46
loading

Όλοι πιθανότατα έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας για αυτή την ψηφοφορία που έγινε και δεν προκρίθηκε η ελληνική γλώσσα ως lingua franca, χάνοντας τελικά για μία μόλις ψήφο.

Άλλοι την τοποθετούν στα χρόνια της δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, άλλοι σε κάποια σημαντική συνεδρίαση του ΟΗΕ, άλλοι τέλος κάνουν λόγο ακόμα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έψαχνε για την κεντρική της γλώσσα.

Η -αρχαία- ελληνική ήταν εξάλλου μια γλώσσα με παγκόσμιο αντίκτυπο για αιώνες και αιώνες και θα ήταν έτσι ταιριαστό να προκριθεί για καθομιλουμένη σε μια χώρα ή ομοσπονδία αρκούντως κοντά ή μακριά, διαλέγεις και παίρνεις.

Η ιστορία είναι καλά ριζωμένη στις συνειδήσεις μας, καθώς κυκλοφορεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και μεγάλα ονόματα του εσωτερικού μας τοπίου έχουν συνδεθεί μαζί της. Κάποιοι την έχουν ακούσει ακόμα και από τα στόματα των δασκάλων τους ή σε πηγαδάκια όπου υπάρχει «εκείνος» ο τύπος που ξέρει τέτοια πράγματα. Και είναι από τις λίγες μάλιστα φορές που δεν πρόκειται για κάτι που γεννήθηκε στα χρόνια του ίντερνετ και το μεγάλο συνωμοσιολογικό πάθος του, έστω κι αν στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης ανασκευάστηκε και γνώρισε μια δεύτερη και εξίσου ζηλευτή ζωή.

Πώς ξεκίνησε όμως το παραμύθι για την ιστορική υποψηφιότητα της ελληνικής ως επίσημης γλώσσας που έχασε από μία καταραμένη ψήφο; Πού πρωτοέπαιξε το σενάριο, πριν αναδιπλωθεί και εμφανιστεί σε συνεδριάσεις παγκόσμιων και ευρωπαϊκών θεσμών;

Η ελληνική στο… αμερικανικό Καπιτώλιο

piohqeawsdfcjgygyjhg1

Όλα άρχισαν όταν οι ΗΠΑ κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1776 και οι πατέρες του έθνους ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν για την αγγλική, τη γλώσσα που μιλούσαν οι δυνάστες τους Βρετανοί. Κι έτσι βάλθηκαν λέει να βρουν την επίσημη γλώσσα του νεοσύστατου κράτους και να ξεκόψουν μια και καλή τους δεσμούς με την αποικιοκρατία που τόσο τους είχε ταλανίσει.

Και τα ελληνικά ήθελαν φυσικά οι περισσότεροι, τη γλώσσα που γέννησε τη δημοκρατία! Κάποιοι πρόκριναν τα γερμανικά και άλλοι τα γαλλικά, η ελληνική συγκέντρωνε ωστόσο τις προτιμήσεις των περισσοτέρων που απέρριπταν τα αγγλικά. Έστω κι αν χάσαμε για μία μόλις ψήφο. Εννοείται πως πρόκειται για μύθο, καθώς ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους.

Ούτε και στη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1794 έλαβε χώρα τέτοια κουβέντα, όπως ορκίζεται η δεύτερη εκδοχή του μύθου. Η αλήθεια είναι πως τα αντι-βρετανικά αισθήματα παραήταν φουντωμένα στην Αμερική των τελών του 18ου αιώνα και πολλοί ντόπιοι πατριώτες δεν ήθελαν καθόλου τη γλώσσα των καταπιεστών αποικιοκρατών.

