Η ζυγαριά! Αυτός ο αδυσώπητος εχθρός μπορεί να γίνει η καλύτερη σου φίλη απλά αν μάθεις να ζυγίζεσαι σωστά, τις ώρες που πρέπει και όσο συχνά πρέπει! Τα μυστικά για να γίνει το ζύγισμα παιχνιδάκι, θα τα βρεις παρακάτω.

Οι φίλες σου έχουν δοκιμάσεις κάθε λογής τερτίπι για να δείχνουν πιο αδύνατες (έστω και ένα γραμμάριο) με το που πατήσουν το πόδι τους στην ζυγαριά. Έτσι, προσπαθείς κι εσύ η καψερή να:

Πότε να ζυγιστείς:
Προσπάθησε να ανεβαίνεις στη ζυγαριά το πρωί με το που ξυπνήσεις και αφού πας στην τουαλέτα. Επειδή οι τροφές που καταναλώνουμε και τα υγρά στο σώμα μας έχουν αυξομειώσεις μέσα στην ημέρα, καθιέρωσε το πρωινό ζύγισμα για να είσαι σίγουρη.

Αν ζυγίζεσαι τακτικά, μην ανησυχείς αν υπάρχει αυξομείωση μερικών γραμμαρίων αφού η κατακράτηση υγρών ειδικά σε διάφορες φάσεις του κύκλου σου είναι πολύ φυσιολογική. Επειδή σήμερα, είδες πως είσαι 50 γραμμάρια πιο βαριά, αυτό δεν σημαίνει πως το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που ακολουθείς δεν είναι σωστό. Προσπάθησε να μην γίνεις σκλάβα των αριθμών.

Αν παρατηρείς μια στασιμότητα στα κιλά που δείχνει η ζυγαριά ενώ εσύ κάνεις αυστηρή δίαιτα και σκληρή γυμναστική, μην ανησυχείς. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως το λίπος μειώνεται ενώ οι μυς αυξάνουν σε όγκο.
Αν δεν μπορείς να ζυγιστείς το πρωί εξαιτίας του άστατου ωραρίου που κοιμάσαι, δουλεύεις ή ξυπνάς, δοκίμασε απλά να ζυγίζεται την ίδια ώρα της ημέρας.

Λίγες ημέρες πριν την εμμηνορυσία είναι φυσιολογικό να βλέπεις μια αύξηση του βάρους σου. Αν ξέρεις πως θα φρικάρεις, ανάβαλε το ζύγισμα για την ημέρα που θα τελειώσει το αίμα.

Μην ζυγίζεσαι αμέσως μετά τη γυμναστική. Είναι φυσιολογικό με την έντονη προσπάθεια να έχεις στεγνώσει και η ζυγαριά να σε δείξει μέχρι και ένα κιλό πιο αδύνατη. Αμέσως μετά, που θα πιεις νερό και θα φας κάτι, το βάρος σου θα αυξηθεί και πάλι και θα έχεις χαρεί άδικα.

Αν προτιμάς να ζυγίζεσαι το βράδυ προτού πέσεις γι ύπνο, θυμήσου πως μαζί ζυγίζεις και όποια τροφή (στερεά ή υγρή) κατανάλωσες μέσα στην ημέρα.

Πόσο συχνά να ζυγίζεσαι:

Το ιδανικό είναι να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα.

Θυμήσου πως η απώλεια βάρους στην οποία πρέπει να υπολογίζεις είναι εκείνη που έχει να κάνει με το κάψιμο του λίπους, διαδικασία που δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Αν ζυγίζεσαι καθημερινά, το μόνο που βλέπεις είναι μεταβολές στα υγρά του σώματός σου.

Ο μέσος όρος λίπους που μπορείς να χάσεις σε εβδομαδιαία βάση είναι 0,5 μέχρι 0,75 κιλά.

Μην περάσεις στο αντίθετο άκρο. Αν αποφεύγεις να ανεβαίνεις στη ζυγαριά και το κάνεις αραιά και που, θα χάσεις τον έλεγχο και ίσως πάρεις πολλά κιλά που θα χάσεις πιο δύσκολα.

