Εκ πρώτης όψεως η επιλογή ενός αρώματος ως δώρο για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μοιάζει με μια πολύ καλή ιδέα. Τους δείχνει ότι α) τους ξέρετε πολύ καλά και β) ότι καταβάλλετε προσπάθεια. Επιπλέον, αν το πετύχετε σωστά, αυτό το άρωμα θα είναι ένα από τα πιο αξέχαστα δώρα που θα λάβει το αγαπημένο σας άτομο.

Από την άλλη, όμως, επειδή το άρωμα είναι τόσο προσωπικό, η αγορά αρώματος για κάποιον άλλον μπορεί να είναι το πιο ριψοκίνδυνο δώρο που θα αγοράσετε ποτέ. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αποφύγετε να χαρίσετε σε κάποιον ένα άρωμα που, ίσως, να μην του αρέσει;

Το Marie Claire UK μίλησε με τη Michelle Feeney, ιδρύτρια της βραβευμένης βρετανικής μάρκας αρωμάτων Floral Street, για το πώς να αποφύγετε τις παγίδες της αγοράς αρωμάτων για κάποιον άλλο.

Επιλέξτε ένα άρωμα που έχει υψηλό επίπεδο αρωματικού ελαίου

Γυναίκα κρατάει μπουκαλάκι με άρωμα

Ο τύπος του δέρματος, η παραγωγή σμήγματος, οι ορμόνες και η ισορροπία του pH του δέρματός μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει ένα άρωμα. Αυτοί οι παράγοντες παίζουν, επίσης, ρόλο στο πόσο διαρκεί το άρωμα. Όταν αγοράζετε άρωμα για κάποιον άλλον, επιλέξτε ένα άρωμα που έχει υψηλό επίπεδο αρωματικού ελαίου για μέγιστη ισχύ και διάρκεια. «Τα Eau de Parfums μπορούν να διαθέτουν έως και 20%, ενώ τα Eau de Toilettes περιέχουν μόνο περίπου 5-10%», διευκρινίζει η Feeney.

Εστιάστε στον χαρακτήρα ή τον τρόπο ζωής του ατόμου

Παρόμοιες λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν ένα άρωμα και την προσωπικότητα ή τη διάθεση κάποιου: ντελικάτο ή τολμηρό, συγκεντρωμένο ή ενεργητικό ή ακόμη και ιδιόρρυθμο ή επαναστατικό. Χρησιμοποιήστε το ως οδηγό για την επιλογή του αρώματος και σκεφτείτε, επίσης, τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Αν τους αρέσουν τα πικάντικα φαγητά, για παράδειγμα, μπορεί να τους αρέσει κάτι με σαφράν ή κόκκινο πιπέρι. Κάποιος που απολαμβάνει τους μεγάλους περιπάτους στην εξοχή μπορεί να του αρέσει μια πράσινη, ξυλώδης μυρωδιά κ.ο.κ.

Η βανίλια ή τα απαλά λουλουδάτα αποτελούν ασφαλή επιλογή

άρωμα βανίλια

«Αν επιλέγετε για ένα άτομο που βρίσκει τα έντονα, μεθυστικά λουλουδάτα αρώματα υπερβολικά ή απλά δεν του ταιριάζουν, επιλέξτε πιο απαλά αρώματα με επίκεντρο τη γλυκιά παιώνια ή το ντελικάτο τριαντάφυλλο. Η βανίλια μπορεί, επίσης, να είναι ένα αγαπημένο άρωμα και μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει το στρες και το άγχος, καθώς και ότι θεωρείται ανακουφιστική και ζεστή», τονίζει η Feeney.

Όταν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε τα δημοφιλή και βιώσιμα αρώματα

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να νοιαζόμαστε περισσότερο για τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη», σημειώνει η Feeney. Επιλέξτε, λοιπόν, αρώματα που έχουν βιώσιμα ή υπεύθυνα προμηθευόμενα συστατικά, καθώς και συσκευασίες που είναι ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες ή βιοδιασπώμενες.

«Τα best seller είναι, επίσης, μία ασφαλής επιλογή, καθώς οι πιθανότητες είναι ότι, αν το έχουν μυρίσει σε κάποιον άλλο και τους άρεσε, τόσο πιο ανοιχτοί μπορεί να είναι στο να το δοκιμάσουν και οι ίδιοι», συμπληρώνει η Feeney.