18
loading
Γράφει
ο Γιάννης Κέμμος
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος

Άγχος, αγωνία, λύπη, φόβος, πανικός, η αίσθηση του καυτού αέρα να σου καίει το δέρμα, η μυρωδιά του καμένου.

Λίγα μόνο από όσα δεν θα μπορέσει ποτέ να μεταφέρει η εικόνα από το σημείο μιας πυρκαγιάς σε εξέλιξη.

Από αυτά που θα νιώσει, θα δει και θα αισθανθεί όποιος βιώσει από κοντά το καταστροφικό έργο μια πυρκαγιάς όπως αυτής που σάρωσε την Αττική πριν λίγες ημέρες αφήνοντας πίσω της  δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Μοιάζει τόσο απίστευτο το πόσο γρήγορα αυτό που φαίνεται μακρινό, η φλόγα να κατακαίει σπίτια και δέντρα, μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να γίνει τόσο κοντινό και επικίνδυνο.

Οι φλόγες με τον αέρα, έχουν τη δυνατότητα να πετάνε κυριολεκτικά από δέντρο σε δέντρο ακόμα κι αν τα χωρίζουν πολλά μέτρα.

Ο καπνός κατακλύζει τα πάντα, καλύπτει τον ήλιο και το φως. Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δυνατές σκιές μπορούν να μετατραπούν σε ένα γκρίζο τοπίο και το πέπλο της σκόνης και του καπνού να καλύψουν τα πάντα.

Είδαμε στα σημεία της φωτιάς στην Κινέτα πυροσβέστες και οχήματα να μπαίνουν και να χάνονται μέσα στους καπνούς. Είδαμε αεροπλάνα και ελικόπτερα να εμφανίζονται από το πουθενά και με δύσκολες μανούβρες να προσπαθούν να βρούνε το δρόμο προς στη φωτιά σχεδόν στα τυφλά.

Παρέα με τον κόσμο αγωνιούσαμε προσπαθώντας να μάθουμε πληροφορίες.

Κάθε όχημα που ερχόταν από το μέτωπο της φωτιάς γινόταν αγγελιοφόρος μαντάτων. Ο κόσμος το περικύκλωνε και βομβάρδιζε με ερωτήσεις τους οδηγούς και τους επιβάτες προσπαθώντας να μάθει κάτι για το σπίτι του, για τους δικούς του ανθρώπους. Για το πότε θα μπορούσε να περάσει το μπλόκο και να φτάσει κοντά τους.

Κάθε τόσο η φωτιά πλησίαζε και η αστυνομία πάσχιζε να πείσει τον κόσμο να μετακινηθεί σε ασφαλέστερο πιο μακρινό σημείο. Πράγματι ο καπνός είχε τη δυνατότητα να μας περικυκλώνει χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Τη μία στιγμή η ορατότητα ήταν λίγες δεκάδες μέτρα, και την επόμενη αντιλαμβανόσουν ότι σε έχει περικυκλώσει η ομίχλη από τα καμένα δέντρα.

Δεν ήθελε πολύ για να αισθανθείς φόβο, να αισθανθείς ότι μπορεί να εγκλωβιστείς και να μη μπορείς να βρεις διέξοδο.

Ο βαρύς και ζεστός γεμάτος καπνό αέρας δυσκόλευε την αναπνοή όλων. Κυρίως όσων δεν είναι μαθημένοι σε αυτές τις συνθήκες. Όμως οι πυροσβέστες δεν έδειξαν να πτοούνται ούτε μία στιγμή. Την ώρα που οι πολίτες προσπαθούσαν με μαντήλια στο πρόσωπο και χειρουργικές μάσκες να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στις εστίες της φωτιάς με την ελπίδα να μπορέσουν να σώσουν ότι σώζεται ή να περάσουν για να φτάσουν στους δικούς τους ανθρώπους, οι άντρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν σταματούσαν τη μάχη με τις φλόγες.

