Μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές απόδρασης, τόσο για οικογενειακές, όσο και για ρομαντικές διακοπές, οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια διαφορετική εμπειρία, που αξίζει να γνωρίσει.

Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος για να επιλέξουμε την καμπίνα μας, πόσα χρήματα θα μας κοστίσει η κατανάλωση ποτών και αναψυκτικών στο κρουαζιερόπλοιο και τι περιλαμβάνει το all inclusive;

Η Orange Cruises Hellas, ο πλέον σύγχρονος και εξειδικευμένος ταξιδιωτικός οργανισμός κρουαζιέρας στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στον τουρισμό και ειδικότερα στον κλάδο της κρουαζιέρας μας δίνει όλες τις απαντήσεις!

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να επιλέξουμε καμπίνα για την κρουαζιέρα μας;

Ιδιαίτερο ρόλο στην επιλογή καμπίνας παίζει ο προϋπολογισμός που έχετε κάνει, τα χρήματα δηλαδή που επιθυμείτε να διαθέσετε για το ταξίδι σας. Γενικά οι καμπίνες χωρίζονται σε εσωτερικές οι οποίες δε διαθέτουν φινιστρίνι ή παράθυρο και σε εξωτερικές που διαθέτουν φινιστρίνι, παράθυρο ή μπαλκόνι. Επίσης, επιμέρους διαχωρισμός σε κατηγορίες προκύπτει ανάλογα με το κατάστρωμα του πλοίου στο οποίο βρίσκεται η καμπίνα σας, το εμβαδόν της και τις παροχές της.

Οι σουίτες έχουν τη δική τους κατηγοριοποίηση. Καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία και διαφορές ανάμεσα σε εταιρίες, είναι σημαντικό να έχετε σωστή πληροφόρηση για τις μοναδικές παροχές τους και τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που προσφέρουν στους φιλοξενούμενους τους.

Σημαντικό να γνωρίζετε ότι ανεξάρτητα από την κατηγορία καμπίνας οι υπόλοιπες παρεχόμενες υπηρεσίες στο κρουαζιερόπλοιο είναι των ίδιων υψηλών προδιαγραφών.

Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η κράτηση μας αντιστοιχεί στην καμπίνα επιλογής μας;

Κάθε πλοίο σας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καμπίνων, από άνετες οικονομικές εσωτερικές καμπίνες, ειδικές καμπίνες που επικοινωνούν και προτείνονται για οικογένειες, πολυτελέστατες σουίτες και βίλες με μπαλκόνι. Οι σύμβουλοι κρουαζιέρας είναι οι πλέον ειδικοί να σας προτείνουν τη διαμονή που σας ταιριάζει απόλυτα.

Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των κρουαζιερόπλοιων. Αφορούν την παλαιότητα, το μέγεθος των πλοίων, την εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση των κοινόχρηστων χώρων, των καμπίνων και των παροχών τους. Επίσης διαφορές υπάρχουν στην ζωή στο πλοίο, τις δραστηριότητες και την ψυχαγωγία που είναι συνάρτηση της φιλοσοφίας της κάθε εταιρίας.

Όσο πιο σύγχρονο το πλοίο, τόσο περισσότερες οι ανέσεις του και οι παροχές του. Θα πρέπει να τα γνωρίζετε όλα αυτά πριν επιλέξετε την εταιρία και το κρουαζιερόπλοιο, έτσι ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή σύμφωνα πάντοτε με τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Έτσι, συνιστούμε πάντα να απευθύνεστε στους ειδικούς, που έχουν την εμπειρία και online συστήματα κρατήσεων και είναι σε θέση να σας δώσουν τις καλύτερες συμβουλές βάσει των επιθυμιών σας.

Πώς μπορούμε να υπολογίσουμε, κατά μέσο όρο, τα επιπλέον χρήματα που θα ξοδέψουμε κάθε μέρα;

Αυτό είναι καθαρά προσωπικό σας ζήτημα, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε να κάνετε πέραν των προσφερθέντων προγραμμάτων.

Ας δούμε πρώτα τι περιλαμβάνεται: Πάντοτε στην τιμή της κρουαζιέρας συμπεριλαμβάνεται η διαμονή σας στο κρουαζιερόπλοιο στην κατηγορία καμπίνας που θα επιλέξετε, η πλήρης διατροφή καθημερινά εντός του πλοίου και το πρόγραμμα ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων που προσφέρει κάθε εταιρία.

