37
loading

Είναι, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του ελληνικού θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου. Η όψη του, η φωνή του και γενικά όλη του η παρουσία ήταν επιβλητική. Ίσως όλο αυτό να το προκαλούσε το πόσο εξαιρετικός ηθοποιός ήταν. Ίσως πάλι ο σεβασμός με τον οποίο σχεδόν σου επέβαλε να τον κοιτάζεις και να του συμπεριφέρεσαι ήταν απόρροια της εξαιρετικά δύσκολης ζωής που είχε ζήσει.

Ο Μάνος Κατράκης είχε όλη την λάμψη που μπορεί να έχει ένας ηθοποιός του δικού του μεγέθους, ωστόσο, μέχρι να φτάσει στην κορυφή είχε ν' ανέβει ένα εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Γεμάτο εμπόδια. Τη φτώχεια την έζησε στο πετσί του, πολύ πριν υποδυθεί τον φτωχό στο θέατρο ή τον κινηματογράφο. Τις πολιτικές διώξεις τις βίωσε στα ξερονήσια, πριν μεταφέρει όλα αυτά τα δεινά στο θέατρο. Ο Μάνος Κατράκης έζησε τους ρόλους του πριν τους παίξει.

Αναγκάστηκε να πουλάει τα κοστούμια του για να έχει να ζήσει. Είχε φάκελο στην ασφάλεια ο οποίος... εμπλουτιζόταν με σε βάρος του στοιχεία για 35 ολόκληρα χρόνια. Τίποτα απ' όλα αυτά, ωστόσο, δεν εμπόδισε τον Μάνο Κατράκη να κατακτήσει την κορυφή.

Η γέννηση ενός αστεριού

Τον Αύγουστο του 1909 στα Χανιά της Κρήτης γεννιέται το πέμπτο παιδί του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της γυναίκας του Ειρήνης. Πριν κλείσει τα 10 του χρόνια ο μικρός Μάνος και η οικογένεια του, μετακομίζουν στην Αθήνα διότι οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν καλά και υπήρχε η ελπίδα πως στην πρωτεύουσα αυτό θα αλλάξει. Τα δύσκολα, όμως, ξεκίνησαν όταν αποδείχθηκε πως αυτό δεν ήταν εύκολο. Ο Μάνος ξαφνικά βρίσκεται να έχει αναλάβει σχεδόν μόνος του τις τύχες της οικογένειάς του, αφού ο πατέρας έλειπε όλη την ημέρα ενώ ο μεγάλος του αδερφός μετανάστευσε στην Αμερική.

Παρ' όλα αυτά ο Μάνος αρχίζει ν' ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν. Αρχικά παίζει ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Γρήγορα, όμως, διαπιστώνει πως η μεγάλη του αγάπη είναι το θέατρο.  Πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια κάνει ντεμπούτο στο θέατρο με το θίασο «Οι Νέοι» στο έργο «Για την αγάπη της». Είναι το έργο που του ανοίγει την πόρτα για τον κινηματογράφο καθώς το σπάνιο του ταλέντο τον κάνει να ξεχωρίζει. Τον εντοπίζει ο σκηνοθέτης Κώστας Λελούδας και την επόμενη χρόνια, το 1928, έπαιξε την πρώτη βουβή ταινία: «Το λάβαρο του 21'».

Πριν καν ξεκινήσει ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Κατράκης έχει αρχίσει και στήνει γερές βάσεις στην καριέρα του ενώ παντρεύεται την επίσης ηθοποιό Άννα Λώρη. Κάνει σπουδαίες συνεργασίες όπως με το Θίασο του Μήτσου Μυράτ και της Μαρίκας Κοτοπούλη, ενώ προσλαμβάνεται και στο νεοϊδρυθέν τότε Εθνικό Θέατρο.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, η φτώχεια,η ανέχεια και ο τζόγος

Και ενώ όλα έδειχναν να κυλούν όπως τα ήθελα και τα περίμενε ο Μάνος Κατράκης, έρχεται το ξέσπασμα του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα για να ανατρέψει τα πάντα. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος βρίσκει τον Κατράκη στο μέτωπο. Η Γερμανική εισβολή και η κατάρρευση του μετώπου, τον φέρνει και πάλι στην Αθήνα ενταγμένο στις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του ΕΑΜ.

Όσο καλός ηθοποιός και να ήταν ο Κατράκης δεν θα μπορούσε να γλιτώσει από την μεγάλη πείνα του χειμώνα του 1941. Η πείνα θερίζει και ο Κατράκης προσπαθεί να βρει τρόπο για να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό. Δουλειές δεν υπάρχουν και έτσι αναγκάζεται να πουλήσει ακόμα και τα κοστούμια του για να φέρει λεφτά στην οικογένεια του (στο μεταξύ έχει χωρίσει και έχει παντρευτεί για δεύτερη φορά).

Ο ίδιος ο Μάνος Κατράκης στη βιογραφία του (εκδόσεις Κάκτος) αφηγείται στον Αλέξη Κομνηνό εκείνες τις δύσκολες ημέρες: «Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Ο μισθός του Εθνικού Θεάτρου είχε καταντήσει ίσα- ίσα για ένα πιάτο φαΐ. Που να φτάσει να θρέψεις, μάνα, αδελφή, γυναίκα έγκυο. Η γυναίκα μου τελικά έκανε αποβολή οκτώ μηνών, είχε δίδυμα.Αρχίσαμε να πουλάμε ότι είχαμε. Τελειώσανε και αυτά. Τώρα;...

Εγώ είχα κάτι κουστουμάκια γιατί ήμουν και λίγο μερακλής και πήγαινα και τα πούλαγα μόνος μου, αφού οι μεταπράτες παίρνανε όσο- όσο. Στην οδό Αθηνάς, έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό, ήτανε το παζάρι τότε των αγοραπωλησιών. Πήγαινα λοιπόν κρατούσα το κουστουμάκι στα χέρια μου και περίμενα να έρθει ο πελάτης να το αγοράσει. Βλέπεις στα παλιατζίδικα μου παίρνανε μισοτιμής ό,τι είχα. Κάποτε ήρθε η ώρα να πουλήσω κι ένα κοστούμι που το αγαπούσα πολύ. Ήταν το καλύτερό μου. Μου το είχε ράψει ένας ράφτης ο Ζοφάκης που είχε έλθει από το Παρίσι και ραβότανε και ο Μινωτής σε αυτόν. Πάω λοιπόν στην οδό Αθηνάς στέκομαι και περιμένω. Κάποτε με πλησιάζει κάποιος καλή του ώρα και μου λέει:-κύριε Κατράκη το πουλάτε; – το πουλάω. Δεν το βλέπεις; Για να είμαι εδώ και να το κρατάω πάει να πει πως το πουλάω. – Θέλετε να έρθετε μαζί μου;...

Με παίρνει και με πάει σε μια λέσχη στην Ομόνοια. Εγώ δεν είχα δοσοληψίες με λέσχες. Λέω τι θα κάνουμε στη λέσχη; – είναι κάποιος που θα αγοράσει το κοστούμι σου. Να μη στα πολυλογώ πήγαμε, βρήκαμε τον άνθρωπο, δεν ήθελε τέτοιο κοστούμι γιατί ήταν πολύ λεπτό, με ρώτησε αν είχα κανένα άλλο σκωτσέζικο. Είχα. Μου είπε να του το πάω την άλλη μέρα. Πήγα την άλλη μέρα και πήρε το κοστούμι».

Η γνωριμία αυτή «έβαλε» τον Κατράκη στον κόσμο του τζόγου. Στην αρχή, όπως ο ίδιος αφηγείται, τον άφηναν να κερδίζει, ωστόσο, μετά άρχισε η «αφαίμαξη». Γρήγορα ο Κατράκης καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ξεφεύγει από το βούρκο. Ψάχνει να βρει μια τίμια δουλειά για να ενισχύσει το εισόδημά του. Πουλάει ψάρια για περίπου ένα τετράμηνο.

