Πόσες φορές προσπαθείς να καλέσεις σε μια υπηρεσία και η αναμονή κάνει τα νεύρα σου κρόσσια;Το μουσικό χαλί που ακούγεται επιδεινώνει την κατάσταση ενώ το επαναλαμβανόμενο ηχογραφημένο μήνυμα, που σε ενημερώνει πως βρίσκεσαι σε γραμμή προτεραιότητας, σε τρελαίνει… Αν είσαι ιδιαίτερα ανεκτική και ψύχραιμη θα καταφέρεις να πιάσεις γραμμή ενώ αν δεν φημίζεσαι για τον έλεγχο του θυμού σου, θα κλείσεις το τηλέφωνο χάνοντας τη σειρά προτεραιότητας!

Αυτό που σου συμβαίνει είναι άκρως φυσιολογικό – ιδιαίτερα αν η κλήση διαρκεί για περισσότερο από 5 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα – δεδομένου πως η παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, δίνει το πράσινο φως για την αύξηση των επιπέδων άγχους.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν επιστήμονες το στρες και η ένταση που δημιουργείται κάθε φορά που αναγκάζεσαι να αναμένεις στο ακουστικό σου για να εξυπηρετηθείς χτυπάει «κόκκινο».

Βρίσκεσαι σε γραμμή προτεραιότητας…

Πρόσφατη έρευνα Βρετανών μελετητών εξέτασε το βαθμό στον οποίο επηρεάζεται η υγεία μας όταν αναγκαζόμαστε να περιμένουμε για ώρα στο ακουστικό μας αλλά και τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα μας ενοχλεί όταν η κλήση μας προωθείται.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, σε ποσοστό 67% , παραδέχθηκε το αναμενόμενο, ότι δηλαδή «ενοχλούνται» όταν αναγκάζονται να περιμένουν για αρκετή ώρα στην τηλεφωνική γραμμή.

Όταν τα ίδια άτομα κλήθηκαν να περιγράψουν και να προσδιορίσουν με σαφήνεια το συναίσθημα που νιώθουν, το 1/3 αυτών είπαν πως βιώνουν έντονο άγχος, το 19% θυμό ενώ σε ποσοστό 16 % δεν μπορούσαν καν να περιγράψουν τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάθε φορά που περιμένουν με το ακουστικό ανά χείρας.

Το μουσικό χαλί κάνει τα νεύρα σου τσατάλια

Πάντοτε αναρωτιόσουν για ποιό λόγο οι εταιρίες επιλέγουν τόσο ενοχλητικούς ήχους και μελωδίες για μουσικό χαλί και απ΄ότι φαίνεται δεν είσαι η μόνη. Το 64% των ερωτηθέντων απάντησε πως αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο όσο περιμένουν είναι το «εκνευριστικό» μουσικό χαλί που υποτίθεται πως υπάρχει για να τους ηρεμεί.

Μάλιστα, από τους «χαλαρωτικούς» αυτούς ρυθμούς, ο ήχος της φλογέρας είναι αυτός που θεωρείται ως ο πιο εκνευριστικός, με την κλασική μουσική αλλά και τους ήχους της φύσης, όπως για παράδειγμα το θρόισμα των φύλλων ή το τρεχούμενο νερό να ακολουθούν.

Όπως δε προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, τέσσερις στους πέντε εκνευρίστηκαν τόσο που εν τέλει έκλεισαν το τηλέφωνο, χάνοντας τη σειρά τους στην αναμονή!

Το στρες χτυπάει κόκκινο

Η πολύωρη όμως αναμονή εκτός από έντονο στρες μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ροτζερ Χέντερσον, ειδικός σε ζητήματα διαχείρισης άγχους, συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, η εφίδρωση στις παλάμες αλλά και ο πονοκέφαλος είναι κοινά ενώ αν εξελιχθούν σε μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση, όπως το χρόνιο στρες, μπορεί να προκληθούν στομαχικές και εντερικές διαταραχές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό που συμβαίνει είναι πως στη σημερινή εποχή δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία μας να περιμένουμε για να εξυπηρετηθούμε.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ροτζερ, δύσκολα νιώθουμε ικανοποιημένοι απ΄ ότι έχουμε στη ζωή κάτι που είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μας. Ωστόσο, οι προσδοκίες μας αυξάνονται συνεχώς και εάν δεν τις ικανοποιήσουμε άμεσα, κάτι που ο ίδιος ονομάζει «απληστία ταχύτητας», τα επίπεδα άγχους μας αυξάνονται δραματικά.

Έξι λοιπόν λεπτά αναμονής είναι αρκετά για να… ανάψουν τα αίματα. Επειδή όμως δυστυχώς δεν θα μπορέσεις να αποφύγεις την εκνευριστική αναμονή, προμηθεύσου ένα τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση, κάνε παράλληλα άλλες δουλειές και προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.

Δεν αξίζει να βλάπτεις την ψυχική και σωματική σου υγεία για μερικά χαμένα λεπτά από τη ζωή σου…

Πηγή:womenonly.gr