Αλέξανδρος Βέλιος: Γιατί είμαι υπέρ της ευθανασίας

Συνέντευξη του γνωστού δημοσιογράφου που πάσχει από μεταστατικό καρκίνο στο newsbeast.gr


WEEKEND
0:18
25/06/2016
Αλέξανδρος Βέλιος: Γιατί είμαι υπέρ της ευθανασίας
20
loading

«Ο Αλέξανδρος Βέλιος αποφάσισε να πεθάνει. Ο Αλέξανδρος Βέλιος θα κάνει ευθανασία». Πομπώδεις τίτλοι, οι οποίοι μαζί με αρκετούς ακόμα, κόσμησαν πρωτοσέλιδα και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι άλλη: Ο Αλέξανδρος Βέλιος θα καταφύγει στην ευθανασία εφόσον πάψει να στέκεται με αξιοπρέπεια στα πόδια του. Για εκείνον στην πραγματικότητα το ταξίδι στο μοναδικό κέντρο υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Ζυρίχη, αποτελεί την έσχατη λύση.

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας, μία μορφή καρκίνου με μεταστατική κακοήθεια, ενώ ταυτόχρονα ταλαιπωρείται από ίκτερο, καθότι εμφανίζει υψηλή χολερυθρίνη γεγονός που καθιστά απαγορευτική την υποβολή του σε οποιαδήποτε μορφή χημειοθεραπείας.

Και έτσι να μην ήταν όμως, ο ίδιος δήλωσε την πλήρη απροθυμία του στους γιατρούς να υποβληθεί σε σκληρές χημειοθεραπείες, οι οποίες όπως λέει «κουρελιάζουν τον άνθρωπο».

Στο ερώτημα γιατί επιλέγει την ευθανασία από την αυτοκτονία είναι σαφής: «Είμαι θαρραλέος σε σχέση με τις ιδέες, αλλά δειλός σε ό,τι έχει να κάνει με τη βία και το σωματικό πόνο».

Επιθυμία του είναι να αποφύγει μία μάχη, η οποία θα τον καθήλωνε για μήνες στο κρεβάτι, θα τον έκανε να σέρνεται. Εν κατακλείδι δηλώνει άκρως αντίθετος σε οτιδήποτε θα τον ανάγκαζε να ζει μισή ζωή.

«Δεν είμαι υπέρ της ευθανασίας. Είμαι υπέρ του δικαιώματος να μπορεί κανείς να επιλέξει πώς και πότε θα πεθάνει», δηλώνει με απόλυτη επίγνωση κάθε λέξης που χρησιμοποιεί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr.

vellios2

- Κύριε Βέλιο το δικαίωμα στο θάνατο και στη ζωή ανήκει σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά;

«Το ερώτημα είναι καθαρά ρητορικό. Αποτελεί το κατεξοχήν ατομικό δικαίωμα του ανθρώπου. Θα έλεγα ότι στη ζωή, οι συστημικές εξουσίες φροντίζουν όλο και περισσότερο να περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Δεν διανοούμαι ότι μπορεί κανείς να μας αφαιρέσει το δικαίωμα στο θάνατο. Παρόλα αυτά κάποιοι το κάνουν. Η ερμηνεία που δίνω είναι ότι εάν δώσουμε στον καθένα την ατομική ελευθερία να επιλέγει το θάνατό του, θα είναι σαν εισαγάγουμε κενά δαιμόνια και στη ζωή μας. Θα διεκδικήσουμε αυθορμήτως, περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες.

Επί της ουσίας γεννιόμαστε φακελωμένοι. Πορευόμαστε στη ζωή, ενώ μας φακελώνουν διαρκώς τόσο το κράτος όσο και οι υπόλοιπες εξουσίες. Θρεφόμαστε διαρκώς με ετοιματζίδικες ιδέες και στερεότυπα. Εκμαυλιζόμαστε από τον καταναλωτισμό και τις ευκολίες που μας παρέχει ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Όλα μας καλουπώνουν και μας υποχρεώνουν να ζούμε σχεδόν καθ’ υπαγόρευση. Ελάχιστοι είναι οι εκείνοι, οι οποίοι διαφεύγουν από τα προκατασκευασμένα πλαίσια ιδεών, αντιλήψεων και νοοτροπιών για να ανακαλύψουν τη δική τους αλήθεια».

- Θέλετε να πείτε ότι η διαφορετικότητα στη ζωή, μας δίνει το απόλυτο δικαίωμα στο θάνατο με τρόπο που εμείς θα καθορίσουμε;

«Ακριβώς. Μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουμε το δικό μας θάνατο. Εάν όμως ο νόμος εκχωρήσει στο μέσο άνθρωπο το δικαίωμα στο θάνατό του, είναι σαν να ανοίγει την πόρτα στην ελευθερία της βούλησής του. Κι αυτό είναι επικίνδυνο. Γι’ αυτό θεωρώ ότι οι θρησκείες -που είναι κατεξοχήν οι πιο ανελεύθερες εξουσίες- δεν επιθυμούν να δώσουν το δικαίωμα του θανάτου στον άνθρωπο».

