64
loading
Γράφει
ο Γιώργος Κολέτσος

Για έναν άνθρωπο που αγαπά πολύ τα ζώα και έχει σκύλο ή γάτα, η χειρότερη σκέψη που μπορεί να κάνει είναι τι θα συμβεί όταν ο μικρός του φίλος φύγει από τη ζωή. Ο Κούντερα έλεγε πως «οι σκύλοι είναι η επαφή μας με τον παράδεισο, δε ξέρουν ούτε από κακία ούτε φθόνο ούτε από δυσφορία». Η απώλειά τους όμως έχει να κάνει με πιο «γήινα» πράγματα: Πού καταλήγει το σώμα ενός κατοικιδίου όταν πεθαίνει;

Δέκα, δεκαπέντε, είκοσι και βάλε χρόνια φιλίας και αγάπης είναι μια ολόκληρη ζωή, δύσκολα μπορεί να καταλήξει στα σκουπίδια. Κάποιοι ιδιοκτήτες, θα ανέβουν σε ένα βουνό και θα σκάψουν για να φτιάξουν την τελευταία φωλίτσα. Θα περιφράξουν με στοργή, μέσα σε λίγα εκατοστά χώματος κάποιες από τις πιο όμορφές τους αναμνήσεις. Ένα τέτοιο, μικρό, αυτοσχέδιο νεκροταφείο ζώων μπορεί κανείς να ανακαλύψει περπατώντας στο βουνό της Πετρούπολης.

Πετρούπολη, Αττική

Τι συμβαίνει στην ψυχή του ανθρώπου όταν το κατοικίδιό του πεθαίνει; Η Μαρκέλλα Καπλάνη, Μ.Α. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας μας εξηγεί: «Σύμφωνα με ένα άρθρο που επανεξέτασε πολλές μελέτες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Society & Animals το 2002, ο θάνατος ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι εξίσου επώδυνος με την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου και οδηγεί τους ιδιοκτήτες τους να περάσουν τα ίδια στάδια πένθους που βιώνουν όταν χάσουν κάποιον πολύ δικό τους άνθρωπο. Επιπλέον, αυτό το πένθος μπορεί να μεγεθυνθεί ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να πάρει την δύσκολη απόφαση της ευθανασίας ή αισθάνθηκε ένοχος πως δεν μπόρεσε να προστατεύσει το ζωάκι του επαρκώς ώστε να αποτρέψει τον θάνατό του. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούμε πολύ ισχυρό δεσμό με τα κατοικίδιά μας, αφού τα φροντίζουμε σαν να είναι παιδιά μας, είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και πάνω απ’ όλα, μας αγαπούν και μας αποδέχονται χωρίς όρους».

Επειδή δε ζουν όλοι δίπλα σε ένα βουνό και το να θάβεις το κατοικίδιο σε ένα χωράφι ίσως δεν είναι και η καλύτερη λύση, στην Αττική μπορεί να βρει κανείς οργανωμένα κοιμητήρια ζώων. Επισκεφτήκαμε ένα από αυτά το Cats & Dogs, στο Κορωπί. Οι ιδιοκτήτες του ο Θοδωρής Σεφερόπουλος, τεχνολόγος - γεωπόνος ζωικής παραγωγής και ο αδερφός του ο Στέλιος μας εξήγησαν όλη τη διαδικασία της ταφής.

- Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργίας ενός κοιμητηρίου για κατοικίδια;

Το βασικό μας επάγγελμα ήταν ένα ξενοδοχείο σκύλων, μέχρι που κάποια στιγμή ένας πελάτης μας αναρωτήθηκε τι γίνεται όταν πεθαίνει ένα ζωάκι. Και αναρωτηθήκαμε και εμείς. Είδαμε τη νομοθεσία που είναι αρκετά αυστηρή όσον αφορά το πώς πρέπει να διαχειρίζεσαι ένα ζώο και μπήκαμε στη διαδικασία να φτιάξουμε αυτό το χώρο. Έπρεπε να είναι καλαίσθητος και όμορφος γιατί είναι καθαρά ψυχολογικό ζήτημα. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν επιλογές ταφής. Από ομαδική, ατομική μέχρι και καύση. Δεν είναι ωραίο ένα ζωάκι να είναι για χρόνια μέσα στο σπίτι σου και να πηγαίνει στα σκουπίδια. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουμε πάνω από πενήντα άτομα επισκεπτήριο.