Μικρές ομάδες προωθούσαν πράγματι την υιοθέτηση άλλων γλωσσών: τα γερμανικά, γιατί ήταν η γλώσσα του ορθού λόγου, τα γαλλικά, ως γλώσσα της ελευθερίας, τα εβραϊκά, ως γλώσσα του Θεού, και τα ελληνικά μεταξύ άλλων, ως η γλώσσα της δημοκρατίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως έγινε ψηφοφορία για την υιοθέτηση επίσημης κρατικής γλώσσας ούτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ούτε στη Γερουσία, τα δύο νομοθετικά σώματα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου δηλαδή.

Υπάρχει βέβαια η αναφορά του Ρότζερ Σέρμαν από το Κονέκτικατ, μεγάλου πολιτευτή των ΗΠΑ και ενός από τους πατέρες του αμερικανικού έθνους, που έφτασε να ισχυριστεί πως οι Αμερικανοί πρέπει να διατηρήσουν τη χρήση της αγγλικής, οι Βρετανοί να αρχίσουν ωστόσο να μιλούν ελληνικά! Ως εδώ όμως.

Ακόμα και τον Ξενοφώντα Ζολώτα επιστράτευσαν κάποιοι να το έχει καταμαρτυρήσει, σε μια δήλωση η αλήθεια ή όχι της οποίας δεν μπορεί να ελεγχθεί. Να τι θέλουν κάποιοι να έχει πει ο Ζολώτας πριν από καμιά εβδομηνταριά χρόνια προσυπογράφοντας την ιστορική αλήθεια της μίας ψήφου: «Ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο Άνταμς και άλλοι όταν συνέτασσαν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών στα 1787 -που ισχύει με μερικές νέες παραγράφους, που ψηφίστηκαν για προσαρμογή στις νέες εξελίξεις, μέχρι σήμερα στον αρχικό κορμό του- είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου κράτους να είναι η ελληνική, προς τιμή της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε και ελίκνισε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον κόσμο. Για μία ψήφο μόνο προκρίθηκε και υιοθετήθηκε τελικά η αγγλική αντί της ελληνικής».

piohqeawsdfcjgygyjhg2

Η πλάκα είναι πως ο μύθος δεν φαίνεται να είναι ελληνικός, αλλά γερμανικός! Πολλές γλώσσες έχουν το δικό τους μύθευμα για την ιστορική αυτή ψηφοφορία που έχασαν από την αγγλική τη διεθνή τους απήχηση για μία ψήφο, η γερμανική κρατά ωστόσο τα ηνία. Και είναι πιθανόν πως πάνω στις δικές της κάλπικες περιπέτειες πάτησαν όλοι όσοι διεκδικούν μια θέση για τη γλώσσα τους στο στόμα των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τον διαδεδομένο γερμανικό μύθο, ήταν σε συζήτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1794 ή 1795 όταν το σώμα συνήλθε για να αποφασίσει αν θα γίνουν τα γερμανικά η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Η ολομέλεια προέκρινε τα αγγλικά έναντι… μίας ψήφου.

Η ψηφοφορία δεν έγινε φυσικά ποτέ. Το μόνο που έλαβε χώρα ήταν ένα αίτημα κάποιων πολιτευτών γερμανικής καταγωγής από τη Βιρτζίνια να τυπώνονται οι ομοσπονδιακοί νόμοι και στα γερμανικά (ταυτόχρονα με τα αγγλικά δηλαδή), αν και η Βουλή δεν νομοθέτησε ποτέ. Το συζήτησε πάντως στις 13 Ιανουαρίου 1795, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία. Το μόνο που έκαναν ήταν να ψηφίσουν αν θα το κουβέντιαζαν σε επόμενη συνεδρίαση, ένα αίτημα που απορρίφθηκε με ψήφους 42 κατά και 41 υπέρ. Αυτή η καταραμένη μία ψήφος!

Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία δεν έγινε για την υιοθέτηση της γερμανικής στα ομοσπονδιακά νομοθετικά έγγραφα, παρά μόνο για τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής συζήτησης, οι Γερμανο-Αμερικανοί το ήθελαν να έχουν μόλις απωλέσει την καθιέρωση της γλώσσας τους για μία ψήφο.

