100
loading
Γράφει
ο Κωνσταντίνος Κάλτσας

Η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο, αν δεν το έχει ήδη περάσει, μιας δημογραφικής καθίζησης, η οποία θα τη φέρει αντιμέτωπη με την αξιοσημείωτη μείωση του συνολικού πληθυσμού της και θα μετατρέψει σημαντικά την ηλικιακή διαστρωμάτωσή του.

Το ζήτημα της υπογεννητικότητας αποτελεί μία πληγή για την ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, διαμορφώνει μία δυσοίωνη πραγματικότητα για τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά, αλλά τα χρόνια της κρίσης και οι μεγάλες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα το καθιστούν ως ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Χαρακτηριστική είναι και η συζήτηση που έγινε στην ελληνική Βουλή πριν από λίγες ημέρες για το δημογραφικό.

«Η ελληνική κοινωνία γερνάει»

Προκειμένου να κατανοήσουμε τις διαστάσεις που έχει το ζήτημα, απευθυνθήκαμε στον κ. Ιωάννη Καραϊτιανό, Συντονιστή Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και Πρόεδρο της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

«Είναι βέβαιο ότι η ελληνική κοινωνία είναι γηράσκουσα διότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, το οποίο είναι μία πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει όμως χειροτερέψει κατά πολύ» μας είπε ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Πρέπει να πούμε ότι από το 2011 έχει αρνητικό πρόσημο η εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι οι γεννήσεις υπολείπονται κατά πολύ των θανάτων. Από την άλλη μεριά έχουμε και αρνητικό πρόσημο στη μετανάστευση. Πολλοί περισσότεροι Έλληνες μεταναστεύουν στο εξωτερικό - στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία κυρίως - από αυτούς που έρχονται στη χώρα μας, χωρίς να μιλάμε βέβαια για τους οικονομικούς πρόσφυγες. Πρέπει να πούμε ότι δυστυχώς μεταναστεύουν νεότερες ηλικίες, άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την αιμορραγία του ελληνικού πληθυσμού από νέους, οι οποίοι εγκαθίστανται σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού και κάνουν οικογένειες εκεί. Υπάρχει ένας αφελληνισμός ιδιαίτερα στη δεύτερη γενιά των Ελλήνων. Συνήθως μεταναστεύουν επιστήμονες σε επίπεδο άνω της μέσης μόρφωσης. Οι αλλοδαποί οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ως επί το πλείστον δεν έχουν πανεπιστημιακή ή ανώτερη μόρφωση. Οπότε και αυτό έχει μία σημασία».

«Για να μείνει σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας πρέπει να γεννιούνται ανά ζεύγος 2,1 παιδιά. Για να μείνει σταθερός. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο σχετικός μέσος όρος είναι στο 1,48. Στην Ελλάδα είναι στο 1,26. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είμαστε από τις χώρες στις οποίες γεννιούνται τα λιγότερα παιδιά και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα, όπως είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία. Σε βάθος χρόνου το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μία ελάττωση του ελληνικού πληθυσμού σε απόλυτους αριθμούς. Κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται άλλωστε. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 με αυτή την τάση, αυτή τη ροπή, θα έχουμε 2.500.000 λιγότερους Έλληνες. Και βεβαίως πιο γερασμένους Έλληνες. Κανένα σύστημα – ούτε ασφαλιστικό, ούτε οικονομικό, ούτε κρατικό – μπορεί να επιβιώσει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τα άτομα σε ηλικίες εργασίας στην Ευρώπη είναι περίπου το 65% του πληθυσμού. Εμείς έχουμε πολύ χαμηλότερα ποσοστά και αυτό επηρεάζει πολύ την οικονομία σε όλες τις εκφάνσεις. Αν συνδυαστεί δε με την ανεργία που είναι σε υψηλά επίπεδα και ιδίως στις ηλικίες άνω των 40-45 ετών και μέχρι τα 65, γίνεται ακόμη πιο σοβαρό το θέμα. Οι νέοι από 0-14 ετών αντιστοιχούν στην Ευρώπη στο 15,6% του πληθυσμού και στην Ελλάδα είναι κάτω από το 14%. Ενώ αντίθετα οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, και όταν λέμε ηλικιωμένος, εννοούμε άνω των 65 ετών, είναι στο 21,3 του συνολικού πληθυσμού. Άρα λοιπόν ουσιαστικά η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα γερόντων» τόνισε ο κ. Καραϊτιανός.