Κορωπί, Αττική

- Τι αντιδράσεις έχετε από τον κόσμο που σας επισκέπτεται;

Η αλήθεια είναι πως τα ζώα μας δίνουν αγάπη και τα συναισθήματα είναι πολύ δυνατά. Είναι μια απώλεια. Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να κατευνάσουμε τον πελάτη και να του δώσουμε να καταλάβει ότι αφήνει κάπου το ζώο του, με αξιοπρέπεια. Είναι ένα κοιμητήριο όπου να διαμορφώσει το χώρο του όπως αυτός πιστεύει. Υπάρχει η ατομική διαδικασία που σημαίνει ότι μπαίνει σε ένα ατομικό φερετράκι, και στο σημείο της ταφής μπαίνει μια πλακίτσα που θα γράψουμε το όνομα και έναν κωδικό για να ξέρουμε που είναι το κάθε ζωάκι και από εκεί και πέρα βάζει κάποιος φωτογραφίες ή ένα λουλουδάκι ή ό, τι άλλο θέλει. Υπάρχει και η ομαδική ταφή που είναι πιο οικονομική.

Σε ένα κοιμητήριο ζώων,  μπορεί κανείς να επιλέξει και την αποτέφρωση και μέσα σε μία ώρα να πάρει μαζί του το κουτάκι με τη στάχτη. Στις εγκαταστάσεις, στο Κορωπί υπάρχουν δυο αποτεφρωτήρες, ένας μικρός για τα ελαφριά ζωάκια και ένας μεγάλος για τα πιο βαριά αλλά και για τις ομαδικές καύσεις.

- Και η διαδικασία ποια είναι, από πού παίρνετε το ζώο; 

Συνήθως, τα περισσότερα ζωάκια τα παίρνουμε από τα κτηνιατρεία. Γίνεται μια ευθανασία σε ένα ζωάκι που δεν μπορεί να ζήσει άλλο, έχουμε κάνει ένα ραντεβού από πριν και έχουμε εξηγήσει στον πελάτη τι θα γίνει. Όταν μιλάμε για ευθανασία υπάρχει ο χρόνος να το σκεφτεί κάποιος πιο ψύχραιμα. Ο πελάτης μπορεί να παρεβρίσκεται στην ταφή για έχει μια εικόνα του τι γίνεται  με το ζώο του. Να ξέρει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και αυτοί που χάνουν το ζωάκι στο σπίτι τους. Μπαίνουν στο διαδίκτυο μας καλούν και πηγαίνουμε και το παίρνουμε από το σπίτι.

- Πόσα ζωάκια έχουν ταφεί εδώ;

Πάνω από χίλια.

- Και τι άνθρωποι αποφασίζουν συνήθως να θάψουν εδώ τα ζώα τους; Είναι εύποροι;

Όχι, είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των κατηγοριών, από όλα τα μέρη της Αττικής. Θα δεις στο κοιμητήριο ότι υπάρχουν από σκυλάκια μέχρι κουνέλια, ακόμα και χαμστεράκια. Ο καθένας νιώθει την ανάγκη της απώλειας και θέλει να τη διαχειριστεί με αξιοπρέπεια.

- Ποιο είναι το κόστος της ταφής; 

Από 100 έως 150 ευρώ ανάλογα και με το μέγεθος του ζώου άλλο είναι το γατί άλλο το λυκόσκυλο. Η ομαδική ταφή κοστίζει τα μισά.

Όπως μας εξηγεί ο κύριος Σεφερόπουλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν υπερβολικό το θέαμα του νεκροταφείου. Είναι κυρίως, όσοι δεν έχουν ζήσει με ένα ζώο και δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει η απώλειά του. Η ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη μας λέει: «Ο χαμός ενός κατοικίδιου δεν είναι οδυνηρός μόνο λόγω της ίδιας της απώλειας, αλλά και λόγω της πιθανής μοναξιάς που μπορεί να επέλθει σε αυτού του είδους τη θλίψη. Όταν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο φύγει από την ζωή, η απώλειά μας αντιμετωπίζεται συνήθως με συμπάθεια, στήριξη, και ειλικρινή συλλυπητήρια. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, δεν ισχύει το ίδιο όσον αφορά το κατοικίδιό μας. Πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να κατανοήσουν το πένθος του ιδιοκτήτη».