- Επομένως από την επιλογή που σχετίζεται με το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αυτοκαθορίζεται, πηγάζει ταυτόχρονα και ένα φιλοσοφικό, αλλά ταυτόχρονα υπαρξιακό ζήτημα;

«Έτσι είναι. Ο θάνατος αποτελεί προσωπική υπόθεση…

Για να το πω αλλιώς: Ο θάνατος είναι το μοναδικό πρόβλημα της ζωής. Δεν υπάρχει άλλο πέρα από το θάνατο. Με βάση αυτό, ασυνείδητα ή ενσυνείδητα -οι περισσότεροι ασυνείδητα- κατατριβόμαστε από τη στιγμή που θα ενηλικιωθούμε. Άρα, το πρόβλημα της επίλυσης του θανάτου ή καλύτερα το πρόβλημα της διαχείρισης του θανάτου, είναι για τον καθένα θεμελιώδες φιλοσοφικό και υπαρξιακό ζήτημα.

Συν τοις άλλοις το δικαίωμα στο θάνατο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, στην ατομική ελευθερία».

- Τις προηγούμενες ημέρες έπεσε στα χέρια μου η επιστολή ενός καρκινοπαθή, ονόματι, Δημήτρης Σιάχος, ο οποίος απευθυνόμενος σε εσάς έλεγε χαρακτηριστικά: «μην κάνετε ευθανασία, ο καρκίνος νικιέται». Ο ίδιος μάλιστα θεωρούσε ότι κάνατε τις δηλώσεις περί ευθανασίας, αποκλειστικά για να προωθήσετε το βιβλίο σας με τίτλο «Εγώ κι ο θάνατός μου». Ποια είναι η θέση σας;

«Η δίκη προθέσεων στην Ελλάδα είναι το πιο εύκολο πράγμα. Δεν το αποφεύγει κανείς και το να πασχίσει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας είναι μία άσκοπη διαδικασία, την οποία ποτέ δεν ακολούθησα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έγραψα ένα βιβλίο, όχι για να το καταχωρίσω στα προσωπικά μου αρχεία. Το έγραψα για να πουλήσει. Θέλω να πουλήσει. Θέλω να επικοινωνήσω το μήνυμά μου σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Επιθυμία μου είναι το θέμα της ευθανασίας, με εμένα ως συναισθηματικό όχημα, να έρθει στην επιφάνεια και να το συζητήσουμε δημόσια. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πιέσω θεσμικά με σκοπό να αλλάξει το μουχλιασμένο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι "ο καρκίνος θεραπεύεται", έως δει αμέτρητες περιπτώσεις, στις οποίες ο καρκίνος από ένα σημείο και ύστερα δεν θεραπεύεται. Έχω δει βέβαια και ολιγάριθμες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντελείται κάποιο θαύμα.

Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση δεν είμαι εγώ. Αυτό που λέει στην ουσία ο κύριος Σιάχος, είναι ότι πάρα πολλοί καρκινοπαθείς, υφίστανται επώδυνες εγχειρίσεις, συντριπτικές χημειοθεραπείες, ανεβαίνουν το Γολγοθά προκειμένου να ζήσουν. Αυτό τον αγώνα τον σέβομαι απολύτως και μπορώ να πω ότι τον θαυμάζω. Ωστόσο δεν διαθέτω το σωματικό και το ψυχικό σθένος να υποστώ όλες τις ταλαιπωρίες που έχουν υποστεί πολλοί άλλοι άνθρωποι.

Είμαι θαρραλέος σε σχέση με τις ιδέες, δειλός σε ό,τι έχει να κάνει με τη βία και το σωματικό πόνο. Επίσης δεν θέλω να δώσω μία μάχη, η οποία θα με καθήλωνε μήνες στο κρεβάτι, θα με έκανε να σέρνομαι, θα με ανάγκαζε να ζω σαν μισός άνθρωπος.

Από την άλλη, δεν μπορώ να αρνηθώ αυτή την επιλογή σε πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους. Ο κύριος Σιάχος κατά βάθος αισθάνεται, πως η δική μου επιλογή του στερεί την υπερηφάνεια της δικής του επιλογής. Γενικά δεν είμαι υπέρ της ευθανασίας. Είμαι υπέρ του δικαιώματος να μπορεί κανείς να επιλέξει πώς και πότε θα πεθάνει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν διανοούμαι γιατί πρέπει ο παπάς ή ο νόμος να υπαγορεύει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες θα πεθάνω».

vellios3

- Υπήρξαν επιτήδειοι ή γιατροί, οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις προτείνοντάς σας «εναλλακτικές» ή άλλης μορφής θεραπείες, πέρα από αυτές που ορίζει η παραδοσιακή ιατρική;

«Δεν θα έλεγα "επιτήδειοι". Αντιθέτως, απλοί άνθρωποι, αλλά και γιατροί με πλησιάζουν συνεχώς, βομβαρδίζοντάς με μηνύματα και εκκλήσεις για συνάντηση, προτείνοντάς μου συνταγές θεραπείας. Μου πρότειναν διάφορους γιατρούς και κέντρα στο εξωτερικό που κάνουν θαύματα, ακόμα και θαυματουργές υπερτροφές ή συνταγές. Αντιμετωπίζω με σοβαρότητα όλα τα παραπάνω, προφανώς όμως έχω μία αμηχανία επιλογής. Δεν μπορώ να τις δοκιμάσω όλες».

