Στις 7 Σεπτεμβρίου ξημέρωνε το εβραϊκό Σάββατο, μια ιερή ημέρα γιορτής, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εβραϊκές οικογένειες σχεδίαζαν να περάσουν χρόνο μαζί στο σπίτι ή στη συναγωγή και φίλοι κανόνιζαν να συναντηθούν. Όμως το χάραμα, μία βροχή από ρουκέτες άλλαξε άρδην τα δεδομένα σηματοδοτώντας την έναρξη μίας άνευ προηγουμένου επίθεσης σε κλίμακα και συντονισμό από την ένοπλη Χαμάς. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επιχείρηση στο έδαφος του Ισραήλ μετά την κοινή επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από 50 χρόνια.

Επί χρόνια, το Ισραήλ οχύρωνε το φράγμα που το χωρίζει από τη Λωρίδα της Γάζας, και το οποίο μέσα σε λίγη ώρα παραβιάστηκε από μαχητές της Χαμάς αποκαλύπτοντας την τεράστια αποτυχία των θρυλούμενων μυστικών υπηρεσιών πληροφόρησης του Ισραήλ.

Το BBC ανέλυσε πλάνα που τραβήχτηκαν από μαχητές και πολίτες στο πεδίο επιχειρώντας να συνενώσει τα κομμάτια για να εξηγήσει πώς η Χαμάς συντόνισε την επίθεσή της από τη Γάζα.

Οι πύραυλοι σηματοδοτούν την έναρξη της επίθεσης

Γύρω στις 06:30 τοπική ώρα, πύραυλοι άρχισαν να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς την πλευρά του Ισραήλ. Η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα χρησιμοποιεί συχνά αυτή την τακτική. Προκειμένου να μπορέσουν να κάμψουν το προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το Iron Dome, χιλιάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Χαμάς λέει ότι εκτόξευσε 5.000 πυραύλους στον πρώτο γύρο, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ο αριθμός τους ήταν πολύ μικρότερος.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής άρχισαν να ηχούν μέχρι το Τελ Αβίβ που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από τη Γάζα και τη δυτική Ιερουσαλήμ, ενώ καπνοί υψώθηκαν πάνω από τις πόλεις που είχαν χτυπηθεί. Καθώς οι πύραυλοι συνέχιζαν να εκτοξεύονται, μαχητές συγκεντρώνονταν εκεί με σκοπό να διαπεράσουν το βαριά οχυρωμένο φράγμα της Γάζας.

Αν και το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005, εν τούτοις εξακολουθεί να ελέγχει τον εναέριο χώρο του, τα κοινά σύνορά του και την ακτογραμμή του. Εκτός από τακτικές στρατιωτικές περιπολίες περιμετρικά του τείχους, που σε ορισμένα σημεία είναι τσιμεντένιος τοίχος και σε άλλα φράχτης, υπάρχει επίσης ένα δίκτυο καμερών και αισθητήρων για την αποφυγή εισβολών. Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, το φράγμα είχε παραβιαστεί ξανά και ξανά.

Πώς πέρασε η Χαμάς; Συντονισμένες επιθέσεις από βορά και νότο

Μαχητές της Χαμάς προσπάθησαν να παρακάμψουν εντελώς το φράγμα, πετώντας από πάνω του με αλεξίπτωτα πλαγιάς (μη επαληθευμένα πλάνα έδειξαν τουλάχιστον επτά να παρασύρονται πάνω από το Ισραήλ) και με βάρκα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι απέκρουσαν δύο απόπειρες της Χαμάς να περάσει στο Ισραήλ αποβιβάζοντας σκάφη στην παραλία.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει αυτή την επίθεση είναι οι πολλές συντονισμένες, άμεσες επιθέσεις σε σημεία διέλευσης. Στις 05:50 τοπική ώρα, ένας λογαριασμός στο Telegram που σχετίζεται με την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από το έδαφος, που τραβήχτηκαν στο Kerem Shalom – το νοτιότερο από τα σημεία διέλευσης της Γάζας.Οι εικόνες έδειχναν μαχητές να παραβιάζουν ένα σημείο ελέγχου και τα ματωμένα πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών να κείτονται στο έδαφος.

Μια άλλη εικόνα δείχνει τουλάχιστον πέντε μοτοσικλέτες, η καθεμία που μετέφερε δύο μαχητές οπλισμένους με τουφέκια, να περνούν μέσα από μια τρύπα που είχε κοπεί στο τμήμα του συρμάτινου φράχτη του φράγματος.

Σε ένα λιγότερο φυλασσόμενο τμήμα, εθεάθη μια μπουλντόζα να κατεδαφίζει ένα τμήμα περίφραξης με συρματοπλέγματα. Δεκάδες φαινομενικά άοπλοι άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι εκεί και κάποιοι άρχισαν να τρέχουν μέσα από την τρύπα που είχε ανοίξει.

Στο Erez – το πιο βόρειο πέρασμα της Γάζας, περίπου 43,4 χιλιόμετρα (27 μίλια) από το Kerem Shalom – η Χαμάς βρισκόταν σε ένα άλλο πέρασμα. Πλάνα δημοσιεύτηκε σε ένα από τα προπαγανδιστικά κανάλια της ομάδας. Δείχνει μια έκρηξη στο τσιμεντένιο φράγμα, το οποίο χρησίμευσε ως σήμα για την έναρξη της επίθεσης με μια ομάδα μαχητών να κατευθύνεται στο σημείο.

Οκτώ άνδρες με αλεξίσφαιρα γιλέκα και με τουφέκια τρέχουν προς το βαριά οχυρωμένο σημείο ελέγχου και πυροβολούν κατά των ισραηλινών στρατευμάτων. Αργότερα στο βίντεο, τα πτώματα των Ισραηλινών στρατιωτών φαίνονται ξαπλωμένα στο πάτωμα καθώς οι καλά οργανωμένοι μαχητές πηγαίνουν από δωμάτιο σε δωμάτιο σαρώνοντας ολόκληρο το συγκρότημα.

Η Γάζα έχει επτά επίσημα περάσματα – έξι ελέγχονται από το Ισραήλ, ένα προς την Αίγυπτο ελέγχεται από το Κάιρο. Όμως μέσα σε λίγες ώρες, η Χαμάς είχε βρει τρόπους να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος κατά μήκος του φράγματος.

Οι επιθέσεις φτάνουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος

Οι μαχητές της Χαμάς απομακρύνθηκαν από τη Γάζα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι Ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν επιθέσεις σε 27 διαφορετικά σημεία. Η πιο απομακρυσμένη διείσδυση της Χαμάς ήταν η πόλη Οφακίμ, η οποία βρίσκεται 22,5 χιλιόμετρα ανατολικά της Γάζας.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα σημεία απ’ όπου εισήλθαν στο έδαφος του Ισραήλ καθώς και τις περιοχές στις οποίες κατάφεραν να φτάσουν.

Στο Sderot, μαχητές εθεάθησαν να στέκονται στο πίσω μέρος ενός φορτηγού που οδηγούσε μέσα στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα ανατολικά της Γάζας. Περίπου δώδεκα ένοπλοι μαχητές έχουν καταγραφεί σε βίντεο να ξεπετάγονται στους άδειους δρόμους της Ashkelon, βόρεια της διάβασης Erez, ενώ παρόμοιες σκηνές επαναλήφθηκαν σε όλο το νότιο Ισραήλ, όπου ο στρατός έδωσε εντολή στους πολίτες να παραμείνουν κρυμμένοι σε εσωτερικούς χώρους.

Σε ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στο Re’im, ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκορπώντας πανικό και θάνατο. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC πώς οι μαχητές κινούνταν γύρω-γύρω επί τρεις ώρες με ένα φορτηγό φορτωμένο με όπλα χτενίζοντας την περιοχή και σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 100 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες, έχουν απαχθεί και οδηγούνται προς τη Γάζα. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς πήρε ομήρους ως ασφάλεια έναντι των ισραηλινών αντιποίνων, ιδίως μιας μαζικής επίθεσης στο έδαφος και για να ανταλλάξει με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους», δήλωσε ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

Η Χαμάς επιτέθηκε επίσης σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες: μια βάση στο Ζικίμ και μια άλλη στο Re’im. Πλάνα που τραβήχτηκαν δείχνουν πολλά καμένα αυτοκίνητα διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου προς τη βάση. Δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

«Ματώνει» ξανά η Γάζα

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την έναρξη της επίθεσης, εκατοντάδες Ισραηλινοί ήταν νεκροί – και συνέβη με τρόπο που κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό. Η ταχύτητα της αιφνιδιαστικής επίθεσης έχουν καταπλήξει το Ισραήλ. Ερωτήματα για το πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο θα τίθενται για χρόνια.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα άρχισαν αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και την Κυριακή, καταστρέφοντας γραφεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης αλλά και σπίτια και άλλα κτίρια σκοτώνοντας εκατοντάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 413 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 78 παιδιά, σκοτώθηκαν και ακόμη 2.300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διαχειρίζεται και έκανε έκκληση για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά τροφίμων στη Γάζα.

Πώς φτάσαμε εδώ;

Οι συνθήκες στη Δυτική Όχθη έχουν επιδεινωθεί υπό την κυβέρνηση Νετανιάχου με συνεχείς ισραηλινές επιδρομές και επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά. Οι κάτοικοι της Γάζας ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της περιοχής το 2007. Οι κατά καιρούς ειρηνευτικές προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η επίθεση θα επεκταθεί στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. «Πόσες φορές σας έχουμε προειδοποιήσει ότι ο παλαιστινιακός λαός ζει σε προσφυγικούς καταυλισμούς εδώ και 75 χρόνια και εσείς αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα του λαού μας;» είπε, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να δεσμεύεται για μια «πανίσχυρη εκδίκηση» κατά της Χαμάς. «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ» είπε στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, με το μέλλον της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της να προμηνύεται σκοτεινό.