Νέα μόδα στη διακόσμηση η καλλωπιστική ελιά

Τη βρίσκει κανείς πλέον σε σπίτια, μπαλκόνια, καταστήματα και αλλού


ΓΥΝΑΙΚΑ
21:12
16/04/2012
Νέα μόδα στη διακόσμηση η καλλωπιστική ελιά
loading

Η ελιά φαίνεται ότι αποτελεί αστείρευτη πηγή για πολλές εμπορικές αξιοποιήσεις. Το ξύλο της ελιάς που πάντα είχε ποικίλες χρήσεις στη διακοσμητική και επιπλοποιεία, τελευταία, λόγω της κρίσης, αποκτά αξία και ως καύσιμη ύλη και μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων φαίνεται να φεύγουν για Αθηνά και Θεσσαλονίκη.

Πλέον, τα ίδια τα δέντρα έχουν γίνει αντικείμενα εμπορίας και αξιοποίησης. Έτσι, ελαιόδεντρα πολύ παλιά αλλά και πολύ νέα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται τελευταία με αυξανόμενο ρυθμό ως καλλωπιστικά.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), τα ελαιόδεντρα έχουν γίνει της μόδας για τη διακόσμηση σπιτιών, μπαλκονιών, πεζοδρομίων, προαυλίων, εξοχικών σπιτιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων, καφετεριών κ.α. στην Κρήτη αλλά και υπόλοιπη χώρα.

Όμως τελευταία και άλλες Μεσογειακές χώρες όπως η Γαλλία αρχίζουν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες παλιών αλλά και μικρών καλλωπιστικών δέντρων για διακόσμηση κήπων, σπιτιών ακόμη και διαμερισμάτων.

Η νέα τάση φαίνεται να σχετίζεται με την αποδοχή που έχει λάβει η Μεσογειακή διατροφή στους Γάλλους, η οποία αφού συνιστά το ελαιόλαδο, δημιουργεί συνειρμικά και την επιθυμία της παρουσίας του ίδιου του δέντρου στους χώρους διαβίωσής τους.

Τα δενδρύλλια της καλλωπιστικής ελιάς ποικίλουν σε διάφορα μεγέθη. Κυρίως όμως ζητούνται δενδρύλλια ύψους μέχρι ένα μέτρο που εισάγονται ακόμα και στην Κρήτη από την Ιταλία.

Σημαντικότερος εξαγωγέας στη Γαλλία είναι η Ιταλική εταιρεία Romiti Vivai, που εδρεύει στην Τοσκάνη. Η εταιρεία αυτή προμηθεύει τις τρεις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων ειδών κήπου (Truffaut, Jardiland και Gamm Vert), τόσο με καλλωπιστικές ελιές όσο και με άλλα μεσογειακά είδη.

Η κεντρική Αγορά Τροφίμων των Παρισίων (Rungis), περιλαμβάνει και τμήμα εμπορίας φυτών.

Από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι σημειώνεται ότι εκτός από την αυξημένη ζήτηση δενδρυλλίων καλλωπιστικής ελιάς, παρατηρείται και αύξηση της ζήτησης για πολύ παλιά δένδρα ελιάς, που τοποθετούνται σε κήπους προκειμένου να δώσουν ένα μεσογειακό χαρακτήρα. Η τιμή ενός ηλικιωμένου δέντρου μπορεί να φθάσει και μέχρι 6.000 ευρώ.

Βασικός εξαγωγέας παλιών δένδρων είναι η περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, όπου εταιρείες αναλαμβάνουν να συλλέξουν ηλικιωμένα δένδρα που πρόκειται να κοπούν, λόγω αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ή φύτευσης νεαρότερων και πιο αποδοτικών ποικιλιών, αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.

Πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει