Οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά την ημέρα, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση και οι οποίες συνηθίζουν να πίνουν αναψυκτικά, έχουν 50% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, αναφέρει πρόσφατη έκθεση (Women’s Health Initiative Observational Study).

Ακόμη, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, συγκριτικά με όσες προβαίνουν σε μέτρια κατανάλωση αναψυκτικών, ή δεν καταναλώνουν καθόλου αναψυκτικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 60.000 γυναίκες, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν 62,8 χρόνια.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επί τρεις μήνες τις συνήθειές τους σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αναψυκτικών ποτών και δέκα χρόνια μετά συνέκριναν τα δεδομένα τους με στοιχεία που αφορούσαν την εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, δημιουργία θρόμβων και εγκεφαλικών.

Στην έρευνά τους έλαβαν υπόψη τους και παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματός τους (ΔΜΣ), η σωματική τους δραστηριότητα και ο γενικότερος τρόπος ζωής τους.

Διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά υπέφεραν από τα περισσότερα προβλήματα υγείας.

«Τα ευρήματά μας συμφωνούν με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα αναψυκτικά συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας» ανέφερε στη Daily Mail ο ερευνητής Ankur Vyas από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Μ. Βρετανίας.