- Ποιες είναι όμως οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας;

«Πρέπει να τονίσουμε ότι το 2030 υπολογίζεται ότι σχεδόν το 30% του ελληνικού πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών. Αυτό έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά υπολογίζεται ότι 1 άτομο, 1 ηλικιωμένος πρέπει να αντιστοιχεί, για να είναι βιώσιμο το σύστημα το οικονομικό και το κοινωνικό, σε 4 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα αυτό έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό και υπολογίζουμε πλέον ότι μιλάμε για 1 εργαζόμενο για 1,6 ηλικιωμένους. Αν συνυπολογίσουμε και την ανεργία γίνονται ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η μείωση του πληθυσμού έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

- Τι ρόλο παίζουν οι προσφυγικές ροές;

«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι το 2025 θεωρείται ότι 1 στα 5 παιδιά που θα γεννιούνται θα έχουν τουλάχιστον 1 αλλοδαπό γονιό. Πιθανόν να έχουν και 2, αλλά σίγουρα θα έχουν 1. Αυτό σημαίνει ακριβώς ότι υπάρχει μία αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού. Δεν κρίνουμε το θετικό ή το αρνητικό του πράγματος, αλλά είναι ένα γεγονός. Έχουμε πλέον, και αυτό θα φανεί και στα σχολεία και στις δομές πρόνοιας, παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν αλλοδαπό γονιό στην Ελλάδα και αυτός ο αριθμός αυξάνεται σημαντικά».

Ο κ. Καραϊτιανός μίλησε και για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπογεννητικότητας:

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι προφανώς σύνθετη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν όμως επιμέρους πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ελληνική κοινωνία και το κράτος ούτως ώστε να έχουμε μία "επιδότηση" της γεννητικότητας. Όμως δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, δηλαδή η επιδότηση ανά γέννηση παιδιού σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, που είναι ήδη και αυτό προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι σημαντικότερο να εξασφαλισθεί η απασχόληση των ανθρώπων και κυρίως η δυνατότητα να μεγαλώσουν αυτοί οι άνθρωποι παιδιά μέσα σε κρατικές δομές, όπως παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, και να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται οι νέοι Έλληνες ταυτόχρονα με την ανατροφή των παιδιών τους».

«Οι Έλληνες έχουμε όμως και ένα πρόβλημα νοοτροπίας»

«Από την άλλη μεριά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο είναι θέμα νοοτροπίας των Ελλήνων. Οι Έλληνες, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση, έχουν εγκαταλείψει κατά πολύ τους προληπτικούς ελέγχους της υγείας τους, δηλαδή τα check up. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε άτομα που ήδη κάνουν μία ζωή η οποία δεν είναι καθόλου υγιεινή. Δηλαδή έχουν εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή προς όφελος του γρήγορου φαγητού με πάρα πολλές θερμίδες και λίπη. Από την άλλη μεριά κάνουν καθιστική ζωή χωρίς άσκηση, ένας συνδυασμός που οδηγεί στην παχυσαρκία, στην υπερλιπιδαιμία, σε καταστάσεις καρδιοαγγειακών συμβαμάτων και τελικά και σε καρκίνους και οστεοπορώσεις. Όλα αυτά δημιουργούν μια κακή ποιότητα ζωής και υγείας των ανθρώπων, η οποία δίνει πολλές επιπτώσεις στην προχωρημένη ηλικία. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος για το εθνικό σύστημα υγείας είτε στην πρωτοβάθμια είτε στη δευτεροβάθμια φροντίδα. Έχουμε δηλαδή μία αύξηση της επίπτωσης των χρονίων νόσων, των νόσων φθοράς όπως λέμε του οργανισμού, από τη μέση και προχωρημένη ηλικία, που σε συνδυασμό και με την επιμήκυνση του προσδοκίμου επιβίωσης των Ελλήνων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα γιατί κάνει πάρα πολύ δαπανηρό το σύστημα υγείας για την περίθαλψη των ανθρώπων αυτών. Επιπλέον επιβαρύνει πολύ την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων».