- Υπάρχει κάποια συμβουλή σχετικά με το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε την απώλεια ενός κατοικιδίου, κυρία Καπλάνη;

Για να αντιμετωπίσει κανείς το πένθος ενός κατοικίδιου ζώου, είναι σημαντικό κανείς να είναι υπομονετικός και ευγενικός με τον εαυτό του, δίνοντάς του χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του. Επίσης, βοηθάει πολύ το να βρεί κάποιον που καταλαβαίνει τι περνάει, ώστε να μπορεί να εκφράσει το πένθος του, καθώς και να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που τον συνέδεαν με το ζωάκι του. Επιπλέον, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιους να συμμετάσχουν σε «τελετουργίες» προς την μνήμη του κατοικίδιου τους, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας και της ταφής του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

64
σχόλια
 1. avatar Sophie d

  Πριν περίπου δέκα χρόνια έφερα εκεί τον Bobby μου ???????????? πρέπει να πω πως η σκέψη να θάψω το σκύλο μου, που για δέκα τέσσερα χρόνια μου πρόσφερε τόση αγάπη και αφοσίωση , σε ένα οποιοδήποτε σημείο, θα ήταν σαν να τον πετάγαμε στα σκουπίδια, . ..το κάνουν πολλοί,...ένιωσα ψυχολογικά καλύτερα που υπήρχε αυτός ο χώρος...

 2. avatar 1122

  τι λε ρε παιδι μου;; pet cemetery εν Ελλάδι; συμβαίνουν και τα υπόλοιπα της ταινίας;

 3. avatar Νικόλ Δαλέκου

  Κανείς Δεν μπορεί να καταλάβει την Αγάπη,Το Σε περιμένω Να έρθεις Στο σπιτι πισω απ την πορτα και Όταν μπεις ότι και να μου έχεις κάνει εγώ θα είμαι και θα σε κοιτάω Στα ματια και θα θέλω το χάδι και την αγκαλιά σου.????????. Σε κοιτάω Στα μάτια για να καταλάβεις τι μου Συμβαίνει,τι θέλω, την αγάπη που θέλω να εισπραξω και να Δώσω χωρίς αντάλλαγμα...Αυτό είναι το ζωάκι....όλη μου η Ζωή...κρίμα που ζούνε τόσο λίγα χρόνια..μπραβο Σας που κάνετε κατι τετοια για εκεινους που εχουν την δυνατότητα και νοιώθουν την αναγκη να εχουν τοζωακι τους κοντα εστω και αν εφυγε...????

 4. avatar καποιοι απο σασ τους ζωονφιλους ειστε για δεσιμο

  πιο συγκεκριμενα
  γινατε ζωοφιλοι μετα το 2009
  εχετε καφροσκυλο
  κ για να μην μπιστατε μερικοι κομπλεξαρες,που κανε τικ τις 2 παραπανω προυποθεσεις,παραθετω μια ιστορια περα για περα αληθινη.
  περιμενοντας σε σταση μμμ ακουω ζωοφιλο/η που καθονταν διπλα μου αθελα μου
  το υποκειμενο ειχε καφροσκυλο το οποιο ειχε επιτεθει 2 τουλαχιστον φορες σε περαστικο,μια φορα στην αθηνα κ μια σε νησι,ηταν δε τοσο επιθετικο που κ ο/η συντροφος του υποκειμενου το φοβοτανε...ευτυχως ελεγε το υποκειμενο που δεν τους εκαναν μυνηση τα θυματα...
  επισης ελεγε οτι εχει κατασταραξει μικροτερο σκυλακι χωρις να καιγεται καρφι στο υποκειμενο,τετοιοι κομπλεξαρες ειστε..
  για φημουτρο ουτε λογος,αν κ την λυση την γνωριζουμε

