Σπίτια με 250 ευρώ το τετραγωνικό είναι η νέα πραγματικότητα της αγοράς

Όταν οι Έλληνες ξεπουλάνε την περιουσία τους, οι ξένοι αναζητούν σαν λαγωνικά τις ευκαιρίες


WEEKEND
0:03
01/10/2016
Σπίτια με 250 ευρώ το τετραγωνικό είναι η νέα πραγματικότητα της αγοράς
13
loading

Μια νέα πραγματικότητα για την αγορά ακινήτων έφερε η κρίση των τελευταίων ετών με σπίτια να πωλούνται προς 200 ευρώ το τετραγωνικό, τους ξένους να ψάχνουν ευκαιρίες σαν... λαγωνικά και τους Έλληνες αγοραστές να το σκέφτονται αφού δεν είναι εύκολο να λάβουν δανεισμό.

Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Ωστόσο ακόμη και σήμερα πραγματοποιούνται, έστω και περιορισμένες πράξεις στην αγορά, ενώ ορισμένες περιοχές γνωρίζουν αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς εταιρείες αγοράζουν μικρά ακίνητα με σκοπό τη δραστηριοποίησή τους στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κυρίως σε ξένους.

Η νέα πραγματικότητα της αγοράς δείχνει ότι πλέον πολλά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας (σε ορισμένες περιπτώσεις και σε καλύτερες περιοχές) πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταποκριθούν στους φόρους και θέλουν απλά να τα ξεφορτωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακίνητα προς 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πωλούνταν και τα περασμένα χρόνια, ωστόσο αυτά περιορίζονταν σε ημιυπόγεια παλιών πολυκατοικιών. Πλέον σε τέτοιες τιμές πωλούνται ακίνητα 2ου και 3ου ορόφου...

ΑΚΙΝΗΤΑ

Η μέση πτώση τιμών από την έναρξη της κρίσης είναι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος κυμαίνεται από 40 έως 45% για τα διαμερίσματα στην Αττική και Θεσσαλονίκη, και μικρότερη σε άλλες περιοχές της χώρας. «Αν όμως θελήσουμε να αναλύσουμε το ζήτημα πιο βαθιά θα δούμε ότι αυτές οι μέσες τιμές προκύπτουν από μεγαλύτερες και μικρότερες μειώσεις τιμών. Μεγάλες μειώσεις έχουν τα πολύ μεγάλα διαμερίσματα σε μεσαίες και ακριβές περιοχές, όπως και τα πολύ παλιά» αναφέρει ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικός σύμβουλος της Solum Property Services, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος μιλώντας στο newsbeast.gr.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν το μέγεθος των αλλαγών που έχουν γίνει στην αγορά μέσα στα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα σήμερα μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να αγοράσει ένα διαμέρισμα 125 τετραγωνικών μέτρων στην πλατεία Αμερικής, σε όροφο πολυκατοικίας, προς 30.000 ευρώ, δηλαδή με 270 ευρώ το τετραγωνικό.

Αντίστοιχα στα Πατήσια πωλείται διαμέρισμα, 40 ετών, 70 τετραγωνικών μέτρων προς 19.000 ευρώ, δηλαδή με 275 ευρώ το τετραγωνικό.

Στον Κολωνό μπορεί να βρει κανείς διαμέρισμα άνω των 45 ετών, 56 τετραγωνικά, 3ου ορόφου, με 14.000 ευρώ, ενώ στην Καλλιθέα πωλείται διαμέρισμα 35. τ.μ. προς 10.000 ευρώ. Ανάλογη ίσως και χειρότερη είναι η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως οι τιμές αυτές δεν είναι οι μέσες, αλλά οι κατώτερες τιμές που υπάρχουν στην αγορά.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Ταυτόχρονα παρατηρείται μια κίνηση -σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία- σε περιοχές γύρω από το Καλλιμάρμαρο αλλά και την Πλάκα και το Κουκάκι, όπου αγοράζονται μικρά ακίνητα, πάντα σε χαμηλές τιμές, ανακαινίζονται και στη συνέχεια βγαίνουν προς βραχυχρόνια μίσθωση σε μεγάλες πλατφόρμες.

