Αν πάνω στη φούρια της γυμναστικής και την υπερπροσπάθεια σου ξεφεύγει και καμιά κακιά κουβέντα, μην προσπαθείς να τη συγκρατήσεις.

Ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως αυτό κάνει τη φυσική δραστηριότητα αποτελεσματικότερη.

Έτσι μας λέει τουλάχιστον ο διάσημος personal trainer Amoila Cesar, γνωστός για το πρόγραμμα που έχει φτιάξει «6 Weeks of the Work» γύρω από αυτή τη θεωρία.

«Το αποκαλώ πρωτόγονη εκστόμιση», λέει ο Cesar, ο γυμναστής των πρωταθλητών και των επαγγελματιών, καθώς ο στόχος είναι η γυμναστική να μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα.

Έφτιαξε κι ένα σχετικό βίντεο με τη θεωρία του, ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής που ενσωματώνει τις βρισιές ως τρόπο εκτόνωσης.

«Το πρόγραμμά μου είναι δύσκολο. Οι πελάτες μου κι εγώ εκφράζουμε αυτό που νιώθουμε και κάποιες φορές φεύγουν μια-δυο κουβέντες. Κι αυτές οι κουβέντες είναι συνήθως άσχημες, αλλά δίνουν παραπάνω κίνητρα».

Η επιστήμη έρχεται μάλιστα να τον επιβεβαιώσει, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό το γιατί. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτιση βρισίματος και αυξημένης δύναμης. Αλλά και αντοχής στον πόνο.

Ο ψυχολόγος Richard Stephens που έχει εκπονήσει τέτοια πειράματα ισχυρίζεται πως το βρίσιμο ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας καρδιακούς παλμούς και επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα…