Ο χαμηλός φωτισμός, η χαλαρωτική μουσική και τα ηρεμιστικά αρώματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί τη νύχτα πιο εύκολα. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που μπορούν, επίσης, να σας διευκολύνουν τις βραδιές που δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Το Healthline σημειώνει ότι οι τροφές που είναι γεμάτες με ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ύπνου, μειώνοντας τον λανθάνων χρόνο ύπνου και μειώνοντας τις διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τέτοιες τροφές είναι η γαλοπούλα, τα αμύγδαλα, τα ακτινίδια, το λευκό ρύζι και άλλα. Τι γίνεται όμως με τα ποτά;

Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πράγματι διάφορα ποτά που μπορούν, επίσης, να υποστηρίξουν την υγεία του ύπνου μας. Το Health Digest, λοιπόν, για να μάθει σε ποιο ποτό καταφεύγουν οι περισσότεροι άνθρωποι για να τους βοηθήσει να αποκοιμηθούν τη νύχτα, έκανε έρευνα σε 612 αναγνώστες του, προσφέροντας πέντε επιλογές απαντήσεων για μερικά από τα πιο συνηθισμένα ροφήματα πριν από τον ύπνο, όπως τσάι χαμομηλιού, ζεστό γάλα, χυμό βύσσινου, τσάι βαλεριάνας και λάτε με κουρκουμά.

Ζεστό γάλα έναντι τσαγιού χαμομηλιού

κούπα με γάλα

Τον μικρότερο αριθμό ψήφων συγκέντρωσε το λάτε με κουρκουμά με 24 επιλογές απαντήσεων. Αυτή η απάντηση αποτέλεσε μόλις το 4% του συνόλου των απαντήσεων που υποβλήθηκαν. Στην προτελευταία θέση, με 43 ψήφους, βρέθηκε το τσάι βαλεριάνας, αντιπροσωπεύοντας λίγο περισσότερο από το 7% των συνολικών απαντήσεων. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι ειδικοί του Mount Sinai επισημαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι η βαλεριάνα μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά της αϋπνίας.

Οι ψήφοι σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά από αυτό, με τον χυμό βύσσινου να έρχεται στην τρίτη θέση με 82 επιλογές απαντήσεων -αποτελώντας το 13,4% των συνολικών απαντήσεων. Περιέχοντας την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη, το Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι αυτό το ρόφημα μπορεί να αυξήσει τον χρόνο που κοιμόμαστε.

τσάι χαμομηλιού

Στην πρώτη θέση συναγωνίστηκαν το τσάι χαμομηλιού και το ζεστό γάλα. Καταλαμβάνοντας λίγο περισσότερο από το 28% των συνολικών ψήφων, το ζεστό γάλα ήρθε στη δεύτερη θέση με 172 επιλογές απαντήσεων. Με το εντυπωσιακό ποσοστό των 291 ψήφων ή 47,55%, το τσάι χαμομηλιού κατέλαβε την πρώτη θέση ως το πιο δημοφιλές ρόφημα των ανθρώπων στην περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια για να κοιμηθούν. 

Το Business Insider αναφέρει ότι μια χημική ουσία που βρίσκεται στο εκχύλισμα χαμομηλιού, γνωστή ως απιγενίνη, προκαλεί το αίσθημα της υπνηλίας όταν συνδέεται με τους υποδοχείς GABA του εγκεφάλου μας.