Ο πόλεμος τελειώνει αλλά όχι και οι δυσκολίες. Ο Κατράκης επιστρέφει δυναμικά στο θέατρο αλλά η κομμουνιστική ιδεολογία του σε συνδυασμό με την αμετακίνητη στάση του, τον βάζουν σε νέες περιπέτειες.

Ο «αμετανόητος κομμουνιστής» και ο φάκελος 20822

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε ο φάκελος του Κατράκη στην Ασφάλεια ανοίγει το 1942 και δεν σταματάει να γεμίζει μέχρι και την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Οι κρατικές αρχές ζητούν από τον Κατράκη να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. Το 1947 είχε έρθει η ώρα της εξορίας και των διωγμών. Όσο περισσότερο επιμένει ο Κατράκης τόσο πιο εκδικητικό γίνεται το κράτος απέναντί του.

Η συνέχεια γνωστή. Ικαρία, Μακρόνησος, Άη Στράτης, για επτά ολόκληρα χρόνια. Και εκεί, όμως, ο Κατράκης συνεχίζει να αγωνίζεται. Έρχεται σε επαφή με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Μενέλαο Λουντέμη και άλλους. Μέσα στο φάκελο του υπάρχει και ο «Χαιρετισμός Εξορίστων» από τον «Αγ. Ευστράτιον» προς το «Β Συνέδριον Ειρήνης». Το 1950, οι εξόριστοι στον Αη Στράτη είχαν στείλει στον ΟΗΕ κείμενο με τίτλο «Η Ειρήνη αξίζει όλας τας ουσίας»!

Στη βιογραφία του μεγάλου ηθοποιού υπάρχει ένας συγκλονιστικός διάλογος με τη μητέρα του, από εκείνα τα δύσκολα χρόνια της εξορίας και των διώξεων.

- Τι είναι Μανόλη;
- Θες να ‘ρθω στο σπίτι, μάνα;
- Πώς θα ‘ρθεις;
- Ε… θα υπογράψω και θα ‘ρθω
- Ιντα να υπογράψεις;
- Δήλωση
- Ιντα δήλωση;
- Οτι δεν είμαι αυτό που είμαι…
- Και δεν είσαι;
- Είμαι
- Μην υπογράψεις, κερατά, μην υπογράψεις…

Ο Κατράκης επιστρέφει στην Αθήνα το 1952 αλλά το μετεμφυλιακό κράτος του επιφυλάσσει... θερμή υποδοχή. Όλες οι πόρτες είναι κλειστές και ο σπουδαίους ηθοποιός έχει ελάχιστες ευκαιρίες για να κάνει αυτό που θέλει. Εργάζεται περιστασιακά στο ραδιόφωνο ενώ καταφέρνει να πάρει και κάποιους μικρούς ρόλους στο θέατρο. Σιγά σιγά, όμως, με την επιμονή του αρχίζει να καθιερώνεται και πάλι αν και επί της ουσίας μέχρι και την πτώση της χούντας δεν σταμάτησε να αποτελεί στόχο για το κράτος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar K x

  Αυτός ο εμφύλιος ματωσε για χρόνια τη χώρα

 2. avatar JIN56

  Φοβερος ηθοποιος δεν το συζηταμε .Εβγαλε πολλα λεφτα τα οποια ακουμπησε στα αλογα.

 3. avatar Νικολάου κωστας

  Εγώ 18 που χρόνια δούλευα στον ιππόδρομο ταμίας τον θυμάμαι να παίζει ιππόδρομο Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή πάντα.