- Θα μπείτε στη διαδικασία να τις δοκιμάσετε προκειμένου να αποφύγετε την ευθανασία;

«Δεν είμαι αποφασισμένος ότι θα κάνω ευθανασία σώνει και καλά. Δεν είμαι όμως και πολύ διατεθειμένος να γυρίζω τους γιατρούς ανά τον κόσμο, αναζητώντας το θαύμα. Ενδεχομένως θα δοκιμάσω κάποια από αυτές τις λύσεις, αλλά δεν θα εξαντλήσω κάθε πιθανότητα αναζητώντας την ιδανική εναλλακτική. Άλλωστε, το τι είμαι διατεθειμένος να κάνω δεν φαίνεται να έχει μακριά ποδάρια».

- Δεν φοβάστε ότι ίσως επισπεύσετε το χρόνο ζωής σας -λέγοντας ότι θα προβείτε σε ευθανασία- χωρίς στην πραγματικότητα να έχετε ακριβή γνώση της ημερομηνίας θανάτου σας;

«Νομίζω ότι έχω παρεξηγηθεί. Κανείς γιατρός δεν μπορεί να μου πει ότι θα ζήσω «τόσες ημέρες ή τόσες ώρες». Η εκτίμησή τους είναι πάντα κατά προσέγγιση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει κάπως αλλιώς. Να δείξει λιγότερη ή μεγαλύτερη αντοχή. Επομένως κανείς δεν μπορεί να μου δώσει ακριβή ημερομηνία λήξης.

Επίσης, δεν είπα ποτέ ότι θα επισπεύσω τη ζωή μου με οποιονδήποτε τρόπο, για όσο ακόμα λειτουργώ καλά. Εάν δηλαδή φύγω με ειρηνικό τρόπο, πέφτοντας σε υπνηλία και σε γρήγορο κώμα, θα πρόκειται για μία μορφή φυσικής ευθανασίας. Θα την καλοδεχτώ διότι η αφενός η οικογένειά μου δεν θα υποβληθεί στα έξοδα μιας ηθελημένης ευθανασίας, αφετέρου όμως δεν θα υποβληθεί και στο ψυχικό κόστος που συνεπάγεται μία τέτοια διαδικασία.

Από την άλλη όμως δεν έχω και απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Παραμονεύω τον οργανισμό μου. Εάν δω δηλαδή ότι σε ένα ή σε έξι μήνες αρχίζω να παραπατάω, ελπίζω ότι θα μπορέσω να συγκεντρώσω τις δυνάμεις μου και να κάνω αυτό το ταξίδι για την ευθανασία».

- Πώς διαχειρίζεστε τη σχέση με τη γυναίκα και τα παιδιά σας αυτή τη στιγμή; Και πώς τη διαχειρίζονται εκείνοι; Το συζητήσατε;

«Με το παιδί μου που είναι 6μισι ετών δεν μπορώ να το συζητήσω. Στη γυναίκα και το μεγάλο μου γιο όμως έχω ανακοινώσει την επιθυμία μου».

- Την αποδέχτηκαν;

«Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν θα τη σέβονταν. Ωστόσο το πώς θα αντιμετωπίσουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία -όπως αποκαλείται η ευθανασία-, εφόσον αυτή λάβει τελικά χώρα στη Ζυρίχη, είναι κάτι που δεν μπορώ να το υπολογίσω. Και ίσως ούτε εκείνοι μπορούν να το υπολογίσουν προκαταβολικά».

- Τι σας είπαν όταν τους ανακοινώσατε την πρόθεσή σας;

«Το βρήκαν πολύ αξιοπρεπές και κυρίως πολύ συνεπές σύμφωνα με αυτό που πάντα ήμουν και με βάση αυτά που πάντα πίστευα. Επομένως δεν ξαφνιάστηκαν. Όσα υποστηρίζω σήμερα, τα υποστήριζα πάντοτε. Η συντριβή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το να βλέπω -κι έχω δει- ανθρώπους που καταντάνε ένα κομμάτι καλωδιωμένο κρέας σε κρεβάτι νοσοκομείου, είναι κάτι το οποίο εμένα με κάνει και εξεγείρομαι».

vellios4

- Θα επιλέγατε την ταφή ή την αποτέφρωση;

«Δεν έχω δογματική άποψη επ’ αυτού. Ό,τι προτιμάει ο καθένας. Θεωρώ πάντως ότι η αποτέφρωση αποτελεί έναν πιο πολιτισμένο τρόπο ταφής. Ας μην ξεχνάμε ότι στους αρχαιότερους πολιτισμούς ήταν ο επικρατέστερος τρόπος διαχείρισης του ανθρώπινου σώματος.

