47
loading

«Η τελευταία στιγμή μάς ανήκει. Η αγωνία είναι ο θρίαμβός μας». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον αναρχικό Μπαρτολομέο Βαντσέτι ο οποίος τέτοιες ημέρες πριν από 90 χρόνια καθόταν στην ηλεκτρική καρέκλα, καταδικασμένος σε θάνατο για ένα έγκλημα το οποίο ουδέποτε έκανε. Την ίδια μοίρα είχε και ο Νικόλα Σάκο, επίσης αναρχικός, που θεωρήθηκε (από κοινού με τον Βαντσέτι) ως ο φυσικός αυτουργός μιας αιματηρής ληστείας που έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα αποδείχθηκε πως το μόνο «έγκλημα» των δυο αυτών ανθρώπων ήταν πως συμμετείχαν στο ραγδαία αναπτυσσόμενο εργατικό κίνημα που διεκδικούσε δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Οι Σάκο και Βαντσέτι, μνημονεύονται ακόμα και σήμερα ως τα απόλυτα θύματα ενός καθεστώτος, στις ΗΠΑ, που αν και δρούσε στην αφάνεια, έχοντας ως προκάλυμμα τη δημοκρατία, δεν δίσταζε ούτε στιγμή να τιμωρήσει και να καταδικάσει τον οποιονδήποτε που όρθωνε το ανάστημά του ακόμα κι αν αυτός είναι αθώος.

Για τους δυο αναρχικούς, που επί της ουσίας καταδικάστηκαν για τις ιδέες τους, γράφτηκαν βιβλία και τραγούδια, γυρίστηκαν ταινίες και ντοκιμαντέρ, στήθηκαν μνημεία ενώ ακόμα και το κράτος των ΗΠΑ, μερικές δεκαετίες αργότερα παραδέχθηκε πως καταδικάστηκαν και θανατώθηκαν άδικα.

Το πικρό ταξίδι στη «Γη της Επαγγελίας»
wksccknvnz16
Οι Μπαρτολομέο Βαντσέτι (αριστερά) και Νικόλα Σάκο (δεξιά)

Οι Σάκο και Βαντσέτι μπορεί να γεννήθηκαν στην Ιταλία αλλά επί της ουσίας ήταν «γέννημα-θρέμμα» ενός τεράστιου μεταναστευτικού κύματος που έφτασε στις ΗΠΑ που τότε θεωρούνταν κάτι σαν τη… «Γη της Επαγγελίας».

Ένα καλό αφήγημα από το οποίο, ωστόσο, έλειπε ο… δράκος. Εκείνη την εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατούσε ένας εργατικός μεσαίωνας. Οι εργάτες δούλευαν περισσότερες από τις μισές ώρες τις ημέρας, σε άθλιες συνθήκες και για ένα κομμάτι ψωμί.

Τυχεροί όσοι δεν έχασαν τη ζωή τους ή δεν έχασαν κάποιο μέλος του σώματός τους μέσα στα σύγχρονα κάτεργα. Κάποιοι επέστρεψαν στις πατρίδες τους, κάποιοι επέμεναν στωικά όλα τα βάσανα και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να αντιδράσουν και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Οργανώθηκαν σε κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναρχικοί και κομμουνιστές ήταν τα πιο δυνατά και δραστήρια κομμάτια αυτού του κινήματος στο οποίο επίσης υπήρχαν και οι σοσιαλιστές.

Ο απόηχος της Οκτωβριανής Επανάστασης ασκούσε μεγάλη γοητεία σε πολλούς. Όχι, όμως και στη καθεστηκυία τάξη των ΗΠΑ που έβλεπε σε όλο αυτό έναν μεγάλο κίνδυνο ο οποίος έπρεπε να συντριβεί δίχως κανένα έλεος.

wksccknvnz7

Ο -γεννημένος στην επαρχία Foggia της Ιταλίας- Σάκο μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 17 ετών και εργαζόταν ως τσαγκάρης. Ο Βαντσέτι, πλανόδιος ιχθυοπώλης είχε γεννηθεί στη Β. Ιταλία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 20 ετών. Αμφότεροι έφτασαν στις ΗΠΑ την ίδια χρονιά αλλά πέρασαν 9 χρόνια μέχρι να συναντηθούν, μέσα στις τάξεις του αναρχικού κινήματος.

Η αιματηρή ληστεία και η σύλληψη

wksccknvnz6

Τον Απρίλιο του 1920, προετοιμάζοντας μια ακόμα μεγάλη απεργία οι Σάκο και Βαντσέτι, μαζί με άλλους συντρόφους τους, προχωρούσαν σε διάφορες προπαρασκευαστικές ενέργειες υπό άκρα μυστικότητα καθώς οι απεργίες, όταν δεν κρίνονταν παράνομες, χτυπιόνταν με ιδιαίτερη σκληρότητα από τις δυνάμεις καταστολής.

Στις 15 εκείνου του μήνα οι δύο ταμίες ενός εργοστασίου υποδημάτων, περπατούσαν στον κεντρικό δρόμο του Σάουθ Μπρέιντρι στην πολιτεία της Μασαχουσέτης έχοντας μαζί τους  δύο μικρά χρηματοκιβώτια με κάτι παραπάνω από 15.000 δολάρια.

wksccknvnz3

Ξαφνικά εμφανίζονται μπροστά τους ένοπλοι ληστές, οι οποίοι δίχως δισταγμό τους πυροβολούν, παίρνουν τα χρηματοκιβώτια και διαφεύγουν με όχημα που τους περίμενε λίγο πιο μακριά.

Λίγες ημέρες μετά η αστυνομία συλλαμβάνει τρία άτομα ενώ ένα ακόμα διαφεύγει. Οι δυο είναι οι Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο περίστροφα. Ο Σάκο, μάλιστα, κουβαλούσε μαζί του και σφαίρες.

wksccknvnz8

Οι δυο αναρχικοί, νομίζοντας πως πρόκειται για μπλόφα της αστυνομίας, πέφτουν σε αντιφάσεις στην προσπάθειά τους να κρατήσουν μυστικές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έκαναν για τη διοργάνωση της κινητοποίησης. Η οπλοκατοχή ήταν κάτι συνηθισμένο εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας και γι’ αυτό άλλωστε οι αρχικές κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν για «επικίνδυνες ριζοσπαστικές δραστηριότητες» καθώς βρέθηκαν πάνω τους προκηρύξεις αναρχικού περιεχομένου. Η αιματηρή ληστεία, προστέθηκε αργότερα στο κατηγορητήριο και με αυτό παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Η πολύκροτη δίκη που εξελίχθηκε σε παρωδία
wksccknvnz12
Ο δικαστής, Ουέμπστερ Θάγιερ

Δικαστής των Σάκο και Βαντσέτι ορίστηκε ο Ουέμπστερ Θάγιερ, ακραία συντηρητικός που ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να στείλει τους δυο αναρχικούς στην ηλεκτρική καρέκλα και ταυτόχρονα να τρομοκρατήσει τους πολιτικοποιημένους μετανάστες εργάτες. Της ίδιας λογικής ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας.

Η δίκη γρήγορα εξελίχθηκε σε μια παρωδία. Μεταφραστής για να «βοηθάει» τους Σάκο και Βαντσέτι ήταν ο κουμπάρος του εισαγγελέα. Πρόεδρος των ενόρκων, επιλέχθηκε… τυχαία ο αρχηγός της αστυνομίας στο Κουίνσι. Γνωστός εχθρός των Ιταλών, που τους ανέφερε πάντοτε με το υβριστικό προσωνύμιο «Ντάγκο».

wksccknvnz10
Οι Βαντσέτι και Σάκο λίγες ώρες πριν την εκτέλεσή τους

Η δίκη άρχισε στις 31 Μάη του 1921 αλλά είχε ήδη τελειώσει πολύ νωρίτερα. Οι μάρτυρες «κατάλαβαν» πως οι δράστες είναι μετανάστες Ιταλοί από το… περπάτημα. Χωρίς να γίνει κάποιου είδους εξέταση (βαλλιστική δεν υπήρχε τότε) κρίθηκε πως οι σφαίρες είχαν φύγει από το περίστροφο του Σάκο. Κανείς από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους Σάκο και Βαντσέτι παρά το γεγονός πως -αντίθετα με ότι συνήθως συνέβαινε- δεν τους επιδείχθηκε μια σειρά ατόμων για να επιλέξουν τους δράστες, αλλά μόνο οι δυο αναρχικοί.

wksccknvnz13

Και το κυριότερο; Το φθινόπωρο του 1925,  ο Σελεστίνο Μαντέιρος, ένας νεαρός Πορτογάλος που ήταν στην ίδια φυλακή με τον Σάκο (καταδικασμένος σε θάνατο για ληστεία τράπεζας και φόνο), κατέθεσε πως συμμετείχε στη ληστεία του Σάουθ Μπρέιντρι κι ότι ο Σάκο και ο Βαντσέτι δεν είχαν καμία σχέση μ' αυτήν. Το δικαστήριο αρνήθηκε να λάβει υπόψιν του την κατάθεση αυτή!

Το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης και η εκτέλεση

wksccknvnz15

Όταν πλέον έγινε ξεκάθαρο πως η δίκη κινούταν στη λογική της παραδειγματικής τιμωρίας ακόμα κι αν τα στοιχεία έδειχναν πως οι Σάκο και Βαντσέτι ήταν αθώοι, ξέσπασε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, αναρχικοί, κομμουνιστές και όχι μόνο, σε Ευρώπη και Αμερική βγήκαν στο δρόμο με στόχο να εμποδίσουν την εκτέλεση των δυο εργατών. Διαδηλώσεις, επιτροπές αλληλεγγύης, πορείες και διαμαρτυρίες ακόμα και συγκέντρωση υπογραφών (ξεπέρασαν τις 600.000) πραγματοποιήθηκαν αλλά η απόφαση του δικαστηρίου δεν άλλαζε.

wksccknvnz9

Οι μάσκες έπεσαν όταν ο δικαστής Ουέμπστερ Θάγερ, στο «αιτιολογικό» της απόφασής του σημείωσε: «Ακόμα κι αν δεν έχουν διαπράξει το έγκλημα που τους καταλογίζεται, είναι, πάντως, ηθικά ένοχοι, γιατί είναι εχθροί των σημερινών θεσμών».

