Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και απώλειας βάρους φαίνεται ότι απασχολεί πολλούς ανθρώπους που επιδιώκουν να χάσουν κιλά. Ο καφές, με την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος και την αύξηση του μεταβολισμού, έχει προταθεί ως ένα πιθανό βοήθημα στην προσπάθεια αυτή. Ωστόσο, η ποσότητα και η στιγμή κατανάλωσης καφέ παίζουν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικές με τον ρόλο του καφέ στην απώλεια βάρους, τις προτεινόμενες ποσότητες για να επωφεληθείτε από την κατανάλωσή του, καθώς και τις πιθανές παγίδες που μπορεί να κρύβει η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας ότι ο καφές δεν είναι μόνος υπεύθυνος για την απώλεια βάρους και ότι η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική άσκηση παίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των στόχων σας.

Πόσο καφέ πρέπει να πίνετε καθημερινά αν θέλετε να χάσετε βάρος

Καφές

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ, η απόλαυση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει το σωματικό σας λίπος κατά περίπου 4%. Η έρευνα διεξήχθη σε διάστημα 24 εβδομάδων, όπου 126 υπέρβαροι, μη ευαίσθητοι στην ινσουλίνη ενήλικες κατανάλωσαν τέσσερα φλιτζάνια ενός ροφήματος placebo που έμοιαζε με καφέ ή τέσσερα φλιτζάνια σκέτου καφέ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα συνδέονται με «μέτρια» απώλεια σωματικού λίπους.

Οι The Nutrition Twins®, Tammy Lakatos Shames και Lyssie Lakatos, εξηγούν στο eatthis.com ότι ο μαγικός αριθμός θα πρέπει να είναι περίπου 200 έως 400 mg καφεΐνης κάθε μέρα, ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου δύο έως πέντε φλιτζάνια.

«Προσέξτε ότι προσθέτοντας κρέμα γάλακτος, πλήρες γάλα ή ζάχαρη στον καφέ, μπορείτε εύκολα να αντισταθμίσετε τις θερμίδες που καίτε από τον καφέ», εξηγούν οι The Nutrition Twins®. «Στην πραγματικότητα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά αν προστεθεί ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αναιρείται το όφελος».

Πώς ο καφές είναι ωφέλιμος για την απώλεια βάρους

Γυναίκα πίνει καφέ

Υπάρχουν περισσότεροι από μερικοί τρόποι με τους οποίους η συμπερίληψη του καφέ στην ημέρα σας μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες απώλειας βάρους σας.

«Πρώτον, ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία έχει θερμογόνο δράση και μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες», λένε οι The Nutrition Twins®. «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ΔΜΣ, του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους. Ο καφές μπορεί, επίσης, να περιορίσει την όρεξη και να μειώσει την πείνα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τις θερμίδες που καταναλώνετε στο επόμενο γεύμα, ακόμη και αν πίνετε τον καφέ μέχρι και τέσσερις ώρες πριν από το γεύμα. Ο καφές περιέχει, επίσης, χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση λίπους και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων».

Ο καφές μπορεί σίγουρα να υποστηρίξει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους -απλώς φροντίστε να μείνετε μακριά από τα ζαχαρούχα σιρόπια, τα τεχνητά γλυκαντικά και τις ζαχαρούχες κρέμες, καθώς μπορούν γρήγορα να μετατρέψουν το ρόφημά σας σε ένα φλιτζάνι με πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες.