Ένα τετράχρονο αυτιστικό κοριτσάκι μαθαίνει πώς να δέχεται αγκαλιές με τη βοήθεια ενός ρομπότ.

Η 4 ετών Eden Sawczenko συνήθιζε να κάνει πίσω όταν τα παιδάκια κρατούσαν το χέρι της και την πλησίαζαν για να την αγκαλιάσουν. Τώρα πια έχει συνηθίσει την ιδέα, καθώς ο Kaspar της δίδαξε τη φυσική και συναισθηματική επαφή… και πλέον αγκαλιάζει τους πάντες!

Είναι πιο στοργική με τους φίλους της και υπάρχουν φορές που επιζητά από μόνη της την αγκαλιά, λέει η μητέρα της.
Η μικρή Eden πηγαίνει σε ειδικό σχολείο για αυτιστικά παιδιά, όπου οι ερευνητές τα φέρνουν σε επαφή με το ρομπότ, που έχει τις διαστάσεις ενός παιδιού, μία φορά την εβδομάδα για το «μάθημα».

Τα παιδιά παίζουν με το ρομπότ γύρω στα δέκα λεπτά υπό την επίβλεψη ειδικού επιστήμονα, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις του με τηλεχειριστήριο.

Ο Kaspar είναι έτσι προγραμματισμένος ώστε να γελάει, να συνοφρυώνεται, να χαμογελά, να ανοιγοκλείνει τα μάτια του και να κουνά τα χέρια.

Δημιουργήθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Hertfordshire. Η κατασκευή του κόστισε 1.300 λίρες Αγγλίας.

«Τα αυτιστικά παιδιά δεν τα “πηγαίνουν τόσο καλά” με τους ανθρώπους γιατί δε μπορούν να καταλάβουν όλες τις εκφράσεις του προσώπου τους. Νιώθουν πιο ασφαλή με τα ρομπότ γιατί αυτά έχουν προγραμματιστεί να κάνουν συγκεκριμένες εκφράσεις, τις οποίες μπορούν εύκολα να ερμηνεύσουν» είπε ο Ben Robins από το πανεπιστήμιο του Hertfordshire που ειδικεύεται στα αυτιστικά παιδιά.