«Η παλαιά αρχή ότι το ακίνητο είναι ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, έχει ανατραπεί στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα πολλοί θεωρούν σήμερα ως δυσβάσταχτο βάρος την κατοχή ακινήτου, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας του ακινήτου από την επιβολή του λεγόμενου "χαρατσιού". Ήδη έχουμε φτάσει στο σημείο να παρατηρείται το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς ακινήτων διότι οι κληρονόμοι δεν αντέχουν να πληρώσουν τους φόρους και τις δαπάνες για ΕΝΦΙΑ, έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών (ενεργειακό, ταυτότητας κτιρίου κλπ)  Σήμερα οι έχοντες ακίνητα πέραν αυτών που τους είναι απόλυτα απαραίτητα για να κατοικήσουν ή να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους, θέλουν να τα πουλήσουν, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές...», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Όπως ο ίδιος σημειώνει οι Έλληνες προτιμούν πλέον να ενοικιάζουν ακίνητο, που καλύπτει χωρίς υπερβολές τις ανάγκες τους.

Ο κύριος λόγος που η αγορά δεν έχει αυξηθεί στις πωλήσεις, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την έρευνα της BNP Paribas Real Estate οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να δίνουν νέα δάνεια και θα πρέπει η αγορά ενυπόθηκων δανείων να ανακάμψει, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση. Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων ύφεσης, διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην κατάρρευση της οικιστικής αγοράς.

Η δραματική πτώση των εισοδημάτων και του οικονομικού κλίματος και ειδικότερα της ψυχολογίας των καταναλωτών και η μεγάλη αύξηση και η σύγχυση που προκλήθηκε με την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, συνέβαλε στη δραστική μείωση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία κυμάνθηκε σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Επιθετικά funds «κοράκια» ζητούν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές

124678

Η κατάρρευση τιμών και ζήτησης για κατοικίες, καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους, συνεχίζεται και το 2016 και η έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων «Δανός», η οποία συνεργάζεται με τη γαλλική BNP Paribas Real Estate, και καταγράφει τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, διαπιστώνει ότι  η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να παραμένει με σταθερά ελάχιστες συναλλαγές. Οι τιμές φαίνεται να έχουν μια ήπια πτωτική τάση στις περισσότερες περιοχές και μια σταθεροποιητική στις πιο κεντρικές. Υπάρχει μία αύξηση στις ενοικιάσεις, με ισχυρή ζήτηση για μεσαίας/καλής ποιότητας σπίτια για ενοικίαση, τα οποία προέρχονται, κυρίως από ανθρώπους που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές στην οικιστική αγορά.

Από την άλλη πλευρά στα ξενοδοχεία υπάρχει κινητικότητα. Η αγορά για τα ξενοδοχεία παρέμεινε υψηλή το 2014, το 2015 και το 1ο εξάμηνο του 2016, ως αποτέλεσμα της συνεχούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού από τα ξενοδοχεία το 2013.