Έτσι, μόλις 11 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23ης Αυγούστου του 1927, ο Σάκο κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα. Εννέα λεπτά αργότερα, τον ακολούθησε και ο Βαντσέτι.

wksccknvnz11
Το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη την επόμενη ημέρα της εκτέλεσης των δυο αναρχικών

«Γιε μου, να θυμάσαι: μην τα κρατάς όλα για εσένα. Πάντοτε να κάνεις ένα βήμα πίσω, ένα βήμα μόνο, για να βοηθάς τους πιο αδύναμους, να στέκονται πλάι σου. Οι πιο αδύναμοι που φωνάζουν για βοήθεια, οι ταπεινωμένοι, τα θύματα, αυτοί είναι οι φίλοι σου. Οι φίλοι σου και οι φίλοι μου, οι σύντροφοί μας που αγωνίζονται. Ναι, και καμιά φορά πέφτουν. Πέφτουν, όπως ο πατέρας σου και ο σύντροφός του ο Μπαρτολομέο έπεσαν.  Αγωνίστηκαν και έπεσαν χτες για την κατάκτηση της χαράς. Για την ελευθερία όλων. Στον αγώνα γιε μου, εκεί θα νιώσεις την αγάπη. Και στον αγώνα θα αγαπηθείς», έγραψε προς τον γιο του ο Νικόλα Σάκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τα τελευταία λόγια του Βαντσέτι στην ηλεκτρική καρέκλα ήταν: «είμαι ένας αθώος άνθρωπος. Ποτέ δεν διέπραξα έγκλημα», ενώ του Σάκο ήταν «Αντίο γυναίκα μου, αντίο παιδία μου. Ζήτω η Αναρχία»!

wksccknvnz14

Τον Ιούλη του 1977, η Πολιτεία της Μασαχουσέτης, αναψηλαφώντας  την υπόθεση των δύο εργατών αποφασίζει πως «οι Σάκο και Βαντσέτι καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν αδίκως». Ο τότε κυβερνήτης της Πολιτείας, ο ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ Δουκάκης, σε δημόσια δήλωσή του αναγνώρισε την αθωότητα των εκτελεσθέντων και κήρυξε την Τρίτη 23 Αυγούστου 1977, τη ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονταν 50 χρόνια από το θάνατό τους, ως  «Ημέρα Μνήμης των Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

47
σχόλια
 1. avatar kapoios

  Επίσης το άρθρο δεν αναφέρει ότι σε συμπαράσταση προς τους 2 αναρχικούς, αναρχοσυμμορίες τοποθέτησαν βόμβα στην Wall Street που οδήγησε στο θάνατο 38 πολίτες στις 16/9/1920. Επίσης δεν αναφέρει ότι οι αναρχικοί όπως και στην Ελλάδα και παντού υπονομεύουν την κρατική οντότητα με κάθε τρόπο.

 2. avatar kapoios

  από που και ως που οι αναρχικοί εργάζονται; Είναι παραδοσιακά υπέρ της τεμπελιάς!

 3. avatar LRN

  Here's to you, Nicola and Bart
  Rest forever here in our hearts
  The last and final moment is yours
  That agony is your triumph.

 4. avatar Douskas John

  1. Αντίθετα από τον μαρξισμό με τους ιδρυτές του, με τα ολοκληρωμένα κείμενά του και την ξεκάθαρα προσδιορισμέη ιδεολογία του, τα αναρχικά ιδανικά είναι δύσκολο να παγιωθούν σε ένα άκαμπτο και σφιχτοδεμένο δόγμα. Οι αναρχικές ιδέες είαι ένα μεγάλο λιμπιντικό κίνημα της ανθρωπότητας, το οποίο στοχεύει στην αποτίναξη κάθε καταπιεστικού μηχανισμού που έχει δημιουργήσει η ιεραρχική κοινωνία. πηγάζουν κατυθείαν από την αρχαία επιθυμία των καταπιεσμένων να υποστηρίξουν το πνεύμα της ελευθερίας, της ισότητας και του αυθορμητισμού απέναντι σε αξίες και θεσμούς που βασίζονται στην εξουσία.
  2. Για κάθε λογικό άνθρωπο η επανάσταση και η κυβέρνηση είναι πράγματα διαμετρικά αντίθετα.
  3. Οι μαρξιστές θεωρούν τα ανθρώπινα πλάσματα ως εργαλεία και όχι ως ενεργά αυτόβουλα κι έλογα υποκείμενα. Τα ανθρώπινα πλάσματα όμως δεν είναι "εργαλεία" μιας αφαίρεσης που αποκαλείται ιστορία, είναι αυτοσκοπός από μόνα τους. και δεν μπορούν να τα υποκαταστήσουν αφηρημένες έννοιες. Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους σαν εργαλεία οποιουδήποτε είδους, μπορεί άνετα να μετατραπούν σε μέσο και όχι σκοπό και να αλλάξουν τη πορεία τω γεγονότων έστι ώστε να μην επιτύχουν ποτέ την ελευθερία.
  4. Η επανάσταση μπορει να θεωρηθεί ως τέτοια μονο οταν σκοπός της ειναι η κατάλυση της εξουσίας και οχι η κατάκτηση της οπως θέλουν οι μαρξιστές των οποίων η αντίληψη για την ελευθερία νοθεύεται απο προϋποθέσεις και αφαιρέσεις .
  Μαθήματα σε μερικούς άσχετους περί αναρχίας

  1. avatar Nick

   Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα παρόλαυτα.
   Οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα θεωρεί αυτόματα οτι όλοι οι άνθρωποι είναι καλόβουλοι και πρόθυμοι να αγωνιστούν με το ίδιο πάθος και για τον ίδιο σκοπό,είναι καταδικασμένο να αποτύχει

  2. avatar titanic

   Μα και στον αναρχισμό, έως ότου πραγματωθεί η επί γής ουτοπία(που δεν πρόκειται ποτέ, λόγω της φύσης του άγριου ζώου που είναι ο άνθρωπος), μια μικρή ελίτ πεφωτισμένων και μυημένων αναρχικών, θα εφαρμόσουν δικτατορικά τις αρχές του αναρχισμού, επί της κοινωνίας. Τελικά όλοι οι δρόμοι που υπόσχονται οάσεις, καταλήγουν σε νέα κλουβιά.

