Συχνά, οι άνθρωποι που είναι κοντά μας και ειδικότερα ο σύντροφος μας, φέρει σχεδόν αποκλειστικά το βάρος του άγχους μας, το οποία μάλιστα μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη σχέση μας. «Το άγχος μπορεί να κάνει τους δυο σας λιγότερο ανεκτικούς και πιο ανυπόμονους, καθιστώντας δυσκολότερη την αλληλοϋποστήριξη και την επίλυση προβλημάτων», τονίζει η Catherine Cohan, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Penn State. Ωστόσο, τέσσερα απλά βήματα μπορούν να μειώσουν το άγχος μέσα στη σχέση σας:

1. Ακούστε το σύντροφο σας
Μπορεί να είστε τόσο αγχωμένη, που το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να ακούσετε είναι τα προβλήματα του άλλου. Ωστόσο, μια γρήγορη συζήτηση με το σύντροφο σας θα αποφορτίσει το κλίμα και θα μειώσει το άγχος αμφότερων. Μια φράση όπως «Καταλαβαίνω τι μου λες και κατανοώ το άγχος σου» θα αλλάξει τα πάντα. Βοηθώντας το σύντροφο σας να συνειδητοποιήσει ότι συμπάσχετε, θα μειώσει τις πιθανότητες να γυρίσει η συζήτηση σε καυγά.

2. Δείξτε του ότι τον ακούτε πραγματικά
Βάλτε στην άκρη το κινητό σας και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Εστιάστε σ’ αυτόν, επιτρέψτε του να διευκρινίσει ορισμένα σημεία της συζήτησης και επαναλαμβάνετε τα σημαντικά σημεία (δείχνει ότι τον προσέχετε). Έτσι, επικυρώνετε τα συναισθήματα του και τον βοηθάτε να αισθάνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά σας.

3. Χρησιμοποιήστε γλώσσα συνεργασίας
Χρησιμοποιήστε «εμείς« αντί του «εγώ» ή «εσύ» , σύμφωνα με την Cheryl Gore-Felton, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάφορντ. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «Δεν με βοηθάς ποτέ και έχω βαρεθεί πια» μπορείτε να πείτε «Έλα να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στις δουλειές του σπιτιού».

4. Κρατήστε στενή επαφή
Ιδιαίτερα τις καθημερινές, είναι δύσκολο να κρατάτε στενή επαφή με το σύντροφό σας, αλλά «η σωματική επαφή μεταξύ των συντρόφων ανακουφίζει το άγχος και αναζωογονεί τη σχέση», σύμφωνα με την καθηγήτρια Gore-Felton. Έτσι, ακόμα και αν είστε οξύθυμη, μπορείτε να πιέσετε τον εαυτό σας για μικρή αγκαλιά ή μπορείτε πολύ απλά να του στείλετε ένα μήνυμα ότι τον σκέφτεστε.