Λυπάμαι για το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η παρακμασμένη θεοκρατία, η οποία επικρατεί, δεν επιτρέπει ούτε σε αυτόν την ψηφισμένη μέθοδο να εφαρμοστεί».

- Έχετε συναντήσει αντιδράσεις από την Εκκλησία μετά την εκδήλωση της πρόθεσής σας για ευθανασία;

«Όχι ακόμα».

- Δεν σας πήραν τηλέφωνο δηλαδή ούτε ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης, ούτε ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων για να σας αφορίσουν;

(Γελάει…)

«Συνάντησα άπειρες εκδηλώσεις συμπαράστασης και αγάπης. Συνάντησα κάποιες αντιδράσεις από χριστιανούς και μάλιστα από αναγεννημένους χριστιανούς -ομολογώ ότι δεν ήξερα πως υπάρχει κι αυτό το φρούτο στην Ελλάδα- καθώς και αντιδράσεις από ανθρώπους -όπως ο κύριος Σιάχος- που δίνουν το δικό τους ηρωικό αγώνα ενάντια στον καρκίνο και θεωρούν ότι η ευθανασία είναι ένας τρόπος φυγομαχίας απέναντι στην ασθένεια.

Η επίσημη Εκκλησία πάντως ή κάποιες θεούσες ενδεχομένως δεν έχουν εκδηλωθεί προς το παρόν».

- Γιατί επιλέγετε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία και όχι την αυτοκτονία εάν υποθέσουμε ότι οι δύο αυτές επιλογές βρίσκονται πολύ κοντά;

«Η επιλογή μου σχετίζεται με τη δειλία μου απέναντι στον πόνο και στη σωματική βία. Δηλαδή τι θα μπορούσα να κάνω; Να πέσω από ένα παράθυρο, να πυροβοληθώ, να κάνω χαρακίρι ή να εμπιστευθώ ένα χαπάκι που θα μου δώσει… κάποιος;

Υπάρχουν πολλοί γιατροί στην Ελλάδα που είναι υπέρ της ευθανασίας και δεν τολμούν ούτε κατ’ ιδίαν να το συζητήσουν, φοβούμενοι ότι για κάθε ασθενή τους που πεθαίνει θα τους βαραίνουν οι υποψίες ότι τον βοήθησαν».

- Πόσο εύκολο ήταν να αποδεχθεί κανείς τον επερχόμενο θάνατο ή το θάνατο ευρύτερα ως έννοια;

«Πολύ δύσκολο. Ειδικά όταν δεν έχει το υπόβαθρο μίας θρησκευτικής πίστης. Ασφαλώς η πίστη είναι το ισχυρότερο αντίδοτο στο φόβο του θανάτου. Γι’ αυτό άλλωστε και οι θρησκείες παραμένουν από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα τόσο ισχυρές».

- Πιστεύετε στη θρησκεία;

«Όχι».

- Στο Θεό;

«Ούτε. Είμαι άθεος και έχω βαθιά πίστη στις πνευματικές δυνάμεις του ανθρώπου. Κατά τούτο θα μπορούσε κανείς να με χαρακτηρίσει έναν βαθιά θρησκευόμενο άθεο. Δεν πιστεύω όμως στα τοτεμικά χαρακτηριστικά οποιασδήποτε θρησκείας ή Θεού».

- Δηλαδή δεν προσκυνάτε, δεν φιλάτε εικόνες, δεν ανάβετε κεριά…

«Δεν ζητάω καν τη βοήθεια του Θεού. Δεν την έχω ζητήσει ποτέ στη ζωή μου και δεν θα τη ζητήσω ούτε στο θάνατό μου. Δεν χρειάζομαι τέτοιου είδους φυλαχτά, τέτοιου είδους ψυχολογική στήριξη.

Πολλοί άνθρωποι στο διάβα της ιστορίας προσπάθησαν να μας διδάξουν και να μας θωρακίσουν απέναντι στο θάνατο, σε ό,τι αφορά στην αποδοχή του γεγονότος. Από τον Επίκουρο έως και το Μάρκο Αυρήλιο καθώς και πολλοί ακόμα.

Νομίζω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα αντιδράσει όταν φτάσει η στιγμή που θα του ανακοινώσουν ότι είναι ληξιπρόθεσμος. Όσο ζούμε απωθούμε την ιδέα του θανάτου».