  3. avatar j,kyp

   ρε αντε τα μπρατσακια σου να μη πατωνεις λεμεεε

 5. avatar ωπ!

  Κριμα που ηταν μονο δυο.....

 6. avatar Xountalas

  Στίς αρχικές φάσεις του λαομισητου κομμουνισμού ( όπου εφαρμόστηκε έφερε ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ) κομμουνισμός και αναρχία πήγαιναν χεράκι χεράκι.Απο τότε είναι και το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη.Μετα τον ισπανικό εμφύλιο,τα ιδεολογικά αδελφακια τα σπασανε ( σκότωνε ο ένας τον άλλον ενώ αρχικά πολεμούσαν δίπλα δίπλα) με συνέπεια ο φασιΣταλιν να μην αφήσει ρουθούνι αναρχικού στην Σοβιετια.. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά τα αναρχοσυντροφια και γι αυτό μισούν Κνιτες και ΚΚΕδες γενικότερα.

  1. avatar Douskas John

   Οχι μονο για αυτο .Αλλο αναρχικός και αλλο κομμουνιστής . Υποθέτω οτι το γνωρίζεις αυτο . Ο Λένιν ειχε καταλαβει τι εστι Στάλιν και ειχε δώσει εντολή να μην τον διαδεχτεί ο Στάλιν . Δυστυχως ομως για την ανθρωπότητα ο Στάλιν κυβέρνησε και το όνειρο για εναν καλύτερο κόσμο σταμάτησε εκει .
   Ο καπιταλισμός που με τοσο πάθος υποστηρίζεις ειναι ο νόμος του δυνατού . Ακόμα δεν διαφέρουμε σε τίποτα απο τα ζωα . Ο δυνατός κυριαρχεί ο αδύναμος πεθαίνει .
   Αυτο υποστηρίζεις. Ίσως κάποτε η ανθρωπότητα ενηλικιωθεί και ξεπεράσει την κατασταση του ζώου που βρισκόμαστε ακόμα και σημερα .
   Η αναρχία ειναι η εξέλιξη της ανθρωπότητας . Όλοι το ξέρουν αυτο .

   1. avatar titanic

    Ακόμα και άν ομάδες πληθυσμών ή κρατών ολόκληρων(που αποκλείεται) ξεπεράσουν την εξέλιξη και το DNA τους, θα υπάρχουν άλλοι λαοί να το εκμεταλλευτούν και να τους επιβληθούν, με την γνωστή ανθρώπινη βαρβαρότητα.
    Ας είμαστε ρεαλιστές, ισορροπία χρειάζεται.

   2. avatar titanic

    Κρίμα που ο ΛΕΝΙΝ, δεν είχε προφητεύσει και την έλευση του ΠΟΛ ΠΟΤ.
    Θα είχε γλυτώσει το 1/4 του πληθυσμού της Καμπότζης.

 7. avatar Τουπαμάρος

  Η ιστορία δικαιώνει τους αγωνιστές ΠΑΝΤΑ!!!

  1. avatar Xountalas

   Τους αγωνιστές ΝΑΙ,ΟΧΙ τους ΦΟΝΙΆΔΕΣ.

 8. avatar Ευπατριδης

  Από εγκλήματα η δημοκρατία δεν πάει πισω! Υπάρχουν και πολλοί " φασιστες" αθώοι τύπου Σάκο και Βαντσετι,που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν για τις ιδέες τους η γιατί έτσι βόλευε το "κατεστημένο",βλέπε Ρομπέρ Μπραζιγιακ ,αλλα δεν τα λέμε όλα ...Δυο μέτρα ,δυο σταθμά....

 9. avatar j.kyp

  Εχουνε παραδοση οι ΗΠΑ σε τετοιες δικες, ως δημοκρατια, πανω απ ολα. Εχουν ομως και καλυτερες και πιο συνοπτικες μεσα σε χωραφια με θυματα μαυρους οπου οι ΚΚΚ συνοπτικα κρεμουσαν σε δεντρα.

  1. avatar Xountalas

   Να μας μιλήσεις και για τις Δίκες της Μόσχας.Οι Αμερικανοί,με τέτοιες δικες ξερίζωσαν τον αναρχοκομμουνισμο από την χώρα τους ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ.Αν είχαν αφήσει τα Άνθη του Κακού να ανθίσουν ,αντίμετωπιζοντας με τον σταυρό στο χέρι αυτά τα κοινωνικά παράσιτα,η μόλυνση θα είχε επεκταθεί και αν είχαν επικρατήσει αυτά τα παράσιτα, οι συντηρητικοί Αμερικανοί θα είχαν εξαυλωθει με "συνοπτικας διαδικασίας".Το έργο έχει παιχτεί σε πάμπολλες χώρες , όπου επεκράτησαν οι αναρχοκομμουνιστές.Μπραβο στους Αμερικανούς που τους ξερίζωσαν έγκαιρα και δεν είχανε αυτά που τραβάμε τώρα εμείς.