 4. avatar товарищ

  Οι φασίστες δεν είναι άνθρωποι,είναι υπάνθρωποι,οπότε δεν έχουν τις ανθρώπινες αισθήσεις και ευαισθησίες.Γι'αυτό δεν πρόκειται να καταλάβουν ποτέ,για ποια ιδανικά και ποιες πανανθρώπινες αξίες αγωνίζονταν,φυλακίζονταν και δολοφονούνταν αυτοί οι άνθρωποι.Δεν σέβονται ούτε την ίδια τους την μητέρα,πως να σεβαστούν άλλους ανθρώπους που ήταν πραγματικοί φάροι για την κοινωνία μας.Και θεωρούν "δημοκρατικό" δικαίωμά τους,το κάθε τεράστιο τίποτα που μόνο,για να βρομίζει την κοινωνία με σάπιες ιδέες υπάρχει,να πετάει την βρωμιά του και να "σχολιάζει" χωρίς ίχνος σεβασμού Ανθρώπους με Α κεφαλαίο.Η μόνη απάντηση σε αυτά τα αποβράσματα δεν μπορεί να μείνει στα λόγια ,αλλά μόνο με τσάκισμα και απομόνωση από το λαό,να μην βρίσκουν να σταθούν πουθενά,γι'αυτό πρέπει να παίρνουμε παραδείγματα από τέτοιους Ανθρώπους σαν τον Μάνο Κατράκη,και να παλεύουμε για πραγματική παιδεία της νεολαίας και πολιτισμό,να φωτίζονται οι αγώνες και οι θυσίες αυτού του λαού,γιατί η απάντηση στο μαύρο του φασισμού,ήταν,είναι και θα είναι το Κόκκινο του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές,για τον Κομμουνισμό.

  1. avatar Μπουργκάς

   Ενώ αν ήταν αντικαθεστωτικός στην Σοβιετική Ένωση θα τον είχαν στο τραπέζι του διαλόγου .. για να συζητησουν τις ιδέες του να εξελιχθεί η Δημοκρατία του ενός κόμματος.. ουστ γίδια με την προπαγάνδα ..η εκτέλεση η Γκουλάγκ η πυροβολισμούς σε όποιον πήγαινε να αποδράσει από τον σοσιαλιστικό παράδεισο του σιδηρουν παραπετασματος είχε δεν είχε δήλωση μετάνοιας

  2. avatar +1

   Έτσι ακριβώς,πως να καταλάβουν οι φασίστες ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία για όλους,αφού αυτοί θέλουν μια φασιστική,ρατσιστική κοινωνία των λίγων αφού ως γνωστόν είναι τα σκυλιά του συστήματος και των αφεντικών.Και αφού δεν μπορούν αλλιώς να πολεμήσουν τους Κομμουνιστές καταφεύγουν στη λάσπη που είναι το φυσικό του περιβάλλον,όπως τους έμαθε ο δάσκαλός τους ο Γκέμπελς.Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο σπουδαίοι καλλιτέχνες,οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα ήταν Κομμουνιστές,αλλά και σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα,αντίθετα οι φασίστες το μόνο που προσέφεραν στην κοινωνία ήταν η βρόμα και δυσωδία που ανέδυαν από τις ιδέες τους.

 5. avatar Όλες οι πόρτες είναι κλειστές και ο σπουδαίος ηθοποιός έχει ελάχιστες ευκαιρίες για να κάνει αυτό που θέλει!