Οι τιμές αγοράς των δωματίων στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 35.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ για τα δευτεροβάθμια ξενοδοχεία 4 αστέρων, ενώ τα δωμάτια των προνομιακών 4 αστέρων ξενοδοχείων κυμαίνονται μεταξύ 65.000 ευρώ και 95.000 ευρώ. Οι τιμές αγοράς των δωματίων των ξενοδοχείων 5 αστέρων, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 100.000 έως 160.000 ευρώ, ανάλογα με την τοποθεσία του ξενοδοχείου. Για την κατηγορία πολυτελείας 5 αστέρων, οι αγοραίες τιμές των δωματίων εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες της κατηγορίας 5 αστέρων, και κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 400.000 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του τέως προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής είναι ότι υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον ξένων για την ελληνική αγορά ακινήτων και αυτό εντοπίζεται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική κ.λπ.). Επίσης σε περιορισμένη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης. «Ορισμένα επιθετικά funds «κοράκια» ζητούν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Οι ξένοι πλέον αναζητούν μόνο ευκαιρίες ή πολύ προνομιούχα ακίνητα υψηλού τουρισμού. Συνήθως είναι εταιρίες. Από πλευράς εθνικότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως απαντώνται κυρίως Βρετανοί, Γερμανοί, Ρώσοι σε μικρούς αριθμούς. Ακόμη οι Βαλκάνιοι κοιτάζουν έντονα προς τη Χαλκιδική, όμως στοχεύουν ακίνητα άνω των 40 ετών και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος: «Στην Αμερική και σε άλλες χώρες η κρίση είχε ως αφετηρία την κτηματαγορά. Αντίθετα στη χώρα μας χρειάστηκε πρώτα να καταρρεύσει η οικονομία και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα ακίνητα.

Εφόσον η χώρα συνεχίσει το καθοδικό σπιράλ τότε δυστυχώς και τα ακίνητα θα εκμηδενισθούν ως αξίες. Αντίθετα εάν με τη βοήθεια κράτους και πολιτών, δημιουργηθεί κατάλληλο φορολογικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει το επιχειρείν και αρχίσει η χώρα να παράγει προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά που να υποκαθιστούν εισαγωγές και να εξάγονται, τότε θα αρχίσει να μειώνεται η ανεργία, να αυξάνονται οι μισθοί, να υπάρχει εμπιστοσύνη και προοπτική».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Λιγο περίεργα μας τα λες

  Εγω ξερω οτι η τραπεζα βγαζει το ακινητο σε πλειστηριασμό και οσο πιασει. Αν με τα λεφτα που βγηκαν καλύπτετε το χρέος προς την τραπεζα, ολα καλα. Αν το σπιτι δεν επιασε τα λεφτα που επρεπε, η τραπεζα περνει οσα βγηκαν και με το υπολοιπο ποσο παραμενει χρέος, οποτε εξακολουθει να χρωστάει στην τραπεζα ο δανειολήπτης.

 2. avatar Psaxno akinito

  Μην παραπλανάτε τον κόσμο τα σπίτια δεν έχουν πέσει καθολου στις μεσαίες περιοχές. Ψάχνω να βρω σπιτι 100-120 τετραγωνικά στο Μαρούσι η την κηφισια να αγοράσω και δεν βρίσκω τιποτε κάτω απο 250000 ευρώ το τετραγωνικό αντιθέτως πριν απο έξι χρόνια έβρισκα με 200000.... Ποια πτώση και που;;;;;

  1. avatar eee

   250000 ευρω το τετραγωνικο ε;

 3. avatar erin

  Παρακολουθώ την αγορά ακινήτων πολύ καιρό, τα χάλια σπίτια που είχαν εξωφρενικές τιμές έπεσαν, έτσι και αλλιώς έπρεπε να πωλούνται φθηνά. Τα πανάκριβα έχουν πέσει κάπως αλλά η κρίση δεν επιτρέπει τον δανεισμό για την αγορά τους.

 4. avatar Dum

  Στις καλες περιοχές οι τιμές δεν.εχουν πέσει. Τα 250 ευρω το τετραγωνικο αναφερονται σε ημιυπογεια ισογεια 50 χρονων με γειτονες 10 πακισταν, η δεκα μπαγκαλντες στο διπλα διαμέρισμα. Με μισθους 700 ευρώ ακομα ακριβα ειναι τα σπιτια.

 5. avatar Stateless

  Φωτιά και λαυρα οι τιμές! Άκου 250 ευρώ το τμ για να μείνει κάποιος σε οίκο ανοχής!
  ΥΓ Με την πορνη μέσα ίσως και να τα αγοραζα!

 6. avatar Takis0731

  Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτές είναι τιμές που θα μπορούσε κάποιος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα σε αλλά κράτη! Πως κατάντησε η χώρα μου...