Ο καθηγητής μίλησε και για τις λύσεις που μπορεί να δώσει η Πολιτεία και τους άξονες που πρέπει να κινηθεί.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι από οποιαδήποτε σκοπιά και αν το δει κανείς, η ελληνική πολιτεία γνωρίζει πολύ καλά ότι το κυριότερο πρόβλημα για την επιβίωση του Ελληνισμού είναι η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού. Είμαι βέβαιος ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και οι κίνδυνοι είναι προ των πυλών. Θεωρώ ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να πάρει άμεσα μέτρα και πιστεύω τελικά ότι θα τα πάρει. Είναι μονόδρομος. Είναι εφιαλτική η εικόνα της προβολής της παρούσας κατάστασης την προσεχή 15ετία. Πιστεύω ότι θα ληφθούν οπωσδήποτε μέτρα. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να ληφθούν άμεσα τα μέτρα αυτά, γιατί αυτά θα αποδώσουν μετά από μία δεκαετία ή ακόμη και 15ετία. Και ως προς το ασφαλιστικό σύστημα ακόμη περισσότερο. Απαιτείται ένας συντονισμός κινήσεων και πολιτικών οι οποίες θα επιτρέψουν πρώτον τον επαναπατρισμό των νεότερων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό και μάλιστα των πιο μορφωμένων. Δεύτερον η «επιδότηση», η προώθηση δηλαδή της γεννητικότητας των Ελλήνων και η δημιουργία δομών που θα εξασφαλίσουν τη φροντίδα των βρεφών και των παιδιών από γονείς οι οποίοι θα έχουν εργασία. Να μην είναι δηλαδή η γέννηση παιδιού απαγορευτική για την εργασία, ειδικά της μητέρας».

Ο κ. Καραϊτιανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο πώς μπορούν οι Έλληνες να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη:

«Πρέπει να καταβληθεί μία μεγάλη προσπάθεια στην προπαγάνδα υπέρ της μεσογειακής διατροφής, της σωματικής άσκησης και της εξάλειψης της παχυσαρκίας, ειδικά της παιδικής παχυσαρκίας, ούτως ώστε να έχουμε άτομα με καλύτερη φυσική κατάσταση και λιγότερες χρόνιες παθήσεις, οι οποίες δημιουργούν και ένα τεράστιο κόστος για το σύστημα υγείας και βεβαίως επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στα προχωρημένα χρόνια. Πέραν όλων των άλλων, η ελληνική κοινωνία είναι μία κοινωνία η οποία αγαπά και φροντίζει να προστατεύει τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο θεσμός της οικογένειας στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός για την προώθηση της υγιούς πνευματικής και ψυχικής διαβίωσης των ανθρώπων που θα οδηγήσει και σε καλύτερα αποτελέσματα από την πλευρά της φροντίδας όλων των ηλικιών και της ηλικιακής διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω ότι ακόμη έχουμε αυτό το προνόμιο, που δεν το έχουν άλλοι, του θεσμού της οικογένειας που παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ατόμων όλων των ηλικιών, από τα βρέφη και τα παιδιά μέχρι και τους ηλικιωμένους της τρίτης και της τέταρτης ηλικίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

100
σχόλια
 1. avatar Mixakick

  Δε βρίσκω κάτι το περίεργο . Θα συμπληρωθει το εθνος όπως γινόνταν παντα. Λες και εμεις ειμαστε απογονοι των αρχαιων ελληνων που αναθεμα αν εχουμε καμια σχεση. Σημερα ειμαστε ενα συνονθύλευμα αραβων, αρβανιτων, βλαχων και άλλων πολλών. Ε και σε εκατο χρόνια θα είμαστε και με μείγμα αφρικανων και τι εγινε?

  1. avatar Τι έγινε;

   Είναι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ και είναι πολλοί mixa! ..Αυτό έγινε!