  1967

  Ο δραπέτης

  Κοντσέρτο για πολυβόλα

  Τι κι αν γεννήθηκα φτωχός

  Ο Λαμπίρης εναντίον παρανόμων

  1968

  Η λυγερή

  Τζέην Έυρ

  Ξεριζωμένη γενιά

  Η καρδιά ενός αλήτη

  Το κανόνι και τ' αηδόνι

  Μια μέρα ο πατέρας μου

  Η λεωφόρους του μίσους

  Ας με κρίνουν οι γυναίκες

  Τόσα όνειρα στους δρόμους

  Κατηγορούμενη απολογήσου

  Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου

  Φίλησέ με πριν φύγης για πάντα

  1969
  Ο πρόσφυγας

  Η ώρα της αλήθειας

  Η σφραγίδα του Θεού

  Για την τιμή και τον έρωτα

  Κακός, ψυχρός κι ανάποδος

  Η λεωφόρος της προδοσίας

  Κυνηγημένη προσφυγοπούλα

  Φίλησε με πριν να φύγεις για πάντα

  Κουρέλι της ζωής

  1970
  Ορατότης Μηδέν

  Εσένα μόνο αγαπώ

  Η ζούγκλα των πόλεων

  Κατηγορώ τους δυνατούς

  Ώρες αγάπης ώρες πολέμου

  Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

  1971
  Κατάχρησις εξουσίας

  Η λεωφόρος του μίσους

  1972
  Χωρίς συνείδηση

  Η Αλίκη δικτάτωρ

  Με φόβον και πάθος

  Αντάρτες των πόλεων

  1973

  Οι προστάτες

  1974

  Η δίκη των δικαστών

  1. avatar 1,2,3 ftou kai vgeno

   Μπήκες στον κόπο να βρεις όλες αυτές τις ταινίες του Κατράκη και δεν μπόρεσες να σκεφτείς για 1 δευτερόλεπτο πως ο τίτλος που έβαλες με μαύρα γράμματα αναφέρεται 15 χρόνια πριν!!!! Συγχαρητήρια!!!!

   1. avatar Τις πιο πολλές ταινίες του τις έκανε κατά την διάρκεια της Χούντας, όσο κι αν σας ενοχλεί. Δείτε τις ταινίες 18 χρόνια πριν. Υπάρχει μια ανοδική πορεία από το ’63 -που δεν είχαμε Χούντα. Οπότε κάτι ‘πόρτες κλειστές’ και ‘ο σπουδαίος ηθοποιός έχει ελάχιστες ευκαιρίες’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

    1948

    Μαρίνος Κονταράς

    1953

    Εύα

    1954

    Μαγική πόλις

    1956

    Ο δρόμος με τις ακακίες

    1961

    Αντιγόνη

    Φλογέρα και αίμα

    Συνοικία το όνειρο

    1962

    Ηλέκτρα

    Θρίαμβος

    1963

    Αθώα ή ένοχη

    Ένας ντελικανής

    Τα κόκκινα φανάρια

    Ο αδελφός της Άννας

    1964

    Διωγμός

    Προδοσία

    Οι επικίνδυνοι

    Ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο

    1965

    Το μπλόκο

    Σπαραγμός

    Ο επαναστάτης

    Ιστορία μιας ζωής

    Το χώμα βάφτηκε κόκκινο

    Η έξοδος του Μεσολογγίου

    1966

    Αχάριστη

    Ο κατατρεγμένος

    Σκλάβοι της μοίρας

    Μαζί σου για πάντα

    Η Ελλάς χωρίς ερείπια

    Δάκρυα για την Ηλέκτρα

    Έρωτας στην καυτή άμμο

    Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ

    Κατηγορώ τους ανθρώπους

    Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή

    Αιχμάλωτοι του πεπρωμένου

   2. avatar Επί της ουσίας! μέχρι και την πτώση της χούντας! δεν σταμάτησε! να αποτελεί στόχο! για το κράτος!

    Γελάνε και οι τσιμεντόλιθοι!

    1. avatar new-1

     Να υποθέσω οτι θα έχεις τρελαθεί στα γέλια... τσιμεντόλιθε...

 6. avatar Μστ

  Διάφοροι εξυπνάκιδες φασίστες κατηγορούν τον Κατράκη ότι έπαιξε τις περισσότερες επιτυχημένες ταινίες του επί χούντας...να σας θυμίσω ότι η ταινία "το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του 66 ήταν η πρώτη και μοναδική (αν δε κάνω λάθος) μέχρι τώρα ελληνική ταινία υποψήφια για όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας... η αλήθεια είναι ότι ο Κατράκης μαζί με τον Κούρκουλο πούλαγαν τρελά σε εισιτήρια για την φίνος φιλμ που σήμαινε τεράστια κέρδη για την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ταινιών σε Ελλάδα και βαλκάνια...τέτοιο ταλέντο ήταν αδύνατον να πάει χαμένο που έφερνε κέρδη σε μεγαλοεπιχειρηματίες...και πιο το νόημα να κυνηγηθεί από τη χούντα ένας άνθρωπος 60+ χρονών, πετυχημένος και αγαπημένος ηθοποιός στη κοινωνία..??