- Νιώθετε αναλώσιμος;

«Βεβαίως και νοιώθω. Νοιώθω αναλώσιμος και φθαρτός. Έχω απόλυτη συνείδηση ότι κάθε μέρα φεύγουν από τη ζωή άνθρωποι, οι οποίοι είναι νεώτεροι και πιο αξιόλογοι από εμένα. Δεν θεωρώ ότι η περίπτωσή μου έχει την παραμικρή πρωτοτυπία ή κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Απλώς τη χρησιμοποίησα για να φορτίσω συναισθηματικά το πρόβλημα της ευθανασίας».

vellios5

- Αποδεχθήκατε το θάνατο;

«Απολύτως, παρά το γεγονός ότι τον φοβόμουν πολύ. Μπροστά στην προοπτική του θανάτου μου όμως, έπρεπε να διαχειριστώ το φόβο που ένιωθα. Και δεν γινόταν να το διαχειριστώ ούτε με κλαυθμούς, ούτε με οδυρμούς. Δεν μου ταίριαζε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν μου ταίριαζε. Έτσι αναγκάστηκα να το διαχειριστώ ορθολογικά. Νομίζω πάντως ότι αυτό που με απάλλαξε από κάθε φόβο θανάτου, ήταν το βιβλίο μου με τίτλος "Εγώ και ο θάνατός μου" και θέμα την ευθανασία.

Το έγραψα χωρίς ανάσα τα βράδια, με πολύ άγχος. Πρέπει να μου πήρε γύρω στα 15 ξενύχτια, το τελείωσε μία ημέρα γύρω στις 6 τα ξημερώματα και όταν τελείωσα, είπα: "Αυτό είναι λυτρώθηκα"».

- Ποιες συνθήκες άλλαξαν στη ζωή σας από το Σεπτέμβριο που βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων;

«Απολύτως καμία. Εξακολουθώ να κάνω τα ίδια πράγματα. Δουλεύω στους ίδιους ρυθμούς. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι απέφυγα την παγίδα να βυθιστώ αναστοχαστικά στο παρελθόν μου, το οποίο αποτελεί μεγάλη παγίδα. Απέφυγα επίσης να βυθιστώ συναισθηματικά στο παρόν μου, βλέποντας ότι οι στιγμές -ενδεχομένως- είναι μετρημένες. Αν έπεφτα σε αυτή την παγίδα θα αντιμετώπιζα δυσχέρειες τόσο στη σχέση μου με την οικογένειά μου, όσο και με τους φίλους μου.

Προσπαθώ να ζω το παρόν πιο έντονα. Πιο δημιουργικά. Κατά μία έννοια επειδή διέθετα χαρακτηριστικά πνευματικής νωθρότητας, οι δέκα μήνες από τη στιγμή που έμαθα ότι είμαι άρρωστος, υπήρξαν πνευματικά οι πιο δημιουργικοί στη ζωή μου».

- Οι δικοί σας θα είναι κοντά εάν έρθει η στιγμή της ευθανασίας;

«Προφανώς θα είναι δίπλα μου. Ελπίζω όμως ότι θα επιβεβαιωθούν οι γιατροί και δεν θα χρειαστεί να φτάσω στην ευθανασία. Αφενός γιατί δεν θα επιβαρυνθώ με τα έξοδα και τον κόπο που απαιτούνται, αφετέρου για να μην υποβάλλω τους δικούς μου στη βάσανο μίας επώδυνης εμπειρίας.

Η δική μου μορφή καρκίνου επειδή είναι στο συκώτι, συνήθως έχει ανώδυνη κατάληξη, όπως μου έχουν πει οι γιατροί, τους οποίους -επαναλαμβάνω- δεν εμπιστεύομαι.

Συν τοις άλλοις έχω περιτρέξει την ιατρική κοινότητα και δεν μπορώ να πω ότι είχα τις καλύτερες εμπειρίες. Υπάρχουν γιατροί που νοιάζονται, υπάρχουν καλοί γιατροί που είναι απλώς έμποροι και κακοί γιατροί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο».

- Το χειρότερο παράδειγμα γιατρού που συναντήσατε ποιο ήταν μέχρι στιγμής;

«Ας πούμε ότι ήταν ο γιατρός που περνάει για τρία λεπτά, χαμογελάει, σφίγγει το χέρι και με χρεώνει 250 ευρώ.

Από την άλλη έχω συναντήσει και γιατρούς, οι οποίοι προστρέχουν με αγωνία ψυχής, προσπαθώντας να με βοηθήσουν».

- Υπάρχουν πράγματα που νοιώθετε ότι δεν έχετε κάνει; Έχετε απωθημένα; Μετανιώνετε για κάτι;

«Όχι. Ομολογώ ότι θα ήθελα να έχω επιδείξει λιγότερη πνευματική οκνηρία, ελπίζοντας ότι θα είχα διευρύνει περισσότερο τις δημιουργικές μου ικανότητες. Αισθάνομαι ότι τεμπέλιασα μπροστά στην ευκολία της επιτυχίας, η οποία μου προσφέρθηκε απλόχερα. Δεν υπήρξα ακάματος εργάτης του πνεύματος ή του στοχασμού. Δεν το φέρω ως απωθημένο, απλώς το διαπιστώνω τους τελευταίους δέκα μήνες, στη διάρκεια των οποίων αναιρέθηκε η συγκεκριμένη αίσθηση».