  2. avatar Lxi

   Mη τα γραφεις αυτα αγαπητέ ..!!.. Γιατι ειναι επικινδυνο αν τα διαβασουν τα εθνίκια , ετσι και ο μη γενοιτο και ξαναβγουν ,σε βλεπω να σε στελνουν για διακοπες διαρκειας στο Long Island..!!

 2. avatar επαμιτης

  μεχρι το 2050? σαν πολυ αισιοδοξο σεναριο δεν ειναι? ηδη ειμαστε 9 εκατομμυρια ελληνες. οι υπολοιποι ειναι μεταναστες, γινεται αλλοιωση και αντικατασταση πλυθησμου. το δημογραφικο προβλημα ειναι τεραστιο λογω μνημονιακης κατοχης. καθε χρονο πεθαινουν περισσοτεροι ελληνες απο οσους γενιουνται. σχεδον 1.000.000 νεοι εχουν φυγει στο εξωτερικο. ωραιοποιηση της σκληρης πραγματικοτητας μου ακουγονται ολα αυτα. εγω πιστευω οτι το 2025 θα μαστε μισοι αλλοδαποι μισοι ελληνες σαυτον τον τοπο. ρε τολμανε να κανουν μια εθνικη δημογραφικη ερευνα οι δημοσιες υπηρεσιες να μαθουμε τι γινεται? αλλα και να την κανουν νοθευμενη-πειραγμενη θα ειναι. οπως νοθευμενα ειναι και τα εκλογικα αποτελεσματα τα τελευταια 9 χρονια.

 3. avatar ταπαντολα

  γι αυτο το αλιεξι φερνει και ελληνοποιει μουσουλμανους σαν να μην υπαρχει αυριο

 4. avatar Giorgis

  Ευχαριστώ που κόψατε το σχόλιό μου.

 5. avatar Lxί

  Χρειάζονται μέτρα υπέρ των πολυτέκνων και απαγόρευση των παράνομων Ελληνοποιήσεων του τσίπρα που κάνει την παρανομία για να τον ψηφίζουν.

  1. avatar Lxi

   Eσυ φίλε Lχί πρεπει να εχεις σοβαρό προβλημα και θα πρεπει να σε δει καποιος ειδικός. Πιστευεις οτι με ενοχλει να αντιγραφεις το νικ μου?.
   Τουναντιον να ξερεις οτι σπαω και πλάκα.

 6. avatar σουλιωτοπουλα

  Το καλα οργανωμένο σχέδιο παίρνει σάρκα και οστά... Ονειρο της ΝΤΠ είναι η αντικατάσταση πληθυσμού και ειδικά η εξαφάνιση του ελληνισμού... Καρκινος... Φτωχια... Προσφυγια.. Υπογεννητικοτητα το σουπερ δηλητήριο.. Ειμαστε ομως απαντες συνεργοι... Η απομακρυνση μας από τον τριαδικο Θεό μας... η λαιμαργια μας... Η ανηθικοτητα μας και η αδιαφορια για τημ οικογενεια μας λαι την πατριδα μας..τους χάρισε απλοχερα την αφανιση μας στο μελλον

 7. avatar Giorgis

  Οι χώρες με σοβαρές κυβερνήσεις επιδοτούν τα παιδιά. Δεν μπορεί να περιμένεις από τους πολίτες να πληρώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό και το κράτος να περιμένει απλώς στη γωνία να εισπράττει φόρους και εισφορές από τους μικρούς πολίτες που φέρνουν στον κόσμο τα ζευγάρια των Ελλήνων. Μόνο και μόνο τους φόρους που εισπράττει το κράτος από την κατανάλωση που γίνεται για κάθε παιδί μέχρι να ενηλικιωθεί θα έφταναν να δώσει 200 ευρώ μηνιαίο επίδομα επιστρέφοντάς τους με κάποιο τρόπο στους δικαιούχους, δηλαδή στα ίδια τα παιδιά στην ουσία. Αν αναλογιστούμε τους φόρους και τις εισφορές που θα πληρώνουν στο σύστημα όταν αυτά ενηλικιωθούν, τότε η επιδότηση πρέπει να είναι ακόμη πιο γενναία. Ποιος θα πληρώνει στο μέλλον το χρέος της χώρας για το οποίο δεν έχει ευθύνη? Ποιος θα πληρώνει για το ελλειμματικό ασφαλιστικό και τις συντάξεις άλλων χωρίς να έχει ευθύνη? Στην ουσία, όσοι δεν κάνουν παιδιά, για τον όποιο λόγο, επιδοτούνται εμμέσως από όσους κάνουν, γιατί οι δεύτεροι κάνουν έξοδα που επιστρέφουν στην κοινωνία ενώ σε αυτά έξοδα δεν συμμετέχει η υπόλοιπη κοινωνία η οποία ωφελείται τελικά από τα παιδιά. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης να γίνει δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελειών. Μόνο έτσι θα αρχίσουν να γεννιούνται παιδιά.