 7. avatar Giors

  Τι προσπαθούν να κανουν μερικοί εδώ?
  Να ξαναγράψουν την ιστορία όπως τους βολεύει?
  Έλεος...Ντροπή

 8. avatar σουρταφερτας

  ωραιος σοβαρος και μετρημενος ηθοποιος τι αλλο να πουμε

 9. avatar XOX

  Να γινει γνωστο στις νεες γενιες οτι τους προδοτες της αριστερας (ΚΚΕ τοτε) δεν τους κυνηγησε η 'χουντα' οπως καμωνονται , ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (η 'χουντα' απλα το συνεχισε) με ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ, ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (οχι τον βλακα τον γιωργακη αλλα τον παππου του) επονομαζομενο και ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ , ΤΟΝ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΣΟΦΟΥΛΗ τον ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ, τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΝΔΥΛΗ τον ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΟΥΔΕΡΟ, τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟ τον ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΤΟΚΗ και τον ΚΩΣΤΑΝΤΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ... ολοι αυτοι κατεδιωξαν ΑΓΡΙΩΣ ΚΑΙ ΕΦΥΛΑΚΙΣΕΑΝ/ΕΚΤΟΠΙΣΑΝ αλλα και ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ σειρα προδοτων της αριστερας που εμαχοντο ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.....
  Με λιγα λογια ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 190 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.....μην λοιπον κρυβονται πισω απο την 'χουντα' μονο....αλλωστε οι ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ γινανε απο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ κυβερνησεις..
  ΑΙΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΠΡΗΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...

  1. avatar ola kala ..

   τα λες φιλε μου . ενα μονο δεν μου κανει , αυτο με τον φρυδια . αυτος που ζηταγε απο τα παιδια που εφευγαν για την ξενητια το περηφημο χαρτι κοινονικων φρονηματων . ελεος με τον φρυδια

 10. avatar Νεκρός της ΕΡΤ

  Φαινεται οτι ο Μανωλης (Μανος) Κατρακης υπεγραψε αμεσως γιατι οσο θυμαμαι (KAI ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ) εκανε μεγαλη καριερα με δεκαδες ταινιες επι στρατιωτικου κινηματος 21ης Απριλιου... εκτος αν μιλατε για τον συμμοριτοπολεμο (ετσι τον αποκαλουσε ο ΟΗΕ ο Ερυθρος Σταυρος και ολες οι Δημοκρατικες χωρες - αργοτερα για να κυβερνησει το μητσοτακε'ι'κο με το κκε το βαφτισαν 'εμφυλιο') τοτε που σε σειρα ΓΡΑΠΤΩΝ αποφασεων της ΚΕ και Ολομελειων το ΚΚΕ ειχε δεσμευτει να ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ -ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ - ΓΙΑ ΤΗΝ 'ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ' δηθεν της Μακεδονιας και της Θρακης μας και να τις παραχωρησει (αποφαση Κομιντερν..) στο σιδηρουν παραπετασμα των κομμουνιστικων χωρων αποσπωντας αυτες απο τον εθνικο κορμο της Ελλαδας....
  Αυτα εκαναν οι φασιστες της αριστερας (περιπου 30,000 ατομα) εναντιον 8,000,000 Ελληνων που τους εφτυναν κανονικα, εξ ου και δεν ειχαν οτε μια πολη, ουτε ενα χωριο, ουτε ενα διαμερισμα της χωρας δικο τους που να τους αγκαλιασει και υποστηριξει...

 11. avatar ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ;;;;;;;;;

  ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΜΟΥ....
  ΕΑΜΙΤΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ,
  ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ;;;;;
  ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ .ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΜΜΕΝΟΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ.
  ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ Σ' ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΟΝΕΥΑΝ !!!!!!
  ΔΕΧΟΜΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΩΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΑΦΙ
  ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΣΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΕΣ
  ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΕΜΩ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΑΝ.....................