Η πλάκα είναι πως από τα επίσημα πρακτικά ξέρουμε τελικά πως η συζήτηση έγινε στην Κάτω Βουλή στις 16 Φεβρουαρίου 1795, έπειτα από νέο αίτημα, η συνεδρίαση αποφάσισε ωστόσο την τύπωση των ομοσπονδιακών νόμων αποκλειστικά στα αγγλικά. Ο νόμος εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και επικυρώθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ουάσιγκτον έναν μήνα αργότερα. Ο μύθος έζησε και βασίλεψε όμως.

piohqeawsdfcjgygyjhg3

Τη δική του εμπλοκή είχε εδώ ο Φρέντερικ Μούλενμπεργκ, γερμανικής καταγωγής λουθηρανός πάστορας και βουλευτής από την Πενσιλβάνια (1789-1797), πρώτος μάλιστα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Μούλενμπεργκ προήδρευε στη σημαδιακή συνεδρίαση των 42 έναντι 41 ψήφων και απείχε μάλιστα από την ψηφοφορία (όπως επέβαλε η θέση του), σχολιάζοντας μετά πως «όσο γρηγορότερα γίνουν Αμερικανοί οι Γερμανοί, τόσο καλύτερο θα είναι»! Και παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάρει μέρος στην ιστορική ψηφοφορία, όλοι ήξεραν τώρα ποιος ευθυνόταν που δεν έγινε η γερμανική η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν και δεν έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη γλώσσα. Τα αγγλικά καθιερώθηκαν εκ των πραγμάτων ως η δεσπόζουσα λαλιά του ομόσπονδου κράτους χωρίς να κατοχυρώνονται ωστόσο σε κανένα θεσμικό ή νομοθετικό κείμενο της χώρας…

Η παντοκράτειρα ελληνική

AP_18100716455043

Το χαλασμένο τηλέφωνο του μύθου έφερε μετά την ψηφοφορία σε συνέδρια παγκοσμίου βεληνεκούς, σε θεσμικά όργανα με διεθνή απήχηση, ακόμα και στη δική μας ευρωπαϊκή γειτονιά. Και παντού η ελληνική έχανε για μία μόλις ψήφο. Εδώ δεν υπάρχουν καν ψήγματα γεγονότος που να μπορεί να πατήσει κάποιος, είναι ολότελα κατασκευασμένες ιστορίες από όσους ονειρεύονται τη γλώσσα μας κοσμοκράτειρα και τους εαυτούς τους προνομιακούς εκπροσώπους.

Ακόμα και σήμερα μια βόλτα στο ελληνικό διαδίκτυο αποκαλύπτει πως ο μύθος δεν έχει κοπάσει, δεν έχει καταλαγιάσει: «Λέγεται ότι στο συνέδριο που έγινε στα τέλη του περασμένου αιώνα στη Αμερική από ανθρώπους των γραμμάτων προκειμένου να αποφασιστεί ποια γλώσσα θα γίνει γι’ αυτούς διεθνής, η Ελληνική έχασε για μια ψήφο», διαβάζουμε κάπου.

Ή ακόμα και «μαθαίνεις Αγγλικά παιδάκι μου γιατί στην ψηφοφορία όλων των λαών τα Ελληνικά έχασαν για 1 ψήφο»! Ο μύθος δεν έχει ξεθωριάσει και αναπαράγεται ακόμα σε «εκείνες» τις γωνιές του ίντερνετ που τροφοδοτούν το εθνικό μας εγώ με πλαστή περηφάνεια. Εκεί που έχουμε δηλαδή τόσους πραγματικούς λόγους να είμαστε περήφανοι ως λαός.