 8. avatar Η Αλήθεια να λέγεται

  Σε λίγα χρόνια, όσοι Έλληνες έχουμε απομείνει εδώ, θα κάνουμε ζιγκ ζαγκ για να αποφύγουμε τις μαντήλες και τους μουσάτους μουσουλμάνους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, που θα έχουν κυριεύσει τα πάντα!
  ...Και δυστυχώς για εμάς το ΙΣΛΑΜ ούτε αφομοιώνεται ούτε χαρίζεται!
  ...Εν ολίγοις... Αποχαιρέτα την την Πατρίδα που χάνεις!!!

 9. avatar Neighbor?

  Το είπε και μάλιστα το έκανε και ταινια ο Μανουσος Μανουσακης οτι η αγάπη ηρθε απο μακρια....αρα μην ανησυχείτε ελληνες \"αδέλφια\"γιατι εκτος απο τα χοραφια και της οικοδομές θα συμβαλουμε και στη γεννητικότητα...

 10. avatar Οι περισσοτερες απαντησεις

  δειχνουν ακριβως και το προβλημα. Η επιφανειακη κατανοηση του ζητηματος αποσπα απαντησεις του τυπου \"φταιει ο συριζα\", \"αλεξη εισαι γιουβετσι\" κλπ. Λες και τοσα χρονια ο ρυθμος γεννησεων ηταν ραγδαιος και ξαφνικα με το που βγηκε ο συριζα επεσε στο σημερινο αριθμο.

  Για οσο καιρο ζητηματα που τεμνουν οριζοντια την κοινωνια αντιμετωπιζονται με κομματικα κριτηρια, για οσο καιριο η ελληνικη κοινωνια δε μπορει να κατανοησει οτι υπαρχουν συστημικα και πολιτισμικα προβληματα στην ελλαδα που δεν εχουν να κανουν με το ποιος ειναι στην εξουσια, για οσο καιρο ανεχεται πολιτικους τυπου πολακη ή γεωργιαδη (και τον εναν και τον αλλον), για οσο καιρο δεν εργαζεται προς την κοινωνικη ευημερια κι οχι την ατομικη ευμηερια, τοσο θα γινεται αυτο που γινεται αυτη τη στιγμη.
  καλα κρασια λοιπον, ειμαστε ανεπιδεκτοι μαθησεως, οπως εχει δειξει η ιστορια.

 11. avatar moot

  Μέχρι το 2050 όλη η Ευρώπη θα έχει γίνει μια μίξη Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Ο άλλοτε δυτικός κόσμος θα έχει γίνει ισλαμικός και οι λίγοι γηγενείς θα ζουν καταπιεσμένοι και διωγμένοι. Και δεν θα γίνει με πόλεμο, θα γίνει δημοκρατικότατα με σταδιακή αντικατάσταση του πληθυσμού, που έχει ήδη ξεκινήσει.

 12. avatar Theofrastos

  Παροχη ιθαγενειας σε οποιον το επιθυμει ανεξαρτητως χρωματος και καταγωγης. Δεν υπαρχει αλλη επιλογη. Αυτα περι καθαροτητας της φυλης κ.τ.λ. ειναι να χαμε να λεγαμε ...