   1. avatar j.kyp

    Τους μαυρους πηγαν να ξεριζωσουν και τα ανθρωπινα δικαιωματα οχι τον αναρχοκομμουνισμο. Αλλα εισαι οπαδος του γεννημενου.......Παττακου που ελεγε οτι οποιος ενδιαφερεται για την ανθρωπινη αξιοπρεπεια και τα δικαιωματα του ανθρωπου στην Ελλαδα ειναι κομμουνιστης. Οξωωωωω

    1. avatar Xountalas

     Ως τι μιλάς ΕΣΎ για ανθρώπινα δικαιώματα? Ως αναρχικός? Ως κομμουνιστής?Οι χιλιάδες Έλληνες που σφαγιάστηκαν από τους Συμμορίτες,δεν είχαν δικαιώματα? Άνοιξε τα στραβά σου και διάβασε για τις σφαγές στην Ουλεν στα Δεκεμβριανά ,μην αναφέρω Μελιγαλά Φενεό ή τους παπάδες που τους έθαβαν οριζόντια με το κεφάλι έξω, προς παραδειγματισμό των άλλων παπάδων ή τον άλλο παπά που τον ΣΤΑΥΡΩΣΑΝ ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής.Το ξέρω ότι χαίρεσαι αναρχοκομμουνι μου κι έπειδη χαίρεσαι με τις σφαγές των πολιτικών σου αντιπάλων , θα ξεσκεπαζω κάθε φορά την ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ ΣΟΥ, όταν ΕΣΥ μιλάς για ανθρώπινα δικαιώματα!

     1. avatar j.kyp

      Ασε ρε που θα παραπονεθει η δεξια στην Ελλαδα οτι την εσφαξαν οι κομμουνιστες που τους κυνηγατε πριν κι απο τον Μεταξα ως το 74...Ποιον ειχαν αγγιξει ρε κατσαπλιαδες οι κομμουνιστες στα χρονια του Μεταξα και ποιον απ το 48 και περα που κυνηγουσατε και τα παιδια και τις ξαδερφες ακομη με τα φρονηματα που εδινε χαρτι το καθε γιδι στουρναρι χωροφυλακας του χωριου. Στο 2ο ανταρτικο ανιστορητε τους κυνηγουσαν οι δοσιλογοι αποδεδειγμενα συνεργατες των γερμανων ταγματασφαλητες που εξοπλιζε η βερμαχτ αυτους που πολεμησαν τους γερμανους. Κανεις φονο ή δεν κανεις; Και λεγατε αυτους προδοτες ενω παραδωσατε τη χωρα στον σκομπυ να πυροβολει τα πληθη προδοτες ανθελληνες. Αυτοι δεν προδοσαν τη χωρα ποτε κι αυτο που και καλα φοβοταν η δεξια δε σημαινει οτι εγινε κιολας. Ενω η δικη σας προδοσια εγινε και η επομενη της κυπρου θα σας κυνηγαει κ στον ταφο σας προδοτες.Ποια δεκεμβριανα μου λες ρε που σφαξανε οι αγγλοι απ τις ταρατσες οτι κινουνταν, προδοτες που παραδωσατε σε αγγλους αμερικανους και τουρκους και σβησατε απο την παιδεια την αρχαια ελληνικη γραμματεια...Οξωωωωω ανθελληνες που θα μου μιλησετε για το οτιδηποτε.Τοσο την αγαπουσατε την Ελλαδα πατριωτες του...... Τα δανεια αγαπουσατε αρπαχτηκα της δεξιας και με τα φρονηματα ειχατε αποκλεισει τη μιση Ελλαδα για να τρωτε πιο καλα...

 10. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ 1

  Υπάρχει και μια άλλη πτυχή της υπόθεσης Σάκο και Βαντσέτι, την οποία αφήσαμε τελευταία. Τον Ιούλη του 1977 οι αρμόδιες αρχές της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, εξετάζοντας την υπόθεση των δύο Ιταλών αγωνιστών, κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι οι Σάκο και Βαντσέτι κατεδικάσθησαν και εκτελέστηκαν αδίκως». Συνεστήθη μάλιστα στον τότε κυβερνήτη της Πολιτείας, τον ελληνικής καταγωγής Μιχαήλ Δουκάκη, να προβεί σε μία δήλωση για το θέμα. Εκείνος το έπραξε. Αναγνώρισε την αθωότητα των δολοφονηθέντων και κήρυξε την Τρίτη 23 Αυγούστου 1977, τη ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονταν 50 χρόνια από το θάνατό τους - «Ημέρα Μνήμης των Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι»26. Η αμερικανική αστική τάξη μπορεί να αργεί, αλλά στο τέλος αποδίδει δικαιοσύνη. Πότε, όμως; Τότε που δεν την έχει κανείς ανάγκη, παρά μόνον η ίδια.

 11. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  Εντεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 22 Αυγούστου του 1927, όταν το ημερολόγιο είχε περάσει στην 23η μέρα του μήνα, Ο Σάκο κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα. Εννέα λεπτά αργότερα, τον ακολούθησε και ο Βαντσέτι. Μαζί τους πέθανε και ο Μαντέιρος. Η αμερικανική αστική τάξη προχωρούσε σε έναν ακόμη συμβολισμό. Εβαλε να πεθάνουν μαζί δύο κοινωνικοί αγωνιστές κι ένας ποινικός, για να δείξει ότι γι' αυτήν διαχωρισμός δεν υπήρχε... Εχει, άραγε, τέλος η ταξική της βαρβαρότητα;

  Την επόμενη μέρα, ο «Ριζοσπάστης» φιλοξένησε την είδηση ως βασικό θέμα στην πρώτη του σελίδα, όπου, στον τίτλο, έγραφε: «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ - Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ - ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ - ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ - ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».

