Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα cheeseburger; Κανείς σίγουρα! Τι γίνεται, όμως, με τις θερμίδες του στην περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος. Το eatthis.com αποδόμησε το cheeseburger και έβαλε κάτω όλα τα συστατικά του για να μας αποδείξει πόσες θερμίδες παίρνουμε όταν απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας «αμαρτία».

Πιο συγκεκριμένα, η διαιτολόγος και ειδικός στην αθλητική διαιτολογία Amy Goodson, αποκαλύπτει αν μπορείτε να εντάξετε με ασφάλεια ένα cheeseburger σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι θερμίδες του κάθε υλικού στο cheeseburger

cheeseburger
  • Μπιφτέκι115 γρ.: 231 θερμίδες
  • Φέτα κίτρινο τυρί: 80 θερμίδες (τσένταρ: 115 θερμίδες)
  • Ψωμάκι: 240 θερμίδες
  • Μαρούλι: 5 θερμίδες
  • Ντομάτα: 4 θερμίδες
  • Ωμό κρεμμύδι: 6 θερμίδες
  • Κέτσαπ: 19 θερμίδες
  • Μουστάρδα: 10 θερμίδες
  • Μαγιονέζα: 94 θερμίδες

Παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες

Μπέργκερ

Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα cheeseburger δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες. Εάν πρόκειται να ενδώσετε στον πειρασμό, λοιπόν, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι ακριβώς θα φάτε. Για παράδειγμα, σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας (ένα μπιφτέκι έναντι δύο) και αν θέλετε να ξοδέψετε θερμίδες για το ψωμάκι. Τα ψωμάκια μπριός και τα γλυκά ψωμάκια ποικίλλουν σε θερμίδες. Τέλος, τα toppings (και κυρίως η μαγιονέζα) μπορούν να προσθέσουν έναν τόνο περιττών θερμίδων στο cheeseburger σας- η εξάλειψή τους μπορεί ενδεχομένως να σας σώσει από μια τρομακτική τελική μέτρηση.

Ενδείκνυται το cheeseburger όταν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;

Η Goodson επιβεβαιώνει ότι μπορείτε οπωσδήποτε να απολαύσετε ένα cheeseburger ενώ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από το πώς θα στήσετε το μπέργκερ σας -και θα το απολαύσετε με μέτρο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε μια δίαιτα μακροπρόθεσμα, προσφέροντας στον εαυτό σας περιστασιακά ένα burger.

«Το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας παρέχει 10 βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, το αντιοξειδωτικό σελήνιο και πολλά άλλα», λέει η Goodson. «Για να χαρακτηριστεί ως “άπαχο”, αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα περίπου 350 γρ. περιέχει 10 γραμμάρια λίπους και 4,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ή λιγότερο. Έτσι, η επιλογή μοσχαρίσιου κρέατος που είναι 92% άπαχο ή πιο άπαχο πληροί τις προϋποθέσεις! Το κλειδί είναι η λιπαρότητα και το μέγεθος της μερίδας, και φυσικά τα υλικά που θα επιλέξετε ως toppings»!