Κάνει κρύο, οι νύχτες είναι ακόμη μακριές και ο καιρός έχει αρχίσει και δείχνει τα δόντια του. Μάλλον έχει έρθει η εποχή της… χειμερίας νάρκης για όλους μας. Ακόμη κι έτσι όμως, κουκουλωμένοι και κλεισμένοι μέσα τις χειμωνιάτικες νύχτες –κάτι που δείχνει πολύ καλύτερο από το να κυκλοφορείς έξω- είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε απομονωμένοι και άκεφοι αυτή την εποχή. Για να καταπολεμήσουμε αυτή την χειμωνιάτικη μελαγχολία, η Logitech συνεργάστηκε με τη γνωστή ψυχολόγο και ειδικό ευζωίας Mamta Bhatia ώστε μαζί να αναπτύξουν μια σειρά από συμβουλές που θα μας κρατήσουν κεφάτους, δικτυωμένους με φίλους και γνωστούς και πάνω από όλα γεμάτους ενέργεια για να κάνουμε όσο μπορούμε περισσότερα αυτή την εποχή.

1. Ξεκινώντας την άσκηση
Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες είναι συχνά δύσκολο να κινητοποιηθούμε για να γυμναστούμε. Οπότε μια ωραία λύση για να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα μέσα στο χειμώνα είναι να γυμναστούμε στο σπίτι!

Καταρχήν ας δούμε τις επιλογές γυμναστικής που έχουμε στο καθιστικό μας. Μπορούμε για παράδειγμα να κάνουμε βαράκια την ώρα που βλέπουμε μια ταινία, ή να κάνουμε κοιλιακούς και υψώσεις ποδιών. Ακόμη μπορούμε να νοικιάσουμε ένα ειδικό DVD με ασκήσεις για μέσα στο σπίτι: θα βρούμε πολλά με yoga και αεροβικά προγράμματα στα βιντεοκλάμπ. Αν δε θέλουμε να ξοδευτούμε, ένα ψάξιμο στο Διαδίκτυο θα μας προσφέρει πολλά (και αποτελεσματικά) προγράμματα με οικιακή γυμναστική. Συνολικά κάθε τέτοια δραστηριότητα όχι μόνο θα μας γυμνάσει αλλά θα κάνει και το σώμα μας να εκκρίνει ενδορφίνες, ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και μας κρατούν σε ευεξία. Όταν αυτές οι ουσίες εκκρίνονται από τον οργανισμό, μας δημιουργούν με φυσικό τρόπο καλή διάθεση, βελτιώνουν το κέφι και μας προσφέρουν ενέργεια. Το αποτέλεσμα της αυξημένης ενέργειας είναι ότι επιταχύνεται και ο μεταβολισμός, οπότε χωνεύουμε ταχύτερα την τροφή και καίμε λίπος, νιώθοντας αλλά και δείχνοντας πολύ καλύτερα! Επίσης η απελευθέρωση ενδορφινών μας κάνει και πιο αισιόδοξους, ωθώντας να βλέπουμε τα πάντα πιο θετικά, κάτι που επίσης συνεισφέρει στην ενεργητικότητα και την διάθεση μας.

2. Μαθαίνοντας μαγειρική!
Με την περίοδο των γιορτών να έχει τελειώσει, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι ιδανικοί μήνες για να διορθώσουμε όλες τις… γευστικές παρεκτροπές των προηγούμενων ημερών. Για παράδειγμα μπορούμε να βρούμε online πολύ ενδιαφέροντα σεμινάρια μαγειρικής με συνταγές και τεχνικές. Μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε αξιοποιώντας τους χειμωνιάτικους μήνες μαθαίνοντας να μαγειρεύουμε συνταγές με τα υλικά κάθε εποχής. Έτσι θα ευχαριστηθούμε τα φρέσκα προϊόντα και θα φάμε λαχανικά καλλιεργημένα χωρίς «ενισχύσεις» χημικών και λιπασμάτων. Επίσης θα ωφεληθούμε από τις βιταμίνες και τα στοιχεία που περιέχουν μόνο τα εποχιακά λαχανικά. Ωραίες σούπες με κρέας και λαχανικά, όπως πατάτες και καρότα, είναι ότι πρέπει για αυτή την εποχή, όπως και κέικ και μηλόπιτες.