 12. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι3

  Στις 29 Οκτώβρη του 1921 ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία, η οποία - πλαισιωμένη από ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης σ' ολόκληρο τον κόσμο - στόχευε στην ανατροπή της καταδικαστικής απόφασης.

  Οι πρώτες εκδηλώσεις υποστήριξης στους Σάκο και Βαντσέτι ήρθαν από τη χώρα τους, την Ιταλία, όπως φανερώνει το γράμμα, που τον Αύγουστο του 1921 έστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Συνδικάτων της Ρώμης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Χάρτιγκ. Από τον Οκτώβρη, όμως, του 1921, η διεθνής εκστρατεία για τη σωτηρία των δύο αγωνιστών θα πάρει τεράστιες διαστάσεις, όταν, όπως γράφει ο Patric Kessel, «η Κομμουνιστική Διεθνής θα ρίξει στη ζυγαριά το βάρος της»21.

  Στο 4ο Συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 1922, η Κομμουνιστική Διεθνής πήρε μια απόφαση «Για βοήθεια στα θύματα της καπιταλιστικής καταπίεσης», που συμπεριελάμβανε και την υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι. Η απόφαση αυτή ήταν η εξής22: «Η επίθεση του καπιταλισμού σε όλες τις αστικές χώρες οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των κομμουνιστών και των ακομμάτιστων εργατών που αγωνίζονται εναντίον του καπιταλισμού και στενάζουν στα μπουντρούμια. Το 4ο Συνέδριο ζητάει από όλα τα κομμουνιστικά Κόμματα να δημιουργήσουν μια οργάνωση, που σκοπό θα έχει να βοηθήσει υλικά και ηθικά τους φυλακισμένους του καπιταλισμού και χαιρετίζει την πρωτοβουλία των οργανώσεων των παλιών Ρώσων μπολσεβίκων που άρχισαν να δημιουργούν μια διεθνή ένωση τέτοιου είδους οργανώσεων».

 13. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι2

  Δεν είναι τυχαίο ότι το 1915 επανασυστάθηκε η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν που αρχικά είχε ιδρυθεί το 1866. Η αναδημιουργημένη Κου Κλουξ Κλαν είχε ως σκοπό της - όπως και η παλιά οργάνωση - να περιφρουρήσει την υπεροχή των λευκών αλλά απέκλειε από τις τάξεις της τους αλλοδαπούς, τους Εβραίους και τους καθολικούς13. Επίσης, ήταν ενάντια στα συνδικάτα γιατί τα θεωρούσε εκδήλωση του κομμουνισμού14.

  Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η κατάσταση των ξένων εργατών στις ΗΠΑ γινόταν ακόμη πιο δύσκολη και οι επιθέσεις εναντίον τους έπαιρναν το χαρακτήρα της σταυροφορίας. «Το να είσαι ξένος - γράφει ο Τζόρτζιο Μάντζα15 - σήμαινε ότι κινδυνεύεις, καθώς η υστερία έφτασε σταδιακά σε σημείο να θεωρούνται οι συλλήψεις και οι απελάσεις ως η σωτηρία (ολόκληρης) της Αμερικής. Οπως κάποτε διώκονταν οι υποστηρικτές της κατάργησης της δουλείας, έτσι τώρα καταδίωκαν τους μετανάστες σαν τις πέρδικες στα βουνά».
  Για τη δράση τους, λοιπόν, στο συνδικαλιστικό κίνημα και την υπεράσπιση των μεταναστών ο Νικόλα Σάκο και ο Μπαρτολομέο Βαντσέτι μπήκαν στο μάτι και στους φακέλους των αρχών. Αλλά και για έναν άλλο λόγο: Εναντιώθηκαν και οι δύο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για να αποφύγουν τη στράτευση, μαζί με μια ομάδα Ιταλών, κατέφυγαν στο Μεξικό όπου έμειναν έως το τέλος του πολέμου. Εκεί φαίνεται πως ισχυροποιήθηκε και η φιλία τους.
  Ας επιστρέψουμε όμως από εκεί που αρχίσαμε, στη σύλληψη των δύο συντρόφων.

 14. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι2

  Αν και όλα αυτά περιγράφουν μια αντικειμενική πραγματικότητα, η αιτία του ρατσισμού δε βρίσκεται εδώ. Οι μετανάστες αποτελούσαν τη φτηνή εργατική δύναμη, το σκλαβοπάζαρο του αναπτυσσόμενου μονοπωλιακού καπιταλισμού των ΗΠΑ που με αυτό τον τρόπο από τη μια μεριά τους ξεζούμιζε κι από την άλλη τους διαχώριζε τεχνητά από το αγγλόφωνο εργατικό δυναμικό. Ο μέσος ετήσιος μισθός των ξένων εργατών το 1911 ήταν 385 δολάρια για τους άνδρες και 219 για τις γυναίκες, σε αντίθεση με τους ντόπιους που κέρδιζαν 533 δολάρια οι άνδρες και 275 οι γυναίκες12. Μ' αυτό τον τρόπο οι μονοπωλητές των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρούσαν να αποφύγουν την ενωμένη δράση των ξένων με τους αγγλόφωνους εργάτες δηλώνοντας στους τελευταίους ότι ήταν κοινωνικά ανώτεροι από τους πρώτους. Ο ρατσισμός είχε κοινωνικά αίτια, αναπαραγόταν συνεχώς από το κοινωνικό σύστημα. Στην πορεία, όταν πια οι ιθύνοντες των ΗΠΑ δεν ήθελαν τόσους πολλούς ξένους εργάτες στη χώρα κι όταν τα προβλήματα για το σύνολο της εργατικής τάξης διογκώνονταν, το δάχτυλο του καπιταλιστή ως αιτία έδειχνε τους ξένους: Αυτοί ήταν που έπαιρναν τις δουλιές και εμφανιζόταν η ανεργία, αυτοί ήταν που καρπώνονταν μέρος του παραγόμενου πλούτου και δυσκόλευε η ζωή των υπολοίπων, κ.ο.κ. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1915 επανασυστάθηκε η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν που αρχικά είχε ιδρυθεί το 1866.