Παράλληλα, στο πακέτο προσφέρεται καθημερινή εξυπηρέτηση από το προσωπικό του πλοίου, βοήθεια με τις αποσκευές κατά την επιβίβαση/ αποβίβαση στο κρουαζιερόπλοιο, διαμονή / καθαριότητα στην καμπίνα, πλήρης διατροφή (πρωινό / μεσημεριανό /δείπνο στο πλοίο, χρήση πισίνας, τζακούζι και χρήση γυμναστηρίου, ψυχαγωγία onboard με ειδικές βραδιές μουσικής, χορού και τραγουδιού, αλλά και μουσικoχορευτικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλους (πχ. Μαθήματα Ξένης Γλώσσας, Επίδειξη Μαγειρικής, Σεμινάρια, Χειροτεχνία και Κατασκευές, Μαθήματα Χορού κ.ά.) και επίσημες βραδιές.

Όσον αφορά το τι δεν περιλαμβάνεται, στις επιπλέον χρεώσεις, κυρίως θα πρέπει να υπολογίζετε το κόστος των λιμενικών τελών, των φιλοδωρημάτων, των επίγειων εκδρομών σε κάθε λιμάνι και των ποτών.

  • Τα λιμενικά τέλη καταβάλλονται επιπλέον του ποσού της κρουαζιέρας υποχρεωτικά και αυτά διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό. Για παράδειγμα, σε μια επταήμερη κρουαζιέρα από Πειραιά προς Αδριατική, είναι 130 ευρώ το άτομο. Σε μια κρουαζιέρα στη Δυτική Μεσόγειο είναι 170 ευρώ το άτομο.
  • Επίσης, είναι γνωστό ότι είθισται στις κρουαζιέρες να υπάρχει ένα ποσό υποχρεωτικό ως φιλοδώρημα για το προσωπικό του πλοίου. Στις ελληνικές εταιρίες, είναι για ενήλικες: 56€ και για Παιδιά 4 – 14 ετών: 28€ . Στις ξένες εταιρίες, το προτεινόμενο ποσό είναι 12 $ USD (9 €) το άτομο την ημέρα (ηλικίας από 3 ετών και άνω). Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική το αναλογούν ποσό χρεώνεται αυτομάτως στους λογαριασμούς των επιβατών επί του πλοίου. Ωστόσο, και το θέμα των φιλοδωρημάτων εξαρτάται από την εταιρία. Δηλαδή, υπάρχουν εταιρίες που θα έχουν αναπόσπαστο τμήμα του τιμήματος του εισιτηρίου και καταβάλλονται υποχρεωτικά. Υπάρχουν και άλλες, όπου οι πελάτες μπορούν να αναπροσαρμόσουν το ποσό των φιλοδωρημάτων (αν το επιθυμούν) ακολουθώντας τη διαδικασία που θα τους υποδείξει το προσωπικό στη ρεσεψιόν του πλοίου. Σε κάθε περίπτωση, οι σύμβουλοι κρουαζιέρας θα σας κατατοπίσουν σχετικά.
  • Φυσικά, δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο της κρουαζιέρας οι ειδικές υπηρεσίες, όπως αποστολή ρούχων στο καθαριστήριο/σιδερωτήριο, room service, φωτογραφήσεις και απόκτηση αναμνηστικού dvd, συμμετοχή στο καζίνο, ιατρικά έξοδα, Internet και χρήση θυρίδων ασφαλείας, υπηρεσίες ομορφιάς και spa, που δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο. Για όλα αυτά υπάρχουν ειδικές χρεώσεις που διαφέρουν ανά εταιρία. Οι παραπάνω υπηρεσίες/πακέτα/ προϊόντα, εφόσον τα επιλέξετε, χρεώνονται στον προσωπικό σας λογαριασμό, που είναι συνδεδεμένος με την καμπίνα σας.


Ποιο είναι, περίπου, το κόστος των ποτών και των αναψυκτικών σε ένα κρουαζιερόπλοιο;

Όπως προαναφέραμε, όλα τα γεύματα στο πλοίο είναι δωρεάν, εκτός από τα θεματικά εστιατόρια των κρουαζιερόπλοιων, όπου υπάρχει μικρή χρέωση, όπως επίσης 15% επιβάρυνση υπηρεσιών στο λογαριασμό των ποτών. Σε όλες τις κρουαζιέρες, τα ποτά και τα αναψυκτικά αποτελούν επιπλέον κόστος.