  1. avatar Νικος χασαπης

   Σωστά υπάρχουν και οι άπλυτοι

  2. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Μ

   Ναι στη παροχή υπηκοότητας (όχι ιθαγένειας) σε συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών. Ναι στα κίνητρα για να κάνουν οι νέοι Έλληνες παιδιά. Όχι στις αθρόες ελληνοποιήσεις που κατά κύριο λόγω έχουν κομματικές σκοπιμότητες. Όχι στην αντικατάσταση του ελληνικού πληθυσμού για χάρη των νεοταξιτών.

  3. avatar Πλάκα κάνεις

   Ελπίζω να είσαι τρολ... Αν το ζητούμενο στη χώρα \"μας\" είναι να ζήσουν γενικά κάποιοι/κάτι, ας ζήσουν και οι λύκοι και οι αρκούδες, τι σημασία έχει αφού εμείς θα έχουμε εξαφανιστεί λόγω προχωρημένης μ...νσης εγκεφάλου.
   Αυτό που περιγράφεις είναι ακριβώς αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει, αλλιώς πάμε χαμένοι.

 13. avatar Ελληνοαμερικανος

  Μην σας παίρνει από κάτω ο αλ6 που ψηφίσατε 3 φορές ,ο αμπτουλ,η φατμε και οι υπόλοιποι επενδυτές θα λύσουν το πρόβλημα. Εσείς το μόνο που έχετε μα κάνετε είναι να ψηφίζετε σταθερά αλ6 η κουλη τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους και προς θεού μακριά από τίποτα φασιστες.

 14. avatar aplask

  δεν μας ενδιαφερει καθολου μα καθολου, οταν για ολους μας δεν ενδιαφερονται αυτοι!! το 2050 ισως ειμαστε σε αλλες \"πολιτειες\" !!!!

 15. avatar Mpamphs2

  Ας είναι καλά ο Αλέξης και η κομμουνιστική Ευρώπη σε λίγο θα έχουμε gay λεσβίες Άραβες μουσουλμάνους κατσικοlover και ούτε έναν Ευρωπαίο λευκό

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Όταν λες Ευρωπαίο λευκό εννοείς ναζί; μακάρι όντως τότε να μην υπάρχει.

   1. avatar Νικος χασαπης

    Ναζί κανείς η να μη ζει;

 16. avatar Lxi

  Πρέπει επιτελους να καταλαβουν οι Συριζαιοι και ειδικότερα ο Τσίπρας , περαν των καλων προθέσεων που εχει και των διαφορων κατά καιρούς εξαγγελιων, οτι χωρις την παραδειγματική τιμωρια οσων πολιτικων λεηλατησαν και χρεοκοπησαν την Ελλαδα και χωρις την ουσιαστικη βοηθεια προς στους μη εχοντες και κατεχοντες και ειδικοτερα στα νεα ατομα και οικογενειες , με ταυτοχρονη αναλογικη επιβαρυνση των εχοντων και κατεχοντων μεγαλες κινητες και ακινητες περιουσιες ,δεν προκειται ανευ αυτων των δυο προυποθεσεων να υπαρξει σταματημα της φυγης των νεων ατομων, αφου τιποτα δεν προκειται να αλλαξει ... !! . ... Και βεβαια το χειροτερο ολων απ´οτι φαινεται ειναι οτι ξαναρχονται οι εφιάλτες που μας κατεστρεψαν, για να αποτελειωσουν πλεον οριστικά τη χωρα μας .!!

  1. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

   \"ο Τσίπρας περαν των καλων προθέσεων που εχει\"..
   Χαχαχαχαχαχαχαχα
   Ρε αρχηγέ θέλεις που τα λες ή απλώς στα υπαγορευουν?

  2. avatar ΧΥΖ

   Είναι ο κομμουνισμός ηλίθιε. Τίτλος βιβλίου να το πάρεις.

 17. avatar Φασίστας, ε!

  Kάνετε πειραματάκια με κουλοαλέξηδες, ψιλικατζήδες ρωμιοί,
  και μεθαύριο θα δείτε να γεννάτε ημίλευκα και θα αναρωτιέστε
  το γιατί.

 18. avatar Φίφης.

  Τώρα που θα μένουμε και μεις έγκυοι θα αφήσουμε τη φυλή μας
  να πάει χαμένη. Για συνέλθετε λίγο.

 19. avatar Τινα Μεσσαροπ..