 7. avatar Έχω φιλο που την…πατησε

  Αγόρασε δυάρι στο Παγκράτι 50.000 ευρώ.Πανηγύριζε ο άνθρωπος.Μιλάμε για ενα σπίτι ερείπιο.Όταν μπήκε μέσα και είδε τις αναγκες του σπιτιού προκειμενου να κατοικηθει αξιοπρεπώς,αναγκάστηκε να αλλάξει όλη την κουζίνα,τα παντζούρια που ηταν παμπάλαια και σάπια,τα πατωματα τα ξύλινα,τις σωληνώσεις νερου και καλοριφέρ,πέταξε μπανιέρα τουαλέτα νιπτήρα γιατί είχαν ρωγμές,το έβαψε γιατι ηταν αβαφο ,ο απορροφητηρας δεν λειτουργούσε,οι μισοί διακόπτες ρεύματος για...πέταμα κλπ κλπ.Τελικο κοστος ανακαίνισης 25 χιλ ευρώ.Δλδ πλήρωσε συνολικά για ενα δυάρι ερείπιο 75 χιλ ευρώ.Και του μείνανε τα ...πανηγύρια.Μάγκας ο...πωλητής.

  1. avatar ρενουλα

   Του κοστισε σαν να αγορασε καινουριο Ζημιωμενος βγηκε στην τελικη Κατι σαραβαλα υπογεια εχουν 250 ευρω

  2. avatar Καλα

   Δεν το ειδε πριν το παρει? Μεσα σε κουτι με κορδελα απ εξω του το πουλησανε?

 8. avatar Λοιπον,έχουμε και…λέμε.

  Ιδιοκτήτης που έχει πάρει δάνειο ,απλα δεν το πουλάει σε εξευτελιστική τιμή.Δλδ αν χρωστάει στην τράπεζα 100 χιλ ευρώ και αγοραστες του προσφέρουν 40 χιλ ευρώ,προτιμά να το πάρει η τράπεζα και να εξοφλήσει τα 100 χιλιάρικα ,παρα να το πουλησει 40 χιλ.Αλλωστε αν είναι προ σημειωμένο απαγορεύεται να το πουλησει κάτω της τιμής προσημειωσης.Έτσι άδικα ψάχνουν τα...κοράκια και αυτοι που νομίζουν οτι θα πάρουν τζάμπα σπίτι.Αλλωστε ο άλλος δεν πουλάει το σπίτι του τζάμπα επειδή μονο και μονο πληρωνει ΕΝΦΙΑ 400 ευρώ το χρονο.Τώρα αν είναι κανένα άχρηστο ...υπόγειο και θέλει να απαλλαχτεί απο αυτό ,ευπρόσδεκτα τα πάσης φυσεως κοράκια (ξένα και ελληνικά).Πάντως κοροϊδάκια την σήμερον ημέραν δεν υπαρχουν.

  1. avatar petmath

   κάνεις λάθος , η τράπεζα θα το πάρει για 40 και ο δανειολήπτης θα χρεωθεί άλλα 60 !!!!!!!

   1. avatar Φιλε petmath

    Δεν κάνω καθόλου λάθος.Οι αντικειμενικες είναι σήμερα πολύ πάνω απο τις εμπορικες.Και η τράπεζα δεν μπορεί να το εκτιμησει κάτω της αντικειμενικης.Η εμπορικη αξία είναι πλαστή και προσωρινή λόγω κρίσης.Οποίος πουλησει σήμερα απλα την...πάτησε.Το προσημειωμενο δεν μπορεί να πωληθεί κάτω της τιμής προσημειωσης.Ρωτά εναν μεσίτη επαγγελματία και θα στο επιβεβαιωσει.Και τράπεζα θα το βγάλει στο σφυρί αν φτασει σ αυτό το σημείο,στην τιμή που έχει αρχικα εκτιμησει το ακίνητο οταν υπεγραφε το συμβολαιο με τον ιδιοκτήτη συν περιπου 30% για εξασφάλιση.Αυτό μονο το 30% επιπλέον μπορεί να απαιτησει απο τον δανειοληπτη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει