικά ως πρώτο πιάτο. Ονομάζονται primi piatti και έχουν μια πολύ μικρή μερίδα από αυτά», εξήγησε ο συγγραφέας του βιβλίου «Το παράδοξο της μακροζωίας: Πώς να πεθάνετε νέοι σε ώριμη ηλικία». Για τους Ιταλούς, ένα πιάτο ζυμαρικών primi piatti είναι προσαρμοσμένο ώστε να εισέλθουν στον οργανισμό τους διάφορα υγιεινά βότανα, λαχανικά και έλαια, δήλωσε ο καρδιοχειρουργός.

Η επικεφαλής διατροφολόγος στο Casa Buiton, Valentina Cecconi, πρόσθεσε ότι είναι, επίσης, σημαντικό να έχουμε κατά νου παράγοντες όπως η συχνότητα κατανάλωσης ζυμαρικών και η σωματική δραστηριότητα. «Συχνά τα αρωματίζω με καρυκεύματα λαχανικών και τα τρώω με ντομάτες, σκόρδο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι», μοιράστηκε η ίδια.

Τώρα που καταλάβατε τον ιταλικό τρόπο κατανάλωσης των ζυμαρικών, τι γίνεται με τη σάλτσα από αχιβάδες και το λευκό κρασί, δύο από τα άλλα συστατικά του πιάτου; Οι αχιβάδες αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών που είναι υγιεινά για την καρδιά, σύμφωνα με το Livestrong. Αν και το κόκκινο κρασί θεωρείται γενικά πιο υγιεινό από το λευκό, σύμφωνα με το Healthline, το διατροφικό τους προφίλ είναι κάπως παρόμοιο, αλλά το λευκό κρασί έχει λιγότερες θερμίδες.

Το σκόρδο είναι ένα άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται στο πιάτο και αυτό το κοινό συστατικό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας και βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.