 12. avatar Kabamaru Igano

  Να αποκαλούν βολεψακια τον Κατράκη, τύποι που σίγουρα έχουν ανεμισει πρασινομπλε πλαστική σημαία για μια θεσούλα κάπου ή για κάποιο βύσμα γενικά... Εμπολα... Η μόνη λύση γι'αυτο το τόπο...

 13. avatar Τι να πει κανεις !

  Ακουστε ρε ο πατερας μου μαζι του ητανε στην εξορια ! Αυτος περνουσε ζωη και κοτα ! Και ο δικος μου μαζι με ολους τους αλλους ΥΠΟΦΕΡΑΝΕ ! Ο ιδιος μου ταλεγε παιδι τοτε ημουν και φορτωνα !

 14. avatar Ανταρσυας

  Μοναδικός ηθο-ποιός ! Κομμουνιστής ασφαλώς! Αυτή είναι η δική μας η σπορά. Μάνος Κατράκης. Μίκης Θεοδωράκης, Πάμπλο Νερούδα, Άραγκον, Γ.Ρίτσος, Μπ.Μπρέχτ, Μαγιακόφσκι, Ναζίμ Χικμέτ, ατέλειωτος ο κατάλογος του φωτός. Η σπορά μας ατέλειωτη. Πληρωμένη με αίμα για την αγάπη των ανθρώπων. Για ενα καλύτερο μέλλον σε μια κοινωνία όπου κανείς δεν θα διώκεται. Κανείς δεν θα πεινάει. Ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικών προτιμήσεων. Για μια κοινωνία όπου η αγάπη για τον άνθρωπο θα έχει τον πρώτο λόγο. Για μια κοινωνία όπου ο πόλεμος δεν θα υπάρχει πιά και τα όπλα θα γίνουν εργαλεία να δουλεύει η αγροτιά!

 15. avatar Demian 74

  Αξιοπρεπής και σοβαρός

 16. avatar Φοινικιος

  Συμφωνα με το βικιπαιδεια την περιοδο της χουντας πηρε μερος σε 35 ταινιες!
  Αν δεν τον κυνηγούσαν σε πόσες θα προλαβαινε?

  1. avatar Μστ

   Μιας και διαβάζεις wikipedia μπες να δεις πόσα εισιτήρια πουλούσε η φίνος φιλμ στις ταινίες του Κατράκη με τον Κούρκουλο...κανένας κομμουνιστής ηθοποιός δε θα κατηγορηθεί επειδή έκανε τη δουλειά του επί χούντας, ενώ η χούντα εθνίκι που επέτρεπε σε έναν όντως κομμουνιστή να παίζει επειδή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ταινιών, μάλλον πρέπει να σε προβληματίζει για το πόσο πατριώτες ήταν οι χουντικοί.!!

   1. avatar Φοινικιος προς Μστ

    Τον χαρακτηρισμό "εθνικι" δεν τον θεωρώ αρνητικό, παρόλο που δεν τον συμμερίζομαι. Αν κάποιος θέλει να νομίζει κάτι για τον εαυτό του, όπως εσύ πχ πως είσαι έξυπνος, δικαίωμα του.
    Το σχόλιο μου έχει πραγματικά ερωτηματικό χαρακτήρα, μιας και μ'αρέσει η ιστορία, όχι όμως αυτή που μαθαίνετε στα σχολεία, στις κομματικές συγκεντρώσεις κλπ για να γίνετε τα κατάλληλα εργαλεία διεκπεραίωσης σκοπών.

 17. avatar Cherry

  Και ύστερα απ όλους αυτούς τους αγώνες ανθρώπων που πίστευαν στην ελευθερία και στους αγώνες για τα δίκαια αιτήματα τους. Στο τέλος τι έμεινε σε μας? Πίκρα και απογοήτευση για το μέλλον της χώρας μας αλλά και όλων των λαών της λεγόμενης ΕΕ!!

 18. avatar SCULLYXL5

  ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΟΙ ΒΟΛΕΨΑΚΙΑΣ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!!