Κάθε τόσο ο θόρυβος από τις μηχανές των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς έφτανε στα αυτιά μας αλλά από ένα σημείο και μετά πολύ δύσκολα μπορούσαν να εντοπιστούν εξαιτίας της ομίχλης που είχε δημιουργήσει το πυκνό νέφος του καπνού.

Οι πληροφορίες που έφταναν ώρα με τη ώρα έκαναν σαφές στον κόσμο που στεκόταν στα μπλόκα της αστυνομίας πως αυτή δεν ήταν μια ακόμα από τις πυρκαγιές που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Οι αναφορές για δεκάδες καμένα σπίτια έκαναν όλους να φοβούνται το χειρότερο. Μαζί με τον κατακόκκινο από τον καπνό ήλιο που έδυε μαζί εξαφανίστηκαν και οι ελπίδες των περισσοτέρων πως το κακό θα τελείωνε σύντομα.

Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες θα κρατούσε ώρες μέχρι αργά τη νύχτα και θα συνεχιζόταν και τις επόμενες μέρες ενώ θα περνούσαν αρκετές ακόμα ώρες πριν ανοίξουν οι δρόμοι και καταφέρουν οι κάτοικοι να φτάσουν στα σπίτια τους και να δούνε από πρώτο χέρι τις εικόνες της καταστροφής που δημιούργησε η πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι τότε οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς, από το Μάτι, είχαν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν.

Πλέον αυτή η φωτιά είχε κάνει πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες όλων μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Αμεσα αιτήματα για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους2

  Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την πρώτη κύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
  Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
  Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα».

  Για τους αυτοαπασχολούμενους στις πληγείσες περιοχές

  Παράλληλα, αναδεικνύοντας τα αντίστοιχα ζητήματα και για τους αυτοαπασχολούμενους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) προβάλλει μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα:

  -- Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων.

  -- Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές.

 2. avatar Αμεσα αιτήματα για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειές τους1

  Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους. Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

  Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοούμενων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

  Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους.
  Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

 3. avatar Στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης

  Σημαντικό βήμα για την οργάνωση και τον συντονισμό της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελεί το γεγονός ότι από την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης, στη Ν. Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 33, στην περιοχή Αγία Μαρίνα .....
  Στο Στέκι Αλληλεγγύης συγκεντρώνονται όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουν συνδικάτα και φορείς από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Από εκεί θα συντονίζεται η διανομή στους πληγέντες, αλλά και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι αυτές τις δύσκολες μέρες.

  Παράλληλα με τη δράση αυτή, το Στέκι θα αποτελεί κέντρο οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων ανακούφισης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών τους, από την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις αρμόδιες αρχές της περιοχής.

 4. avatar Απαράδεκτη πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες της

  Αποτελεί πρόκληση για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για τις οικογένειες των αγνοούμενων, για όλο το λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συγκαλύψει, με κυνικό και απαράδεκτο τρόπο, τις τεράστιες ευθύνες της για το έγκλημα στην Ανατολική Αττική.

  Ούτε η «κλιματική αλλαγή», ούτε το όποιο πιθανό σχέδιο εμπρησμών, απαλλάσσει την κυβέρνηση, καθώς έχει διατηρήσει τη διαχρονική εμπρηστική πολιτική της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, παρά το ότι οι υπουργοί της διαβεβαίωναν το Μάη, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές! Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αποδεδειγμένη, πλέον, αναποτελεσματικότητα υλοποίησης ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων και άκρως επικίνδυνων καταστάσεων και της συνεχούς επικαιροποίησής του, με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες.

  Τα όσα, με περίσσιο θράσος, τολμούν να ξεστομίσουν περί ατομικής ευθύνης και αυθαιρεσίας, μοναδικό στόχο έχουν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Τα κροκοδείλια δάκρυα πάνω στα αποκαΐδια της καταστροφικής πολιτικής τους δεν πείθουν κανένα.

