Το ψυγείο σας είναι ίσως μία από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε και δουλεύει περισσότερο στο σπίτι. Με τη σημαντική ευθύνη να διατηρεί τα τρόφιμά σας δροσερά, είναι ζωτικής σημασίας να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, ώστε να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμά σας -και αυτό στην πραγματικότητα απαιτεί κάποια τακτική συντήρηση.

Τι γίνεται όμως με το εσωτερικό του ψυγείου σας; Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο House Digest, ο πιστοποιημένος τεχνικός καθαρισμού σπιτιών Hugo Guerrero, μοιράζεται με το κοινό έξυπνες συμβουλές από ειδικούς για το πώς να καθαρίζετε σωστά το ψυγείο σας, ώστε να του εξασφαλίσετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Καθαρίστε σχολαστικά το εσωτερικό

Καθάρισμα ψυγείου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ψυγείο σας έρχεται αντιμέτωπο με κοινές διαρροές και ακαταστασίες. Παρόλο που μπορεί να μην φαίνεται κάτι σημαντικό αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη βρωμιά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό του ψυγείου σας. Τα υπολείμματα τροφών μπορεί να φράξουν τον ανεμιστήρα ψύξης ή οι διαρροές μπορεί να εισχωρήσουν στο κάτω μέρος της συσκευής σας, προκαλώντας ζημιές. Η τήρηση μιας τακτικής ρουτίνας καθαρισμού θα διατηρήσει το ψυγείο σας σε άριστη λειτουργική κατάσταση.

Για να το πετύχετε αυτό, ο ειδικός σε θέματα καθαρισμού Hugo Guerrero συνιστά πρώτα να «Αφαιρέσετε όλα τα αντικείμενα από το ψυγείο. Βγάλτε τα πάντα έξω, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ραφιών ή συρταριών». Κατά την επαγγελματική του άποψη, «Αυτό θα σας δώσει μια καθαρή εικόνα του εσωτερικού του ψυγείου και θα διευκολύνει τον καθαρισμό του». Όσον αφορά τα προϊόντα καθαρισμού, σας συμβουλεύει: «Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό ή ένα διάλυμα από ίσα μέρη νερού και ξυδιού για να σκουπίσετε το εσωτερικό του ψυγείου». Αφού καλύψετε τη βάση, «φροντίστε να καθαρίσετε, επίσης, τα λάστιχα της πόρτας, καθώς αυτά μπορούν να συσσωρεύσουν βρωμιά και βακτήρια με την πάροδο του χρόνου».

Στη συνέχεια, ο Guerrero συνιστά να «πλύνετε τα συρτάρια με ζεστό σαπουνόνερο», αφήνοντάς τα έξω να στεγνώσουν πριν τα τοποθετήσετε ξανά. Τέλος, «χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια για να καθαρίσετε οποιεσδήποτε δυσπρόσιτες περιοχές ή επιφάνειες που είναι επιρρεπείς στη συσσώρευση βακτηρίων.

Καθαρίστε τα παλιά αντικείμενα και οργανώστε τα υπόλοιπα

Καθάρισμα ψυγείου

Μόλις καθαρίσετε σωστά το ψυγείο σας και είστε έτοιμοι να βάλετε όλα τα τρόφιμα στη θέση τους, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει πρώτα να λάβετε υπόψη σας. «Πετάξτε κάθε τρόφιμο που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του ή φαίνεται ή μυρίζει χαλασμένο», συμβουλεύει ο Hugo Guerrero. «Αυτό θα βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και θα διατηρήσετε το ψυγείο σας να μυρίζει φρέσκο». Αν ανησυχείτε για τη μυρωδιά του ψυγείου σας, μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα ανοιχτό κουτί με μαγειρική σόδα στην πίσω γωνία της συσκευής, ώστε να απορροφά τυχόν άσχημες οσμές.

Η σωστή αποθήκευση μπορεί, επίσης, να είναι το κλειδί όταν προσπαθείτε να συντηρήσετε τη συσκευή σας. «Μόλις το ψυγείο σας είναι καθαρό, αφιερώστε λίγα λεπτά για να οργανώσετε τα αντικείμενα στο εσωτερικό του», συνιστά ο Guerrero: «Τοποθετήστε τα συχνά χρησιμοποιούμενα αντικείμενα στο ύψος των ματιών για εύκολη πρόσβαση και αποθηκεύστε τα ευπαθή αντικείμενα στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου είναι πιο κρύο».