Η κρίση πανικού μπορεί να είναι τρομακτική για εκείνον που τη βιώνει.

Μοιάζει σα να έρχεται απροειδοποίητα, κάνοντας το άτομο να αισθάνεται αδύναμο μπροστά σ’ αυτό που του συμβαίνει. Συχνά, εάν βιώνετε μια κρίση πανικού, μπορεί να σκέφτεστε ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί, ότι θα χάσετε τον έλεγχο ή ότι θα κινδυνέψει η ζωή σας.

Τι είναι
Η κρίση πανικού σηματοδοτεί μία κατάσταση εξαιρετικά έντονου άγχους. Ορίζεται ως η ξαφνική έναρξη επεισοδίου τρόμου ή ανησυχίας, που κορυφώνεται σε διάρκεια περίπου 10 λεπτών και περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Εφίδρωση, ταχυκαρδία, δύσπνοια, τρεμούλα, πόνοι στο στήθος, ναυτία, ζαλάδα ή ίλιγγο, ανατριχίλα, εξάψεις, αίσθημα πνιγμού, μικρές κοφτές αναπνοές, συναίσθημα επερχόμενου θανάτου, αίσθημα απειλητικού κινδύνου ή καταστροφής, ανάγκη να δραπετεύσετε, αίσθηση ότι χάνετε τον έλεγχο ή ότι τρελαίνεστε.

Τα συμπτώματα είναι έντονα και σας κατακλύζουν αιφνίδια, άλλοτε χωρίς καμία προειδοποίηση και εμφανή αιτία άλλοτε στο πλαίσιο κάποιου συγκεκριμένου χώρου ή κατάστασης (π.χ. εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς). Διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι περίπου μία ώρα. Όταν η κρίση τελειώσει νιώθετε εξάντληση αλλά και ανακούφιση.

Που οφείλεται

Σε γεγονότα, κυρίως, δυσάρεστα που επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες.

Σε χρόνιες καταστάσεις έντασης και άγχους, όπως για παράδειγμα χρόνια προβλήματα υγείας, ένας αποτυχημένος γάμος, δυσαρέσκεια και ένταση στον επαγγελματικό τομέα, ανεργία, οικονομικά προβλήματα κ.λπ.

Σε κατάθλιψη Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν συχνά κάποια αγχώδη διαταραχή.

Αντιμετωπίστε τη με:
…τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, η ύπνωση, το χαλαρωτικό μασάζ, οι ασκήσεις αναπνοής.

…συμπεριφοριστική-γνωσιακή ψυχοθεραπεία η οποία αποσκοπεί στο να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αποδυναμώσετε τις αρνητικές σας σκέψεις και συμπεριφορές που προκαλούν και κλιμακώνουν το αίσθημα του φόβου και του πανικού. Εστιάζει στο να μάθετε να χαλαρώνετε, να ελέγχετε τα συμπτώματα, αλλά και να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις.

…διάφορα είδη ψυχοθεραπείας: Ιδιαίτερα αποτελεσματικός έχει αποδειχτεί ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.

…ένα τραγούδι: Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας μακριά από τις αρνητικές σκέψεις. Συγκεντρωθείτε σε μία απλή πράξη, όπως, π.χ., να μετρήσετε από το 100 έως το 0 προς τα πίσω, κατεβαίνοντας ανά δύο ή τρία ή επαναλαμβάνοντας μια φράση ή ένα στίχο κάποιου τραγουδιού που σας ηρεμεί.

…το να εκφράζεστε: Εάν νιώθετε φοβισμένοι ή στρεσαρισμένοι, μιλήστε σε κάποιον φίλο/η ή γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η κουβέντα με φιλικά πρόσωπα βοηθά στην ενίσχυση του αισθήματος της ευεξίας. Η αληθινή, ειλικρινής επικοινωνία μειώνει το άγχος.

…το να διασκεδάζετε: Ο πανικός και το άγχος απορροφούν τόση ενέργεια και προσοχή, που σας κάνουν να ξεχνάτε πώς είναι το να περνάτε καλά και να διασκεδάζετε.

…ασκήσεις αναπνοής: Ασκηθείτε στη διαφραγματική αναπνοή και κάνετε ασκήσεις αναπνοής κατά τη διάρκεια της ημέρας (πάρτε βαθιές, αργές εισπνοές από τη μύτη, γεμίζοντας την κοιλιά σας. Εκπνεύστε αργά).
Το μυστικό

Έχετε πάντα μία μικρή χάρτινη σακούλα στη τσάντα σας. Όταν σας πιάνει κρίση τοποθετήστε το στόμα και τη μύτη σας και αναπνεύστε αργά για λίγη ώρα μέσα εκεί, ώστε να εισπνεύσετε ξανά αρκετό διοξείδιο του άνθρακα και να επανέλθει η αναπνοή σας στον κανονικό της ρυθμό.

Πηγή: omorfamistika.gr