  Και πολυ καλα κανουν και φευγουν τα παιδια μας απο Ελλαδα. Και τα δυο δικα μας τελειωσαν εδώ πολυτεχνειο καί πηγαν Αγγλια , οπου σχεδόν αμεσως βρηκαν δουλειά με 3. 500 £ περιπου το καθενα, τους αγορασαμε και ενα μικρο σπιτι και ειναι μια χαρούλα. Σιγα να μην τα αφηναμε να κατσουν σε αυτή την βρωμοχωρα που την κατεκλεβαν επι τοσα χρονια οι πολιτικοί του πασοκ και της Νδ για να πλουτίζουν αυτοί και να υποφερει ο λαος. Οτι και να προσπαθει τώρα ο Τσιπρας η χωρα αυτή με τετοιο τεραστιο χρέος δεν σωζεται μέ τίποτα και αυτα σας τα γραφει μια οικονομολόγος, που μολις παρουμε σέ 1-2 χρόνια συνταξη, θα σας πουμε καί εμεις “Αντε Γειά” και θα ερχομαστε μόνο το καλοκαιρι για μπανια στο εξοχικο μας στη Παρο , απο οπου ειναι η καταγωγη του συζυγου.!!

  1. avatar Σωστα

   Καταστραφηκα βγηκα στην ανεργια και αναγκαστικα εξοριστηκα στο εξωτερικο με 2 ανηλικα παιδια.
   Αδυνατον ποια να βρω εργασια ως 48 ετων εβγαινα στην γειτονια να βρω ξυλα για να ζεσταθουμε. Φαγητο? ...........
   Δεν ειναι μονο η ανεργια στους νεους αλλα και σε ατομα μιας καποιας ηλικιας που εχουν οικογενεια.
   Κοινωνικο κρατος ανυπαρκτο, αιμοσταγες, απαραδεκτο.
   Ζω ποια σε ενα κρατος της ΕΕ με εξοδα διαβιωσης και φορων στο 50% της Ελλαδας (μην πω και λιγοτερα) με απιστευτες κοινωνικες παροχες (πχ. το σχολειο εχει εστιατοριο, κολυμβητηριο, γραφειοκρατια μηδεν κλπ.) με περισσοτερες ευκαιριες εργασιας που περισσευουν για διακοπες στην Ελλαδα.
   Στην Ελλαδα αντεξα για ενα εξαμηνο κανοντας χαμαληκια (με Πακιστανικο μισθο).
   Η καρδια και το μυαλο μου εμεινε πισω στην αγαπημενη μου πατριδα και παντα ζω με την ελπιδα να μπορεσω να γυρισω.
   Εχω νεαρο (κοντα στα 30 !) φιλικο ζευγαρι στην Ελλαδα που βγαζει 1000 ευρω συνολικα και σκεφτονται τα εξοδα ενω θελουν και αγαπανε τα παιδια.
   Οταν με ρωτησε για τα εξοδα εμεινε αφωνος για μερικα δευτερολεπτα.
   Λυσεις οικονομιας υπαρχουν αλλα προς στιγμη δεν μπορουν να ζησουν οι ιδιοι !
   Χωρις δουλεια με συμβατο μισθο αξιοπρεπους διαβιωσης ξεχαστε τα ολα κατι που δεν προκειται να γινει για δεκαετιες (αλλα θα χειροτερεψει πολυ ακομα) με αυτο το συνολικα πολιτικο καρκινωμα που κανει μεταστασεις.

 20. avatar Λυση

  Οι λόγοι υπογεννητικότητας είναι και οι άλλοι ,
  όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής που έχουμε υιοθετήσει (πρώτα η καλοπέραση και η δημοτικότητα μας, μετά βλέπουμε τα άλλα).
  Οι χιλιάδες εκτρώσεις που γίνονται κάθε χρόνο.
  Το κόστος ζωής υψηλό με χαμηλούς μισθούς.
  Η επιλεκτικότητα στους συντρόφους σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας.

  Άμα η πολίτεια τουλάχιστον κάνει κάτι με τις εκτρώσεις να ελαττωθούν κατά πολύ τότε μπορεί μερικώς να λυθεί το πρόβλημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...