Μικρότερο κίνδυνο κατά 7% να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που θηλάζουν 6 με 7 μήνες τα παιδιά τους. Την ίδια ώρα, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη μαστογραφία «χαρίζει» ζωή καθώς ανεβάζει το ποσοστό επιβίωσης στο 90%.

Τα παραπάνω ελπιδοφόρα στοιχεία επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού».

Κάθε χρόνο στη χώρα μας 1500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και από αυτές η μία στις 3 πεθαίνει, ανέφερε η παιδίατρος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας – Παράρτημα Θεσσαλονίκης Σοφία Καραγιαννοπούλου.

Όπως τονίστηκε ωστόσο, τα ποσοστά θηλασμού στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται γύρω στο 6-7%. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αναπτυγμένες χώρες τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι υψηλά, γεγονός που συνδέεται αφενός με το ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους και αφετέρου με το ότι γεννούν λιγότερο.