- Μετανιώνετε για κάτι; Μην μου απαντήσετε ότι «δεν μετανιώνω για τίποτα», γιατί νομίζω ότι η συγκεκριμένη καραμέλα έχει πολυακουστεί…

«Θα σου απαντήσω αλλιώς σχετικά με αυτή την "καραμέλα", την οποία επικαλείσαι. Τελικά ό,τι κάνουμε είναι επιλεγμένο από εμάς. Ύστερα από τρεις δεκαετίες δουλειάς και την ημερομηνία λήξης να βρίσκεται αρκετά κοντά μου, δεν θα αφήσω χρήματα ή περιουσία στη γυναίκα ή στα παιδιά μου. Θα μπορούσα να παρηγορηθώ λέγοντας ότι φεύγω φτωχός πλην έντιμος. Αλλά σε μία πωρωμένη κοινωνία και σε ένα ξεδιάντροπο πλαίσιο είναι απλώς ηθική παρηγοριά αυτό που αναφέρω. Το δίλημμα είναι: Μήπως ήταν προτιμότερο να φύγω πλούσιος και ανέντιμος; Στο κάτω κάτω θα ήμουν εξίσου σεβαστός γιατί ο πλούσιος στις μέρες μας είναι πιο σεβαστός από τον φτωχό ανεξαρτήτως ηθικής υπόστασης. Ξέρω όμως ότι οργανικά δεν θα μπορούσα να αποδώσω σε κάτι τέτοιο. Ευκαιρίες να πουληθώ είχα πολλές με δεδομένο τα χρόνια που παρουσιάζω δική μου εκπομπή. Και όχι μόνο να γίνω μισθοφόρος ενός πλούσιου διαπλεκόμενου εργοδότη. Θα μπορούσα να γίνω ad hoc εργολάβος διαφόρων συμφερόντων που κατά καιρούς με προσέγγιζαν για να περάσουν τη γραμμή τους. Δεν θα μπορούσα όμως να το κάνω καλά. Θα ψέλλιζα, δεν θα απέδιδα. Άρα γιατί να μετανιώσω για κάτι, που και να ήθελα, δεν θα μπορούσα να το κάνω; Ξέρω ότι ακόμα και αν υπάρχουν πράγματα, για τα οποία μετανιώνω θεωρητικά, αν ξαναζούσα την πορεία της ζωής μου τα ίδια λάθη θα έκανα…»

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar C.A

  Είσαστε σπάνιος άνθρωπος, ειλικρινής και γενναίος κ.Βέλλιο. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας όσον αφορά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή αποχώρηση, όταν η ζωή μας παύει πια να είναι Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ. Ο ακραίος βασανισμός και η ταλαιπωρία μας πριν απ΄το τέλος, δεν έχουν καμιά σκοπιμότητα, εκτός από το να ''εξυπηρετούν'' συμφέροντα φαρμακοβιομηχανιών και προκαταλήψεις στενόμυαλων εμμονικών. Έτσι κι αλλιώς, ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ. Απλά αλλάζουμε ''όχημα'' και περνάμε σ΄ άλλη διάσταση. Σύντομα θα έχετε όλες τις απαντήσεις και θ΄αντικρύσετε ολοκληρωμένη την εικόνα. Καλήν αντάμωση και καλή δύναμη σ΄αυτούς που σας αγαπούν και θα τους λείψετε......

 2. avatar δαιδαλος

  αλεξανδρε εισαι ενας σοφος ανθρωπος,οχι απο επιλογη αλλα απο τον δημιουργο δοσμενη,νομιζω οτι τιμησες το δωρο του αρκετα για αρχη ! οταν, και εαν ελθη η στιγμη του φυσικου ,να εχεις καλο δρομο,και μετα καλη επιστροφη

 3. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ Α.

  ΑΓΑΠΗΤΕ κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ. ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΠΛΑΧΝΙΣΘΩ.ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΑΥΡΟ.ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΚΩΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ. ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑ.ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΖΗΤΗΣΕΤΕ, ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΑΣ ΔΙΟΤΙ ΣΑΣ ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Α Θ Ε Ο Σ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΕΟΥ.ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕ ΠΕΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ .

 4. avatar Tzim

  μακαρι ολοι οι ανθρωποι να ειχαν τοση αξιοπρεπεια και ορθολογισμο ακομα και μπροστα στην υστατη δοκιμασια, Θαυμαζω αυτον τον ανθρωπο και τις αποψεις του, τη νηφαλιοτητα του, τωρα οσοι απο εσας πεσατε να τον κατηγορησετε για την αθεια του, σκεφτητε οτι και εσεις στην τελικη υποθεσεις κανετε και σκεψεις που σας βολευουν. Ο Θεος αν υπαρχει, δεν ειναι ενας θεος με ανθρωπινες αδυναμιες, που θα βοηθουσε αυτον που πιστευει αλλα οχι τον απιστο. Οπως ενας σωστος πατερας δεν θα τιμωρουσε ποτε το παιδι του επειδη τον αμφισβητησε. Οποτε μην εισαστε τοσο δογματικοι.