  1. avatar γι αυτόν που βάζει αρνητικές

   Πόσο ... μπορεί να είσαι και βάζεις αρνητικές σε τέτοια άρθρα ή πόσο φασίστας;

 5. avatar Αυτό που έγινε ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα!

  4. Με έναν αναίσχυντο τρόπο η κυβέρνηση, με την προπαγάνδα της, προσπάθησε και προσπαθεί να αξιοποιήσει το μεγάλο κύμα συμπαράστασης που είναι δείκτης γνήσιας λαϊκής αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του τόνισε την ανάγκη για «εθνική ενότητα» και την «ανάγκη για αλληλεγγύη», ενώ φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους τόνιζαν ιδιαίτερα αυτό το θέμα. Σκοπός τους είναι να χαθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και να περάσει η λογική ότι «είμαστε όλοι μαζί», θύτες και θύματα, σε αυτήν τη συμφορά καλύπτοντας και έτσι τις ευθύνες της.

 6. avatar Αυτό που έγινε ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα!

  3. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, με μια άκρως προκλητική τοποθέτηση πάνω στα αποκαΐδια της εγκληματικής τους πολιτικής, επέρριψε τις ευθύνες για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική στην «αυθαίρετη δόμηση» και χαρακτήρισε «έγκλημα» το χτίσιμο κατοικιών σε δασικές περιοχές. Στήνοντας ένα ακόμα άλλοθι μετά τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «ακραίων καιρικών φαινομένων», ο υπουργός Αμυνας, χωρίς ίχνος ντροπής, με το δικό του τρόπο, επέρριψε τις ευθύνες στους ίδιους τους πληγέντες που έχτισαν στην περιοχή αυθαίρετα. Αντίστοιχα επιχειρήματα για τα αυθαίρετα σπίτια και μαγαζιά, η κυβέρνηση τα έλεγε και για την περίπτωση της Μάνδρας με τις πλημμύρες. Λες και δεν είναι αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους διαιωνίζουν το φαινόμενο. Αλήθεια, τώρα θυμήθηκε η κυβέρνηση την άναρχη δόμηση, τη μη ύπαρξη πρόσβασης στον αιγιαλό, τους στενούς δρόμους κ.λπ.; Και αφού είναι έτσι γιατί δεν πήρε μέτρα αυτό να το αλλάξει και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε άλλες που μπορεί να λειτουργήσουν στο μέλλον ως ποντικοπαγίδες για τους κατοίκους. Γιατί δεν περιλάμβανε στα «αναπτυξιακά» της συνέδρια τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ενώ αντίθετα εξασφαλίζει χωροθετήσεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων; Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προχώρησε στην πιο πρόσφατη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, το 2017.

 7. avatar Αυτό που έγινε ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα!

  2. Στη συνέχεια, στα επιχειρήματα προστέθηκαν, όπως συμβαίνει συνήθως, τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», «η ταχύτητα του ανέμου» και διάφορα άλλα. Δόθηκαν μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία για την ταχύτητα των ανέμων προκειμένου να αιτιολογήσουν το ότι ήταν αναπόφευκτο αυτό που έγινε. Θυμίζουμε απλά ότι το επιχείρημα του ακραίου καιρικού φαινομένου είχε χρησιμοποιηθεί και στις πλημμύρες της Μάνδρας το Νοέμβρη του 2017. Μόνο που μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς η ένταση της βροχής να είναι το ίδιο ισχυρή, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο... Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: Τι μπορεί να συμβεί σε πολύ πιο σοβαρά περιστατικά; Σε αυτό το ερώτημα η ίδια η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των αρμόδιων Σωμάτων Ασφαλείας απάντησαν ότι εάν συμβεί ένα αντίστοιχο συμβάν, και πάλι θα υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα... Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα λαϊκά στρώματα της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος φυσικών ή μη φυσικών καταστροφών. Οταν βρέχει πνίγονται, με τη ζέστη καίγονται, με έναν σεισμό πλακώνονται από τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις όπου δουλεύουν.

