Αν ποτέ σας ζητηθεί να φτιάξετε μια λίστα με τα φαγητά που θα μπορούσατε να τρώτε σε καθημερινή βάση, αυτή σίγουρα θα συμπεριλάμβανε και την πίτσα. Και μάλιστα σε περίοπτη θέση. Η πιο απλή και νόστιμη εκδοχή της είναι η «Μαργαρίτα», η οποία αποτελεί ένα αυθεντικό ναπολιτάνικο πιάτο και παρασκευάζεται από ντομάτες, μοτσαρέλα, φρέσκο βασιλικό, αλάτι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Όσο απλή και κοινή, ωστόσο, φαίνεται στους περισσότερους, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η πίτσα «Μαργαρίτα» έχει βασιλικές ρίζες!

Ήταν το 1889 όταν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Νάπολη η βασίλισσα Margherita of Savoy, σύζυγος του βασιλιά Umberto I, άρχισε να βαριέται το γκουρμέ γαλλικό φαγητό που σερβιρίζονταν εκείνη την εποχή, ως είθισται σε βασιλείς, στο Παλάτι Capodimonte. Παρατηρώντας τους ντόπιους να τρώνε ένα μεγάλο ψωμί, η περιέργεια της βασίλισσας μεγάλωσε και έτσι το δοκίμασε, βρίσκοντάς το υπερβολικά νόστιμο.

Σύμφωνα με το μύθο, λοιπόν, η βασίλισσα κάλεσε τον πιο διάσημο παρασκευαστή πίτσας στη Νάπολη, Raffaele Esposito, για να της προετοιμάσει μια ποικιλία από διάφορες πίτσες. Η αγαπημένη της ήταν και η πιο απλή, εκείνη με ντομάτα, φέτες μοτσαρέλας και βασιλικό, που πολλοί λένε ότι φτιάχτηκε και προς τιμήν της, καθώς περιείχε τα χρώματα της ιταλικής σημαίας -πράσινο- βασιλικός-, λευκό- μοτσαρέλα, κόκκινο- ντομάτα.

Η βασίλισσα ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που έστειλε μια επιστολή ευχαριστιών στον Esposito, ο οποίος με τη σειρά του ονόμασε την πίτσα προς τιμήν της βασίλισσας.