Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη για το πιο σημαντικό βήμα της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας. Αλλά αν δεν πλύνετε σωστά το πρόσωπό σας με το καλύτερο καθαριστικό για τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, τότε τα υπόλοιπα είναι περιττά, γιατί τα προϊόντα που ακολουθούν απλά δεν θα λειτουργήσουν σωστά.

Το ξέπλυμα της βρωμιάς και του μακιγιάζ της ημέρας είναι απαραίτητο. Όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αλλά αφαιρώντας τις συσσωρεύσεις από την επιφάνεια του δέρματος, τα υπόλοιπα προϊόντα μπορούν να διεισδύσουν σωστά στα ανώτερα στρώματα και να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

Η Mimi Luzon, ειδικός στην ευεξία του δέρματος, αισθητικός και facialist της Bella και της Gigi Hadid, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο βρετανικό Marie Claire, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει περισσότερο. «Ο καθαρισμός είναι αναπόσπαστο βήμα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ακόμα περισσότερο αν φοράτε μακιγιάζ», λέει. «Ο καθαρισμός διαλύει την υπερβολική βρωμιά, το μακιγιάζ και τα βακτήρια στο δέρμα σας -αν δεν κάνετε καθαρισμό είναι πιθανό να αφήσετε τους πόρους σας φραγμένους και το δέρμα σας να κινδυνεύει περισσότερο να ξεσπάσει».

Πώς να καθαρίζετε σωστά την επιδερμίδα σας

Καθαρισμός προσώπου

«Αν ψάχνετε για βαθύ καθαρισμό, τότε ένας διπλός καθαρισμός μπορεί να είναι η απάντηση», εξηγεί η δερματολόγος Dr. Anjali Mahto. «Περιλαμβάνει τη χρήση ενός καθαριστικού λαδιού, βάλσαμου ή μικυλλιακού νερού για να διασπάσετε πρώτα το μακιγιάζ, το SPF και το σμήγμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας και στη συνέχεια να το ακολουθήσετε με έναν βαθύτερο καθαρισμό με βάση το νερό. Έτσι απομακρύνεται ο ιδρώτας, τα βακτήρια και τα παλιά κύτταρα του δέρματος. Ο δεύτερος γύρος καθαρισμού θα καθαρίσει πολύ βαθύτερα στους πόρους για να απομακρύνει τυχόν ακαθαρσίες».

Ο νούμερο ένα κανόνας είναι να σκέφτεστε τις ανησυχίες της επιδερμίδας σας και να επιλέγετε τα συστατικά της ανάλογα. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα εξαιρετικό βαθύ απολεπιστικό για το λιπαρό δέρμα, ενώ τα παχύτερα, πιο πλούσια καθαριστικά παντρεύονται καλά με το ξηρό δέρμα.

«Πιστεύω ότι τα λιγότερα είναι περισσότερα -σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά ενεργά συστατικά», λέει ο Dr Mahto. «Η εφαρμογή μεγάλου αριθμού ενεργών συστατικών στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, ευαισθησία ή ερεθισμό».

Καθαρισμός προσώπου

Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα επενδύστε σε μερικά διαφορετικά καθαριστικά. «Μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά καθαριστικά σε διαφορετικά σημεία του προσώπου σας», προσθέτει η Luzon. «Για τις ξηρότερες περιοχές χρησιμοποιήστε μια θρεπτική κρέμα καθαρισμού και για τις πιο λιπαρές περιοχές επιμείνετε στους αφρούς».

Έτσι, είτε προτιμάτε ένα κρεμώδες καθαριστικό, ένα παχύρρευστο βάλσαμο, ένα ελαφρύ τζελ ή ένα θρεπτικό λάδι καθαρισμού, σίγουρα υπάρχει ένα καθαριστικό που να ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας (και του τραπεζικού σας λογαριασμού). Θυμηθείτε να ενισχύσετε το σχέδιο θεραπείας σας οπλίζοντας τον εαυτό σας με το καλύτερο toner, το οποίο ακολουθεί το καθαριστικό σας.