Μόλις γεννήσατε και δεν είστε έτοιμες για μια νέα εγκυμοσύνη; Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό κρίνεται ασφαλής, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Οι μητέρες που θηλάζουν είναι απίθανο να συλλάβουν και οι περισσότερες γυναίκες που δεν θηλάζουν δεν έχουν ωορρηξία μέχρι να συμπληρώσουν έξι εβδομάδες από τον τοκετό. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όταν μια γυναίκα γεννήσει θα πρέπει αμέσως να μιλήσει με το γιατρό της για θέματα αντισύλληψης, πριν την επανέναρξη της γονιμότητας.

Η χρήση ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών μετά την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη επειδή τα οιστρογόνα που εμπεριέχοντα στα δισκία και οι επιλόχειες ορμόνες αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν εφαρμογή μόνο σε γυναίκες που δεν θηλάζουν. Επίσης οι θεράποντες ιατροί δεν θα πρέπει να χορηγούν αντισυλληπτικά χάπια σε θηλάζουσες μητέρες καθώς αν αυτά περιέχουν οιστρογόνα, ενέχουν κινδύνους για την ανάπτυξη του νεογνού.