Σκέφτεστε τι γλυκό να φτιάξετε; Τι θα λέγατε για ραβανί; Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ενώ τώρα που είναι καλοκαίρι σερβίρεται με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι!

Υλικά για ένα μέτριο ταψί
14 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα σε σκόνη
5-6 κομματάκια μαστίχας Χίου ψιλοκοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ για τη διακόσμηση

Για το σιρόπι
4 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού νερό
1 πρέζα βανίλια
2 κουτ. της σούπας φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση
Χτυπάτε τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.

Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε και τη ζάχαρη και χτυπάτε έως ότου σφίξει η μαρέγκα.

Ρίχνετε τη μαρέγκα λίγο λίγο στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ με το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και τα μισά αμύγδαλα, δουλεύοντας απαλά το μείγμα με σπάτουλα, μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Αλείφετε ένα μεσαίο ταψί με λίγο βούτυρο λιωμένο, το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι και ρίχνετε μέσα το μείγμα του γλυκού. Το κουνάτε για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού, και ρίχνετε από πάνω τα αμύγδαλα φιλέ.

Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40′ περίπου, στη χαμηλότερη σκάλα κοντά στον πάτο του φούρνου. Το ξεφουρνίζετε, μετά από λίγο το κόβετε σε κομμάτια και το αφήνετε να κρυώνει.

Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν «δέσει», προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και περιχύνετε το κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι, ρίχνοντας το κουταλιά κουταλιά.

Αφήνετε το γλυκό να απορροφήσει καλά όλο το σιρόπι και να κρυώσει. Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε το γλυκό σκέτο ή με παγωτό καϊμάκι.

Πηγή: myworld