  1. avatar Προϊστορικός ΚΟΥΓΙΟΥΜ

   Φιλε και με συνχωρεις που σε λεω ετσι
   Γιατι φιλους σαν και σενα ποτε δεν θα μπορουσα να έχω είμαστε διαφορετικές
   Ράτσες θέλω να σου πω πως βγαζεις
   Μεγαλο κόμπλεξ για τα ζωα και τους ζωοφιλους πραγματικα πρεπει κατι
   Να σου λείπει για να βγαζεις τόσο μίσος
   Ευχωμαι στο περασμα των χρονων να μαλακώσει λιγο η ψυχη σου
   Γιατι χωρίς ψυχη δεν μπορείς να προσχωρήσεις κάποια μέρα ίσως θυμηθείς
   Τα λογια μου προσπάθησε να δείξεις τουλαχιστον λιγο σεβασμο σε καθε μορφή ζωής του πλανήτη μη ξεχνάς πως ολοι
   Οτι μορφή κι αν έχουμε ειρθαμε για να ζήσουμε και έχουμε καθε δικαίωμα γι αυτο
   Και αν εσυ θεωρείται ανώτερο ειδος
   Προσπαθησε να το δείξεις με τον καλο
   Τροπο σε πλάσματα που ίσως να θεωρεις
   Κατώτερα σου δηλαδη με αγάπη και σεβασμο και οχι με την αλαζονεία
   Τού ανώτερου συγνώμη αλλα κάποιος
   Έπρεπε να στα πει αυτά

   1. avatar κ συ κουγιουμι

    αν κανα πιτ μπουλ θελησει να σε δικιμασει...δωστου το χερι σου....
    με ολο το σεβαζμο

  2. avatar Έλενα2000

   Φυσικά υπάρχουν και επιθετικά σκυλιά γιατί δημιουργούνται απο επιθετικούς ανθρώπους. Όπως συμβαίνει και με τα παιδιά. Το παιδί και το σκυλί σου οπως το μάθεις. Βρίζεις τα σκυλιά αλλά δεν σε βλέπω να εκτιμάς και την προσφορά τους στην ανθρώποτητα. Εκτός απο την συντροφιά και την ανιδιοτελή αγάπη σε προστατευει απο ναρκωτικά και βόμβες, μυρίζεται ποτε σου ανεβαινει το ζαχαρο (σε καποιους ανθρωπους εξαρταται η ζωη τους απο αυτο) και ρισκαρει πολλες φορες τη ζωη του για να σε σωσει.

   1. avatar 13B

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ...ΤΕΤΟΙΑ ΣΕ ΕΜΑΘΕ ΤΟ ΖΩΟΦΙΛΟ ΛΟΜΠΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ;;;

   2. avatar ποιος σου ειπε οτι βριζω τα σκυλια;

    για αρχη μην καθεσαι στον ηλιο πολυ ωρα κ μαθε να διαβαζεις
    κατα 2ον οτι μιλαμε για καφροσκυλα αναφερομαστε σε σκυλια που φτιαχτηκαν να ειναι επιθετικα κ το ποσο καθοριζεται ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΖΩΟΝΦΙΛΗ
    κατα 3ον οταν το καφροσκυλο επιτεθει πρεπει να θανατωνεται οπως γινοταν παλια
    κατα 4ον το φιμουτρο πρεπει να ειναι υποχρεωτικο,δεν μπορεις ο καθε μισανθρωπας ζωονφιλος να μπαινει σε συρμους μμμ με το ανθρωποφαγο καφροσκυλο
    κατα 5ον την ιστορια που εγραψα την διαβασες ζωοφιλη,τον σκυλακι που εγινε κομματακια δεν σε συγκινησε;
    κατα 6ον σκυλος δεν με εχει σωσει εν αντιθεσει εχω κινδυνευσει απο επιθεσεις καφρσοσκυλου κ απο αγελες αδεσποτων που δηθεν ζωονφιλοφιλοι παρατησαν
    καια 7ον[...]

    1. avatar Προϊστορικός ΚΟΥΓΙΟΥΜ

     Πρόσεχε μη σε φαει κανενας Καφρανθρωπος και απο τετοιους
     Που μπουκαρουν νύχτα η και μέρα
     Έχουμε πήξει τώρα τελευταια
     Ευτυχώς τα καφροσκυλα ειναι πολυ λιγα
     Και δεν κινδυνευεις απ αυτά καθ αυτά
     Φιλε ρατσιστή και αντιφιλοζωε
     Μαλάκωσε λιγο γιατι σέρνεται και πιεση

    2. avatar ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

     σκονη την εκανες

 5. avatar Ο Μεσημερας

  Τα Σκυλια_ο καλυτερος φιλος του ανθρωπου, ειναι αδικημένα απο την Φυση,,,,
  Ζουν τοσο πολυ λιγο και μεχρι το τελος τους μαθαινουν να αγαπουν πιο πολυ τον ανθρωπο.. Δυστυχως δεν τους φτανει ο χρονος ...

