Η…. σκιώδης φιλοξενία του Airbnb και πώς θα τη φορολογήσει η κυβέρνηση

Το σχέδιο για να περιορίσει το κράτος την ανεξέλεγκτη ενοικίαση ακινήτων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0:05
25/09/2016
Η.... σκιώδης φιλοξενία του Airbnb και πώς θα τη φορολογήσει η κυβέρνηση
5
loading

«Σκιώδης φιλοξενία», αυτός είναι ο τεχνικός-τεχνοκρατικός όρος που χρησιμοποιούν όσοι επιθυμούν να ταξινομήσουν στο ελληνικό λεξικό την εκμετάλλευση ακινήτων, προς ενοικίαση.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Η διεθνής ορολογία για τη συγκεκριμένη μορφή ενοικίασης καλύπτεται για τους περισσότερους από ένα όνομα: Airbnb. Πρόκειται για την πλατφόρμα ενοικίασης σπιτιών που δημιούργησαν οι εξ Αμερικής ορμώμενοι, Brian Chesky και Joe Gebbia το 2008, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ξενοδόχων και ιδιοκτητών οργανωμένων καταλυμάτων ανά τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων προέβησαν κατά καιρούς σε καταγγελίες περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

olympicairhouse20

Έτσι, με δεδομένες τις αντιδράσεις που προέκυψαν, κυρίως όμως λόγω των εισφορών που χάνει το ελληνικό δημόσιο, τα Airbnb καταλύματα βρέθηκαν στο στόχαστρο της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.

Τι ισχύει σήμερα

Όπως διευκρινίζει σχετικά με το ισχύον καθεστώς, ο φοροτεχνικός, Ηλίας Χατζηγεωργίου, «αυτή τη στιγμή ο νόμος δίνει το δικαίωμα τον πολίτη να προχωρήσει σε ευκαιριακή μίσθωση της κατοικίας του. Εάν πρόκειται για κατοικία ή τουριστικό κατάλυμα δεν μπορεί η μίσθωση να ξεπερνάει τον ένα μήνα. Εάν πρόκειται για τουριστικές κατοικίες, οι οποίες δεν ξεπερνάνε τα 80 τετραγωνικά, η μίσθωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη της μίας εβδομάδας και όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών ανά έτος. Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν για ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ενοικιαστή».

olympicairhouse21

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Airbnb, στέκεται στα ζητήματα που γεννώνται κατά την ενοικίαση. «Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να ελέγξει εάν η ενοικίαση θα ξεπεράσει το όριο των τριών μηνών που θέτει ο νόμος. Συν τοις άλλοις, εάν ένας πελάτης θελήσει να νοικιάσει ένα σπίτι για λιγότερες από επτά ημέρες, πώς θα μπορέσει να αρνηθεί την ενοικίαση ο ιδιοκτήτης;».

ΦΠΑ στην Ιρλανδία

Όπως επισημαίνει ο κύριος Χατζηγεωργίου σε ό,τι αφορά στην επιβολή ΦΠΑ, εφαρμόζεται μόνο από το κράτος στο οποίο έχει έδρα η Airbnb, η οποία υπάγεται στο γραφείο Μητρώου Εταιρειών της Ιρλανδίας.

olympicairhouse19

Πώς μπορεί να γίνει ο έλεγχος

Αναφορικά με τη δυνατότητα ελέγχου από τις εκάστοτε φορολογικές αρχές, εξηγεί ότι εφόσον οι πληρωμές καταχωρούνται σε τραπεζικό λογαριασμό, ο έλεγχος είναι εφικτός. «Εξαίρεση αποτελεί εάν κάποιος διατηρήσει τα χρήματά του σε λογαριασμό Paypal (μορφή λογαριασμού με άυλο χρήμα). Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος καθίσταται δυσκολότερος, ενώ ο δικαιούχος έχει δικαίωμα να προβεί σε αγορές μέσω Paypal, και να μη μεταφέρει τα χρήματά του σε τραπεζικό λογαριασμό. Φαινομενικά είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο σας θυμίζω ότι και η Ελβετία κάποτε δεν έδινε πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, διατηρώντας το άβατο του τραπεζικού απορρήτου. Σταδιακά τα πράγματα άλλαξαν, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση».

