Για εβδομάδες, οι ενθουσιασμένοι μουσικόφιλοι περίμεναν με ανυπομονησία το φεστιβάλ Supernova, που διοργανώνεται στην έρημο του νότιου Ισραήλ για να συμπέσει με την εβραϊκή γιορτή Sukkot. «Ήρθε η ώρα που όλη η οικογένεια πρόκειται να ξαναβρεθεί μαζί», έγραψαν οι διοργανωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την έναρξή του. «Και τι ωραία που θα είναι!».

Λίγες ώρες αργότερα, οι σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλέον κατακλυστεί από απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα, αφού Παλαιστίνιοι μαχητές εισέβαλαν στο φεστιβάλ και άνοιξαν πυρ στο πλαίσιο τεράστιας αιφνιδιαστικής επίθεσης στο Ισραήλ.

Ο Ortel δήλωσε ότι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν όταν μια σειρήνα χτύπησε περίπου τα ξημερώματα, προειδοποιώντας για ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τις ρουκέτες ακολούθησαν γρήγορα πυροβολισμοί. «Έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα [οι μαχητές] με πυροβολισμούς, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12.

«Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με βαν, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», είπε, σύμφωνα με το BBC.

Ο κόσμος προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, είπε, τρέχοντας στην άμμο και μπαίνοντας στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν – αλλά οι παρευρισκόμενοι στο πάρτι είπαν ότι υπήρχαν τζιπ γεμάτα με ενόπλους, που πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου όλοι σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να τρέχουν. Πήγα σε ένα δέντρο, έναν θάμνο σαν αυτόν, και άρχισαν να χτυπούν τον κόσμο. Είδα μάζες από τραυματίες να πετιούνται τριγύρω και εγώ είμαι σε ένα δέντρο και προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει».

Ο χώρος του φεστιβάλ – με τρεις σκηνές, χώρο για κάμπινγκ, μπαρ και φαγητό – βρισκόταν στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στο Κιμπούτς Re-im. Δεν απέχει πολύ από τη Λωρίδα της Γάζας, από όπου μαχητές της Χαμάς πέρασαν τα ξημερώματα για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους. Διείσδυσαν σε πόλεις και χωριά, παίρνοντας δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους.

Ο Adam Barel δήλωσε στη Haaretz ότι όλοι στο φεστιβάλ γνώριζαν ότι υπήρχε πιθανότητα να εκτοξευτούν ρουκέτες στην περιοχή – αλλά οι πυροβολισμοί ήταν ένα σοκ. Όπως και πολλοί άλλοι, προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του – αλλά υπήρχε ένα τζιπ με ενόπλους που άρχισαν να τους πυροβολούν, οπότε βγήκε έξω και έτρεξε. «Χτυπήθηκαν άνθρωποι», δήλωσε στη Haaretz. «Κρυφτήκαμε. Όλοι έτρεξαν κάπου αλλού».

«Ήταν ένα πεδίο μάχης», είπε ο Omer, ένας άλλος παρευρισκόμενος στο πάρτι, στη Haaretz. Είπε ότι ο κόσμος έμπαινε σε όποιο όχημα μπορούσε, αλλά ο δρόμος έξω από το χώρο του φεστιβάλ ήταν γεμάτος καμένα αυτοκίνητα.

Η Esther Borochov δήλωσε στο Reuters ότι απομακρυνόταν όταν το όχημά της εμβολίστηκε. Είδε έναν νεαρό άνδρα να οδηγεί ένα άλλο αυτοκίνητο, ο οποίος της είπε να μπει μέσα. Εκείνη το έκανε – αλλά ο άνδρας πυροβολήθηκε εξ επαφής. Η Esther είπε ότι έκανε τη νεκρή μέχρι που τελικά διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου», δήλωσε στο Reuters από το νοσοκομείο. «Ήρθαν στρατιώτες και μας πήγαν στους θάμνους».

Πολλοί επισκέπτες του φεστιβάλ -όπως ο Ορτέλ- κρύφτηκαν σε κοντινούς θάμνους και οπωρώνες για ώρες, ελπίζοντας ότι θα φτάσει ο στρατός και θα τους σώσει.

«Έβαλα το τηλέφωνο στη σίγαση και μετά άρχισα να σέρνομαι μέσα σε έναν πορτοκαλεώνα», είπε ο Ortel. «Ζωντανά πυρά σφύριζαν από πάνω μου».

Η Γκίλι Γιοσκόβιτς είπε στο BBC πώς κρύφτηκε σε έναν οπωρώνα. «Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Παντού. Από δύο πλευρές. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν παντού. Ήμουν πολύ ήσυχη. Δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα». Τελικά, μετά από τρεις ώρες, άκουσε κάποιες φωνές ισραηλινών στρατιωτών και αποφάσισε να τρέξει να σωθεί.

Ένας άλλος μάρτυρας δήλωσε στο Κανάλι 12 ότι ήταν «τέσσερις-πέντε ώρες μιας ταινίας τρόμου».

«Τρέχαμε σαν τρελοί, ήταν απλά τρελό. Υπήρχε μια φάλαγγα από τζιπ και άρχισαν να πυροβολούν από εκεί».

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στο φεστιβάλ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 200 πτώματα. Δεν είναι επίσης γνωστό αν η Χαμάς πήρε κανέναν όμηρο από το πάρτι, όπως έχει κάνει σε άλλες πόλεις και χωριά.

«Υπήρχαν 3.000 άνθρωποι στην εκδήλωση, οπότε μάλλον το ήξεραν. Είχαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες».

Πολλοί φίλοι μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ είναι τώρα γεμάτοι ανησυχία καθώς ελπίζουν απεγνωσμένα να βρουν τους αγνοούμενους αγαπημένους τους.