Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα σημαντικό συστατικό αν θέλετε να έχετε ένα λαμπερό και υγιές δέρμα. Πρόκειται για τον «σούπερ ήρωα» που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν «χάος» στο δέρμα σας.

Τα αντιοξειδωτικά, αναφέρει το Byrdie, τόσο αντιστρέφουν όσο και προλαμβάνουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες -όπως η πρόωρη γήρανση, η φλεγμονή και η υπερμελάγχρωση.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

Δερματικός φραγμός

«Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, η οποία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων στρες, συμπεριλαμβανομένων των ακτίνων UV και της ρύπανσης», λέει ο Garshick.

«Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ουσίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό του κυττάρου σας και οδηγούν σε βλάβη του DNA. Αναφορικά με το δέρμα, αυτό οδηγεί σε σημάδια γήρανσης του δέρματος και μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος», προσθέτει ο Rabach.

Αποτελώντας σημαντικό μέρος μιας ρουτίνας φροντίδας του δέρματος, τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται συχνά σε ορούς, ενυδατικές κρέμες, καθαριστικά, λοσιόν, έλαια και μπορεί, επίσης, να ενσωματωθούν σε ορισμένα αντηλιακά. Η Garshick συνιστά στους ασθενείς να ενσωματώνουν ένα αντιοξειδωτικό στην αγωγή περιποίησης του δέρματός τους, ειδικά το πρωί, ώστε να παρέχουν στο δέρμα τους προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με το αντηλιακό.

Ποια είναι τα οφέλη των αντιοξειδωτικών

Βιταμίνη C

Μειώνουν τη φλεγμονή: Τα αντιοξειδωτικά είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας στο δέρμα.

Φωτίζουν το δέρμα: Η βιταμίνη C βοηθά στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος και στη φωτεινότητά του -υπεύθυνη για το λαμπερό αποτέλεσμα που όλες ονειρευόμαστε.

Βελτιώνουν τον τόνο και την υφή του δέρματος: «Προστατεύοντας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων», λέει η Garshick.

Βελτιώνουν την ελαστικότητα: Η Garshick προσθέτει ότι μπορείτε να δείτε βελτίωση στην ενυδάτωση και τη χαλάρωση του δέρματος χάρη στα αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου.

Αντιμετωπίζουν τα σημάδια γήρανσης του δέρματος: Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν σε σκούρες κηλίδες και άλλα σημάδια υπερμελάγχρωσης, οπότε τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους.

Τα καλύτερα αντιοξειδωτικά που πρέπει να προσθέσετε στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

γυναίκα κρατάει βιταμίνη

Βιταμίνη C

Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης για την προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και συνδυάζεται καλά με το αντηλιακό. «Η βιταμίνη C συμβάλλει στη φωτεινότητα του δέρματος και στη βελτίωση του αποχρωματισμού για την εξομάλυνση του τόνου του δέρματος και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων», λέει η Garshick.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε χρησιμεύει τόσο ως αντιοξειδωτικό όσο και ως μαλακτικό, βοηθώντας να μαλακώσει και να εξομαλύνει το δέρμα. Η Garshick λέει ότι η βιταμίνη Ε συχνά συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά για να προσφέρει όφελος. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι η βιταμίνη Ε είναι ερεθιστική ή ότι αυξάνει τα σπυράκια.

Φερουλικό οξύ

αζελαϊκό οξύ

Το φερουλικό οξύ είναι ένας τεράστιος παίκτης στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σημείων γήρανσης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων, του αποχρωματισμού, των καφέ κηλίδων και άλλων. «Επιπλέον, όταν συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η Ε, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη», προσθέτει ο Garshick.

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη προέρχεται από κόκκινα σταφύλια και μούρα και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, ενώ παράλληλα προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Η Garshick κάνει λόγο, επίσης, για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες, και την ικανότητά της να μειώνει την ερυθρότητα.