olympicairhouse23

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

«Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες αναμένεται να ωθήσουν τους πολίτες που νοικιάζουν κατοικίες μέσω Airbnb, για να πραγματοποιήσουν έναρξη επαγγέλματος. Στη συνέχεια θα τους χορηγείται από τη ΔΟΥ, ένας ειδικός κωδικός, τον οποίο ο κάθε εκμισθωτής θα είναι υποχρεωμένος να καταχωρεί στην πλατφόρμα της Airbnb ή σε άλλη αντίστοιχη με αυτή. Εάν ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του ακινήτου αποφύγει να καταχωρήσει το συγκεκριμένο ειδικό κωδικό, η πλατφόρμα δεν θα του επιτρέπει να προσθέσει την αγγελία ενοικίασης. Η φορολόγηση και η υλοποίηση της διαδικασίας θα προκύψει μετά από συμφωνία της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση», λέει ο Ηλίας Παπαγεωργίου. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η κλίμακα φορολόγησης που θα ισχύσει,θα είναι ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται κατά την ενοικίαση ενός σπιτιού, κλίμακας από 15% έως και 45% ανάλογα με τα εισοδήματα που αποκομίζει ο κάθε εκμισθωτής.

olympicairhouse11

Τι αναφέρει ο υπουργείο Οικονομικών

Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν στο newsbeast.gr ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία αναμένεται να περάσει και να ψηφιστεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

«Η μόνη φορολογική υποχρέωση που εισπράττει αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος από εταιρείες όπως η Airbnb, αφορά στον ΦΠΑ παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ωστόσο αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ για την ενοικίαση του κάθε σπιτιού αποδίδεται στη χώρα, στην οποία έχει τη φορολογική της έδρα η Airbnb».

Τι αναφέρει σχετικά η Airbnb

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συλλογή τοπικών φόρων ορίζεται ως εξής: «Εάν κάποιος ιδιοκτήτης-διαχειριστής ακινήτου επιθυμεί να εισπράττει και να αποδίδει φόρους, μπορεί να προσθέσει το ποσό αυτό στην τιμή προσφοράς για την ενοικίαση. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι επισκέπτες για το ακριβές ποσό του φόρου πριν από την κράτηση. Εάν επιλέξετε να εισπράξετε φόρο μεγαλύτερο από τις τιμές που έχετε ήδη καταχωρήσει, θα πρέπει να το κάνετε μόνο κατά την άφιξη του πελάτη, καθώς η Airbnb δεν μπορεί να συνδράμει για την είσπραξή τους».

olympicairhouse22

Καθεστώς ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, η πλατφόρμα αναφέρει ότι εάν κάποια χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίσως χρειαστεί οι διαχειριστές των ακινήτων να πληρώσουν για την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν. «Σας προτρέπουμε να συμβουλευθείτε έναν φοροτεχνικό σε αυτή την περίπτωση», σημειώνεται σχετικά.

Η Airbnb από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη να συλλέγει και να αποδίδει τον ΦΠΑ, που σχετίζεται με τις ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες της. Η συγκεκριμένη συνθήκη αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι η εταιρεία -μέχρι στιγμής- δεν μεσολαβεί κατά τη διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τους εκάστοτε ιδιοκτήτες προς το κράτος. Εξαίρεση αποτελεί φόρος που καταβάλλει η ίδια για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ανάλογες πλατφόρμες ενοικίασης είναι τόσο Housetrip όσο και το Homeway, καθώς και η Booking, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου.

olympicairhouse27 olympicairhouse26 olympicairhouse25 olympicairhouse24 olympicairhouse8 olympicairhouse7 olympicairhouse6 olympicairhouse18 olympicairhouse17 olympicairhouse16 olympicairhouse15 olympicairhouse14 olympicairhouse13 olympicairhouse12 olympicairhouse10 olympicairhouse9 olympicairhouse5 olympicairhouse4 olympicairhouse3 olympicairhouse2 olympicairhouse1 olympicairhouse28

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Celtic

  Βρε καλά τα λέει ο Αρκάς, "τέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή φόρου σε όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν φόρους".
  Ξεφτιλισμένοι.

