Παγκόσμια Ημέρα Φάρων ήταν την Κυριακή 18 Αυγούστου κι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς, επικίνδυνους και ο αρχαιότερος είναι ο «Λευτέρης» -όπως ονομάζεται τώρα- ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας.

Το αλεώριο του Ξέρξη στον ύφαλο Λευτέρης του διαύλου της Σκιάθου είναι ο πιο αρχαίος φάρος που σηματοδοτεί έναν από τους πιο επικίνδυνους υφάλους του Αιγαίου, με βάθη νερού 1-2 μέτρα, στο μπουγάζι πλάτους 2,5 μιλίων μεταξύ Σκιάθου και Μαγνησίας. Απ’ την πλευρά της Σκιάθου μάλιστα, είναι τα ρηχά «Έλενα» που κάνουν το πέρασμα αδύνατο για μεγάλα πλοία.

Εκεί, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, στον ύφαλο Μύρμηξ οι Πέρσες έχασαν πολλές τριήρεις. Γι’ αυτό ο Ξέρξης το 480 π.Χ, έχτισε αλεώριο (ψηλό πύργο) που θεωρείται το αρχαιότερο γνωστό κτίσμα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, 2,5 αιώνες πριν κτιστεί ο φάρος της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε δολομίτης από τα ορυχεία της Σηπιάδας. Τμήματα του κτίσματος που κατέπεσε ανελκύθηκαν από δύτες του πολεμικού ναυτικού το 1928 και βρίσκονται σήμερα στο προαύλιο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Πειραιώς.