Και μπορεί ο Κικέρωνας να έλεγε ότι όταν οι θεοί διαλέγονται, την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούν, κανείς θνητός δεν έβαλε σκοπό ωστόσο να το ελέγξει…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

46
σχόλια
 1. avatar ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

  ΘΑ ΉΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΣΆΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΏΣΣΑΣ ΩΣ ΕΠΊΣΗΜΟΥ ΓΛΏΣΣΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΚΌΤΩΝΕ Ο ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ η ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΆΦΟΣ ΣΑΣ.
  ΠΡΟΣΟΧΉ ΣΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΑΠΌ ΑΝΕΥΘΥΝΟΎΣ.

 2. avatar Νεφέλη Γεωργίου

  Μάθετε πως εγώ προσωπικά ψήφισα το 1997 ως πολίτης να γίνει η ελληνική ή παγκόσμια επίσημη γλώσσα και υστερα από σχετική πρόταση Βάσκων εκπαιδευτικών. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή λόγω ενός ψήφου Έλληνα ευρωβουλευτή

  1. avatar Ε. Τ.

   Που και πως έγινε τέτοια ψηφοφορία;

 3. avatar Προεδρευομενος Δημοκράτης

  Είσαι πολύ σπουδαγμένος. Μπράβο σου. Ξέρεις όμως ότι ο Μπλεκ ήταν Έλληνας? Ψαχτο λίγο εσύ διαφωτιστή μου...

 4. avatar Κάποιο λάκκο έχει η φάβα

  Αυτό το άρθρο (ο θεός να το κάνει) θυμίζει... Σαραντάκο!
  ...ελληνοφωνος ανθελληνισμος

 5. avatar Φώντας Ζολωτας

  Προφανώς ο μυθοπλαστης του εν λόγω \"άρθρου\" απέφυγε να γράψει το ονοματάκι του για να αποφύγει τον τίτλο του ηλίθιου της χρονιάς. Άξιος!!!

 6. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αυτά τα άρθρα είναι του σορος. Ουγκ

  1. avatar Εορακα

   Το άρθρο αυτό είναι τόσο ανιστόρητο όσο και το παραμύθι περί μίας ψήφου..παρόλα αυτά για να γελάσουμε λίγο..προκαλώ τον συμπαθέστατο ημιμαθη αρλουμπολογο συντάκτη του άρθρο να μας παραθέσει έστω ένα από τα πρακτικά τα οποία αναφέρει και μετά μπορώ εγώ καλιστα να τον παραπέμψω σε πηγές για να μάθει και αυτός επιτέλους τι έγινε εν τέλει..είναι εύκολο να λες βλακείες χωρίς να παρουσιάζεις πηγές και λυπηρό να συμφωνούν μαζί σου άτομα ποιό ανιδεα και από εσένα. Περιμένουμε εναγωνίως τα πρακτικα

   1. avatar Ε. Τ.

    Υπάρχουν αξιόπιστες πηγές για το αν είναι μύθος ή αλήθεια; Εάν ναι, πληροφορηστε μας για να λήξει το ζήτημα.
    Το άρθρο, όντως ενδιαφέρον, χρίζει γλωσσικής βελτίωσης. Κρίμα.

 7. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ηθελα να ξερα γιατι το αρθρο δεν στεκεται μονο στην ιστορικη καταγραφη των γεγονοτων αλλα προβαινει και σε ειρωνικους χαρακτηρισμους.
  Ο αρθρογραφος θα ηταν το ιδιο ειρωνικος αν εγραφε για το θεωρημα της Αριστερης - προοδευτικης ιδεολογιας;
  Θα ηταν ειρωνικος ο αρθρογραφος αν περιεγραφε το προοδευτικο θεωρημα οτι Αντρας η Γυναικα δεν γεννιεσαι αλλα γινεσαι;
  Θα ηταν ειρωνικος με το προοδευτικο θεωρημα οτι δεν υπαρχουν δυο φυλα αλλα μπορει ο καθενας να αυτοπροσδιοριζεται οπως θελει;
  Οχι βεβαια, γιατι απο την στιγμη που θα το εκανε θα τον εστελναν αμεσως στο σπιτι του.

