Παρέμβαση ευαισθητοποίησης με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διοργανώνει το απόγευμα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων.

«Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς η οικονομική κρίση συνιστά έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα στις ήδη βεβαρημένες έμφυλες σχέσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

«Έρευνες δείχνουν ότι το βαρύ πλήγμα που επιφέρει η απώλεια της εργασίας των ανδρών στο πατριαρχικό, στερεοτυπικό πρότυπο και στον “ανδρισμό” τους, συχνά έχει ως συνέπεια την όξυνση της βίας. Μέσα σ’ αυτήν την κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζοφερή ατμόσφαιρα, το δικαίωμα των γυναικών σε μια ζωή χωρίς βία και φόβο, υποβιβάζεται ακόμη περισσότερο και αυτό αποδεικνύεται, τόσο με τη βραδύτητα με την οποία δημιουργούνται (με ευρωπαϊκά χρήματα) οι εδώ και χρόνια εξαγγελθείσες ολοκληρωμένες δομές υποστήριξης θυμάτων κακοποίησης, όσο και με την περαιτέρω υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μέσω περικοπών υπηρεσιών και οργανικών θέσεων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Είναι ενδεικτικό», συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Ευαγγελία Κιρκινέ από τους Οικολόγους Πράσινους, «ότι παρά τις εξαγγελίες, στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργεί καμιά ολοκληρωμένη δομή για τις κακοποιημένες γυναίκες». Όπως τονίζει, είναι αναγκαία η πραγματοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης όσων στελεχώνουν υπηρεσίες που υποδέχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και η προώθηση προγραμμάτων ισότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.