Στην προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, το δέρμα μας κινδυνεύει να χάσει τη σφριγηλότητα του. Παρόλα υπάρχει τρόπος να συνδυάσουμε απώλεια κιλών και αντιγήρανση με ένα διατροφικό σχήμα.

Ο Ζαν-Μαρί Μπουρέ, γιατρός, μέλος της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας, και διευθυντής της μονάδας 26 του Inserm, όπως επίσης και της μονάδας έρευνας της νεύρο – φαρμακο – διατροφής δίνει εννιά σημαντικές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε καθημερινή βάση ενισχύοντας τις βασικές λειτουργίες του γυναικείου οργανισμού. Μοναδική επιφύλαξη είναι να είμαστε υγιείς και αυτό μπορεί να το πιστοποιήσει μόνο ο παθολόγος μας αφού προηγηθεί ένας πλήρης γενικός έλεγχος.

Τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για το δέρμα μας

• Ενισχύουμε την πρόσληψη ψευδαργύρου

Η γλώσσα είναι γεμάτη από υποδοχείς ψευδάργυρου, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της γεύσης. Το ολιγοστοιχείο αυτό διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι σημαντικό για την κυτταρική ανανέωση του δέρματος, την κατασκευή του κολλαγόνου και την επούλωση των πληγών.

Που τον βρίσκουμε

Κυρίως στα στρείδια, αλλά και στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πλήρη δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

• Εκμεταλλευόμαστε τη βιταμίνη C

Συμμετέχει στην αποβολή των τοξικών ουσιών ενώ επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών που οφείλονται στο κάπνισμα και στον ήλιο.

Που τη βρίσκουμε

Σε όλα τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και τα φρέσκα λαχανικά (σε εκείνα που δεν έχουν υποστεί βράσιμο) χωρίς να υπολογίζουμε την ποσότητα.

Για να διατηρήσουμε τη γραμμή μας

• Συνδυάζουμε ασβέστιο και βιταμίνη D

Για να έχουμε γερά οστά και να παραμένουμε αδύνατες, αφού το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, μειώνοντας τα αποθέματα λίπους. Η βιταμίνη D (που απορροφάται καλύτερα από το δέρμα με την επίδραση του φωτός) και η C επιτρέπουν στο ασβέστιο να ενισχύει τα οστά.

Που τα βρίσκουμε;

Το ασβέστιο: στα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατά προτίμηση με ελάχιστα λιπαρά και ενισχυμένα με προβιοτικούς παράγοντες. Μια πρόσφατη μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι αυτά είναι πραγματικά αποτελεσματικά για το ανοσοποιητικό και την πέψη.

Τη βιταμίνη D: στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αβγά.

Για να κρατηθούμε σε φόρμα

• Δεν ξεχνάμε τα αργά σάκχαρα

Είναι αυτά που απορροφούνται πιο αργά και επιτρέπουν στον οργανισμό να διατηρήσει την ενέργεια του. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Που τα βρίσκουμε

Στο ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι τα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς επίσης και στους ξηρούς καρπούς. Η συμβουλή του ειδικού είναι να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μεν αλλά να τα συμπεριλαμβάνουμε σε κάθε γεύμα.

Για να βελτιώσουμε το σώμα

• Δίνουμε περισσότερο προσοχή στις πρωτεϊνες.

Είναι γνωστό ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αυτές για να διατηρήσουμε τους μυς μας. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι συμβάλλουν στη ενίσχυση των χημικών αγγελιοφόρων του οργανισμού: δηλαδή στα αντισώματα, τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές…

Που τις βρίσκουμε;

Η πιο πλήρης μορφή τους είναι το αβγό και το κόκκινο κρέας. Πρωτεϊνες, ωστόσο, έχουν ακόμα το ψάρι, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ και τα δημητριακά και τα λαχανικά περιέχουν σε μικρότερο ποσοστό.