Πώς να ζυγίζεσαι:
Χρησιμοποίησε την ίδια ζυγαριά κάθε φορά. Μην χρησιμοποιείς μια φορά την δικιά σου, μία του διατροφολόγου, μία της κολλητής. Αν έχεις μια ζυγαριά που έχεις να χρησιμοποιήσεις καιρό, μπορεί να έχει απορυθμιστεί και να σε δείξει μέχρι 2 κιλά πιο βαριά.

Σιγουρέψου πως φοράς τα ίδια ρούχα. Προσπάθησε να μένεις με τα εσώρουχα την ώρα που ζυγίζεσαι και να μην φοράς παπούτσια.

Μην τοποθετείς την ζυγαριά πάνω σε ασταθές έδαφος όπως είναι το χαλί ή το ταπετάκι του μπάνιου. Για να βεβαιωθείς πως η ζυγαριά σου είναι ακριβής, τοποθέτησε επάνω ένα βαράκι 2 κιλών και δες τι γράφει η ζυγαριά.
Ηλεκτρονική ή απλή: προτίμησε αυτή που εμπιστεύεσαι περισσότερο. Η ψηφιακή ακριβείας ζυγαριά μπορεί να σου προκαλέσει περιττό στρες εξαιτίας της λεπτομερούς καταγραφής της αυξομείωσης μέχρι και του τελευταίου γραμμαρίου. Αν προτιμήσεις την απλή κλασική, φρόντισε να υπάρχει διακύμανση μέχρι και το μισό κιλό (δηλαδή να αναγράφει 60, 60.5, 61, 61.5).

Αν η ζυγαριά σου διαθέτει και δείκτη μέτρησης λίπους, μπορείς να τον έχεις στο νου, αλλά μην αγχώνεσαι αν δεν βλέπεις σημαντικές αλλαγές.

Κι αν η ζυγαριά σε δείξει πιο βαριά;
Ίσως έχεις κατακράτηση υγρών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κατανάλωσες περισσότερο αλάτι απ’ ότι συνήθως ή να βρίσκεσαι λίγες ημέρες πριν την περίοδο.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους που βλέπεις στη ζυγαριά. Πρόσθεσε φυτικές ίνες στη διατροφή σου και ζυγίσου πάλι μόλις αφοδεύσεις.

Σιγουρέψου πως η ζυγαριά λειτουργεί σωστά. Μήπως οι μπαταρίες τελείωσαν;

Έχε υπομονή. Μην περιμένεις θαύματα μέσα σε μια εβδομάδα.

Μήπως το παράκανες με τη δίαιτα; Αν μένεις νηστική, το σώμα αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ό,τι τρως θα το κάνει λίπος για να έχει περίσσια για να επιβιώσεις.

Αν γυμνάζεσαι πολύ, ίσως τα κιλά που βλέπεις να είναι αυξημένος μυικός όγκος, κάτι που είναι θετικό αφού όσο μεγαλύτεροι οι μυς, τόσο περισσότερη η ενέργεια που χρειάζεσαι και άρα το λίπος που καις.

Πιάσε τη μεζούρα:
Εκτός από το νούμερο που σου δείχνει η ζυγαριά, είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους και στο σώμα σου. Τα ρούχα που δεν σου χωρούσαν και τώρα εφαρμόζουν τέλεια είναι το πρώτο θετικό βήμα.

Οι ειλικρινείς φίλοι που σου λένε πόσο έχεις αδυνατίσει είναι μια δεύτερη ένδειξη. Και φυσικά, συμπέρασμα θα βγάλεις και με τη μεζούρα στο χέρι:

Το στήθος: μέτρησε την περιφέρεια γύρω από το μεγαλύτερο σημείο του στήθους.
Μπρατσάκια: μέτρησέ τα βάζοντας τη μεζούρα στη μέση περίπου του λεγόμενου ‘ποντικιού’ , ανάμεσα στον ώμο και τον αγκώνα.
Μέση: μέτρησε το στενότερο σημείο, περίπου μια ίντσα πάνω από τον αφαλό. Μην ρουφάς την κοιλίτσα μέσα αλλά ούτε και να την φουσκώνεις.
Γλουτοί: μέτρησε το πιο παχύ σημείο και ενώ έχεις τα πόδια ενωμένα.

Πηγή: womenonly