 8. avatar Αυτό που έγινε ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα!

  1. Από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή που η φωτιά έφτανε μέχρι την ακτή στο Μάτι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρο φαινόμενο», παραπέμποντας σε ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σενάριο εμπλουτίστηκε και με στοιχεία από το ...Διάστημα, τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωνε και περήφανη για το γεγονός ότι δεν συνέβη ακόμα μεγαλύτερο κακό... Βεβαίως, και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναφέρεται σε «ασύμμετρες απειλές», αφήνει υπονοούμενα σχεδιασμένων εμπρησμών κ.λπ. Αυτό το ενδεχόμενο είναι πάντα υπαρκτό και τουλάχιστον το ΚΚΕ πάντα αναδείκνυε τις αιτίες που ανάβουν το σπίρτο των πυρκαγιών, σε αντίθεση με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν έψαχνε τις αιτίες στις φλεγόμενες ουρές των αλεπούδων και των σκίουρων και κατηγορούσε το Κόμμα για «συνωμοσιολογία». Ομως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτες απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες των ανθρώπων. Δεν μπορούν δηλαδή πίσω από αυτό το ενδεχόμενο να κρυφτούν οι πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και αρχών της Τοπικής Διοίκησης. Εξάλλου, το χέρι των εμπρηστών οπλίζουν οι πολιτικές αλλαγών χρήσης της γης, η εμπορευματική αξιοποίησή της, κάτι που φιγουράρει άλλωστε στα διάφορα κυβερνητικά «αναπτυξιακά» σχέδια

 9. avatar 7 Ιούνη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες»

  Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».

  Το παραπάνω ήταν απάντηση στην ερώτηση του βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

 10. avatar Χρυσαυγίτες πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν πλιάτσικο στα καμένα σπίτια στο Μάτι…

  Οι πολιτικοί τους πρόγονοι πουλούσαν εθνικοφροσύνη ως συνεργάτες των κατακτητών και γερολαδάδες, για να βγάζουν το τίμιο ψωμάκι παντεσπάνι τους.

  Οι σύγχρονοι φασίστες δεν πουλάνε λάδι αλλά κοινωνική ευαισθησία με τις πυρκαγιές, παίζουν με τη δύναμη της εικόνας μπροστά από φλογισμένα σπίτια, κρύβουν με μαγικό τρόπο τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί στο μπράτσο του “πυροσβέστη Κασιδιάρη” με το αμάνικο. Κι ύστερα οι αντιασφυξιογόνες μάσκες του πυροσβέστη έπεσαν και φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

  Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω, ενώ έκαναν πλιάτσικο στα καμένα σπίτια του οικισμού στο Μάτι, βρίσκονται και τουλάχιστον δύο μέλη της χρυσής αυγής, που επέκτειναν και σε άλλους τομείς τις δραστηριότητες του νεοναζιστικού υπόκοσμου.

  Ποιος ξέρει, ίσως να έψαχναν το πουλί της χούντας που θα αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Όπως τότε που κοιμόμασταν με τα παράθυρα ανοιχτά και το έργο των κλεφτών-πλιατσικολόγων ήταν πιο εύκολο.

  Μέχρι τώρα ξέραμε πως οι νεοναζί, ως μαντρόσκυλα του συστήματος, έχουν υψηλούς προστάτες-αφεντικά, αλλά το πλιάτσικο είναι δεύτερη φύση του φασίστα, ήδη από την εποχή που εμφανίστηκε στο ιστορικό προσκήνιο το σινάφι του, απαιτώντας λίρες κι ανταλλάγματα, για να τονώσει το εθνικό του φρόνημα…

 11. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!6

  Αλήθεια πόσο ταιριάζει αυτή θυμόσοφη ρήση τις τραγικές ώρες που ζούμε και πόσο αντιπροσωπεύει τον βερμπαλισμό των ημερών μας;

  ΥΓ1: Ο Καμένος ανακάλυψε ότι τα σπίτια στο Μάτι ήταν αυθαίρετα. Πάλι καλά που δεν τους έκανε χειρονομίες! Αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν! Ναι αλλά δεν τα νομιμοποιήσαμε εμείς απάντησε σε δημοσιογράφο του BBC.

