Από επαγγελματίες σεφ μέχρι παραδοσιακές νοικοκυρές, συμβαίνει σε όλους μία φορά στο τόσο να ξεχάσετε το φαγητό στο μάτι με αποτέλεσμα να έχετε μία καμένη κατσαρόλα ή τηγάνι.

Η διαδικασία του καθαρισμού τους για πολλούς θα μπορούσε να φαντάζει πολύ δύσκολη, ωστόσο, αν ακολουθήσετε τα «πρέπει» και τα «μη» που ακολουθούν για τον τέλειο καθαρισμό των κουζινικών σκευών σας, τότε όλα θα σας φανούν πολύ πιο εύκολα.

Μουλιάστε κατσαρόλες, τηγάνια και ταψιά

Πρώτη κίνηση με το που τελειώνετε το μαγείρεμα είναι να βάζετε τα σκεύη όπου μαγειρέψατε -τηγάνια, κατσαρόλες, ταψιά- σε ζεστό νερό για να μουλιάσουν, όσο εσείς απολαμβάνετε το φαγητό σας, συμπληρώνοντας με λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Μόλις ολοκληρώσετε το γεύμα σας θα δείτε ότι το σαπουνόνερο βοηθάει τα σκεύη να καθαριστούν πιο εύκολα.

Όχι στο τρίψιμο με σκληρό σύρμα ή μαχαιροπίρουνα

Από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε κατά την διάρκεια του πλυσίματος των κουζινικών σκευών σας είναι το τρίψιμο με κάποιο σκληρό σύρμα ή ακόμη και με μαχαιροπίρουνα. Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφετε την επιφάνειά τους ξύνοντας το υλικό επικάλυψης, ενώ δημιουργείτε και γραμμές που δεν φεύγουν ποτέ.

Παρακολουθείτε το φαγητό όσο μαγειρεύεται

Για να αποφύγετε να έρθετε αντιμέτωποι με καμένα τηγάνια και κατσαρόλες, αλλά φυσικά και για την ασφάλειά σας, πρέπει να προσέχετε πάντα το φαγητό που μαγειρεύετε. Ανακατεύετε συχνά, ώστε να μην κολλάει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και χαμηλώστε τη θερμοκρασία αν είναι απαραίτητο.

Μην αφήνετε τον χρόνο να περάσει

Έχετε πάντα κατά νου ότι όταν κάποιο σκεύος καθαρίζεται όσο είναι ακόμη φρέσκες οι βρωμιές σε αυτό, τόσο πιο εύκολη θα είναι η διαδικασία για εσάς. Γι αυτό, προσπαθήστε να τα καθαρίζετε πάντα αμέσως μετά την χρήση τους, ή τουλάχιστον να τα μουλιάσετε, καθώς το μαγειρεμένο φαγητό όσο κρυώνει, τόσο πιο δύσκολα αφαιρείται.