Αν ξεκινήσετε το μαγείρεμα γιατί να μην καλέσετε σε γεύμα φίλους και αγαπημένους, ώστε να απολαύσετε όλοι μαζί τον κόπο σας; Έτσι όχι μόνο θα βελτιώσετε το μαγειρικό σας ταλέντο αλλά θα έχετε και την ευκαιρία να ξαναβρεθείτε με στενούς φίλους και συγγενείς. Τέτοιες επαφές και εμπειρίες σίγουρα θα σας μειώσουν το στρες και θα βελτιώσουν τα ενεργειακά σας επίπεδα, είτε είναι ζωντανά είτε το κάνετε online. Άλλωστε ο χρόνος που θα επενδύσετε στους φίλους σας θα ενισχύσει και τις σχέσεις σας και θα σας κάνει να αισθανθείτε θαυμάσια. Είναι δεδομένο ότι ως ανθρώπινα όντα όλοι έχουμε ανάγκη να γίνουμε αντιληπτοί, να ακουστούμε και να είμαστε αναγνωρίσιμοι. Και αυτά τα αισθήματα επαφής και αναγνώρισης μας τα προσφέρει η παρέα φίλων και συγγενών, βελτιώνοντας τελικά και την δική μας διάθεση.

3. Επικοινωνώντας με τον κόσμο

Εύκολα απομονωνόμαστε το χειμώνα εξαιτίας του κρύου που περιορίζει τις εξόδους μας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να κρυφτούμε. Η επικοινωνία με τον… έξω κόσμο μπορεί να γίνει άνετα μέσα από τα site κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook. Ένα chat με τους φίλους μας με το Logitech Vid ή το Skype θα μας δώσει την ευκαιρία να κανονίσουμε μια συνάντηση και μόλις έχουμε κάτι στο ημερολόγιο μας να περιμένουμε, σίγουρα θα νιώσουμε και καλύτερα.

Και για ακόμη μεγαλύτερη άνεση, δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε το φορητό πάνω σε μια βάση Lapdesk της Logitech, ένα αξεσουάρ που κάνει τη ζωή με τον υπολογιστή πανεύκολη παντού.

4. Κάνοντας την ξεκούραση ρουτίνα

Με τις μεγάλες νύχτες να διαδέχονται τα κρύα σκοτεινά πρωινά, δεν είναι σπάνιο να διαταράσσονται οι ρυθμοί του ύπνου μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ζαλισμένοι και αργοκίνητοι όλη τη μέρα. Η λύση είναι να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Έτσι θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τον ύπνο μας οπότε θα νιώθουμε ήρεμοι και ξεκούραστοι και όχι αγχωμένοι. Όταν το σώμα μας λειτουργεί με σωστό ρυθμό είμαστε και πιο παραγωγικοί, πιο ισορροπημένοι συναισθηματικά και πιο οξυδερκείς πνευματικά, ενώ η ενέργεια μας θα είναι άφθονη όλη τη μέρα.

Η ποιότητα του χώρου που κοιμόμαστε παίζει ένα τεράστιο ρόλο στο πόσο καλός είναι ο ύπνος μας. Μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν «παράδεισο» στην κρεβατοκάμαρα, με ουδέτερα χρώματα που μας ηρεμούν, ανάβοντας και ένα κερί που θα μας καλμάρει. Την ίδια στιγμή αν χρησιμοποιούμε το φορητό μας, μπορούμε να βλέπουμε εικόνες από παραλίες και ηλιοβασιλέματα που επίσης δρουν κατευναστικά. Συμπληρώνουμε με απαλή μουσική από ένα ποιοτικό σετ ηχείων οπότε πετυχαίνουμε μια συνολική εμπειρία ηρεμίας που θα επιτρέψει να κοιμηθούμε πιο γρήγορα, ενώ ο ύπνος μας θα είναι βαθύς και αδιατάρακτος.

5. Κάνοντας οικονομία

Ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για να ρυθμίσουμε τα οικονομικά μας. Μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε για να μαζέψουμε λίγα χρήματα, να κάνουμε ένα προυπολογισμό για τη χρονιά και γιατί όχι να κερδίσουμε κάποια χρήματα. Αν τα οικονομικά μας είναι σε τάξη αισθανόμαστε ανακούφιση και λιγότερο βάρος. Αντί λοιπόν να κουβαλάμε τα άγχη των απλήρωτων λογαριασμών για παράδειγμα, μπορούμε να απαλλαγούμε από το στρες οργανώνοντας τα οικονομικά μας.