  Σε δημοσιογράφο του BBC γιατί και ο πιο ανημέρωτος έλληνας θα τον ρωτούσε τι εννοεί.

  Προφανώς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Γιατί και οι δυο νομιμοποίησαν αυθαίρετα. Όντως. Επί ΝΔ όμως ο Καμμένος που έπαιζε; Στην Γκλάντμπαχ;

  ΥΓ2: «Τηλεοπτική κατανόηση της κατάστασης» Το άκουσα από τα χείλη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου. Μπορεί να μας εξηγήσει τι σημαίνει ή τουλάχιστον τι ήθελε να πει έστω στο περίπου; Στο περίπου εξάλλου κινείται πολιτικά και η Κυβέρνηση. Ας κάνει μια ζωγραφιά ή μια παντομίμα μπας και το πιάσουμε!

 12. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!5

  Και η ποιότητά τους εξαρτάται από τα κονδύλια. Από το χρήμα. Και χρήμα δεν έχουμε! Δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε κι αλλά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Δεν έχουμε λεφτά να τα συντηρήσουμε με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πετάξουν στα όρια τους.

  Δεν έχουμε λεφτά για την συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και τα ανταλλακτικά τους με αποτέλεσμα τα παροπλισμένα να πολλαπλασιάζονται. Ούτε λόγος φυσικά για αγορά ακόμα πιο σύγχρονων οχημάτων.

  Δεν έχουμε λεφτά για το προσωπικό, για ενίσχυση του προσωπικού για υπερωρίες. Δεν έχουμε λεφτά να διαθέσουμε στην έρευνα των κλιματικών αλλαγών και τις συνέπειες που επιφέρουν, για την πρόληψη, για την δημιουργία δασικών δρόμων, για τις αντιπυρικές ζώνες για τον έλεγχο την διατήρηση και συντήρηση τους , για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών.

  Και δεν έχουμε λεφτά γιατί τα δώσαμε στα εξοπλιστικά στα ΝΑΤΟικά προγράμματα έπειτα από συμφωνία, γιατί μας τα έφαγαν οι περικοπές για τα ματωμένα πλεονάσματα -το καμάρι της Κυβέρνησης- που εσχάτως από ματωμένα προβιβάστηκαν σε καμένα!

  Αλλά αυτά αν τα πει και τα δηλώσει ο αρχηγός θα εκθέσει τους πολιτικούς του προϊστάμενους, τους πολιτικούς του προστάτες, με άσχημες συνέπειες στο πρόσωπο, πράμα που δε θέλει καθόλου ο αρχηγός.

  Οπότε φταίει ΜΟΝΟ ο άνεμος, κάτι που συμφέρει όλους μας κρύβοντας την ανεπάρκεια και τελείωσε η υπόθεση. Κάτι ήξερε λοιπόν το πολιτικό περιβάλλον όταν στην αρχή πολιτικής προστασίας ξήλωνε τους επιστήμονες και στο κουμάντο τοποθετούσε το Πυροσβεστικό Σώμα.

 13. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!4

  Στην Σουηδία που καίγεται, στην Καλιφόρνια που κι αυτή μετρά νεκρούς αλλά και 100.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει έγκαιρα τα μέρη τους, στον Καναδά μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο.

  Το θέμα είναι λοιπόν με ποιο επιστημονικό τρόπο οργανώνεσαι απέναντι στην οργή της φύσης. Αν είσαι έτοιμος τεχνολογικά και επιστημονικά να δημιουργήσεις το πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των συνθηκών.