  1. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

   ΜΠΑ... ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ ΣΑΝ ΤΟ ΛΑΦΑΖΆΝΗ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ'ΤΑΝ...

 19. avatar Μστ

  Μη διανοηθεί και βγει κανά φασιστάκι και πιάσει στο στόμα του τον Κατράκη....

  1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Οι παντες κρινονται φιλε μου.
   Πρεπει απαντες να περνανε τον ελεγχο της κρισης σου, αλλιως εισαι ευκολα διαχειρισιμος.

  2. avatar Ασε μας κουκλιτσα μου!

   Απο τις 70 περιπου ταινιες του, τις 32 τις εκανε επι χουντας ο αριστερος..... ιδεολογος!! Και ηθοποιος του Εθνικου θεατρου πριν τον πολεμο, με δικτατορια Μεταξα, οπου δεν εμπαινε οποιος κι οποιος!!

   1. avatar Μστ

    Πες μας τώρα ότι είναι ψέματα η εξορία του Κατράκη και η μη δήλωση μετάνοιας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών του ιδεών...όσο για τις ταινίες του Κατράκη στη χούντα, μη μιλάς αν δε ξέρεις...ο Φώσκολος ταινία χωρίς Κατράκη και Κούρκουλο δεν έκανε γιατί πούλαγε τρελά η φίνος φιλμ...και να σαι σίγουρος ότι η χούντα ενδιαφερόταν περισσότερο να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.!!

    1. avatar Ασε μας κουκλιτσα μου!

     Σου επιστρεφω το "μη μιλας αμα δεν ξερεις" με στοιχεια. Ο Φωσκολος εκανε περιπου 25 ταινιες την ιδια περιοδο. Απο αυτες ο Μανος συμμετειχε μονο στις 7. Αρα το οτι ο Φωσκολος δεν εκανε ταινιες αν δε συμμετειχαν Κατρακης και Κουρκουλος, ακυρωνεται εκ των πραγματων. Δεν αμφισβητω την αρνηση υπογραφης δηλωσης, οπως κι εσυ δε μπορεις να προσπερνας και τα περι Εθνικου θεατρου στη δικτατορια του Μεταξα. Σεβαστος ο αγωνας επιβιωσης, αλλα μην ηρωποιουμε τοσο ευκολα ανθρωπους. Η δε σχεση του με τον τζογο, σε πολλα επιπεδα και μορφες, που τον εξαθλιωσε οικονομικα, ειναι γνωστη.

     1. avatar Μστ

      Ο Κατράκης όπως και οι περισσότεροι Έλληνες ακόμη και στρατιωτικοί έγιναν κομμουνιστές επί γερμανικής κατοχής και αφού εντάχθηκαν στο ΕΑΜ, άρα επί Μεταξά ο Κατράκης δεν ήταν κομμουνιστής...εσύ πιάστηκες από μια κουβέντα για τις ταινίες του Φώσκολου, αλλά η αλήθεια είναι ότι το δίδυμο Κατράκης-Κούρκουλος=τεράστια κέρδη για φίνος φίλμ επί χούντας. Επίσης η ταινία "το χώμα βάφτηκε κόκκινο" του 66 ήταν η πρώτη ελληνική ταινία υποψήφια για όσκαρ με διεθνή αναγνώριση για τους έλληνες ηθοποιούς (Κατράκη, Κούρκουλο, Χρονοπούλου)...αναρωτήσου αν είχε τα κότσια η χούντα να κυνηγήσει ηθοποιούς όπως ο Κατράκης ή Καρέζη ή Καζάκο ή Βέγγο(επίσης εξόριστος) και είχε τη βούληση να κόψει τα κέρδη της φίνος φίλμ..??

  3. avatar @Μστ

   Γιατί; θα μας στειλεις στα γκουλαγκ μεγαλε "δημοκράτη";

  4. avatar ΚΑΊ ΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΦΑΣΊΣΤΕΣ ΕΊΝΑΙ !

   ΦΑΣΊΣΤΑΡΑΔΕΣ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...