Οι τιμές είναι ανταγωνιστικές, λογικές, εφάμιλλες με τις τιμές που θα πληρώνατε για ένα ποτό σε κάποιο παραλιακό μπαρ ή ένα καλό ξενοδοχείο. Ωστόσο, και εδώ υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ειδικού πακέτου ποτών ή αναψυκτικών, για τους ενήλικες που επιθυμούν απεριόριστη ελευθερία στην κατανάλωσή τους αλλά και για παιδιά που μπορούν να απολαμβάνουν απεριόριστα αναψυκτικά και χυμούς.

Τα Πακέτα Απεριόριστης Κατανάλωσης Ποτών (Μπύρας, κρασιού) ή Αναψυκτικών, έχουν μια επιπλέον χρέωση, που διαφοροποιείται ανάλογα με την εταιρία. Σε αυτά τα πακέτα, προσφέρονται κρασί, μεταλλικό νερό και επιλογές ποτών για τα οποία μπορείτε να τα παραγγείλετε πριν την αναχώρηση ή κατά την επιβίβασή σας.

Και πάλι εδώ έχουμε να προτείνουμε μια καινοτομία της Orange Cruise Hellas, στην οργανωμένη, all inclusive κρουαζιέρα που διοργανώνει αποκλειστικά η Orange Cruise Hellas, με Έλληνα συνοδό, στα Νορβηγικά Φιόρδ με το HORIZON (3, 10, 17 Αυγούστου 2014), όπου συμπεριλαμβάνονται τα ποτά και τα αναψυκτικά, σε τιμές που ξεκινούν από 990 ευρώ το άτομο σε δίκλινη καμπίνα!

Τονίζουμε ότι δεν επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών, αναψυκτικών και κρασιών από αγορές duty – free πάνω στο πλοίο ή στις επίγειες εκδρομές. Τα ποτά κρατούνται στην αποθήκη του πλοίου, σε ασφαλές μέρος, και επιστρέφονται στο τέλος της κρουαζιέρας.

Τι επιπλέον έξοδα κρύβει ο όρος «δωρεάν», στην περίπτωση των παιδιών κάτω των 18 ετών;

Στις κρουαζιέρες τα παιδιά κάτω των 18 ετών είναι δωρεάν όταν μοιράζονται την καμπίνα με δύο ενήλικες αλλά επιβαρύνονται τα λιμενικά & λοιπά ατομικά έξοδα (π.χ. πακέτο αναψυκτικών). Τα λιμενικά τέλη ξεκινούν από 130 € για κρουαζιέρες εντός Ελλάδας και αυξάνονται ανάλογα με τον προορισμό.

Πόσος χρόνος δίνεται στα λιμάνια, που περιλαμβάνονται στην εκδρομή, για περιήγηση;

Σε όλα τα λιμάνια που θα επισκεφθείτε με το κρουαζιερόπλοιο, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσετε οργανωμένες εκδρομές με ξεναγήσεις (ξενόγλωσσες ως επί το πλείστον) στα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Η συμμετοχή σας είναι προαιρετική.

Ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο κάθε λιμάνι, προτείνουμε μισής ημέρας ή ολοήμερες εκδρομές. Επίσης, υπάρχουν ειδικά «πακέτα εκδρομών», για εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορείτε να τα αγοράσετε πριν το ταξίδι σας και να έχετε ένα απόλυτα ολοκληρωμένο πακέτο, αλλά και τον έλεγχο των δαπανών σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πληροφορίες για τις επίγειες εκδρομές παρέχονται στο γραφείο εκδρομών του κρουαζιερόπλοιου, όπου μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας με το ανάλογο κόστος. Εάν δεν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τις οργανωμένες εκδρομές, στον χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας μπορείτε να εξερευνήσετε μόνοι σας τον προορισμό, τα αξιοθέατα, τις τοπικές αγορές ή να ακολουθήσετε τη διάθεση της στιγμής χαλαρώνοντας σε κάποιο τοπικό καφέ ή παραλία.

Περισσότερα για την Orange Cruises Hellas με ένα κλικ εδώ