 5. avatar Νεκτάριος σε Σιωπή

  Ίσως ο κ. Βέλλιος κάποια στιγμή, ίσως μετά θάνατο βιώσει και αυτός Το Χάδι Του Θεού. Το εύχομαι από καρδίας.

 6. avatar Κουκου λοκα

  Η μητέρα μου εχει περάσει 4 φορές όλη τη διαδικασία με τον καρκίνο κ συνεχίζει τις χημειοθεραπειες...οι γιατροί λένε πως απο θαύμα τα χει καταφέρει κ πως τόσα βαριά περιστατικά τους δίνουν δύναμη για νέες θεραπείες..παντα πρεπει να ελπίζουμε...ως κ την τελευταία στιγμή..

 7. avatar Adler77

  Καλή η συνέντευξη, σεβαστές οι απόψεις του, θεμιτές οι επιλογές του... Η μία και μοναδική μου ένσταση είναι στο μέγεθος της δημοσιοποίησης του προβλήματος - σε όλα τα μέσα, σε κάθε τύπου εκπομπή ή στήλη... Από τη στιγμή που έχει καταθέσει τη σκέψη του στο βιβλίο του κι εφόσον έχει αποδεχθεί αυτό που του συμβαίνει, ποιο το νόημα του να ανακυκλώνονται οι ίδιες πληροφορίες; Νομίζω ότι είναι πιο γόνιμο να περνάς τις δύσκολες (και ίσως τελευταίες) στιγμές σου ήρεμα με τον εαυτό σου και με τους δικούς σου ανθρώπους, παρά να σπαταλάς το χρόνο σου στα ΜΜΕ.

 8. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

  εχω βαρεθει εδω μεσα να ακουω τις μπανανοθεωριες ανθρωπων που δεν εχουν ζησει ΑΤΟΜΙΚΑ (κ οχι ειδαν τον μπαρμπα τους να υποφερει) φρικτο σωματικο πονο. τον εχω ζησει. βιωστε αναλογη εμπειρια κ μετα τα ξαναλεμε. μεχρι τοτε σκιμμενο κεφαλι, ταπεινοφροσυνη κ λιγα λογια σε τετοια θεματα. πρεπει να ιδρυθει κεντρο ευθανασιας στην ελλαδα γιατι πολυ ασθενεις με ανιατες αυτοκτονουν.-

 9. avatar Ευπατριδης

  "Δεν ζητάω κάνει τη βοήθεια του Θεού.Δεν την έχω ζητήσει ποτέ στη ζωή μου και δεν θα την ζητήσω ούτε στο θάνατο μου...." Αυτό τα λέει όλα!Θλιβερος ο άνθρωπος!

  1. avatar Πυθια

   Το ονομα σου και μονο μου φερνει ανατριχιλα!!! Η [...] δεν εχει ορια. Τουλαχιστον κρατα τις σκεψεις σου για τον εαυτο σου

  2. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

   θλιβερος εισαι εσυ, αυτος ειναι ελευθερος

 10. avatar ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ2016Α

  Όσον αφορά την ευθανασία (όταν δεν υπάρχει άλλη ελπίδα ανάκαμψης), είναι πολύ τίμια επιλογή. Εδώ έναν σκύλο έχεις και όταν γεράσει και δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του τον πας στον κτηνίατρο από αγάπη για να μην υποφέρει. (έχω χάσει τον πατέρα μου από καρκίνο και τους τελευταίους μήνες δεν τον έπιανε κανένα παυσίπονο.. ζωντανή κόλαση).
  Όσον αφορά την λατρεμένη μας πίστη στον Αρχηγό της Ζωής, εκεί είναι που την πατάν οι περισσότεροι. Δεν Τον γνωρίζουν, δεν Τον αγαπούν και δεν ζητούν την συμβουλή και την προστασία Του. Η ζωή είναι πολύ καλύτερη όταν Τον έχεις σύμβουλο και βοηθό σου.
  Από ψευτοφιλόσοφους και ψευτοκουλτουριάριδες ανά τους αιώνες έχει αηδιάσει το στομάχι μας!!!

 11. avatar Ελένη Ε

  Με όλο το σεβασμό σε αυτό που βιώνει ο κ.Βέλιος.Εχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία και να το μετανιώσει;

 12. avatar αρκούδι

  Πες-πες θα συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου. Γι' αυτό γίνεται, ο φόβος τον οδηγεί

  1. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

   τι μ@κακιες ακουμε εδω μεσα! προφανως δεν εχεις αρρωστησει πολυ σοβαρα, γιατι αν ειχες θα ηξερες πως απο τη στιγμη που αρρωσταινεις χωρις να υπαρχει αναστροφη, εξοικιωνεσαι με τον θανατο κ φιλοσοφεις το νοημα της ζωης. κ η ζωη ειναι ωραια υπο προυποθεσεις (οπως ολα εξαλλου) κ οχι οταν λιωνεις κ υποφερεις απο πονους κ εισαι ζωντανος νεκρος.