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Τι ασυναρτησίες γράφεις. Τι σχέση έχουν οι μύθοι στους οποίους βασίζετε ο εθνικισμός με τα ζητήματα φύλου που βασίζονται σε επιχειρήματα (άσχετα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος)

   1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

    Πρωτα πρωτα δεν ειναι εθνικιστικος μυθος, αυτο υπηρχει μεσα στα χρονια. Μπορει να ειναι μυθος αλλα οχι εθνικιστικος.
    Θα μου πεις σε παρακαλω ενα παραδειγμα που ενας αντρας η μια γυναικα δεν γεννιεται αλλα γινεται; Μετα εγω θα πολιτογραφηθω ΑναρχοΚομμουνοΑντιεξουσιαστης.

    1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

     Είναι ένας από τους μύθους που στηρίζουν την ακροδεξιά ρητορεια. Άστα αυτά με τα φύλα δεν είναι για εσένα. Εσύ κανένα μακελειό και πολύ σου είναι.

     1. avatar Βλα-κουλη

      Διάβασε ένα οποιοδήποτε άρθρο μαθηματικό η ιατρικό η γενικώς επιστημονικό σε διεθνές περιοδικό και μετά μιλά. Οι έννοιες που υπάρχουν στις λέξεις γεννιούνται στην ελληνική. Π.χ (Γη + μετρω) (έμβρυο + λόγος) και άπειρα παραδείγματα ακόμη. Ενώ οι υπόλοιπες χώρες απλά συνδέουν τη λέξη geometry με την έννοια. Και φαντάσου ότι το κάνουν αυτό για καααθε λέξη του επιστημονικού λεξιλογίου. Αυτό είναι γεγονός δεν είναι ακροδεξιά ρητορεία. Πεταχτηκατε όλοι εσείς οι 20 κάτι με χαρακτήρα θα σθένος φτιαγμένο στο διαδίκτυο και έχετε γνώμη επί παντός επιστητού χωρις να έχετε νοιώσει την ουσία των πραγμάτων. Είστε επικίνδυνοι (με την κακή εννοια, μη χαίρεσαι)

  2. avatar Nikath13

   Ευτυχώς που υπάρχει το ίντερνετ και λέτε τα άσχετα σας, γιατί στις παρέες σας κράζουν άσχημα ε;

   1. avatar τι λες τωρα

    Μαλλον το αντιστροφο ισχυει...

 8. avatar μαρια βασιλακου

  21 Ο τριχωτός τράγος αντιπροσωπεύει τον βασιλιά της Ελλάδας,+ και το μεγάλο κέρατο που ήταν ανάμεσα στα μάτια του αντιπροσωπεύει τον πρώτο βασιλιά.+ 22 Το ότι έσπασε το κέρατο και σηκώθηκαν τέσσερα στη θέση του+ σημαίνει ότι θα σηκωθούν τέσσερα βασίλεια από το έθνος του, αλλά χωρίς να έχουν τη δική του δύναμη.

  1. avatar τι λες τωρα

   Δεν ξερω τι φαρμακα παιρνετε αλλα μαλλον ειναι ληγμενα!

 9. avatar μαρια βασιλακου

  6 »Έπειτα από αυτό, συνέχισα να κοιτάζω, και είδα άλλο θηρίο, που έμοιαζε με λεοπάρδαλη,α αλλά είχε στη ράχη του τέσσερις φτερούγες σαν πουλιού. Το θηρίο είχε τέσσερα κεφάλια,β και του δόθηκε εξουσία να κυβερνήσει.
  Δανιήλ 8:5
  5 Καθώς συνέχισα να κοιτάζω, είδα έναν τράγοα να έρχεται από τη δύση διασχίζοντας την επιφάνεια ολόκληρης της γης χωρίς να αγγίζει το έδαφος. Ο τράγος είχε ένα περίβλεπτο κέρατο ανάμεσα στα μάτια του.β
  Δανιήλ 8:21
  21 Ο τριχωτός τράγος αντιπροσωπεύει τον βασιλιά της Ελλάδας,α και το μεγάλο κέρατο που ήταν ανάμεσα στα μάτια του αντιπροσωπεύει τον πρώτο βασιλιά.β
  Δανιήλ 11:3
  3 »Και θα σηκωθεί ένας κραταιός βασιλιάς, ο οποίος θα κυβερνήσει με εκτεταμένη εξουσίαα και θα κάνει ό,τι θέλει.

