Στην εξέταση που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο και μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το «Άλμα Ζωής», ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού.

Πρόκειται για την έκφραση του ενός υποδοχέα του HER2, η αξιολόγηση του οποίου είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού.

Στην εποχή μας, κάθε 26 δευτερόλεπτα μία νέα γυναίκα μαθαίνει πως έχει καρκίνο του μαστού. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διάγνωση να γίνει στο αρχικό στάδιο.

Το ζήτημα της θεραπείας είναι πλέον καθοριστικής σημασίας, καθώς φαίνεται ότι έχει πέσει η θνητότητα διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Το 50% της μείωσης αυτής οφείλεται σε νέα διαγνωστικά μέσα και στην εξελιγμένη μορφή της μαστογραφίας και το άλλο 50% χάρη στις νέες στοχευμένες θεραπείες. Μία στις πέντε γυναίκες με μεταστάσεις καρκίνου στο μαστό ζει πάνω από την πενταετία και μία στις δέκα μετά τη δεκαετία, ποσοστά επιβίωσης που είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, το 31% των γυναικών που έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού λέει ότι δεν γνώριζε για την εξέταση του υποδοχέα HER2, αλλά και τη σχέση που έχει αυτός με τη θεραπεία του καρκίνου.

Από την ίδια μελέτη, προκύπτει ότι από τις 198 γυναίκες –ηλικίας από 26 έως 78 ετών- που ερωτήθηκαν το 63% εντόπισε τον όγκο με αυτοψηλάφιση και στις περισσότερες φορές έγινε τυχαία και το 22,7% με μαστογραφία.
Κύρια πηγή ενημέρωσης για τις γυναίκες παραμένει ο θεράπων ιατρός και στη δεύτερη θέση το διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα περίπου 1.900 γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη της ζωής τους από τη νόσο και 4.700 νοσούν.