  Αλλά με αυτά τα μυαλά και την νοοτροπία αποκλείεται να τα αντιμετωπίσεις. Με την πολιτικάντικη ρητορική καταλήγεις να μετράς εκατόμβες θυμάτων. Γιατί πολιτικάντης είσαι όταν όντας επικεφαλής, αποφεύγεις να τοποθετηθείς με ειλικρίνεια. Όταν δε λες την αλήθεια.

  Γιατί αλήθεια είναι πως οι πυροσβέστες σαν σώμα και σαν άτομα έκαναν περισσότερα από όσα περνούσαν από το χέρι τους, αλλά χωρίς τα απαραίτητα εφόδια στην διάθεση τους.

  Και ως γνωστό οι ήρωες δεν κερδίζουν πάντα στον πόλεμο. Δεν είναι μόνο το νούμερο των μέσων με τα οποία επιχειρείς από ξηράς ή αέρος, αλλά η ποιότητα τους.

 14. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!3

  Πώς είναι δυνατόν να εξετάσει νέες μεθόδους και πρακτικές επωφελείς για το σύνολο, νέες τεχνολογικές δυνατότητες και σύγχρονες υποδομές, όταν η κεφαλή βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου;

  Το μόνο που επαναλάμβανε σαν παιδικό κουκλάκι που του πατάς την κοιλιά και μιλά, ήταν για τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Να το δεχθώ! Κανένας λογικός δεν αμφιβάλλει. Και τι να κάνουμε δηλαδή; Να το δεχθούμε μοιρολατρικά;

  Ή μήπως την επόμενη φορά να πούμε του ανέμου να μας παίξει στα ίσα; Να μην κάνει μπαγαποντιές! Να μη φυσά με 120 χιλιόμετρα. Να το συμφωνήσουμε από τώρα. Τα 80 με 90 χιλιόμετρα είναι εντάξει, μπορούμε να ανταποκριθούμε ή να ζητήσουμε κάτι λιγότερο;

  Λογικά σύμφωνα με τον θεσμικό παραλογισμό των ημερών μας ο απολογισμός θα είναι 30 με 40 νεκροί. Οπότε δεν μιλάμε για κάτι ακραίο!!!

  Κάτι ανάλογο δηλαδή με τον απολογισμό του Καμμένου. «Στην θάλασσα είχαμε μόνο 5 νεκρούς»!!! Επιτυχία!!!

  Θα πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν απαντά σύμφωνα με την ιδιότητα του. Όχι. Γελιέστε αν νομίζετε κάτι τέτοιο.

  Απαντά σαν πολιτικός. Πολιτικάντης για την ακρίβεια, γιατί με τέτοιους συναναστρέφεται, γιατί αυτό τον ενδιαφέρει.

  Τον ενδιαφέρει να μην χάσει την εύνοια των πολιτικών του προϊσταμένων , ώστε μετά το πέρας των καθηκόντων του να έχει μια στέγη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πετούσε την στολή του αηδιασμένος.

  Αντίξοες συνθήκες, ακραία φαινόμενα που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές συναντώνται παντού.

 15. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!2

  Πάλι καλά δηλαδή που ζήσαμε οι υπόλοιποι. Προσωρινά βέβαια, όχι γιατί είμαστε κοινοί θνητοί, αλλά μέχρι να μας βρει το επόμενο κακό. Ο τραγικότερος απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές, μέχρι αυτή την ώρα, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αθήνα το 1999 και ο λεγάμενος ισχυρίζεται ανερυθρίαστα ότι η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.

  Μα και ένα νεκρό να είχαμε πάλι διάβολε οφείλεις κάτι να βελτιώσεις, πόσο μάλλον όταν μετράμε 80 κλειστές νεκρόκασες. Μιλάμε για αναισθησία, για αλαζονεία, για στενομυαλιά, για ανοησία, για υπεροψία, πιθανά για όλα μαζί; Γιατί πράμα μιλάμε;

  Ως πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να αισθανόμαστε σίγουροι και ασφαλείς με έναν τέτοιο αρχηγό στο Πυροσβεστικό Σώμα;

  Έναν άνθρωπο που εθελοτυφλεί και στρουθοκαμηλίζει, που δεν δέχεται ότι με τόσες ζωές χαμένες δεν σημειώθηκαν λάθη και παραλείψεις.

  Λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό, στην πρόληψη, στην καταστολή, στην εκτέλεση του όποιου πλάνου.

  Πώς είναι δυνατόν το Πυροσβεστικό Σώμα να εκπέμπει κύρος και ασφάλεια στους πολίτες με ένα τέτοιο επικεφαλής;

 16. avatar Με 80 φέρετρα , πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα!1

  Ακούω την ερώτηση δημοσιογράφου στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδη Σωτήρη. «Τρεις μέρες μετά το γεγονότα κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης, τι θα αλλάζατε απ’ όσα κάνατε και τι ενδεχομένως θα κάνατε απ’ όσα δεν κάνατε».

  Η αβίαστη χωρίς δεύτερη σκέψη απάντηση του Αρχηγού μου έκοψε τα πόδια! Ένοιωσα να φεύγει το αίμα από το κορμί μου. Πάγωσα. Σαν να φρέναρε νταλίκα τρία εκατοστά από την μούρη μου!!!

  «Δεν θα έκανα απολύτως τίποτα! Θα έκανα ακριβώς τα ίδια»!!!

  Εκείνη την ώρα ήμουν μόνος στο σπίτι και δεν υπήρχε άνθρωπος να ρωτήσω , αν άκουσα καλά , αν όντως είπε αυτό που ξεστόμισε. Αν όντως είναι πραγματικότητα αυτό που βλέπω! Έναν άνθρωπο ατάραχο να απαντά κατ’ αυτόν τον κυνικό τρόπο!

  Γύρισα και κοίταξα τον σκύλο μου και τα βλέμματα μας συναντήθηκαν. Μόνο τα ζωντανά μας κοιτάνε πλέον στα μάτια!

  Τι έχεις πει, τι έχεις δηλώσει Αρχηγέ; Δηλαδή να καταλάβω. Προτιμάς την επόμενη φορά να ξεκινήσεις από το 80 και βάλε και όχι από το μηδέν;;;

  Έχουμε 80 μέχρι τώρα βεβαιωμένους νεκρούς, άγνωστο νούμερο αγνοουμένων, εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες διασωληνωμένους και δε θα έκανες τίποτα!!!

  Δηλαδή όλα πήγαν κατ’ ευχήν!!!

 17. avatar Δε φτάνει που ήταν ασύμμετρα, ήταν και ακραία τα φαινόμενα…

  – Καλά, με την πρώτη βροχή πλημμύρα;
  – Είναι ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλάζει ο καιρός, δεν ήταν μια απλή βροχή.
  – Μα υπήρχε και προειδοποίηση.
  – Δεν καταλαβαίνεις ανόητε λαϊκιστή; Το είπαν και οι επιστήμονες, η βροχή αυτή ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο. Η φύση δυστυχώς εκδικείται τον άνθρωπο για την αλαζονεία του.
  – Η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόβλεψη για αντιπλημμυρικά έργα.
  – Ρε Χριστιανέ, δεν έχεις τον θεό σου, έγινε θεομηνία δεν καταλαβαίνεις; Οι σταγόνες τις βροχής έτρεχαν με 178 χλμ. Τι θέλεις; να τα βάλουμε με τον θεό;
  – Και στη Μάνδρα έγινε πέρσι πλημμύρα δεν φέτος δεν έγινε κανένα έργο όπως είχαν υποσχεθεί.
  – Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να σώσουμε τους ανθρώπους. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτικά παιχνίδια. Λίγο ΣΕΒΑΣΜΟ δείξτε πια. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν…

  Ο φανταστικός διάλογος με το Συριζοτρόλ από τον τοίχο του Ελευθέριου Ριλοάδη

Παρακαλούμε περιμένετε ...