 6. avatar F. Anastasios

  Πιο ωραιο το νεκροταφειο σκυλων στην Ελλαδα παρα παρα τα νεκροταφεια
  των ανθρωπων. Καλα παμε!

 7. avatar Πάρε

  Σκυλάκι Αν θέλεις να δεις την ομορφιά της ψυχής σου, Και φυσικά αδέσποτο σκυλάκι θα ζήσεις ότι δεν μπόρεσες να ζήσεις με τον καλύτερό σου φίλο.....

 8. avatar Zlatan

  Αποτέφρωση δεν έχει στην Ελλάδα?

 9. avatar Αααααα

  Είναι τυχαίο που ο καλύτερος φίλος είναι ο σκύλος; Που να καταλάβουν αυτοί που δεν το έχουν ζηζβ

 10. avatar Λία Κατωτικιδου

  Το βλέμμα και τη χαρά που κάνει το σκυλάκι μου όταν με βλέπει δεν πρόκειται να το δω από κανέναν, το καταλαβαίνουν μόνο αυτοί που το έχουν ζήσει...Λίγη δέσμευση και πολύ ψυχοθεραπεία.

 11. avatar Γατοπαρδος

  Καμία φορά ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ λυπάσαι για την ΑΠΏΛΕΙΑ για το γατάκι, η το σκυλάκι σου απο εναν κακο συγγενή σου . Γι\'αυτό αξίζει το σεβασμό όλων μας.

 12. avatar Δάκρυσα με τη τελευταία εικόνα

  Τα κατοικίδια είναι ισότιμα μέλη στις οικογένειες μας και στις καρδιές μας

  1. avatar Παντελεήμωνας

   Κι εγώ το ίδιο... Έχω θάψει τέσσερα σε βουνό. Τα δύο δικά μου τα άλλα δυο φίλων μου. ´Εσκαβα για ώρες... Έτσι είναι... ζουνε λιγότερα χρόνια από μας και φεύγουν, τα χάνουμε. Το σημαντικό είναι ότι όσο ζούσαν τα φροντίζαμε κι ήταν ευτυχισμένα. Κι η ευθανασία είναι κάτι καλό (που λέει ο λογος δηλαδή...) από την άποψη να μη βασανίζεται το ζώο εφόσον δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως ελπίδα. Αρκεί έστω να του χαϊδεύουμε το κεφαλάκι εκείνη τη στιγμή. Να μας νοιώθει δίπλα του όσο γίνεται να μη φοβάται. Κι αν υπάρχει τελικά παράδεισος και ευλογηθούμε να πάμε εκεί... εκεί θα ναι κι αυτό να μας περιμένει να μας κουνήσει την ουρίτσα ξανά. 🙂

 13. avatar Τέλεια!

  Χαρά που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες των διπλανών οικοπέδων...

  1. avatar Vivian 21

   Θα χάσει από την αξία του το οικόπεδο ε; να μην αγοράσεις εσύ εκεί

  2. avatar Μ.

   Δηλαδή, αυτοί που ζουν κοντά σε νεκροταφεία (ανθρώπων) έχουν πρόβλημα;
   Σίγουρα Πιο πολυ θα τους ενοχλεί το γαύγισμα του (ζωντανού) σκύλου του γείτονα.

   1. avatar Τέλεια!

    Ποτέ δε θα έμενα σε σπίτι δίπλα σε νεκροταφείο. Στην Ελλάδα, μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα βλέπεις νεκροταφεία στο κέντρο της πόλης. Στην επαρχία είναι πάντα έξω από τους οικισμούς/χωριά. Αν είχα οικόπεδο που θα μπορούσα να χτίσω ή χωράφι που καλλιεργούσα και ήταν δίπλα σε νεκροταφείο που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, δε θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος. Η αποτέφρωση θα ήταν η καλύτερη λύση γι αυτή την περίπτωση.

 14. avatar GIANNIS LECHOURITIS

  ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜ.ΣΕΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ,ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ,ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

 15. avatar Τάκης Πίσσης

  Όποιος προσπαθήσει να εξηγήσει σε μη έχοντα ζώο την αξία τους ματαιοπονει.... Αν δεν το ζήσει δεν θα το καταλάβει.

  1. avatar Τολης

   Πόσο δικαιο εχετε. Ετσι ακριβως ειναι. Δενεσαι απιστευτα με το ζωακι σου.

  2. avatar Χρήστος2563

   Πόσο δίκιο έχεις..

Παρακαλούμε περιμένετε ...