 15. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι1

  Σ' αυτό το εργατικό κίνημα μπήκαν, ανδρώθηκαν κι έδωσαν όλο τους το είναι ο Νικόλα Σάκο και ο Μπαρτολομέο Βαντσέτι. Ταυτόχρονα, ξεχωριστή δράση ανέπτυξαν και για την υπεράσπιση των αλλοδαπών. Η τεράστια είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ είχε φέρει στην επιφάνεια το ρατσισμό και οι αιτίες γι' αυτό ήταν πολλές. «Γύρω από τον πυρήνα των αμερικανικών μεγαλουπόλεων - γράφει ο Εγκον Αϊς11 - σχηματίστηκαν ζώνες από κατοικίες ξένων μεταναστών. Οι εθνικές ομάδες έμεναν στενά ενωμένες γιατί έτσι δεν ένιωθαν χαμένες στην απέραντη χώρα. Επαιρναν μαζί τους ένα μέρος της πατρίδας, διατηρώντας τους τρόπους ζωής, τα έθιμα, τη θρησκεία και προπαντός τη γλύκα της παλιάς τους χώρας. Ετσι, σχηματίστηκε τελικά μια αόρατη, αλλά ισχυρή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συνοικίες του αγγλόφωνου πληθυσμού και στα "σλαμς" των ξένων μεταναστών. Τυπικά ήταν κι εκείνοι Αμερικανοί, μα Αμερικανοί δευτέρας τάξεως. Ακόμα κι ο πιο φτωχός αγγλόφωνος γιάνκης μπορούσε να κοιτάζει με συγκατάβαση ή και περιφρόνηση τους συνωστισμένους μετανάστες με τις παράξενες συνήθειες και τη γελοία προφορά. Γρήγορα δημιουργήθηκαν ειρωνικά παρατσούκλια για ολόκληρες ομάδες πληθυσμού: "Κίκε" για τους Εβραίους, "Ολσεν" για τους Σκανδιναβούς και "Τζίνεϊ" ή "Ντάγκος" για τους Ιταλούς».

 16. avatar ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Η υπόθεση Σάκο και Βαντσέτι

  Ο Σάκο και ο Βαντσέτι ιδεολογικά και πολιτικά ήταν αναρχικοί. Για την εποχή εκείνη, ανήκαν σ' ένα υπαρκτό ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα που σε γενικές γραμμές επαγγελλόταν τον κομμουνισμό χωρίς όμως να αναγνωρίζει τη μεταβατική περίοδο όπου το κράτος της εργατικής τάξης είναι ιστορικά αναγκαίο. Η δογματική αυτή θέση των αναρχικών, να τοποθετούνται από θέση αρχής ενάντια σε κάθε εξουσία, τους οδηγούσε στην τραγική αντίφαση να συμμετέχουν μεν - όπως έγινε και στη Ρωσία - στην επαναστατική δράση κατά της αστικής εξουσίας, αλλά μόλις αυτή υποχωρούσε, μόλις συντελούνταν το πέρασμα της εξουσίας στην εργατική τάξη, στρέφονταν κατά της δικτατορίας του προλεταριάτου, βοηθώντας έτσι αντικειμενικά την αντεπανάσταση. Σε ένα γράμμα του, γραμμένο στη φυλακή, στις 24 του Γενάρη του 1924, τρεις μέρες μετά το θάνατο του Λένιν, ο Βαντσέτι γράφει6: «Ο Λένιν πέθανε. Εχω πειστεί πως, χωρίς να το θέλει, κατάστρεψε τη ρωσική επανάσταση. Σκότωσε και φυλάκισε πολλούς από τους συντρόφους μου. Κι όμως υπέφερε πολύ, δούλεψε ηρωικά για κείνο που νόμιζε πως είναι η αλήθεια, και τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα σαν διάβασα τις λεπτομέρειες του θανάτου του και της κηδείας του. Οσο για τους πουλημένους κοντυλοφόρους του καπιταλισμού, που παραποιούν τα γεγονότα και την αλήθεια, που ρίχνουν τη λάσπη της άθλιας ψυχής τους πάνω στον αγνό μου αντίπαλο, δε μου μένει παρά να ουρλιάξω, όλη μου τη σιχαμάρα και την περιφρόνησή μου για δαύτους».
  [...]

 17. avatar Μπαρτολομέο Βαντσέτι

  «Τα λόγια μας, η ζωή και ο πόνος μας δεν είναι τίποτα. Ο θάνατός μας - ο θάνατος ενός παπουτσή κι ενός φτωχού ψαρά - είναι το παν για μας! Η τελευταία στιγμή μάς ανήκει - η θανάσιμη αγωνία είναι ο θρίαμβός μας...».
  [...]

 18. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ Τ.