• Προσθέτουμε λάδι στη διατροφή μας:

Τα περισσότερα έλαια είναι ισχυρά αντιοξιδωτικά: μειώνουν τα σημάδια γήρανσης και κυρίως τις ρυτίδες και τη χαλάρωση, βοηθούν στην πρόληψη κάποιων ασθενειών αλλά και στον έλεγχο του βάρους.

Που το βρίσκουμε;

Εκτός από το ελαιόλαδο, μπορούμε να καταναλώνουμε καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι ή λιναρόσπορους – σε ωμή μορφή. Συνήθως είναι ιδανικά για σνακ ή ως προσθήκη σε σαλάτες με λαχανικά. Μια κουταλιά της σούπας κάθε μέρα είναι αρκετή.

• Χρειαζόμαστε πολυφαινόλες.

Είναι κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτικές, απαραίτητες για να διαφυλάξουμε τα κύτταρα: τα αποτελέσματα τους κατά των καρδιοαγγειακών ασθενειών, τον καρκίνο και την οστεοπόρωση έχουν ήδη αποδειχθεί.

Που τις βρίσκουμε;

Στο τσάι, τη σοκολάτα, το κρασί… αλλά κυρίως στα κόκκινα φρούτα: κεράσια, ρόδια, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα, δαμάσκηνα, φραμπουάζ. Ποντάρουμε, επίσης, στα μήλα, τα αχλάδια και τα σταφύλια – αρκεί να καταναλώνουμε και τη φλούδα τους. Πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα!

Για να ενισχύσουμε τη διάθεση και το ανοσοποιητικό

• Δίνουμε έμφαση στα περίφημα ωμέγα.

Γιατί τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία, ενδυναμώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες, φρενάρουν τη συσσώρευση λίπους, ρυθμίζουν τη μη αποθήκευση του, παλεύουν ενάντια στις φλεγμονές που ευθύνονται για τη γήρανση, βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και ενδυναμώνουν τη μυϊκή μάζα. Τι καλύτερο από αυτά;

Που τα βρίσκουμε;

Στα ιχθυέλαια, τα θαλασσινά και σε όλα τα λιπαρά ψάρια: σολομός (κατά προτίμηση άγριος αφού προσφέρει την ιδανική αναλογία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6), μπακαλιάρος, σαρδέλα, τόνος, αντσούγια… η οδηγία του Ζαν Μαρί Μπουρέ είναι να τα καταναλώνουμε το λιγότερο δυο φορές τη εβδομάδα.

• Προσθέτουμε σίδηρο.

Είναι αυτό το οποίο διασφαλίζει την πνευματική μας υγεία. Μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας σε 119 γυναίκες έδειξε ότι αυτές που είχαν τις καλύτερες διανοητικές επιδόσεις ήταν εκείνες που είχαν μεγαλύτερα ποσοστά σιδήρου.

Που τον βρίσκουμε;

Το συκώτι περιέχει δεκαπλάσιο σίδηρο από κάθε άλλη τροφή και αν δεν υπάρχει άλλη παθολογική αιτία θα πρέπει να το καταναλώνουμε το λιγότερο μια φορά στις δεκαπέντε μέρες. Ωστόσο, μπορούμε, επίσης να καταναλώνουμε μοσχάρι ή βοδινό.

Περιέχουν επίσης σίδηρο οι φακές, τα άσπρα φασόλια, ο μαϊντανός, το σιτάρι, η πικραλίδα, το κάρδαμο, το μάραθο, το σπανάκι, το πράσο, το κάστανο και το μανιτάρι. Προσοχή: η απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται σε αυτές τις τροφές είναι ελάχιστη και εξαρτάται κι από τον συνδυασμό με άλλες τροφές. Για παράδειγμα αν πιούμε ένα φλιτζάνι τσάι, απορροφάμε μόνο το ¼ του σιδήρου ενώ αν το αντικαταστήσουμε με ένα χυμό πορτοκάλι απορροφάμε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.