Όπως και ο Λευκός Οίκος έτσι και το Air Force One αποτελεί σύμβολο για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αεροπλάνα στον κόσμο. Σκοπός αυτού του ιπτάμενου «κέντρου διοίκησης» είναι να μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ οπουδήποτε χρειαστεί σε όλο τον κόσμο, τόσο κατά τη διάρκεια ειρήνης όσο και μέσω της αβεβαιότητας του πολέμου.

Πέρα από τον σκοπό της δημιουργίας του, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση σε όλους είναι το γεγονός ότι ο κατάλογος των ανέσεων στο σύγχρονο Air Force One φαίνεται ατελείωτος. Αυτό το 360 τόνων αεροπλάνο έχει μια έκταση 370 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε τρεις επιμέρους ορόφους.

Το αεροπλάνο είναι εξοπλισμένο με ένα μεγάλο γραφείο, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και μια αίθουσα συνεδριάσεων που χρησιμεύει ως το αερομεταφερόμενο Οβάλ Γραφείο του προέδρου. Υπάρχει επίσης ένα ιατρικό κέντρο με χειρουργείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με έναν γιατρό ο οποίος συμμετέχει σε κάθε πτήση. Η κουζίνα είναι εξοπλισμένη με τέτοια μέσα ώστε να μπορούν εύκολα και άνετα να προετοιμαστούν έως και 2.000 γεύματα σε κάθε πτήση, με δυνατότητα ταΐσματος 100 ατόμων τη φορά.

Γεμάτο ηλεκτρονικά συστήματα, τηλεοράσεις και τηλέφωνα, το Air Force One έχει ό,τι χρειάζεται ο πρόεδρος σε περίπτωση κρίσης. Όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα προστατεύονται από ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και χάκερ, ενώ το προεδρικό αεροπλάνο διαθέτει, επίσης, προηγμένο ασφαλή εξοπλισμό επικοινωνιών, με τις πλήρεις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς αυτό συνεπάγεται να μην είναι διαθέσιμες για το κοινό, αναφέρει το mentalfloss.com.

Μάλιστα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το εναέριο γραφείο του προέδρου αναβαθμίστηκε με τον απαραίτητο εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών για να μπορεί να απευθύνεται στο έθνος από ύψος 30.000 ποδιών.