  Βαθιά ουλή στο πρόσωπο της δημοκρατίας των ΗΠΑ. Και δεν είναι η μοναδική!!

  1. avatar Xountalas

   Με αυτές τις "ουλές" οι ΗΠΑ έγιναν υπερδύναμη και οι εργάτες απόλαυσαν δικαιώματα ,μεροκάματα και ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ που στις "δημοκρατίες"που ονειρεύεσαι δεν είχαν ούτε στον ύπνο τους.Η Ελλάδα δυστυχώς ζει στο φάσμα της αναρχοαριστερας ( Πανεπιστήμια, Τέχνη,ΜΜΕ, Τοπική αυτοδιοίκηση και τώρα και η Κεντρική Κυβέρνηση), είναι υπό τον έλεγχο της ανατριχιαστικης αναρχοαριστερας και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, αφού ο,τι αγγίζετε το βρωμιζετε και για να είμαι ακριβοδικαιος όλα αυτα σε συνδυασμό με την φοβική ψοφοδεξια.Όταν ,η Ελλάδα δεν ήταν υπό τον έλεγχο της αναρχοαριστερας είτε δημιουργούσε Έπη( περίοδος Μεταξά και Έπος του 40) είτε έπαιρνε βραβεία από τον ΟΟΣΑ ,αν και έβγαινε από τα ερείπια ενός παγκόσμιου πολέμου.( δεκαετία τού 50), είτε δημιουργούσε το ελληνικό οικονομικό θαύμα ( περίοδος 1967-1973).

   1. avatar Douskas John

    Οι ΗΠΑ εχουν ενα υπερόπλο που λέγεται βιομηχανία του Χόλυγουντ που τους εχει φτιάξει εναν μύθο για δυο ,τρεις πόλεις . Πέρα απο αυτες Φτωχια ,δυστυχία ,αναλφαβητισμός και σκοταδισμός .Διαβασε παρακάτω :
    Στο Κάνσας αλλά και αλλού οι συντηρητικοί θρησκευτικοί κύκλοι έχουν μεγάλη ισχύ και μπόρεσαν έτσι να επιβάλλουν την άποψη τους για το δημιουργισμό πάνω στους καθηγητές των θετικών επιστημών. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι μαθητές θα διδάσκονται όχι τη θεωρία της εξέλιξης αλλά του "ευφυούς σχεδίου" του Δημιουργού.

    Τον Αύγουστο του 1999 το Κρατικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του Κάνσας απέρριψε την εξέλιξη και το Big Bang ως επιστημονικές αρχές. Το 10-μελές συμβούλιο ψήφισε 6 προς 4 για να εξαφανίσει αυτά τα θέματα από το πρόγραμμα σπουδών. Το Συμβούλιο του Κάνσας δεν απαγόρεψε την διδασκαλία της εξέλιξης και της θεωρίας του Big Bang. Απλά αφαίρεσε οποιαδήποτε αναφορά του προγράμματος σπουδών και της εξεταστέας ύλης στην εξέλιξη και το Big Bang. Τον Φεβρουάριο του 2001 ένα νέο συμβούλιο επανέφερε τις επιστημονικές θεωρίες στην προηγούμενη τους θέση. Οι δημιουργιστές θέλουν τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα έφτιαξε ο Θεός, μαζί και με όλα τα άλλα είδη, για κάποιο σκοπό. Δεν θέλουν τα παιδιά να πιστεύουν ότι πίσω από το Big Bang και την εξέλιξη μπορεί να κρύβεται μια θεϊκή δύναμη.

    Παρόμοιες όμως αντιπαραθέσεις μεταξύ του Θεού και της επιστήμης είναι εν εξελίξει σε 17 πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό κέντρο για την Εκπαίδευση της Επιστήμης.
    Αυτες ειναι οι ΗΠΑ .

    1. avatar LRN

     Εδώ τους λένε στα σχολεία πως η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης είναι η αποχή.
     Έχουμε φάει το παραμύθι του Hollywood αλλά όποιος τα έχει δει από κοντά ξέρει ότι οι άνθρωποι είναι 100 χρόνια πίσω. Αναλφαβητισμός, ανεργία, άστεγοι.

 19. avatar Ζαφειρίδης

  Η Δεξιά και οι παραφυάδες της ήθελαν από νωρίς να κόψουν το κεφάλι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Εκφράζοντας τα μεγάλα συμφέροντα του καπιταλισμού. "Όσο περισσότερο δουλεύεις, τόσο περισσότερο κερδίζω". Έτσι η σκληρή καταστολή, οι φυλακίσεις οι βασανισμοί και ο θάνατος ήταν ψωμοτύρι για την υποδούλωση των εργαζομένων. Σήμερα χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες μεθόδους... Τον αποπροσανατολισμό και την προπαγάνδα με τα δικά τους ΜΜΕ. Τα καταφέρνουν καλά. Δείτε όλους αυτούς που υποστηρίζουν την Δεξιά και τρολάρουν την κυβέρνηση και την Αριστερά. Σίγουρα δεν είναι εφοπλιστές ή μεγαλοεπιχειρηματίες. Φτωχαδάκια είναι... Ζουν στο μαύρο σκοτάδι και δεν καταλαβαίνουν το πραγματικό τους συμφέρον .

 20. avatar Αναρχοκομμουνιστής

  Αθάνατοι!
  Για τα φασιστρόνια που σχολιάζουν υπέρ της αδικίας ουδέν σχόλιον!

Παρακαλούμε περιμένετε ...