 10. avatar Λευτέρης1983

  Εγώ θυμάμαι στο σχολείο (είμαι γεννημένος το 1983) να μου λένε ότι τα ελληνικά δεν έγιναν διεθνή γλώσσα από την ψήφο ενός άραβα. Πιθανόν οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι τα είχαν με τους άραβες. Επίσης κανείς δεν μου εξήγησε για ποια συγκεκριμένη ψηφοφορία αναφέρονται ούτε τα ακριβή αποτελέσματα.

 11. avatar Λεωνιδας δυτικα προαστια

  ΘΕΟΣ φυλαξοι μην μαθουν ολοι την υψηλη γλωσσα των προγονων μου! Δεν θελω να ξερουν ολοι ελληνικα.Αυτη η γλωσσα ειναι για λιγους και εκλεκτους.Ειναι η γλωσσα που μιλουν οι θεοι...και ηδη υπαρχουν αρκετοι κανιβαλοι που την βιαζουν καθημερινα

  1. avatar Μπραβο φωστηρα

   Αυτο καταλαβες; εισαι αξιολυπητος.

 12. avatar Stateless

  Και αυτή η μία ψήφος που χάσαμε, ήταν των εβραίων!
  Εγώ θα σας τα λέω όλα?

  1. avatar Nikath13

   Όχι των Ίνκας; Είσαι σίγουρος;

 13. avatar Οπου νους και γνωση

  Το θεμα δεν ειναι αν η ελληνικη γλωσσα καποτε πλησιασε να κηρυχθει παγκοσμια γλωσσα, που ετσι κι αλλιως ειναι (βλ. ιατρικους ορους) αλλα αν εμεις την σεβομαστε επαρκως.
  Δεν την σεβομαστε και μαλιστα υπαρχει και πεμπτη φαλλαγγα αυτων που την υποσκαπτει για ιδιοτελεις λογους, βλεπε Μπαμπινιωτης και παπαγαλακια του που στον βωμο της δημοσιοτητας υιοθετουν ιντριγκαδορικες λεξεις.
  Ειναι και οι αλλοι που αλλαζουν τις λεξεις για να συμφωνει λεει η ηχητικη τους εκφορα! Τι σχεση εχει πως ακουγεται μια λεξη με την γραμματικη ορθοτητα; καμμια! Ετσι λενε αβγο, αφτι κλπ! Να αλλαξουμε λοιπον και την Παρασκεβη, την Δεφτερα κοκ.
  Τελος, δεν την σεβομαστε την γλωσσα μας διοτι τα παιδια πλεον μαθαινουν πρωτα αγγλικα, που δεν ειναι καν γλωσσα, και τα ελληνικα τα θεωρουν παρακατιανα και \"μπαναλ\".

  1. avatar Μόνο λόγια

   Λες για σεβασμό, αλλά δεν έμαθες να βάζεις ακόμη τόνους. Κλασικός ελληναρας που έχει άποψη για τα πάντα, αλλά μια ματιά στον καθρέφτη δε ρίχνει. Η βελτίωση του κόσμου, ξεκινάει πάντα από τον εαυτό μας και όχι από τους άλλους.

 14. avatar Nikath13

  Τώρα που τελειώνουν οι εκλογές τα πληρωμένα τρολ τι θα κάνουν; Θα ψάξουν για κανονική δουλειά;

 15. avatar Αυστριακος

  Απλά κάποιος σκέφτηκε ότι αν υπερίσχυε η ελληνική κάποιοι Ελλαδίτες στο μέλλον θά τους ζητάνε πνευματικά δικαιώματα επειδή όλος ο κόσμος τους χρωστάει.