 13. avatar Χαρης Π

  Αγαπητέ Αλέξανδρε
  Α) Χρησιμοποίησε την ιατρική ΜΟΝΟ στον τομέα του πόνου. Όσοι συνανθρωποι μας με καρκίνο παγκρέατος στάδιο Γ δοκίμασαν την επιθετική ιατρική οι συνθήκες διαβίωσεις ήταν χειρότερες και μάλιστα πεθάναν πιο νωρίς.
  Β) Λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν δίνετε μια ευκαιρία στο Χριστό να σας μιλήσει μέσα σας. Αδικείτε τον εαυτό σας. Ειστε( όπως ο καθένας μας) μοναδικός. Δεν θα υπάρξει ούτε υπήρξε ποτέ άλλος σαν εσάς.
  Γ) Δεν θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε 2η φορά και δεν θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε την κατάσταση σας μετά το θάνατο.
  Δ) Κάνετε μια ειλικρινής συζήτηση με κάποιον ταπεινό πνευματικό άνθρωπο που βιώνει το Χριστό μέσα του ρωτήστε και θέστε τους προβληματισμούς σας
  Ε) Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ότι δοκιμασία και αν περάσουμε θα λάβει η ψυχή μας.
  Καλόν αγώνα σας εύχομαι.

 14. avatar αθεος άπιστος

  Γιατί τοση πρεμουρα [...] Εδώ φεύγουν νέα παιδιά μικρά Νέοι άνθρωποι στήν ποιό παραγωγικη τους ηλικία καί πολλοί άλλοι . Δεν βλέπετε πόσοι άλλοι σε μεγάλη ηλικία τούς πετούν έξω από νοσοκομεία στούς δρόμους πού δέν έχουν νά δώσουν τά 250 χιλιάρικα για ένα χαμόγελο έστω καί ψεύτικο. η ενα σφίξιμο χεριού από κάποιο γιατρό??[...] Έτσι καί αλλιώς είσαι καί άθεος καί άπιστος από πού νά πάρεις δύναμη ?

 15. avatar pac ho

  αν και δεν θα επρεπε να αναφερθώ καθολου στο σταυρο σου και στις επιλογες σου
  εν τουτοις θα το κανω απλα γιατι λες καποιες αληθειες όχι ολη την αληθεια !
  απολυτα σιγουρο δικαιωμα σου η επιλογή τι θα κανης με την ζωη σου .
  αλλα η δημοσιευση αυτό καθ αυτου του γεγονότος της επιλογης σου δεν νομιζω ότι
  ενδιαφερη πραγματικα κανενα σοφρων ανθρωπο εκτος εάν θελης ακομα και τωρα να ερεθιζης ανθρώπους με τις επιλογες σου !κατάφερες να με κανης να σε συμπαθήσω αν και διαφωνο σε πολλα μαζι σου !συμφωνο ότι εχης ένα τυπο δειλιας ,θα επρεπε όμως η ανθρωποι σου να σε βοηθησουν με ψυχολογικη υποστηριξη ειδικων ώστε να σταματηση η καταρευση σου ,εχης σοβαρο ψυχολογικο πρόβλημα που ως συνηθως εχουν η περισσοτεροι που αντιμετωπιζουν κατι παρομοιο ,λυπάμαι γιατι η αρχες σου της ζωης σου σε εχουν κανη και εχης απομακρυνθη από τον θεο ώστε να μπορεσης να αγωνιστης για οσο σου μενη και όχι να εγκατάλειψης λογω φοβου-δειλιας για τον επερχομενο πονο !.οσοι βεβαια είναι εξω από τον χορο λενε πολλα τραγουδια ,αλλα τουλάχιστον εγω πιστευα ότι ο βελιος δεν είναι μονο λογια ειχε και τσαγανο αλλα επεσα εξω, αναρωτιέμαι μοναχα τον πονο που θα προκαλεσης εσυ, τον σκεφτηκες,? η μονο η αξιοπρεπεια ηταν η ωθηση της αποφαση σου ? Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΗ επανω σου ,ευχομαι να ζησης να με πριζης και να βρης κουράγια να παλεψης στο κατω κατω γιατι ρε βελιο να κανης
  το χατηρι στις αδυναμίες σου ? ΚΑΛΑ ΚΟΥΡΑΓΙΑ

  1. avatar Τρίμη Έπη

   Μπράβο σας για τη θαυμάσια και εύστοχη συνέντευξη. Επιτέλους ένα θέμα ταμπού που παρουσιάστηκε ανθρώπινα. Συγχαρητήρια επίσης στον άνθρωπο που εκφράζεται με σεβασμό στις αξίες και αποφασίσεις του χωρίς δογματισμούς. Ευχαριστώ για την ευκαιρία του αναγνωσματος Έπη Τρίμη δημοσιογράφος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει