20
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Γεώργιος Σαρρής

Όσοι έχετε βρεθεί μπροστά στο λιτό αλλά συνάμα επιβλητικό μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, μπροστά από το μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, σίγουρα θα έχετε δει σμιλευμένα στην πέτρα δεξιά κι αριστερά μια σειρά από ονόματα περιοχών με κεφαλαία γράμματα.

«Νευροκόπι», «Κορέα», «Φιλαδέλφεια», «Ατλαντικός», «Ελλασών», «Πέτσοβο», «Μεσόγειος», «Ιόνιο» και πολλά άλλα.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά και γιατί βρίσκονται εκεί;

Ανεγέρθηκε με απόφαση του δικτάτορα Πάγκαλου

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά...

Καταρχάς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ανεγέρθηκε με απόφαση του ίδιου του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου στις 3 Μαρτίου 1926, ο οποίος εκείνο τον καιρό έφερε παράλληλα και την ιδιότητα του υπουργού Στρατιωτικών.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν λίγα χρόνια αργότερα, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 1932 από τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο με μεγάλη επισημότητα και υπό την παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών.

Την τιμητική φύλαξη του χώρου ανέλαβε ειδικός στρατιωτικός λόχος της Φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετονομάστηκε σε «Φρουρά του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη».

Το έτος 1935 με την επάνοδο του βασιλέα Γεωργίου Β' θα δοθεί στους εύζωνες του μνημείου η ονομασία «Βασιλική Φρουρά» και από τη μεταπολίτευση και ένθεν αποκαλείται «Προεδρική Φρουρά».

Τα τοπωνύμια τώρα που υπάρχουν δεξιά και αριστερά του μνημείου με μεγάλα γράμματα προστέθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια δεκαετιών και αποτυπώνουν τα μέρη που ο ελληνικός στρατός έδωσε πολύνεκρες μάχες κατά τη διάρκεια της νεότερης ιστορίας. 

Πώς κατανέμονται χρονολογικά οι επιγραφές

Αριστερά όπως κοιτάμε το κενοτάφιο έχουν χαραχθεί οι μάχες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Ακολούθως, στους πωρόλιθους που υπάρχουν στις σκάλες διαβάζουμε τα μέρη που δώσαμε μάχες κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Δεξιά όπως κοιτάμε με μέτωπο προς το Κοινοβούλιο, διαβάζουμε τις τοποθεσίες στις οποίες συμμετείχαμε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος ο ελληνικός στρατός μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, στη Ρωσία.

Μετά την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς τέλη του 1944 χαράχθηκαν τα πεδία των μαχών που μετείχαμε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγα χρόνια αργότερα τα μέρη των στρατιωτικών επιχειρήσεων που λάβαμε μέρος πολεμώντας στη μακρινή Κορέα (από τον Νοέμβριο του 1950 έως τον Δεκέμβριο του 1955).

Ποια τοπωνύμια προστέθηκαν τελευταία

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν προστεθεί άλλες πέντε περιοχές στις ογκώδεις πέτρες του μνημείου. Το 1994 με απόφαση της Βουλής προστέθηκε το όνομα «Κύπρος», προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στη Μεγαλόνησο κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων το καλοκαίρι του 1974.

Η πλέον πρόσφατη προσθήκη όμως είναι αυτή του 2015 όπου κατόπιν εισήγησης του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και των υπουργείων Πολιτισμού και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπήκαν οι λέξεις «Αιγαίο», «Ιόνιο», «Μεσόγειος» και «Ατλαντικός» σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους Έλληνες ναύτες που έπεσαν εν καιρώ πολέμου αλλά και των θυσιών των πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ανεφοδιάσουν με όπλα, τρόφιμα και πρώτες ύλες την Ευρώπη φορτώνοντας εμπορεύματα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Μάλιστα για τα ονόματα των τεσσάρων αυτών θαλασσών καταλυτική ήταν και η παρέμβαση του ιδρύματος «Άλσος ελληνικής ναυτικής παράδοσης» υπό την προεδρία του προέδρου του, ναυάρχου εν αποστραεία Κυριάκου Κυριακίδη.

Όλοι οι τόποι των μαχών που αναγράφονται στο μνημείο

Αριστερά του μνημείου διαβάζουμε:

ΠΙΝΔΟΣ
ΜΟΡΟΒΑ=ΚΟΡΥΤΣΑ=ΚΑΛΑΜΑΣ
ΤΟΜΟΡΟΣ=ΤΡΕΜΠΕΣΙΝΑ
ΧΕΙΜΑΡΡΑ=ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΝ
731=ΜΠΟΥΜΠΕΣΙ=ΚΑΛΠΑΚΙ
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ=ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ

Δεξιά του μνημείου διαβάζουμε:

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ=ΠΡΕΜΕΤΗ
ΟΣΤΡΟΒΙΤΣΑ=ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ=
ΡΟΥΠΕΛ=ΠΕΡΙΘΩΡΙ=ΚΡΗΤΗ=ΕΛ- ΑΛΑΜΕΪΝ
ΡΙΜΙΝΙ=ΡΟΥΒΙΚΩΝ=ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ= ΚΟΡΕΑ
ΚΥΠΡΟΣ=ΑΙΓΑΙΟ=ΙΟΝΙΟ

Στις αριστερές σκάλες διαβάζουμε (με αυτή τη διάταξη και τον χωρισμό των λέξεων):

ΕΛΑΣΣΩΝ=ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΝ
ΛΑΖΑΡΑΔΕΣ=ΣΤΕΝΑ:ΠΟΡΤΑ
Σ=ΚΑΤΕΡΙΝΗ=ΣΟΡΟΒΙΤΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ=ΘΕΣ
ΣΑΛΟΝΙΚΗ=ΟΣΤΡ
ΟΒΟΝ=ΚΟΡΙΤΣΑ=

ΠΕΣΤΑ=ΓΡΥΜΠΟΒΟ
ΠΕΝΤΕΠΗΓΑ
ΔΙΑ=ΠΡΕΒΕΖΑ=

ΑΕΤΟΡΡΑΧΗ=ΜΑ
ΝΩΛΙΑΣΣΑ=ΜΠΙ
ΖΑΝΙ=ΔΡΙΣΚΟΣ

ΚΙΛΚΙΣ=ΛΑΧΑΝ
Α=ΜΠΕΛΕΣ=ΚΡΕ
ΣΝΑΤΣΟΥΜΑΓΙΑ

ΠΕΤΣΟΒΟ=ΝΕΥΡ
ΟΚΟΠΙ=ΜΠΑΝΙΤ
ΣΑ=ΜΑΧΩΜΕΑ

ΓΚΟΛΟΜΠΙΛΟ=Σ
ΜΠΟΡΣΚΟ=ΠΡΕΣ
ΛΑΠ=ΕΡΙΓΩΝ

ΡΑΒΙΝΕ=ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
ΣΚΡΑ=ΣΤΡΥΜΩΝ=ΔΟΪΡΑΝΗ=ΜΠΕΛΕ
Σ=ΓΚΡΑΝΚΟΡΟΝΕ=ΤΖΕΝΑ

Στις δεξιές σκάλες διαβάζουμε (με αυτή τη διάταξη και τον χωρισμό των λέξεων): 

ΧΕΡΣΩΝ=ΣΕΡΜΙ
ΚΑΣ=ΟΔΗΣΣΟΣ=ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΙΣ

ΑΡΤΑΚΗ=ΑΙΔΙΝ
ΙΟΝ=ΠΡΟΥΣΣΑ=
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΤΟΥΜΛΟΥΜΠΟΥΝΑ
Ρ=ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ=Δ
ΟΡΙΛΑΙΩΝ

ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣ
ΑΡ=ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ
ΚΑΛΕΓΚΡΟΤΟ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Πω ρε παιδιά…

  ...λυπάμαι τις μάνες που χάσαν παιδιά στην Κορέα.
  Που?
  Στην Κορέα, στην άλλη άκρη της γης, πόλεμος μεταξύ ανθρώπων άλλης κουλτούρας, άλλης φυλής, τους βάψαν μία νύχτα κόκκινους και μπλε και τους βάλαν να σκοτώνονται μεταξύ τους.
  Και κάποιους κακόμοιρους πατριώτες τους στείλαν να σκοτωθούν και αυτούς εκεί. Που δεν ξέραν καν τη χώρα. Κρίμα πραγματικό για τους αγαπημένους τους που μείναν πίσω.

  1. avatar Γνώμη μου

   Φιλε στην μαχη της κρητης πολεμησαν και νεο ζηλανδοι για να βοηθήσουν τους ελληνες απο την αλλη ακρη της Γης. Απλα να ξερεις.

 2. avatar Παναγιωτης.

  Πολυ ωραιο αρθρο, χρησιμο να μαθαινουν και οι νεωτεροι την ιστορια της χωρα μας αλλα και να μη ξεχναμε και οι υπολοιποι.

 3. avatar Άννα,

  πολύ ωραίο άρθρο! Αλλά το σημαντικότερο καθαρίζουν τα μάρμαρα....

 4. avatar μητσοβλεφας

  στη τελευταια φωτο με δυσκολια διαβαζει κανεις τα γραμματα επειδη ειναι μαυρο το μαρμαρο....ερωτηση κρισεως λοιπον....απο το μπαρουτι ειναι μαυρα τα μαρμαρα η απο την απλυσια για μπορεσει καποιος να δει τι εχουνε γραψει!!!

 5. avatar Θουριος

  Είναι ένα άρθρο που παρέχει ενημέρωση, γνώσεις και προβάλλει την χώρα μας.
  Εάν υπάρχουν προτάσεις για διορθώσεις για τυχόν λάθη, παραλήψεις υπάρχει τρόπος
  να ακούγονται οι απόψεις με επίπεδο που επίσης προβάλλει ήθος και πολιτισμό.
  Η βαρβαρότητα όχι δεν είναι σωστός δρόμος. Ως χώρα, ως λαός έχουμε πονέσει
  πολύ έχει χυθεί αίμα πάρα πολύ.Η ελευθερία η δημοκρατία αποτελούν
  ορόσημο για το χθες, το παρόν , το αύριο, το μέλλον.
  Κάθε προσπάθεια θετική ώστε να υπάρχουμε καλύτεροι, ποτέ προς το χειρότερο.

 6. avatar Παρα

  Πολυ ωραιο αρθρο! Είχα καταλάβει ότι οι ονομασίες ηταν τιμητικές για τον Ελληνικό Στρατό και τους τόπους που δραστηριοποιήθηκε αλλα δεν ήξερα τον τρόπο κατανομής τους στις πλάκες και την ιστορία πισω από αυτες. Ευχαριστουμε.

 7. avatar Θείος Τσακαλώτου

  Λείπουν εγκληματικά ΓΡΑΜΜΟΣ-ΒΙΤΣΙ οπου ο ΕΣ έκανε μπάρμπεκιου τους συμμορίτες Κομμουνιστές

 8. avatar ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΌΣ

  Οταν ποτέ αναλάβουμε την εξουσία θα αντικατασταθουν οι δυο σκοπιές των Γερμανοτσολιάδων απο μια ενός εργάτη με σφυρί και μίας αγρότισσας με δρεπάνι. Θα αντικατασταθούν οι τοποθεσίες σύμβολα εθνικισμού με τοποθεσίες σύμβολα της Οκτωβριανής επανάστασης του κόκκινου στρατού του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ και απεργιακών κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ. Λέμε Όχι στον Φασισμό και τον Εθνικισμό.

  1. avatar Μην κάνεις όνειρα Περισσέ, δηλώνουμε παρόντες

   Στην αρχή νόμιζα ότι έκανες πλάκα. Γερμανοτσολιάδες; Οι τσολιάδες χτυπούν με το πόδι τους τη γη για να ακούσουν οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί ως έθνος (κάτι φυσικά που ε ενοχλεί βαθύτατα). Το πιο αστείο μου φάνηκε εκείνο με το δρεπάνι και το σφυρί. Κάτι σαν καρτούν το φαντάστηκα. Μόνο ο Περισσός σε ολόκληρη την ανθρωπότητα κάνει τέτοια όνειρα με σφυριά και δρεπάνια. Εδώ ολόκληρη Σοβιετική Ένωση, στο απόγειό της, παρέδωσε την εξουσία χωρίς να ανοίξει μύτη, χωρίς να γίνει καμία επανάσταση εναντίον της....Μόνο στην τελευταία πρόταση κατάλαβα ότι μιλάς σοβαρά και δεν κάνεις πλάκα. Πιο μεγάλοι φασίστες από τους ναζιστές και τους κομμουνιστές δεν υπάρχουν.

   1. avatar Αντπρόσωπος

    Το εργοστάσιο στη Ρωσία έκλεισε αλλά έμεινε ή αντιπροσωπία στην Ελλάδα.

  2. avatar Ασβεστολακκος

   Να εισαι σιγουρος, οτι η επομενη Μακρονησος δεν θα σας προσφερει διακοπες, μπανακια και ξαολεε τιςακρογιλιρς...Ασβσετολακκος με φρεσκο αναβραζοντα ασβεστη, να καθαρισει πραγματικα ο τοπος απο σαπιους κατσαπλιαδες σαν κι εσενα, που φτυνουν πανω στα Ιερα και στα Οσια των Ελληνων με δρεπανια και αγροτισες

  3. avatar crocus

   καλού-κακού δε πας μια βόλτα μέχρι το γιατρό...

  4. avatar Αδιαβαστος κομμουνιστής

   Σε ποιο κομμουνιστικό καθεστώς έκαναν κουμάντο αγρότισσες και εργάτες;
   Κάτι ραγιάδες με πολυβόλα ξέρω όπου διέμεναν σε πολυτελείς κατοικίες και έστρεψαν τα όπλα, πρώτα στους συμπολίτες τους για διατήρηση της εξουσίας και έπειτα σε πιθανές απειλές. Όταν τις τακτοποίησαν και αυτές, ασχολήθηκαν με εθνοκάθαρση και επεκτατισμό!
   Ποιοί είναι οι φασίστες λοιπόν, ας αφήσουμε τα ποσοστά και την ιστορία να την κρίνει!

  5. avatar pappa elenh

   xaxaxaxaxaxax.....perissos

  6. avatar Δημήτρης περιβολαρης

   Μην ξεχάσετε να βάλετε και καμιά δεκαριά σφαγμενα παιδιά από τον Φενεό, και κάποιες φωτογραφίες από τις πηγαδες που γεμίσατε!!!!

  7. avatar πολιτης Ελλαδας

   IQ μύγας …

  8. avatar την ανέλαβαν την εξουσία

   και δεν έγιναν αυτά που λες

 9. avatar Estiatoras

  Κατατοπιστικότατο κείμενο! Εύγε!

 10. avatar iasonakos

  Επιτελους..να ενα αρθρο.. ξεχωριστο .για τους ελληνες!!! .μπραβο!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...