Ακόμη και όταν καταφέρνουν να πάρουν τον ρόλο του αφεντικού στις ταινίες, οι γυναίκες ηθοποιοί αντιμετωπίζονται ως «ωραίες», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα «επικίνδυνα στερεότυπα» εξακολουθούν να κυριαρχούν στη μεγάλη οθόνη.

Αν και έχουν αυξηθεί οι ρόλοι των γυναικών, με κάποια άρθρα στον Τύπο να αναφέρουν ότι ο επόμενος πράκτορας 007 στις ταινίες Τζέιμς Μποντ θα είναι γυναίκα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεξισμός παραμένει διαδεδομένος, αναφέρει η οργάνωση Plan International και το ινστιτούτο ερευνών Geena Davis.

Οι γυναίκες που παίζουν τους ρόλους ηγετών και επικεφαλής είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανιστούν γυμνές στις ταινίες σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με την έρευνα για την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι 56 ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις το 2018 σε 20 χώρες.

«Μία γυναίκα 007 ή υπερηρωίδα είναι καλοδεχούμενη. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», δήλωσε η Άνε- Μπριγκίτε Άλμπρεχτσεν εκτελεστική διευθύντρια του Plan International.

«Οι διακρίσεις βάσει φύλου και τα επικίνδυνα στερεότυπα εξακολουθούν να κυριαρχούν στη μεγάλη οθόνη (…) Πρέπει να σταματήσουν τη σεξουαλικοποίηση και η παρουσίαση ως αντικειμένων των γυναικών και των κοριτσιών στον κινηματογράφο και οπουδήποτε αλλού», τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνα του πολιτειακού πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον κινηματογράφο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συχνά δίνονται στις γυναίκες δεύτεροι ρόλοι, ενώ μόνο ένας στους τρεις ομιλούντες χαρακτήρες στις ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2018 ήταν γυναίκα.

Ωστόσο ακόμη και όταν εμφανίζονται σε ρόλους ισχυρούς, συχνά παρουσιάζονται ως αντικείμενα του πόθου, αναφέρει άλλη έρευνα, η οποία εξέτασε 56 ταινίες σε διάφορες χώρες, από τις ΗΠΑ ως την Ινδία, τη Σουηδία, την Ουγκάντα και το Νότιο Σουδάν.

Αυτή η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ισχυρών γυναικείων χαρακτήρων εμφανίζονται να φορούν αποκαλυπτικά ρούχα, σε σύγκριση με μόλις το 10% των αντίστοιχων ανδρικών ρόλων.

Επίσης οι γυναίκες που παίζουν αφεντικά είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίζονται εντελώς γυμνές, ποσοστό 2% έναντι 0,5% για τους άνδρες.

Στην έκθεση τονίζεται παράλληλα και η κυριαρχία των ανδρών πίσω από την κάμερα. Καμία από τις ταινίες που αναλύθηκε στην έρευνα δεν είχε σκηνοθέτη γυναίκα και μόνο το 10% είχε γυναίκα μεταξύ των σεναριογράφων.

«Τα κορίτσια χρειάζεται να βλέπουν τους εαυτούς τους στην οθόνη και να βλέπουν έναν θετικό και αυθεντικό χαρακτήρα που θα μπορέσει να τις εμπνεύσει», δήλωσε η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζίνα Ντέιβις που δημιούργησε το ινστιτούτο για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα στερεότυπα για το φύλο.