 2. avatar PerMan

  Βρε τι ράτσα είμαστε, βλαχοπόνηροι μπαμπέσηδες.
  Αντί να πούμε τίμια και αντρίκια, ναι ρε μάγκες, εισέπραξα τόσα, τόσα ΦΠΑ, τόσος φόρος στο εισόδημα, τόσα τα καθαρά τα δικά μου, ψάχνουμε τρόπο και κομπίνες πως να κάνουμε την κουτσουκέλα μας.
  Κλαιγόμαστε για την φτώχεια μας, αλλά αγοράζουμε κινητά τηλέφωνα των 1000 ευρώ !!!
  Φτού να μη μας ματιάσουν...............

 3. avatar Η προσπαθεια θα πεσει στο κενο

  Λιγοστές θα είναι οι εισπράξεις του κράτους στην προσπαθεια να μπει συναιτερος στην περιουσία του καθενός. Λόγω της κρίσης, πολλοί Ελληνες ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα εξοχικά τους,ξεχνούν τις διακοπές τους και ενοικιάζουν το εξοχικό τους σε ξένους προκειμενου να αυξήσουν το εισόδημα τους ώστε να μπορεσουν να ανταπεξέλθουν σε ολους αυτους τους εξοντωτικους φόρους που έχουν επιβληθεί.Ως τώρα μερικοί δήλωναν το εξοχικό τους ως βραχυχρόνια ενοικιαζόμενο.Οι περισσοτεροι βεβαια εμφάνιζαν τους ενοικιαστές ως φιλοξενούμενους φιλους και η πληρωμή γινόταν χερι χερι.Ας γνωρίζουν οι φορομπηχτες οτι ειδικα όσοι ιδιοκτητες έχουν αποκτήσει πελατεια-φιλους απο προηγούμενα χρόνια,δεν πρόκειται να ξανά συνεργαστούν με τέτοιου τύπου εταιρείες (airbnb κλπ) ,θα ενοικιαζουν πλεον το εξοχικό τους μέσω φίλων και έτσι το κράτος θα χασει και αυτά που εισέπραττε. Το συνεχές φοροκυνηγητο οδηγει τους πολίτες στην εξεύρεση αλλων μεθόδων συναλλαγής.Αντίθετα,με χαμηλή φορολογία όλοι θα έσπευδαν να τα δηλώσουν ώστε να είναι συνεπείς και το κράτος να εισπράττει και κάτι τις.Αλλωστε και απο προσωπική εμπειρία γνωρίζω και αρκετους επαγγελματίες ξενοδόχος στους οποιους επιβάλλεται υψηλη φορολογία,που ενοικιάζουν εισπράττοντας τα χρήματα χερι χερι και έτσι αποφεύγουν τη φορολόγηση.Αυτό θέλει το φορομπηχτικο επιτελείο;Ας προχωρησει και σύντομα θα αντιληφθούν την λανθασμένη τακτική τους.Όμως θα είναι πολύ αργά γιατί πλεον θα έχει εμπεδωθει το σπορ της φοροαποφυγής σε ενα λαο που έχει γονατίσει απο τους φόρους.

  1. avatar ΑΚΑΛΑ

   ΜΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΑΣ..ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΠΑΣ ΜΕΤΡΗΤΑ ΘΑ ΘΕΩΡΗΤΕ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ...

   1. avatar ANTIRISIAS

    Ενημερωθείτε και για άλλους τρόπους είσπραξης, π.χ. μέσω PAYPAL η και άλλες μη τραπεζικά ιδρύματα, όπου κανείς πληρώνεται σε άυλη μορφή και εντελώς ανώνυμα. Το πρόβλημα ξεκινάει, άν θέλεις να μεταφέρεις λεφτά σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και μόνον. Ψάχνοντας θα καταλάβεις.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει