Ένα smoothie το πρωί αποτελεί, ίσως, τον ιδανικότερο τρόπο για να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά, αλλά και να σας βοηθήσει να επιτύχετε ορισμένους από τους διατροφικούς σας στόχους.

Ωστόσο, οι ειδικοί, σύμφωνα με το eatthis.com, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα smoothies μπορούν να προκαλέσουν και αύξηση του σωματικού βάρους.

Χρησιμοποιείτε πολλά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

smoothie με μήλο

Σύμφωνα με τη Lisa Young, συγγραφέα του βιβλίου «Finally Full, Finally Slim», όταν πίνετε smoothies «είναι σημαντικό να προσέχετε το μέγεθος των μερίδων και την πρόσληψη για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση».

Η παρασκευή ενός smoothie είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας υγιεινά συστατικά πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει λίγο δύσκολο, καθώς το «πολύ από ένα καλό πράγμα» μπορεί να ισχύει ακόμη και για τα smoothies και η κατανάλωση πολλών θερμίδων μέσω του αγαπημένου σας ροφήματος μπορεί να εκτροχιάσει τους στόχους σας.

Αν και υπάρχουν πολλοί διατροφικοί παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως η μη κατανάλωση αρκετών πρωτεϊνών, η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, στο τέλος της ημέρας, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας φέρνει τα επιπλέον κιλά.

Τα κοινά συστατικά του smoothie, όπως το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, τα βούτυρα ξηρών καρπών, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο, προσφέρουν οφέλη για την υγεία, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, αλλά στοιχεία όπως αυτά εξακολουθούν να έχουν αρκετά υψηλό αριθμό θερμίδων. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Mary Sabat «Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την περιεκτικότητα του smoothie σε θερμίδες, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους, αν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό».

Χρησιμοποιείτε πολλά πρόσθετα γλυκαντικά

Γυναίκα φτιάχνει υγιεινό smoothie

Είναι σύνηθες να προσθέτετε επιπλέον γλυκαντικά στο ρόφημά σας, ειδικά αν φτιάχνετε ένα πράσινο smoothie με πολλά λαχανικά, καθώς αυτά τείνουν να έχουν πικρή γεύση. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υψηλότερες ποσότητες αυτών των πρόσθετων γλυκαντικών ουσιών μπορούν να συμβάλουν στον αριθμό των θερμίδων σας και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους σας.

«Ενώ τα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή το νέκταρ αγαύης μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά από την εξευγενισμένη ζάχαρη, εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους αν χρησιμοποιούνται υπερβολικά», λέει η Sabat. Η διατροφολόγος Trista Best προσθέτει ότι «η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς παρέχει κενές θερμίδες χωρίς να προσφέρει ουσιαστική θρεπτική αξία».

Όταν μπορείτε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρούτα για να γλυκάνετε το ρόφημά σας πριν προσθέσετε επιπλέον πηγές ζάχαρης, ή όπως προτείνει η Young, μπορείτε «να γλυκάνετε το smoothie σας προσθέτοντας και έναν ή δύο χουρμάδες».