 16. avatar Διεθνιστής ξεπουλημένος

  Ωραίο άρθρο! Τώρα μπορούμε να δικαιολογήσουμε όλα τα κόμπλεξ που έχουμε για τη χώρα που μένουμε, για την εθνικότητα που γεννηθήκαμε, τον Θεό που πολεμάμε, τη γλώσσα που οι ξένοι θαυμάζουν αλλά εμείς υποτιμάμε, την ιστορία που είναι η χειρότερη του κόσμου και για την οποία ντρεπόμαστε, όλα αυτά που σιχαινόμασταν τόσο καιρό, μπορούμε έτσι να δικαιολογήσουμε όλο τον ανθελληνισμό μας, τον προδοτικό ρόλο μας, και να πάρουμε μιαν ανάσα από την κόλαση που γεννηθήκαμε και επιμένουμε να ζούμε. Ηλίθιοι και τρελοί είναι αυτοί που αγαπούν τη χώρα τους, ναι τα εθνίκια, και τα εκατομμύρια των ξένων που τη λάτρεψαν ανά τους αιώνες και έρχονται τα καλοκαίρια εδώ. Για δέσιμο είναι! Ζήτω ο ξεπουλημένος Εφιάλτης και η σπορά του!

 17. avatar σουρταφερτας

  καλα τωρα εδω οι αλλοι πανε να επιβαλουν τη δικια τους γλωσσα με το ετσι θε΄λω πλεον οι γαλλοι γαλλικα αλλιως δε σου μιλανε οι γερμανοι το ιδιο μονο οι κυπριοι εχουνε λοξα με τα αγγλικα αισθανονται ποιο πανω φαινεται οταν τα μιλανε οι καημενοι κι αυτοι

  1. avatar Πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκες από το χωριό σου;

   When was the last time you left your village ? Όπως λεμε και στην Κύπρο

 18. avatar Takis_0731

  Από μύθους η Ελλάδα άλλο τίποτα!
  Η χώρα της μυθοπλασίας!

 19. avatar εθνικοτσολιας

  αρέσουν οι καραμελιτσες στα εθνικια!!!

 20. avatar Καλό άρθρο , δομημένο

  και θα πήρε αρκετό χρόνο να γραφτεί.Ας μας πει ο αρθρο-γράφος πόσα πήρε από το Σόρος και τα τσιράκια του, ως αμοιβή.Έχουν τρελαθεί τα φασιστοαριστερά απονιφάδια της αναρχίας και του ανθελληνισμού που στις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή.Έχουν πάθει ντελίριο που υπάρχει κοσμος που δεν ξεγελιεται και δεν παρασύρεται από τα υπόλοιπα 39 κόμματα που του λένε κατάμουτρα ψήφισέ μας για να φέρουμε την παγκοσμιο-ποίηση και το θάνατό σου ως έθνους .Και θα μου φανεί παράξενο εαν δω να δημοσιεύεται η άποψή μου στο newsbeast.Ο νοών νοήτω!

  1. avatar Μάθε παιδί μου γράμματα

   Ο νοών νοείτω ... Προστακτική τρίτου προσώπου. Ντροπή σας ανορθόγραφα εθνικιστικά τσουτσέκια ( τουρκική λέξη) σημαίνει μικρονοϊκός.

  2. avatar Nikath13

   Ναι όλοι τα παίρνουν από το Σόρος ο ς το κατάλαβες;

   1. avatar Εσύ είσαι ο ένας με τα πολλά

    Ονόματα που γράφει στο σάϊτ , ο κάτοικος των εξαρχείων που μένει και στην Εκάλη;Πόσο λυ-πάμαι που δεν έληξε σωστά ο εμφύλιος.Θα είχαμε παει σωστά μπροστά .Ο καρκίνος χρειά-ζεται ξερίζωμα και όχι συντή-ρηση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...