Μια καλή σκέψη είναι να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες διαδικτυακών πληρωμών της τράπεζας μας. Κάτι τέτοιο μας προσφέρει άμεση επίβλεψη των πληρωμών και των εξόδων μας, ενώ με ένα κλικ ξέρουμε κάθε στιγμή τι υπόλοιπα έχουμε και πως πάνε τα οικονομικά μας. Ένα καλό tip είναι επίσης την ώρα που ρυθμίζουμε τις πληρωμές και οργανώνουμε τα οικονομικά μας να ακούμε και χαλαρωτική μουσική.. κάτι που θα κάνει την διαδικασία λιγότερο τρομακτική!

6. Αγκαλιάζοντας το χειμώνα
Το μυστικό είναι να αγκαλιάσουμε το χειμώνα και όχι να προσπαθούμε να τον αποφύγουμε. Ένας τρόπος είναι να φοράμε πολύχρωμα αξεσουάρ, όπως π.χ. ένα ωραίο κασκόλ ή ένα μαντήλι. Μπαίνοντας στο Internet μπορούμε να δούμε τι προτείνει η μόδα για τη σεζόν, ενώ πολλά site μας προσφέρουν και βίντεο με επιδείξεις μόδας για να ενημερωθούμε ακριβώς για τις τελευταίες τάσεις και τα στυλ και να διαλέξουμε εκείνα τα ρούχα που μας ταιριάζουν καλύτερα.

7. Ξεκινώντας ένα χόμπι
Μη σπαταλάτε τα βράδια σας μπροστά στην τηλεόραση. Ξεκινήστε ένα χόμπι, οτιδήποτε, από κέντημα μέχρι ράψιμο, ζωγραφική, κατασκευές (π.χ. φτιάχνοντας τις δικές σας ευχητήριες κάρτες) ή ακόμη και blogging. Το τελευταίο είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να οργανώσουμε τις σκέψεις μας, να εκφραστούμε δημόσια, ενώ μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με κόσμο που πραγματικά ενδιαφέρεται να τις ακούσει. Το χειμώνα πολλές φορές αισθανόμαστε παγιδευμένοι στο σπίτι, οπότε το blogging μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση ελευθερίας. Και για ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία μια έξυπνη λύση είναι π.χ. η βάση φορητού MK605 της Logitech. Χρησιμοποιώντας την μπορούμε να blogάρουμε από κάθε σημείο του σπιτιού με την ψηφιακή μας εμπειρία να είναι απόλυτα άνετη.

Κι αν το blogging δε μας συγκινεί; Τότε απλά μπαίνουμε στα φόρουμ που μας ενδιαφέρουν. Υπάρχουν τόσα πολλά και εξειδικευμένα για κάθε χόμπι και ασχολία, που σίγουρα θα βρούμε κάτι να μας αρέσει, να μοιραστούμε εμπειρίες, να μάθουμε κάτι παραπάνω και να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα.

8. Νέα χρονιά, νέος εαυτός
Πώς θέλετε να είστε στα καλύτερα σας το 2011; Κάντε μια λίστα με εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να σας διακρίνουν και να εκτιμώνται από τους γύρω σας. Μετά συγκεντρώστε εικόνες που να αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό που επιδιώκετε. Είτε είναι ένα στυλ μόδας, είτε μια εικόνα συμπεριφοράς και διάθεσης, θα έχετε μια οπτική σύνοψη αυτού που θέλετε να πετύχετε, οπότε θα μείνετε στοχοποιημένοι στην προσπάθεια υλοποίησής του.

9. Κοιτώντας το μέλλον

Δημιουργήστε ένα ανάποδο προγραμματισμό του πού θα θέλατε να δείτε τον εαυτό σας τον Δεκέμβριο του 2011. Και μετά, μήνα με το μήνα, ορίστε εκείνα τα κομβικά σημεία που θα πρέπει να πετύχετε για να προσεγγίσετε το στόχο.
Με αυτό τον τρόπο θα έχετε όχι μόνο ορίσει ένα στόχο αλλά και θα έχετε θέσει προθεσμίες για το τι πρέπει να επιτύχετε και πότε. Το μηνιαίο πλάνο θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε όλες τις δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν. Ένας τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα μείνετε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά σας είναι να το μοιραστείτε online! Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα video blog των επιτυχιών σας, που θα το δουν όλοι φίλοι σας μέσω Internet. Βοηθός σας μια ποιοτική webcam υψηλής ανάλυσης της Logitech, π.χ. η HD Pro C910 είναι τέλεια για δημιουργία βίντεο και άμεσο ανέβασμα τους στο Facebook και το You Tube.