Από ισχυρές δραστικές ουσίες έως αποτελεσματικά φυσικά συστατικά, τα προϊόντα ομορφιάς είναι γεμάτα με συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας, το ένα πιο αποτελεσματικό από το άλλο.

Ανάλογα, όμως, με την ηλικιακή ομάδα που βρίσκεστε, υπάρχει ένα συστατικό του οποίου τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τα υπόλοιπα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά, όπως τα αποκάλυψαν οι ειδικοί στη Vogue India.

Νιασιναμίδη για τη δεκαετία των 20

Hangover επιδερμίδας

Η νιασιναμίδη αποδεικνύεται το τέλειο συστατικό περιποίησης για τη δεκαετία των 20 σας. «Είναι σημαντικό να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα σωστά συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας πριν φτάσεις τα 30 σου. Εδώ έρχεται η νιασιναμίδη για να βελτιώσει το φράγμα του δέρματος και να μειώσει τα σπυράκια και τις φλεγμονές που είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που περνάει το σώμα σας σε αυτή τη φάση της ζωής», λέει η Dr. Geetika Mittal Gupta, Αισθητικός Ιατρός και ιδρύτρια της αισθητικής κλινικής ISAAC Luxe.

Όσο για το ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει, αποδεικνύεται ότι είναι γενικά ασφαλές για όλους, αν και κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν ήπιες παρενέργειες όπως έξαψη, κνησμό ή ερεθισμό. «Αυτό συμβαίνει όταν τη συνδυάζετε με AHAs ή BHAs, τα οποία μπορεί να παρεμποδίσουν το επίπεδο PH και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της νιασιναμίδης. Εκτός από αυτό, η νιασιναμίδη είναι ένα σούπερ συστατικό που λειτουργεί καλά με κυριολεκτικά τα πάντα», προσθέτει.

Φερουλικό οξύ για τη δεκαετία των 30

Δερματικός φραγμός

Αυτό το αντιοξειδωτικό φυτικής προέλευσης είναι ένα εκπληκτικά ισχυρό συστατικό για αυτή τη δεκαετία, καθώς έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την Φερουλικό οξύ. «Τα οφέλη του φερουλικού οξέος περιλαμβάνουν τη συμβολή στη βελτίωση της εμφάνισης των υφιστάμενων λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και του αποχρωματισμού του δέρματος, όπως ο χρωματισμός της ακμής, ενώ αποκαθιστά και τη σφριγηλότητα του δέρματος», λέει ο Dr. Yash Mehta, πλαστικός χειρουργός προσώπου. Ε

Ο συνδυασμός του με τις βιταμίνες C και Ε βοηθά στη σταθεροποίησή τους και ενισχύει τα οφέλη της φωτοπροστασίας. «Μπορεί να συνδυαστεί με νιασιναμίδη, ρετινόλη, φλορετίνη και σιλυμαρίνη», προσθέτει. Περιμένετε 60 ημέρες για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα, αλλά συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε για τουλάχιστον έξι μήνες πριν το σταματήσετε.

Εξωσωμάτια για τα 40 σας

Δερματικός φραγμός

Τα εξωσώματα είναι ένα νέο συστατικό που αποκτά γρήγορα τη φήμη ότι είναι κάτι σαν θαυματουργό. «Λειτουργούν ως αγγελιοφόροι στο δέρμα σας που βοηθούν στη διευκόλυνση της επικοινωνίας από το ένα κύτταρο στο άλλο. Είναι ιδανικά για τις γυναίκες στα 40 τους, καθώς βοηθούν στην αναζωογόνηση του δέρματος σε κυτταρικό επίπεδο χωρίς παρενέργειες», λέει η Dr. Madhuri Agarwal, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Yavana Aesthetics. «Δεδομένου ότι περιέχει λιπίδια, πρωτεΐνες, αυξητικούς παράγοντες και πεπτίδια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ή και δύο φορές την ημέρα από την αρχή χωρίς το φόβο της αντιδραστικότητας, σε αντίθεση με μια ρετινόλη», προσθέτει.

Από τον εντοπισμό και την επιδιόρθωση των ελαττωματικών κυττάρων του δέρματος μέχρι τη βοήθεια για τη δημιουργία νέου κολλαγόνου και ελαστίνης και τη βοήθεια για τη νέα ανάπτυξη, τα εξωσώματα συγκεντρώνουν πολλά οφέλη για το δέρμα, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται στη δεκαετία των 40. Αναζητήστε, λοιπόν, καθαριστικά προσώπου, ορούς και κρέμες προσώπου που περιέχουν εξωσώματα.

Βακουτσιόλη για τη δεκαετία των 50

Γυναικείο πρόσωπο πριν και μετά από μέθοδο αντιγήρανσης

Για αυτή την ηλικιακή ομάδα, η εύρεση του σωστού συστατικού που δίνει προτεραιότητα στην απόδοση και ταυτόχρονα είναι απαλό είναι το κλειδί. «Η βακουτσιόλη, η φυσική και λιγότερο σκληρή εναλλακτική της ρετινόλης, είναι ένα περιζήτητο συστατικό για το ώριμο, ευαίσθητο δέρμα. Μπορεί να προσφέρει ισοδύναμα οφέλη της ρετινόλης χωρίς πιθανές παρενέργειες όπως ερεθισμό ή αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως», διαπιστώνει η Dr. Jamuna Pai, Αισθητικός Ιατρός, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της SkinLab.

Ως φυσικό αντιοξειδωτικό, άλλα οφέλη του περιλαμβάνουν τη μείωση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων, τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου, τη βελτίωση του τόνου του δέρματος, τη μείωση της υπερμελάγχρωσης και τη βελτίωση της υφής του δέρματος.